Göteborg City
STOCKHOLMS VÄSTRA

Det brukar vara full fart i Göteborg City RK, men f.n. tar vi vecka för vecka och coronaanpassar våra möten. Läs här vad vi gör och var vi är! Kolla också kalendern ovan. 

     
Spännande föredrag inom vitt skilda discipliner! Varje vecka!

Vi vill bli fler! Unga och gamla, kvinnor och män. Vi har gått från liten till större klubb. Alltid med spännande möten. Välkommen att besöka oss du också!

Inkommande distriktsguvernör 2021/2022 Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City

Ny möteslokal!
Fr. o. m. 25 sept 2020 träffas vi på  
Le Pain Français 
Engelbrektsgatan 32, Göteborg. 
 
Föredragen filmas och
publiceras på youtube. Vi
nätverkar på linkedin.


 Välgörenhet och projekt, vi vill hjälpa och stödja andra. Blindskolan i Jagriti  och  Fontänhuset i Göteborg t.ex. Ge ett bidrag! https://wp.rotary.se/bli-givare/
Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som i vanliga fall hålls på Le Pain Français, Engelbrektsgatan 32, Göteborg.

Mötet börjar kl 07.45, men kom i god tid så att du hinner njuta av frukosten innan det börjar. F.n. växlar vi mellan fysiska möten och zoom. Kommer du som gäst hoppas vi att du väljer ett möte på plats, så att vi kan få hälsa dig välkommen mer personligt! 

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.


 
onsdag den 19 maj 2021
Utbildning för inkommande funktionärer i distrikt 2360

Är du inkommande skattmästare eller sekreterare i din klubb och vill veta mer om uppdraget? Då är du välkommen på utbildning den 19 maj på zoom kl 18-20. Samma tid som för inkommande presidenter. Vi delar in i er olika grupper.? Anmälan till andersbergstrom@telia.com
 
fredag den 21 maj 2021
Ingrid Thörnqvist berättar om en västsvensk hjälte i det kalla krigets Berlin på ZOOM.

Biografin ”Carl-Gustaf Svingel - och Silvias familj i det kalla krigets Berlin” handlar om en okänd svensk som hjälpte människor att på hemliga vägar ta sig ut genom muren i det delade Berlin. Författaren Ingrid Thörnqvist tar med läsaren i jakt på svaren om denna ”röda nejlika” som med hjälp av goda kontakter på båda sidor av järnridån kom att betyda mycket för splittrade familjer och politiska fångar. Carl-Gustafs resa började i barnhemmet i Hjärtum och slutade i storpolitikens Berlin. I boken berättar drottning Silvia för första gången om villkoren för sin östtyska familj.

Ingrid Thörnqvist var tidigare utrikeskorrespondent för SVT Nyheter och rapporterade under många år om omvälvningarna i Centraleuropa och på Balkan, och om Berlinmurens fall. Boken är utgiven av Ekerlids förlag och finns som e-bok och ljudbok, inläst av författaren.  Kontakta Ingrid.thornqvist@outlook.com  för att få en inbunden bok hemsänd med post till specialpris 200 kr, porto och dedikation ingår.

 
fredag den 11 juni 2021
Säsongsavslutning
 
lördag den 19 juni 2021
PETS och guvernörsskifte
I pandemitider får planer ändras och nya idéer flyga: PETS och guvernörsskiftet slås samman till ett arrangemeng. Plats meddelas inom kort. Något som dock inte har ändrats är att vår Lena Liljenhed Ekman tillträder som guvernör för rotary distrikt 2360. ;)

 
lördag den 11 september 2021
Utbildning för medlemmar
Fysiskt i Borås för alla medlemmar i region 4, 5 och 6. 
Utbildning i PR/Medlem, Rotary Leadership Institute,  RU, TRF, Vad är Rotary, IT, Club visioning
Lunch med föredrag och en social aktivitet efter lunch. 
Man får ta med sig gäster, helst många sådana. 
 
