Det är full fart i Göteborg City RK!

     
Spännande föredrag inom vitt skilda discipliner! Varje vecka!

Vi vill bli fler! Unga och gamla, kvinnor och män. Vi har gått från liten till större klubb. Alltid med spännande möten. Välkommen att besöka oss du också!

Inkommande distriktsguvernör 2021/2022 Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City

 
 Välbesökta, glada och inspirerande AW. Andra torsdagen i månaden kl 17      
Föredragen filmas och
publiceras på youtube. Vi
nätverkar på linkedin.


 Välgörenhet och projekt, vi vill hjälpa och stödja andra. Blindskolan i Jagriti  och  Fontänhuset i Göteborg t.ex. Ge ett bidrag! https://wp.rotary.se/bli-givare/


Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som hålls på Comfort Hotell Göteborg, Skeppsbroplatsen 1, 411 21 Göteborg.

Mötet börjar kl 07.30, men kom i god tid så att du hinner njuta av den rikliga frukosten innan det börjar.

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.

Klubbprogram
fredag den 30 augusti 2019
Egoföredrag: Åsa Killik Hellmark

Åsa Killik Hellmark berättar om sig själv. Egoföredragen är alltid så roliga, eftersom vi lär känna varandra ännu mer.
 
fredag den 6 september 2019
Vilka begåvningar behöver vi framgent?

Jan Mellgren berättar om  "21st century skills" och vad som behöver ske i skolan för att säkra vår välfärd
 
fredag den 20 september 2019
Förmedla ägarviljan och gör hela företaget till medskapare i er framgångsresa


Gunilla Clancy är fil.dr i hållbarhet från Chalmers. Hon har jobbat med hållbarhet i tidig utvecklingsfas i över 15 år på bland annat IKEA of Sweden. Med sin kompetens och sitt småländska sunda förnuft guidar hon ledare att förtydliga vägen så medarbetarna ökar lönsamheten genom mer hållbara affärer. Gunilla brinner för att få mer hållbara kunderbjudanden ut på marknaden, att få det att hända.

 
fredag den 27 september 2019
Sanningen om Volvo

Magnus Sundemo är en svensk ingenjör verksam vid utvecklingsavdelningen på Volvo personvagnar där han också är styrelsesuppleant som arbetstagarrepresetant. Han har skrivit boken "Sanningen om Volvo".  Han är sedan 2009 styrelseordförande i Konsortium Jakob vars mål är att köpa Volvo personvagnar.
 
fredag den 4 oktober 2019
Göteborgs kommunstyrelseordförande har ordet

Axel Josefsson, kommunstyrelsens moderate ordförande får tala till punkt.
 
fredag den 11 oktober 2019
“Inclusive business with the base of the pyramid”

Vår nya medlem Lorah Njagi Holmstedt kommer att tala om “Inclusive business with the base of the pyramid”.
 
fredag den 18 oktober 2019
Landshövdingen har ordet

Vår landshövding, Anders Danielsson, har ordet.
 
fredag den 25 oktober 2019
Klubbens roll när Lena blir DG

Lena Liljenhed Ekman blir distriktets guvernör 2021-2022. Men det är ju inte bara hon som berörs, det gör hela klubben. Vi blir involverade på många sätt, och alla som känner Lenas energi och engagemang vet att det kommer att hända saker! Hon berättar mer vid dagens möte.
 
fredag den 22 november 2019
Def datum kommer! Docent Jacob Heidbrink: Höghastighetståg - varför då?

En het politisk potatis får en kvalificerad akademisk belysning: höghastighetstågen.
 
fredag den 6 december 2019
Obs prel datum. Arbetsrätt - vad är det?

Hans-Olov Jönsson ger oss nya insikter om arbetsrätten
 
fredag den 13 december 2019
Julavslutning
 
Klubbartiklar
måndag den 1 juli 2019
Distriktsguvernörer på rad

Klubbens åtagande inför året med Lena som disktiktsguvernör blir konkret med denna bild; Lena Liljenhed Ekman tar över 2021-2022. Dessförinnan är det Jerry Brattåsen och Ulla-Britt Andréasson som leder distrikt 2360 nu när Christer Liljenberg har lämnat över kedjan.
 
torsdag den 13 juni 2019
Göteborg City genomför ledarskapsutbildning tillsammans med Rotaract

