Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som hålls på Comfort Hotell Göteborg, Skeppsbroplatsen 1, 411 21 Göteborg.

Mötet börjar kl 07.30, men kom i god tid så att du hinner njuta av den rikliga frukosten innan det börjar.


Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år och varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.

Bara sedan 1 juli 2017 har vi fått 10 mya medlemmar. På bilden saknas Peter Hutqvist och Peter Stalfors. Vi vill gärna blir fler! Kom och besök oss och se om Rotarys yrkesnätverk kan vara något för dig.

Klubbprogram
måndag den 22 januari 2018
FULLBOKAT. Polischefen i Göteborg Erik Nord Obs föranmälan!

FULLBOKAT.  Den 22 januari 2018 är det dags för klubbgemensamt arrangemang igen. Den här gången samlas vi hos Frölundaklubben i deras lokal Villa Belparc i Slottskogen kl 18 för att lyssna på polismästare Erik Nord. I priset på 250 kr ingår landgång och alkoholfri dryck Läs mer här.Observera att det är nödvändigt med föranmälan. Lokalen rymmer endast 60 personer, så först till kvarn gäller. Du anmäler dig till stefan.gbg.frolunda.rk@gmail.com

 
fredag den 26 januari 2018
Syrien - Sverige, Life challenge


Alaa Alboush, som nu arbetar på SKF, kommer att berätta om sin resa till Sverige från Syrien om livet i Sverige, utmaningar och annat.
 
fredag den 2 februari 2018
Egoföredrag: Stefan Sjö

Ny medlem betyder egoföredrag och vi får veta "allt" om Stefan :)
 
tisdag den 6 februari 2018
Samarrangemang med Marieholms RK; SKF:s VD i Sverige Gunilla Nilsson


Tillsammans med Marieholms RK hälsar vi Gunilla Nilsson, VD på SKF Sverige välkommen. Obs tid och plats: båten Marieholm vid Museihamnen, Packhusgatan 8 klockan 12.15

 
torsdag den 8 februari 2018
AW på Comfort Hotel vid Stenpiren

Kom och möts helt informellt över klubbgränserna! Knyt nya kontakter. Hitta på nya projekt. Samtala (vår tids bristvara ;) Ingen föranmälan behövs. Vi ses i baren på Comfort hotell vid Stenpiren från kl 17.
 
fredag den 9 februari 2018
Klubbmöte
Ett tillfälle att diskutera klubbens inre angelägenheter. Klubben växer så det knakar, vi samverkar på många nya sätt med andra klubbar, vi gör företagsbesök och har pubkvällar... Är det något du saknar? Ta chansen att farmföra dina synpunkter vid klubbmötet!
 
fredag den 16 februari 2018
Kongolesiskt kaffe hjälper blivande mödrar

Vi får besök av Rebu Burubwa, grundare för bolaget Rutasoka AB. De driver idag en förlossnings-och mödravårdsklinik i staden Uvira i Östra Kongo som finansieras genom försäljning av kongolesiskt kaffe.

Rutasoka importerar ekologiskt råkaffe från Kongo som sedan rostas till mellanrost, mörkrost och espresso av Bergstrands kafferosteri i Göteborg. Kaffet håller mycket hög kvalitet och har en tydlig smak av vanilj, citrus och tropisk frukt.

Deras klinik har varit igång sedan i maj och har förlöst fler än 120 barn redan, samtidigt som de skapar arbetstillfällen lokalt genom kaffeplantagerna.

