Stockholm-Djurgården
STOCKHOLMS VÄSTRA


fredag den 14 maj 2021
Stängt - klämdag Kristi himmelsfärdsdag<br/>Välkommen tillbaka 21 maj!
Andrea Mantegna - Altarretabel der Palastkapelle des Herzogs von MantuaKristi himmelsfärdsdag
(latin: Dies sanctus ascensionis Domini), förr även Helgetorsdag, är dagen då Jesus efter uppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna och har firats sedan 300-talet. Dagen infaller 39 dagar (på den 40:e dagen) efter påskdagen. Liksom påsk och pingst bygger dessa båda helger på måncyklerna och infaller därför vid olika datum olika år. Den liturgiska färgen är vit på den här dagen.

Kristi himmelsfärdsdag har firats sedan mitten av 300-talet, eventuellt sedan 375. Då firades redan en högtid vid den tiden på året. Högtiden har kallats betessläppningen, eftersom det var då man lät boskapen gå ut på bete.

Helgdagen infaller alltid på en torsdag, vilket gör den följande fredagen till en klämdag som möjliggör för många att få en långhelg med ledighet. Sedan 1924 eller 1925 firas dagen också som folknykterhetens dag.

Den ansågs tidigare vara den första sommardagen i stora delar av Sverige och kallades därför bland annat "barärmdagen", eftersom kvinnorna började gå med bara armar, och "första metardagen" då sommarfisket inleddes. Fiskelyckan den dagen ansågs avgöra hur fisket skulle bli under resten av året. Gökottor, med eller utan kyrklig koppling, firas ofta denna dag.

De tre dagarna närmast före Kristi himmelsfärds dag var länge gångardagar då prästen med sin församling vandrade ut över markerna och bad böner om god årsväxt. Först 1772 förbjöds denna katolska sed.

I Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni, vilket gör att den ibland infaller på Valborgsmässoafton eller första maj.


Bild: Andrea Mantegna - Altarstycke i hertigen av Mantuas palats
 
onsdag den 19 maj 2021
Vårstädning på Djurgården
Den 19 maj är det dags för vår årliga städning på Djurgården.

Samling sker 17:30 vid Stora Skuggans värdshus vid Stora Skuggan. Det finns tillgång till p-platser. Vi städar ca kl 17:30-19:00. Bär oömma kläder och skor lämpliga för kvällens väder. Handskar och plockpinnar finns på plats.

Efter städning dukar vi upp picknick med egen medhavd matsäck. Ta gärna med sittunderlag.
Samtidigt som vi njuter av vår mat kommer vår egen Gunilla Östberg introducera oss för ämnet hållbar livsstil. Det ser vi mycket fram emot!

Jag hoppas att så många som möjligt kan delta. Vi får med detta en möjlighet att träffas och njuta av en förhoppningsvis solig vårkväll samt få ett fint bidrag till El Sistema stipendiet.

För dig som inte redan har gjort det, anmäl ditt deltagande till Cathrine Jävervall senast den 17 maj. Tag gärna med god vän/respektive.
 
Väl mött
Cathrine Jävervall och Samhällstjänstkommittén
 
fredag den 21 maj 2021
Utmaningar med vaccin mot Covid-19<br/><i>Jacob Lund, AstraZeneca</i>
Jacob Lund, AstraZenecaVarför ångrar inte AstraZeneca?

När det svensk-brittiska läkemedelsbolaget tog sig an utmaningen att utveckla ett vaccin mot COVID-19 ihop med ett av världens mest välrenommerade universitet, brittiska Oxford, drevs de av sina värderingar att göra det rätta och att sätta patienten först. Vaccinet skulle distribueras brett och jämlikt över hela världen – och för att priset inte skulle vara en fördröjande faktor beslutades det att man inte skulle tjäna pengar på vaccinet under pandemin.

Ett år senare har mer än 300 miljoner vaccindoser producerats globalt och mer än 170 länder har fått tillgång till vaccinet, 120 av dem via det globala vaccinsamarbetet COVAX.

Men utmaningarna har varit många på vägen. AstraZenecas nordiska kommunikationsdirektör Jacob Lund har varit med på att hantera situationen under hela resans gång. Under lunchen delar han insikter om bolagets vaccin-resa och svarar på våra medlemmars frågor.
 
torsdag den 27 maj 2021
Vårvandring på Norra Djurgården
Vårpromenad med Stockholm Djurgården Rotary Klubb

Henrik WaldenströmDen 27 maj genomför vår Rotary klubb Vårvandringen på Norra Djurgården.