onsdag den 22 september 2021
Storsamling för Göteborgsklubbarna
 
lördag den 23 oktober 2021
Distriktskonferens med efterföljande middag
Vår klubb står som värd för årets distriktskonferens på Chalmers kl 09-ca 16 med efterföljande middag på Wijkanders kl 19. Start 8.30 med kaffe. Mer information kommer.
 
lördag den 20 november 2021
Årsmöte för distrikt 2360
Årsmöte för distrikt 2360 på Wendelsberg Folkhögskola kl. 09.00 - 12.00 Mer information kommer.
 
 
lördag den 5 februari 2022
Utbildning för medlemmar
Fysiskt i TAnumshede för alla medlemmar i region 1, 2 och 3. 
Utbildning i PR/Medlem, Rotary Leadership Institute,  RU, TRF, Vad är Rotary, IT, Club visioning
Lunch med föredrag och en social aktivitet efter lunch. 
Man får ta med sig gäster, helst många sådana. 
 

onsdag den 28 april 2021
Pre PETS i förenklad form


Allt var klappat och klart för pre PETS i Botan. Men i sista stund ställdes allt in, som så mycket annat. Men Rotarianer släpper inte taget så lätt. 14 personer träffades ändå mycket enkelt och informellt och det gav mersmak! Läs mer här.

 
fredag den 23 april 2021
Två egon och digitala vinlotter

Efter dagens två spännande egoföredrag av våra medlemmar Viktoria Hoststetter Stalfors och Erik Wallin (varmt välkomna till klubben båda två!) var det premiär för vårt digitala vinlotteri. Vi som deltog bjöd på våra favoritnummer och därefter snurrade Stefan S på det magiska hjulet. Anders B vann!
 
fredag den 16 april 2021
Antika spår i Göteborgs stadsmiljö

Henrik Ranby från Institution för kulturvård på Göteborgs universitet höll ett mycket uppskattat föredrag där han berättade om hur Göteborgs stadsbild och arkitektur blivit påverkad av Antiken, med stilar som går tillbaka till förebilder från Grekland och Rom för ca 2000 år sedan.  Till exempel jämfördes Börshuset på Gustav Adolfs Torg från 1849 med sina typiska valvbågar, kolonner och statyer med Basilica Aemilia i Rom.  Han jämförde också vattentornet i Guldheden och konstmuseet med sina rundbågsvalv med romerska akvedukter. Henrik gav många intressanta exempel vilket gör att nästa gång man går på stan kommer man att se på arkitekturen på ett helt annat sätt.  Han nämnde också att Göteborgs universitet kommer att ha en kurs om Göteborgs arkitektur och bebyggelsehistoria till hösten, se https://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/sv/KGM200  Hela föredraget ser du här
 
fredag den 9 april 2021
Gör döden till en del av livet

Edmans begravningsbyrås VD Anna-Carin Timgren inledde dagens frukostmöte med sång, en av de vanligaste som användes ritualmässigt vid begravningar förr. Då, när döden var synligare, före folkhemmets intåg var det naturligt att se en död människa, inte minst vid pandemin som började 1918; spanska sjukan. Det var också då begravningsentreprenörsyrket föddes. Men med folkhemmets intåg där man städade undan det gamla började vi också städa bort döden. Man försökte till och med skydda barn från att se döda. Våra ritualer kring döden förändrades. Och nu förändras de på nytt. En ny pandemi har gjort fysisk närvaro vid begravningar omöjlig, digitala lösningar ersätter. Och på plats, oavsett lokal, finns också helt annan musik, kyrkans ritualer minskar i takt med att vi väljer borgerliga begravningar. Med nya friare former väljer många att sammanfatta en människas liv på helt nya sätt, kanske med champagnefest, när vi kan och får ses fysiskt. - Det är viktigt att få sörja, säger Anna-Carin, inte att gömma döden.
 