Traditionellt har Kongo varit en stor producent av kaffe men krig har förstört stora delar av landet men nu är man på väg att bygga upp ny odlingar. Rutasokas idé ligger i linje med det vi sysslar med i Rotary och gott kaffe är ju aldrig fel.

 
fredag den 23 februari 2018
Graphene: its extraordinary properties and technological potential

Graphene is an atomically thin material consisting of a just single layer of carbon atoms. Prof. Dr. Ermin Malic from Chalmers Department of Physics will  give an overview of the extraordinary properties and technological potential of Graphene.
 
fredag den 2 mars 2018
Sant och falskt i sjukvården

Professor Olle Larkö blev docent 1983, arbetade 1984-1999 som universitetslektor och blev 1999 professor i dermatologi och venerologi vid Göteborgs universitet. 2004-2006 var han biträdande chef och prodekanus för Sahlgrenska akademin, den hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Från 2006 till 2016 var han dekanus vid fakulteten. Olle Larkö är även medlem av styrelsen för den europeiska hudläkarorganisationen European Academy of Dermatology and Venereology. Han ingår också i Läkemedelsverkets vetenskapliga råd. Med en sådan meritlista blir det spännande att höra honom tala om vad som är sant eller falskt inom sjukvården :)
 
torsdag den 8 mars 2018
AW på Comfort Hotel vid Stenpiren


Kom och möts helt informellt över klubbgränserna! Knyt nya kontakter. Hitta på nya projekt. Samtala (vår tids bristvara ;) Ingen föranmälan behövs. Vi ses i baren på Comfort hotell vid Stenpiren från kl 17.
 
fredag den 9 mars 2018
Områdeshef Patrik Widell om Systembolaget i framtiden

Patrik Widell, områdeschef på Systembolaget om deras syn på framtid och Systembolagets plats i samhället.  i den allmänna opinionen har Systembolaget en mycket stark ställning bland svenskarna. Patrik presenterar Systembolagets tankar om nutid och utveckling av verksamheten, hur man ser på sin roll nu och framåt, frågan om gårdsförsäljning t.ex. 
 
 
fredag den 16 mars 2018
Ulf Wagner: Från Mammas kök till stjärnkock i Göteborg - En gastronomisk resa


Ulf Wagner säger själv att han föddes med en stor aptit.

Efter femtiofem års passionerat förhållande till mat och dryck är han framme vid sina drömmars mål. Han har tagit över legendariska Sjömagasinet. Där vill han fortsätta att servera vällagad mat, med omsorg in i minsta detalj. Tidigare har han arbetat på Grythyttan, Park Avenue, Göstas, The Place, Fiskekrogen, Basement mfl. Under sin tid på The Place var han först i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. 

 
fredag den 23 mars 2018
Champagne, Reims & Epernay - en känd region

Kjell Svärd kommer och berättar om Champagne. Han har en god kännedom om både dryck och region och arbetar som svensk reseguide i området, bland annat för Rolfs buss.
 
fredag den 30 mars 2018
Långfredag - inställt möte
Glad Påsk!
 
fredag den 6 april 2018
Boksläpp 21 mars: Dödskaravanen - om den stora flyktingströmmen från Sverige till Brasilien för hundra år sedan


Mats Erasmie, har under flera år forskat om den ”glömda” utvandringen till Brasilien och Argentina i början av 1900-talet. Hans resor till Argentina och studier i arkiv har resulterat i en bok ”DÖDSKARAVANEN” som kommer ut 21 mars 2018. Han vill gärna berätta om denna, för de flesta, okända utvandring. 

Detta är Mats debut som romanförfattare men han har tidigare tillsammans med Anders Pihlsgård på Libers förlag gett ut ett tiotal titlar. Fack- och läroböcker inom försäljning och marknadsföring.

 
torsdag den 12 april 2018
AW på Comfort Hotel vid Stenpiren

Kom och möts helt informellt över klubbgränserna! Knyt nya kontakter. Hitta på nya projekt. Samtala (vår tids bristvara ;) Ingen föranmälan behövs. Vi ses i baren på Comfort hotell vid Stenpiren från kl 17.
 
fredag den 13 april 2018
Nanoteknik - framtiden

Hanne Evenbratt, Director, Product Development, Cline Scientific AB som är ett Göteborgsbaserat företag som har utveckliat  en patenterad teknik med styrd stamcellsodling. Detta möjliggör en kontrollerad celltillväxt vilket kan få stor betydelse ur diagnossynpunkt och vid utveckling av nya mediciner för cancer och andra sjukdomar.

