NYHETSARTIKLAR

Referat från lunchmöte 2019-05-17

2019-05-19 - 2019-11-02

Denna vackra vårdag hälsade President Anders oss välkomna till dagens möte. Oss, det var 18 egna medlemmar och 2 gäster varav en, Franciska Siurin, var med i två skepnader. Dels som mottagare av Rotarys Eldsjälstipendiet, dels som föredragshållare för att ersätta Maria Djurskog, som lämnat ett sent återbud pga sjukdom.

 

Anders kunde konstatera att det var 17 maj, men föreslog inte att vi skulle stämma upp med den norska nationalsången.

 

Nästa fredag den 24:e är det ett extra årsmöte med början 1115. Den dagens föredrag kommer att vara Birgittas och Curts skildring av sin resa till New Zeeland.

 

Birgitta och Lars J påminde om Puttinggolfen den 3 juni och uppmanade till att alla tittar i sina gömmor hemma efter trevliga priser till prisbordet.

 

Lars J kommer att uppvakta Bertil G, som fyller 90!

 

Lars J kunde också berätta en glädjande nyhet. Han har precis, tillsammans med några sydafrikaner, startat ett bolag ”Bodybees” för att sälja hudsalvor.

 

Så var det dags för Fransiska Siurin att visa bildert och berätta med utgångspunkt i sitt engagemang i Danderyds Hembygdsförening och den bok som föreningen givit ut ”Danderyd- den lilla trädgårdsstaden”.

 

Det finns fyra hembygdsföreningar i Danderyd. Den vi kanske känner bäst är Djursholms Forntid och Framtid.

 

Franciska, grafisk formgivare och illustratör, bor nu i västra Danderyd. Hennes farföräldrar bodde i Djursholm och hon växte upp i Stocksund. Hon fick intresse för hembygdsföreningen då hon sökte information om sitt hus. Hon hittade inget där men drogs ändå med i föreningens arbete. Hon fortsatte dock att forska och kunde se att de första, som bodde i huset var en snickare med hustru och 5 barn.

 

I arbetet med boken har hon i olika arkiv hittat gamla bilder från Västra Danderyd och även annonser t ex om Nora Trädgårdsstad, som skapades på 30-talet. Så vi fick se bilder av Danderyds kyrka och kyrksal i olika tider, av affärer, kråkslott, buss nr 2, specerihandel, frisersalonger, brandstation, frivilliga brandkåren mm mm.

 

Danderyds Hembygdsförening finns nu i Nora herrgård. De ordnar traditionella evenemang varje år bl a Valborg i Kvarnparken och midsommarfirande.

 

Efter föredraget överlämnade President Anders utmärkelsen Rotarys Eldsjäl med tillhörande diplom och pengasumma till Franciska.

 

Dagens vinlotteri vanns av ?.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.

facebook share button twitter share button linkedin share button

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

Tel: 735054405 E-post: djursholm@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Rotaryklubb Djursholm
Hagbardsvägen 1
182 63 Djursholm

Ordinarie mötestid: Fredagar 11:45

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Zoom-möte. "Förslag till sommarläsning"
2020-06-05 11:45