fredag den 26 mars 2021
Dystopiska framtidstankar på morgonkvisten

Stellan Tengroth
Ofta målas en bild upp där solceller, elbilar och annan fossilfri teknik, med enbart marginella uppoffringar, ska leda oss in i en framtid där varken klimathot eller ändliga naturresurser är något att oroa sig över. I kontrast till detta visar civlingenjören och författaren Stellan Tengroth vid morgonmötet den 26 mars att solrevolutionen är en synvilla, att flera miljarder elbilar är en orimlighet och att grön tillväxt är en myt. Se hans föredrag här
 
onsdag den 24 mars 2021
Hur vi blev ett jag och om mänskliga rädslor i ett samhälle
Vid frukostmötet den 19 mars  fick vi höra ett intressant föredrag av Peter Währborg som är krönikör i GP, professor, läkare, leg psykolog m.m.  Han talade om hur vi i ett historiskt utvecklingsperspektiv gått från egoism till bättre förutsättningar att handla altruistiskt genom att människohjärnan vuxit. Währborg poängterade att det behövs både egoism, som drivkraft och utvidgat samarbete. Han tog också upp att pandemin inte bara är sjukdomen Covid-19 utan att den också har också skapat en stor psykisk ohälsa bland många, särskilt äldre, i befolkningen som medfört bl a ångest.  Han belyste också att det i dagens media ofta förekommer debatter som polariserar människor och skapar misstro mot myndigheter.  Han nämnde att tilltron till myndigheterna i Sverige är rätt låg och ligger enligt mätningar av SOM-institutet på ca 50%. Internationellt ligger vi dock ca 20 procentenheter högre än många västerländska nationer. För att komma tillrätta med misstro och rädsla i samhället skulle det vara av avgörande betydelse att riksdag, regering ,myndigheter och akademi är samstämmiga innan informationen förs ut till allmänheten.  Det menar han skulle stärka förtroendet för ledningen.  Han betonar också att ett större fokus borde ligga på kunskaps-TV istället för debatt-TV och att där göra kunskapen så värderingsfri som möjligt för att ge människor en chans att bilda sig en egen uppfattning.  Peter Whärborg är aktuell som medförfattare med en ny bok Pandemier – en antologi som ges ut av Strömstad Akademi samt en krönika som kommer i GP på tisdag.  Du kan se det belysande föredraget på vår youtubekanal.
 
fredag den 12 mars 2021
Idéburen arkitektur: VC i Bergsjön

Skärmdump
Arkitekt Anders Olausson från Wingårdhs arkitekter beskrev vid dagens frukostmöte på zoom om de starka idéerna bakom gestaltningen av vårdcentralen i Bergsjön. Ägaren Christer Anderssons vårdfilosofi om ett lugnande och öppet väntrum inför mötet med doktorn satte ramarna för det färgglada huset på "pinnar" i luften ovan parkeringsytorna, som dessutom skulle vara ett färgglatt statement i en miljö där det saknades färg. Arkitekten inspirerades av japanska bilder (interiört) och konstnären Mark Rothko (exteriört) för att få ett levande och ständigt föränderligt ljusspel på fasaden. Huset nominerades till Kasper Sahlins arkitekturpris 2016 och verksamheten inuti huset har blivit succé. Se det insipirerande och väl förklarande föredraget här på vår youtubekanal.
 
fredag den 5 mars 2021
Liseberg ser framåt och storsatsar på vattenpark och upplevelsehotell

Lisebergs vice VD, Tina Resch (uppe till höger) berättade att, efter att i praktiken haft näringsförbud i ett år, sagt upp 120 personer och förlorat ett helt verksamhetsår, att nu koncentreras allt famåt. Först inväntar de FHM:s nya spelregler för att förhoppningsvis kunna öppna Liseberg i början av maj och framför allt koncentreras krafterna till ett helt nytt och spännande upplevelsehotell och en helt ny vattenpark. Två miljarder kronor investeras och man hoppas kunna öppna det lekfulla hotellet i samband med det framskjutna Göteborgsjubileumsåret, i början av 2023 medan Vatternparken invigs först ett år senare. Se hela Tina Reschs inspirerande föredrag här
 
fredag den 19 februari 2021
Smuggel, Brexit och e-handel...