 
fredag den 20 april 2018
Guvernörsbesök

Årets distriktsguvernör, Hans-Olov Jönsson, kommer för att uppdatera oss om disktriktets akriviteter och vi kan berätta om allt vi håller på med.
 
fredag den 27 april 2018
Dubbel i egoföredrag
 
Veckans dubbel: Både Kay Kjellson och Peter Hultqvist håller egoföredrag alldeles innan vi ger oss av för att fira den sköna våren.
 
fredag den 4 maj 2018
Maskrosbarn


I Sverige lever ca 500 000 barn och ungdomar med en förälder som har ett missbruk eller som mår psykiskt dåligt. Barnrättsorganisation Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra deras levnadsvillkor. Detta görs bland annat genom utbildningar, föreläsningar samt stödverksamhet i form av helg- och lovläger, torsdagsmys, internetstöd och personliga coacher. Maskrosbarn har bland annat mottagit utmärkelser såsom; Svenska Hjältar, Bris Priset och år 2014 blev Maskrosbarn diplomerade av FN för sitt arbete med mänskliga rättigheter. 

 
Klubbartiklar
fredag den 19 januari 2018
Att vara trygg i skolan - övning krävs!


Peder Westman

Handen på hjärtat, vad gör du om du ser en obehörig person röra sig på skolan där ditt barn går eller där du jobbar? Hur tänker du om du hör en inbrottstjuv i din bostad? Peder Westman från AB Svensk Skolsäkerhet satte fart på vårt kristänkande med konkreta och dramatiska (och dessvärre inte orealisitiska) scenarier och fick oss att förstå att vi sannolikt reagerar emotionellt i första hand. Hade vi tänkt tankarna innan, och planerat för det så hade vi sannolikt agerat klokare och effektivare. Samma tänk behövs i stor omfattning ute på landets skolor. AB Svensk Skolsäkerhet har tyvärr mycket att göra framöver...

 
torsdag den 11 januari 2018
Julens paltkoma hävd


Så var vårterminen igång! Vi var ett 25-tal Rotarianer med många gäster som samlades till AW på Comfort hotel ikväll, torsdag. Unga som gamla, kvinnor och män, precis så som Rotary ska vara. 


Vår DG Hans-Olov Jönsson var också på plats och puffade särskilt för den 27 januari och halvdagsseminariet om The Rotary Foundation kl 09-13. (Mer info på distriktets hemsida.) Här pratar han med Stefan Olinder från Göteborg City.


Omvärldsanalytikern Carina Ridenius och president Kerstin Alfbecker Swärd  från Göteborg RK vill stärka omvärldens bild av Rotary.

Så vi andra bidrog alla till att höja ljudnivån i lokalen. Rotary hörs och syns. Det är bra.
Nästa AW är den 8 februari. Välkommen då!

 

 
söndag den 17 december 2017
Julsång vid årets sista möte

Fredagen 15 december avslutade vi höstterminen i klubben med ett problematiserande och tankveväckande program om Göteborg, den delade staden. Här finns mycket att göra för att förbättra integrationen och vi fick en givande diskussion! Mötet avslutades i ljusare toner och skönsång av strategigruppen (en del av G20-gruppen) ackompanjerade av Bo-Kenneth Bäck. Nu önskar vi alla en riktigt God Jul och Gott Nytt År! Nästa ordinarie möte är fredagen den 19 januari och årets första AW är redan torsdagen den 11 januari 2108, välkomna då!

 
måndag den 11 december 2017
Göteborg - staden som säger ja!