Samling sker kl. 16.50, start 17.00 utanför t-banestation ”Universitetet” i Frescati. Se nedan om kommunikationer. Vi inleder med att Henrik Waldenström visar natur & kultur i de intressanta omgivningarna. Bär gärna oömma kläder och skor lämpliga för kvällens väder.

Vi avslutar Henriks vandring vid Stora Skuggan kl. 18.00. Där får vi en presentation avseende pollinering av Märtha Angert Lilliestråle (projektledare för länsstyrelsens Pollinerarprojekt) och Christer Pettersson (ansvarig för den fortsatta utvecklingen av Bergiusdalen) samtidigt som vi tillverkar insektshotell och avnjuter picknick ur egen medhavd matsäck.

Under Märthas och Christers ledning placerar vi ut insektshotellen och avslutar promenaden vid t-banestation ”Universitetet” i Frescati kl. 19.30.   

Vi kommer i samband med Vårpromenaden att producera en video som ingår i Rotarys videoutmaning ”IFIXTHEPLANET” arrangerat av ESRAG (Environmental Sustainability Rotary Action Group).

Miljökommittén ser fram mot Vårvandringen och hoppas att så många som möjligt kan delta.  

Några har redan anmält sig men för er som inte redan har gjort det kan anmälan ske senast den 25 maj till: Anders Johansson eller 072-5526659.

Angående kommunikationer:
T-bana linje 14, röd, mot Mörby Centrum. Även t ex Buss 50, ganska glest besatt fr o m Odenplan. Kolla SL-appen.
Ang bilparkering finns det flera platser kring Riksmuseet och Universitetet. Beräkna 10 min till mötesplatsen om du parkerar vid Bergiusvägen, 5-7 min från Blå husen.
Ang parkeringsmöjligheter vid Universitetet se bl.a: Kommunikationer och parkering

Hjärtligt välkomna!

Anders Johansson, ordf i Miljökommittén
 
fredag den 28 maj 2021
Så slår Coronan mot kulturen<br/><i>Marie Göranzon</i>
Marie GöranzonMarie Göranzon är en av Sveriges mest kända skådespelare. Hon har tillhört Dramatens ensamble sedan 1967.
Marie Göranzon intervjuas av Lena Adelsohn Liljeroth.


Foto: Micke Sandström
 

måndag den 26 april 2021
Miljökommitténs arbetsplan för 2021
Hösten 2020 utsåg vår klubb en Miljökommitté. Den hade föregåtts av diskussioner bland medlemmarna om betydelsen av att klubben engagerar sig i miljö- och hållbarhetsfrågor.
 
onsdag den 16 december 2020
Agua Cristalina - Stockholm Djurgårdens internationella projekt i Guatemala
Trots svårigheter, bl.a. med att nå ut till byarna pga covid-19 och ovädret Eta som dragit in över landet och medfört kraftiga översvämningar, har Stockholm Djurgårdens kvinnogrupp kunnat formeras. Fundacíon Progresar har lyckats ge grundläggande utbildning i kvinnors rättigheter, företagande och emotionell hälsa. Fler utbildningar kommer att göras via telefon och varje kvinna kommer att följas upp. När pandemin så tillåter kommer ett intensivare utbildningsprogram att startas.
 
lördag den 21 november 2020
Samarbete med El Sistema
2019 Inleddes ett samarbete med organisationen El Sistema. Klubben stöttar med stipendier som delas ut vid El Sistemas högtidliga avslutningskonserter i Berwaldhallen. Klubben har delat ut stipendier under två år. Vid klubbens jubileumsfest i mars 2020 på Riddarhuset genomförde El Sistema en lysande fin konsert.
Vårt stöd har bidragit till att El Sistemas musikelever kunnat åka på lägerverksamhet till Lillsveds Folkhögskola två år i rad.

Titta gärna på bifogad länk för mer information kring El Sistema Stockholm och dess verksamhet.
 
fredag den 13 november 2020
Stockholm Djurgården finns på Instagram
Rotary Stockholm Djurgården på InstagramDu hittar oss på rotarystockholmdjurgarden.

Välkommen att följa oss!


 
onsdag den 14 oktober 2020
Presentation av Guatemalaprojektet och Fundacíon Progresar
Klubben beslöt under våren att engagera sig i ett projekt i Guatemala som går ut på att stödja en grupp kvinnor i de oländiga trakterna i Alta Verapaz i Guatemala att skapa sig och sina familjer ett bättre liv. Behovet är oändligt och våld i hemmet förekommer i stor utsträckning i dessa familjer.

Fundacíon Progresar