 
Johan Falkman och Stefan Björkencrona från Tullverket via zoom lärde oss ett och annat om Tullverkets (polisiära) nuvarande befogenheter och utmaningar framgent. Inom verket finns f.n. 2000 anställda, varav ca 1200 är brottsutredande och 400 är ute på fältet och det behövs. Trots rekordbeslag av narkotika märks det knappt på marknaden på gatan, mer än att slutkunderna är svårare att nå nu under pandemin. Tillgången är inte problemet. En grov uppskattning (eftersom det är väldigt svårt att veta) är att tullen endast lyckas beslagta 5 % av allt smuggel. "Vi gör så gott vi kan", men vi växer inte som polisen med 10.000 man, utan snarare med runt 100 personer. 
Brexiteffekterna är störst för britterna själva som inte har administrativa rutiner på plats för tulldeklarationerna. Kan jämföras med de system som nu byggs upp för att efterleva att svensk moms ska betalas från första kronan för varor som kommer in i Sverige från länder utanför EU enligt beslut som tagits 1 mars 2018. Ett system som behövs mer än någonsin med den exploderande e-handeln. Föredraget kan ses här på vår youtubekanal.

 
söndag den 14 februari 2021
EKO-brottet

Vid fredagens frukostmöte tog vår egen Monica Ålund oss med på en svindlande betraktelse in i EKO-brottens värld. Hon lyckades förklara vad det är, hur brotten kan uppstå och varför, och vad som sedan händer när rättssystemet får en anmälan och det ska skipas rättvisa. Allt på 30 minuter och med många nyanser.

Därefter rapporterade Lena från det digitala konvent med RI som hon deltagit i.

 
fredag den 5 februari 2021
7:e AP-fonden pressar storbolag


7:e AP-fondens VD Richard Gröttheim gav oss vid dagens zoomöte en inblick om hur det amerikanska rättsväsendet fungerar och som gör att fonden kan påverka storbolag som Google och Facebook i viktiga strategiska frågor, t.ex ledning och sexuella trakasserier. Fonden, som är förvalsalternativ i premiepensionssystemet och som förvaltar 3000 olika aktier till ett värde av 750 miljarder kr åt oss gamlingar, går in i frågor där de tycker att företagen gör fel. Ofta är det de amerikanska advokatfirmornas initiativ, men ibland föreslår fonden frågor att driva med stöd av de ägarstyrningsinstrument som fonden har. Allra vanligast är att ärendena slutar i förlikning efter långa förhandlingar. Hela föredraget kan du se på vår youtubekanal.
 
måndag den 1 februari 2021
Digitalt conventTemat för nästa Rotaryår är "Serve to change lives". RI:s blivande president, Shekhar Mehta, presenterade sitt motto under konventets första dag, ett konvent som hålls digitalt. Han gestaltade sitt val med att säga att "Life is about adventure and not maintenance". Han summerade sina tankar genom att säga: 

The biggest gift we are given
Is the power to touch a life
To change,
To make a difference In the circle of life.
If we can reach out
With our hands, heart, and soul
The magic will begin to happen
As the wheel begins to roll ...
Let’s turn the wheel together
So all humanity thrives
We have the power and the magic
To serve ... to change lives ...

Lena, vår inkommande DG, sitter digitalt klistrad under konventets alla dagar. Med en äkta Rotarykavaj!

 
lördag den 30 januari 2021
Transporter, utomhusbad, ny halvö vid Masthugget - miljörätt är aktuell överallt

Advokaterna Maria Paijkull och Linnéa Kallhed vid frukostmötet 29 jan 2021
Portalparagrafen i miljöbalken handlar om att "främja hållbar utveckling". Det är stort och brett, nationellt och internationellt när den ska tillämpas. Advokaterna Linnéa Kallhed och Maria Paijkull på Front Advokater gav oss praktiska exempel på frågor i Göteborg där lagen tillämpats och hur komplexa frågorna är. Som t.ex. artskyddet av växter och djur som kan stjälpa stora projekt. Det ska ställas i proportion till allmänintresset. Exempelvis muddringen och fördjupningen av den norra farleden in till Göteborgs hamn, tillstånd att bygga en flytande badbassäng i norra frihamnen, tillstånd att bygga en ny halvö nedanför Masthugget. 