Gunilla Grahn Hinnfors, som många av oss känner från GP, arbetar numera på västsvenska handelskammaren. Hon redovisade en studie bland tusen Göteborgare som visserligen visar på stor skepsis mot politiker och auktoriteter men också en stark attityd som fått rubriken "staden som säger ja". Klicka på rubriken ovan och läs Anders Bergströms referat!
 
söndag den 12 november 2017
Fart och fläkt i radiostudion

Föga anade vi att det går så vilt till i radiostudion :) När Lasse Swahn gästade oss och berättade anekdoter från sitt långa, rika liv i olika radiostudior, såsom "Ring så spelar vi", "Karlavagnen" och "Alltinget" fick vi goda inblickar i komplexiteten med direktsändning. Vi fick också mycket användbara tips för den omöjliga samtalssituationen där du inte lyckas avbryta den som fullkomligt älskar sin egen röst...
 
tisdag den 7 november 2017
Vår shelterbox gör nytta i Syrien

 

Nu har vi fått en bekräftelse på att shelter boxen som klubben betalat för har kommit fram till Syrien. Du kan läsa mer om vad den innehåller i en artikel längre ner på sidan. Grundtanken är att boxen ska innehålla det allra nödvändigaste för en familj vid en katastrof, t.ex. ett tält, enkel kokutrustning, myggnät och värmefiltar. Vår box har nummer 872 och har i dagarna levererats till Syrien.Du kan läsa mer om den här viktiga verksamheten på http://shelterboxsweden.org/ Där är det också enkelt att ge ett eget bidrag!

 
fredag den 3 november 2017
Många nya medlemmar och nya trender på det

Händelserikt möte idag: nya medlemmar, nya trender. Vi har ökat antalet medlemmar i klubben med 30%! Och det behövs i en liten men naggande god klubb, inte minst för att hålla igång och bemanna viktiga funktioner :) På bilden ses fr v Fredrik Norsted, Lars Falkenman, Cecilia Killhamn, Catherina (Kay) Kjellson, Anders Bergström, Anders Jegerfalk, Stefan Sjö och Tim Mighall. På bilden saknas Peter Hultqvist. Välkomna till oss!


Pernilla Nätt, informationschef på Wallenstam, kastade oss sedan ut i framtiden med en visionär trendspaning med hjälp av en studie Wallenstam gjort tillsammans med avantgardister. Hur vill vi bo i framtiden? Vilka värden är viktiga? Maten hamnar högt upp på den listan. Hur och var den är producerad. Därtill tror man att vi vill bo nära varandra i sociala sammanhang med bra miljö och att vi gärna vill dela på grejer vi sällan använder. Bland annat ;)
 
lördag den 14 oktober 2017
Vårt bidrag gör nytta!


Vår medlem Ann-Charlotte Davidsson har besökt Pune i Indien. Med sig i väskan hade hon ett gåvobrev från vår klubb på 1000 USD som hon överlämnade till de ansvariga för blindskolan Jagriti. Klubben har tidigare bidragit till verksamheten och Ann-Charlotte visade bilder på vilken skillnad det var nu jämfört med situationen för tre år sedan när en grupp från klubben besökte skolan. Arbetet är mycket viktigt för att hjälpa blinda flickor till ett liv där de kan existera! Det är fantastiskt roligt att se att vårt bidrag verkligen gör nytta. Ann-Charlotte vidarebefordrade många tacksamma indiska hälsningar till oss i klubben.


 
lördag den 14 oktober 2017
Föredragen på vår youtubekanal

Du har väl inte missat att du kan se de flesta av föredragen, eller delar av dem, från fredagsmorgnarna på vår youtubekanal? Det är bara att klicka på ikonen för youtube uppe till vänster här på sidan som kommer du till denna värdefulla informationsplats! :)
Titta, lyssna lär!

 
söndag den 3 september 2017
Vi finns på youtube

I klubbens profilförklaring här ovan står det att vi vill vara en ung klubb med mycket aktivitet. Därför är det extra roligt att kunna presentera vår youtubekanal! Uppe till vänster i hörnet ser du ikonen du ska klicka på och vips är du på sidan som Viktor Nilsson producerar materialet till. Han filmar föredragen, redigerar dem och publicerar dem där. All cred till honom! Klicka på videor och titta!

 
måndag den 10 oktober 2016
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: goteborg-city@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Comfort Hotel Göteborg
Skeppsbroplatsen 1
41121 Göteborg

Ordinarie mötestid: Fredagar 07:30

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Syrien - Sverige, Life challenge
2018-01-26 07:30