NYHETSARTIKLAR

Ett referat från lunchmötet 2019-09-27

2019-09-28 - 2020-05-01

President Margit hälsade välkommen. Tyvärr var vi endast 16 egna medlemmar och en gäst. Vår gäst Kerstin Friberg presenterade sig kort. Hon har nyligen blivit änka och startar nu ett liv genom sina kontakter med väninnor, som hon gör saker tillsammans med t ex besök i vår klubb. Kerstin utbildade sig till farmaceut men har sedan varit hemma med 4 barn, bott i Italien en tid, jobbat i turistbranschen sedan i bank för att slutligen återgå till farmaceutyrket innan pensionen.

 

Inget miniego idag då Torsten Sjögren skulle ha sitt maxiego.

 

Först lite info från Presidenten.

-          Rotarygolfen med efterföljande välgörenhetsmiddag blev mycket lyckad. Totalt gav den 22200 i intäkter till Polioprojektet. Intäkterna delas med Danderydsklubben.

-         

OBS Fler bilder kan Du hitta på klubbens FaceBook och Instagramgrupper.

-          Den 24/10 blir det AW hos Jacobis.

-          Den 29/11 kommer klubbens 50-årsdag att firas med en Jubileumsmiddag. Inbjudan kommer.

-          Det finns fortfarande möjlighet att ansluta som rådgivare till klubbens UF-samarbete med Danderyds Gymnasium. Kontakta Claes M.

 

Lars Jacobi har varit kontakt med Alexandra Gylling. Bertil har nu flyttat till ett hem.

 

Dagens föredragshållare var således vår nye medlem Torsten Sjögren. Han har flyttat från Bromma RK och de flesta av oss känner honom redan som en flitig gäst hos oss. Av hans föredrag förstod man snabbt att här har vi en person som har hunnit göra mycket under en lång karriär och att han även fortsätter i samma takt. Han hade så mycket att berätta och tempot var högt så att jag, som referent inte kunde hänga med men som tur är fick jag hans manus, så jag gör ett här ett sammandrag ur detta manus i förhoppningen att få med de viktigaste turerna i hans innehållsrika liv.

 

Torsten föddes på ProPatria på Kungsholmen 1947. ProPatria på den tiden var privat och hade den bästa maten men också den högsta dödligheten! Båda föräldrarna var socionomer. Fadern arbetade som fastighetskamrer i Solna Stad och mamman som arbetsförmedlare i Stockholm. Uppväxten var i Solna Kyrkby i en mycket lycklig miljö.

 

Skolgången började i Centralskolan i Solna där även elever från det, då fattiga, Hagalund gick. Skolningen fortsatt i realskola och gymnasium på Norra Latin.

 

Från 1955 tillbringades somrarna på Skarpö, där familjen var grannar med Lars Jacobis familj och så är det fortfarande.

 

Efter studenten blev det på Sjökrigsskolan, men bara ett år innan han straffade ut sig!

 

Arbetslivet började Torsten med att under det första jullovet på Norra latin dela ut paket för Posten. Första fria sommaren blev det arbete på Enskilda banken. Att lösa in checkar var dock inte så spännande.

 

På universitet läste Torsten statistik och företagsekonomi, kompletterat med informationsbehandling på KTH. För att finansiera studierna for han omkring på en vespa och sålde jeans och T-tröjor.

 

1972 anställdes han som systemman på Burroughs och kom att stanna där i tio år. Burroughs gjorde över tusen datorinstallationer i Sverige. Från 1975 blev det också engagemang i Stockholms Juniorhandelskammare vilket medförde 10 år av spännande projektarbeten både i Sverige och utomlands.

 

Under den tiden träffade Torsten Birgitta och de har varit ett par sedan dess. De bodde i Enebyberg med sina två söner i 25 år.

 

Den fortsatta karriären hade många turer- ”Dana” sedan ”Modern Systemering”, som köptes upp av ”Finansrutin”, som sedan också köpte ”Wollindata”, där Torsten blev vice VD. 1994 köptes verksamheten av ”Mandator” därefter av ”IBS”. 1998 köpte Torsten tillsamman med en kollega ut PA-delen i verksamheten och bildade ”PBS”. PBS byggde och sålde tids-, reseräknings- och lönesystem. Det gick bra men 2008 då finanskrisen slog till, såldes företaget och Torsten gick i pension.

 

Efter pensioneringen har Torsten sysselsatt sig med att renovera Skarpö, hjälpa till med fyra barnbarn och åt politiska uppdrag åt Moderaterna och Danderyds kommun samt som ordförande i Djursholms AB. Han är nu inne på sin sjätte Kommunstyrelseordförande och kan se tillbaka på fem perioder i Kommunstyrelsen, två perioder, som ordförande i Tekniska nämnden och två perioder, som ordförande i fastighetsnämnden.

 

Torsten avslutade med att säga att vara fritidspolitiker är nog bland det roligaste man kan göra. Var man än kommer i kommunen ser man synliga bevis på sin gärning. Ett annat roligt inslag är att förrätta borgerliga vigslar.

 

 

Nästa fredag kommer Distriktsguvernören Anders Johansson på besök. Då bör så många medlemmar som möjligt, så att DG kan se hur bra vi har det i klubben.

 

De som vill medverka i klubbens UF- verksamhet som rådgivare men inta kan vara med vid mötet den 3/10 kan göra en 2-minuters videopresentation av sig själv, som kan visas vid mötet.

 

Dagens vinlotteri vanns av Presidenten själv.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.

facebook share button twitter share button linkedin share button

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

Tel: 735054405 E-post: djursholm@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Rotaryklubb Djursholm
Hagbardsvägen 1
182 63 Djursholm

Ordinarie mötestid: Fredagar 11:45

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

"Språkets och litteraturens magi och kraft"
2020-02-21 11:45