Dagen till ära deltog medlemmar från Vinga Rotaryklubb, som ett första steg till att få igång digitala möten i den klubben. Nya samarbeten växer! Ändå något gott med den uschliga pandemin.
 
fredag den 22 januari 2021
Göteborgs hamn - ett nav för hela norden

Hamnens ordförande, Cecilia Magnusson, gav oss en överblick av verksamheten i Göteborgs hamn vid dagens frukostmöte. Med bäring på hamnens fyrhundraåriga historia till dagens storskaliga moderna och klimatsmarta drift som sysselsätter 22.000 personer förstår vi vikten av att ständigt tänka nytt och klokt. En intressant jämförelse är att på ett av dagens containerfartyg som lastar 24000 containrar ryms motsvarande all den last som skeppades under ostindiefararens hela verksamhetstid. Se hela föredraget här.
 
måndag den 18 januari 2021
Utbytesstudent i Brasilien

Josephine Lindberg berättade entusiasmerande om sitt utbytesår som student i Brasilien 2017-18, något som påverkar hennes liv fortfarande. Hon fick vänner för livet, hon åkte tillbaka redan efter studenten för ytterligare ett år och nu har hon startat Rotex i Sverige, med fokus på att aktivera utbytesstudenter som är i Sverige och att informera dem som ska åka ut. Hennes starkaste minne var när hon kom ut från flygplatsen den första dagen och insåg på riktigt att språket var portugisiska och inte engelska... språket är SÅ viktigt. Och nu kan hon portugisiska. Också.
 
lördag den 26 december 2020
Biden har svåra uppgifter framför sig

Professor Lars Nordström gav oss vid säsongsavslutningen en nyanserad och samlad bild över hur svårt och komplext jobbet som tillträdande president i USA är. Valet konfirmeras först den 6 januari. Sedan, efter sitt tillträde den 20 januari, får Joe Biden ärva många frågor som måste hanteras i ett djupt splittrat land. Du kan se det intressanta föredraget på vår youtube-kanal inom kort.
 
fredag den 27 november 2020
Full fart på Sjöfartsmuséet

Sjöfartsmuséet byggs om och till. GAJD arkitekter står för gestaltningen av det spännande projektet som museichefen Carina Sjöholm presenterade vid dagens frukostmöte. Utvändigt kommer huset att se ut som idag, men inuti! Och under jord! Ett stort nytt akvarium byggs där den största bassängen kommer att rymma 400.000 liter vatten och ovanpå ska det bli vackert igen med parkanläggning och ny entré från Karl Johansgatan. Ett intensivt arbete pågår för att kunna öppna igen sent 2022 eller i början av 2023 där verksamheten kommer att vila på två ben: havsmiljö och sjöfartens historia. Hela föredraget kan du se här.
 
söndag den 23 augusti 2020
Stort ansvar för vår klubb under guvernörsåret

Vid årets första möte, som hölls via zoom och lockade 14 deltagare, presenterade vår inkommande distriktsguvernör, Lena, klubbens ansvar under hennes guvernörsår 2021/2022. Det blir en hel del för oss att ta tag i och arrangera. Allt finns presenterat i detalj om du loggar in och klickar dig vidare till dokument/guvernörsåret. 

Vad blir klubbens uppgift under guvernörsåret 2021/2022?

Ansvara för;

        PETS i april

        DG skiftet i juni

        Konferensen  och

        Årsmötet i oktober

        Distriktsgolfen i maj

        Klubben tar det ekonomiska ansvaret för detta

        Avgiften betalas in till klubbens konto


Efter genomgången fortsatte vi med ett styrelsemöte och protokollet från mötet hittar du också under dokument om du loggar in. Allra viktigast från mötet är att vi verkligen hoppas få komma tillbaka till Comfort hotell så snart som möjligt för att kunna ses i verkligheten. Anders Jegerfalk jobbar med frågan. 


 
onsdag den 22 augusti 2018
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.


Vill du vara med och bidra? Det är enkelt. Klicka här så får du all information som behövs.