Till hösten kommer medlemmarna i Göteborg City att stå för kompetensen i ett stort upplagt ledarskapsutvecklingsprogram tillsammans med Rotaract och disktriktet. Läs mer här
 
onsdag den 12 juni 2019
Sommarfest och presidentskifte

Vi var 21 glada Rotarianer med respektive som hade
en mycket trevlig kväll och välsmakande middag på
Soup & The Kitchen vid årets sommarefest. Avgående
president gjorde en kort resumé av det innehållsrika
året som gått. Många spännande föredrag med spännvidd
från psykisk ohälsa, kommande stormakten Kina och
mordet på Palme. After Work, Mölndals Revy, Bokmässa
och Nordenseminarium är några av projekten som vi
drivit och engagerat oss i. Ett spännande år ligger
framför oss med Anders Bergström som president.
 
måndag den 29 april 2019
High coast whisky


Peter Söderlind beskriver höga kustens exklusiva whisky så här: "High Coast Distillery är ett av världens nordligast belägna whiskydestillerier. Vårt norrländska hem mitt i världsarvet Höga Kusten har skänkt oss förutsättningar som är unika för whiskyproduktion. När årstiderna växlar från mörka, bistra vintrar till långa, varma sommardagar under midnattssolens sken, exponeras vår whisky för ett fantastiskt spektrum av smakförstärkande faktorer när den i tystnad mognar i takt med tiden." Med sig hade Peter past president Pernilla Ekdahl och dottern som galant skötte tomboloahjulet för vinlotteriet.

 
söndag den 21 april 2019
Hjälp till att utrota polion - köp chokladhjul


Beställ goda chokladhjul och stöd samtidigt End polio now. Busenkelt. Läs hur du gör här.

 
torsdag den 18 april 2019
Kilhamn var namnet

Cecilia Kilhamn berättade om sitt liv;  präglad av en längtan efter musik, med akademin som självklart förhållningssätt, matematik, utlandsboenden och dess konskekvenser. Vi hörde engagemang och klokskap, ödmjukhet, värme och kraft! Välkommen till oss Cecilia!
 
fredag den 5 april 2019
Brexit

En av våra favoritföreläsare, mångkunnige professorn Lars Nordström, gav oss en mycket perspektivgivande inblick i det brittiska samhällsskicket som något kan förklara den evinnerliga Brexitröran. Läs Anders Bergströms intressanta sammanfattning här!
 
fredag den 29 mars 2019
Aghabani - kvinnor i Syrien

Vår egen Houda tillsammans med kollegan Cajsa berättade om projektet Aghabani ett projekt för med och av kvinnor i Sverige och Syrien. Hela projektet presenteras i broschyren som du kan läsa här.
 
fredag den 22 mars 2019
Faktum hjälper
- Vi vet allt om stans uteliv, konstaterade Sara Britz, chefredaktör på Faktum, tidskriften som säljs av hemlösa. De får köpa tidskriften för 30 kr och sälja den för 60, mellanskillnaden är deras och den betraktas som hobbyverksamhet skattemässigt, dvs den är skattefri. Och just den pengen kan vara avgörande för att ge det där lilla extra både monetärt men kanske allra mest ur ett mänskligt perspektiv för att stärka en människa som hamnat utanför systemet. Förr sa vi att hemlöshet var ett individuellt problem, men nu har det blivit alltmer strukturellt, där bostadsfrågan är den centrala. Utan bostad, inga bidrag, men har man inga pengar är en tvåa för 10.000 kr/mån en omöjlighet. Sara Britz satte ljus på de komplexa villkor vi har i samhället. Och vi gick ifrån dagens Rotarymöte med en skrämmande siffra ringande i öronen: 663 barn är hemlösa i välfärdsGöteborg idag...
 
söndag den 17 mars 2019
Myter om damm vädrades ut


Professor Agnes Wold levererade omtumlande kunskap...

Agnes Wold, energiknippe som med vetenskaplig tyngd och sylvass tunga slår hål på myter om damm, städning och kvinnorollen, gästade oss i fredags. Hon fick oss att förläget erkänna hur vi tagit intryck av inte minst myndigheters anvisningar om hygien och hälsa och att vi trott att ”dålig” lukt indikerar något som inte är friskt. - Ingen har dött av lite ”dålig” lukt i lagård, slår Agnes fast. Tvärtom verkar det vara så att de barn som växer upp på landet med djur och natur inte utvecklar allergier på samma sätt som stadsbarn. Varför vet inte forskningen ännu, men helt klart är att infektionssjukdomarna har sjunkit med nästan 90% de senaste 150 åren medan allergierna har ökat ungefär lika mycket. Och det har inget med damm att göra. Damm är inget ämne, det kan inte smitta, det är inte farligt, det är närmast sterilt och det är kvinnan som har satts att städa bort det noga, mycket noga genom årtiondena. Här finns många historiska aspekter att diskutera ur ett samhällsutvecklingsperspektiv... 

Viktor filmade som vanligt, och den filmen kan varmt rekommenderas när den dyker upp på vår youtubekanal!

 

 
måndag den 11 mars 2019
Jurist med gyllene skor


Per Herreys gyllene skor, målade med färg från Buttericks!

Per Herrey hade ett underhållande och givande föredrag på temat ”Från artist till jurist – gyllene stunder, magiska under”. Om livets oväntade vändningar. Han bjöd generöst på livserfarenheterna han gjort, något som nu fört honom till Göteborgsoperan som avtalsjurist. Läs ett längre referat här!

 
måndag den 4 mars 2019
Psykisk ohälsa och rehabilitering. Det finns hjälp!

Elin Barck och Susanne Schjetne
Att drabbas av psykisk ohälsa kan fullständigt vända upp och ned på livet. Ca 2000 personer har diagnostiserats i Göteborg och ca 200 per år av dem kommer till AIR, Arbetslivsinriktad rehabilitering, där Elin och Susanne finns beredda att hjälpa till med stöd av IPS, Individual Placement and Support. Kopplat till Sahlgrenska erbjuds personer med psykisk ohälsa stöd att finna, få och behålla ett arbete. IPS metoden är individuellt anpassad och AIR hjälper till med allt från introduktion, arbetsanpassning, handledning och uppföljning under praktik och anställning, samt kontakter med Arbetsförmedling och Försäkringskassa. Skönt att veta att de finns eftersom psykisk ohälsa drabbar upp till var fjärde person någon gång i livet. Nästa gång kan det vara du. Eller jag.  
lördag den 2 mars 2019
Kina, överallt Kina...

Professor emeritus Lars Nordström förgyllde vår fredagsmorgon den 15 februari med sitt stora kunnande. Den här gången med fokus på Kinas utveckling och expansion. Det finns en hel del för oss i övriga världen att fundera över när Kinas ekonomi växer så det knakar även om det går lite lugnare nu än tidigare. Lars pekade också på riskerna med en mycket stark imperialistisk stat och nämnde bl.a. boken "The rise and fall of great power". Läs ett mer utförligt referat här! Du kan också se föredraget på youtube https://www.youtube.com/channel/UCjQUcsfkyMiuNODf0yOQkfw/videos

 

 
fredag den 1 mars 2019
Pinnstolar i platta paket redan på 1800-talet

Mats Palmquist är journalist, grafisk formgivare och kolossalt förtjust i pinnstolar. Bara för att de är enkla, lätta och ofta med en vacker formgivning. Men när han började leta efter litteratur i ämnet, så fanns det ingen. -Då får jag väl skriva en själv, tänkte han. Resultatet, boken Träsmak, utgiven på Historisk Media är en gedigen research i det som på 1800-talet var Sveriges största exportvara, pinnstolen! Och en intressant beskrivning av ett hantverk som blev industri ute i bygderna. Att stolarna dessutom exporterades i platta paket långt innan IKEA skapats länder till eftertanke.... inget är nytt under solen :) Se hela föredraget på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=52EB7dulTSc
 
fredag den 14 december 2018
Sanningar eller inte om Ostindiefararen :)
 
Björn Gremner, känd bl.a. från SVT:s Antikrundan, har ett brinnande intresse för porslin. Det får gärna vara gammalt, gärna från Kina eller Japan. Han kan en del om det! Vi fick veta en hel del mystiska saker kring ostindiefararen Götheborgs förlisning vid Hunnebådan 1745 och se och känna på äkta 1700-talsporslin som legat 200 år där på havets botten. Här snackar vi hållbarhet! Något att tänka på i våra nutida digitala liv...
 
onsdag den 22 augusti 2018
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.


Vill du vara med och bidra? Det är enkelt. Klicka här så får du all information som behövs.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: goteborg-city@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Comfort Hotel Göteborg
Skeppsbroplatsen 1
41121 Göteborg

Ordinarie mötestid: Fredagar 07:30

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Egoföredrag: Åsa Killik Hellmark
2019-08-30 07:30