Göteborg City
STOCKHOLMS VÄSTRA

Nu när restriktionerna har släppts ses vi på vår ordinarie mötesplats: Comfort Hotell vid Stenpiren i Göteborg. Läs här vad vi gör! Kolla också kalendern ovan. 

     
Spännande föredrag inom vitt skilda discipliner! Varje vecka!

Vi vill bli fler! Unga och gamla, kvinnor och män. Vi har gått från liten till större klubb. Alltid med spännande möten. Välkommen att besöka oss du också!



Distriktsguvernör 2021/2022 Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City RK

Följ allt som händer på distriktets hemsida: rotary2360.se/ och på fb: facebook.com/RotaryD2360

Åter till Comfort hotell!

Fr. o. m. 20 aug 2021 träffas vi på Comfort hotell
 Skeppsbroplatsen 1, Göteborg




 
Föredragen filmas och
publiceras på youtube. Vi nätverkar på linkedin.



Välgörenhet och projekt, vi vill hjälpa och stödja andra. Blindskolan i Jagriti  och  Fontänhuset i Göteborg t.ex. Ge ett bidrag!  
https://wp.rotary.se/bli-givare


Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som hålls på Comfort hotell, Skeppsbroplatsen 1, Göteborg.

Själva mötet/programmet börjar kl 08.00, men kom i god tid så att du hinner njuta av frukosten innan det börjar. F.n. växlar vi mellan fysiska möten och zoom. Kommer du som gäst hoppas vi att du väljer ett möte på plats, så att vi kan få hälsa dig välkommen mer personligt! 

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.


fredag den 21 januari 2022
Guvernörsbesök


Vår Lena Liljenhed Ekman, årets distriktsguvernör för distrikt 2360, besöker hemmaklubben och berättar om det som är aktuellt i distriktet, och om vilka uppgifter som fortfarande faller på oss som värdklubb fram till sista juni 2022. 

 
fredag den 28 januari 2022
Carl Johan Behre, hjärtspecialist på Sahlgrenska berättar om hjärtat

Carl Johan Behre

Carl Johan Behre, docent, överläkare och specialist i internmedicin och kardiologi på SU/Sahlgrenska kommer till oss och berättar om motion, hjärta och hjärna samt av individen påverkbara riskfaktorer för hjärtinfarkt.  Även akut behandling inklusive HLR kommer att beröras.  Föreläsningen planeras bli relativt kort och mer tid kommer att ges till frågor och diskussion. Frågorna brukar bli många särskilt inom kardiologi där många har egna erfarenheter. 

 
fredag den 4 februari 2022
Hur påverkade är vi egentligen av VARDAGSSKROCK?

(Foto: Francis Löfvenholm)

FREDRIK SKOTT, fil. dr i historia och docent i nordisk folkloristik, är chef för Institutet för språk och folkminnens avdelning i Göteborg och sekreterare i Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur. Vardagsskrock är ett av Fredriks huvudsakliga forskningsområden och han har nyligen gett ut boken Vardagsskrock: Från abrakadabra till önskebrunn. 

Varför betyder det otur att lägga nycklarna på bordet? Hur länge har man trott att fyrklövrar skänker lycka? Varifrån kommer föreställningen att den som lyckas blåsa ut alla ljusen på sin födelsedagstårta får önska sig något? Och varför undviks egentligen A-brunnar? 

Vår moderna värld till trots är vardagsskrock fortfarande ett ämne som engagerar och något som många av oss, både barn och vuxna, i varje fall halvtror på. Även den som inte säger sig tro att nycklar på bordet ger otur kanske helst lägger sin nyckelknippa någon annanstans.  (Foto: Francis Löfvenholm)

 
fredag den 11 februari 2022
Anneli Rhedin Kommunfullmäktiges ordförande/Borgmästare, Göteborgs Stad


Anneli Rhedin Kommunfullmäktiges ordförande (KFO)/Borgmästare, Göteborgs Stad pratar om rollen som KFO, fördelning över mandaten i KF, hur påverkas demokratin pga pandemin, rollen som borgmästare mm.
 
fredag den 18 februari 2022
Släktforskning
Lisbet Rodin, ordförande för Göteborgsregionens Släktforskare berättar om släktforskning.
 
fredag den 25 februari 2022
Hur används våra medlemsavgifter

Rotaryavgifter till distriktet och Rotary International, men vad används de till egentligen?
Ulf Andersson, tidigare DG, berättar om hur olika Rotary avgifter används.
 

fredag den 3 december 2021
Peter Gissy lockar fram skrivardrömmarna

Peter Gissy har haft det i blodet sedan ungdomen, men han hade hunnit komma upp i åren innan han blev publicerad.  Nu i sin bästa pensionsålder har han hunnit med mer än 50 böcker både för barn och deckare för vuxna. Vi, ganska många av oss med författardrömmar, fick tips såsom att huvudkaraktären i deckarna ska gärna ha ett internationellt namn särskilt om man tänker att boken ska slå internationellt och man ska helst uppleva personen som sympatisk.  Lyckas man som författare att skapa karaktärer som börjar leva sitt eget liv har man bäddat för flera uppföljare.  Och det har Peter gjort i sin senaste bok ”En avgörande ledtråd”.  Titta gärna in på hans hemsida http://petergissy.se
 
lördag den 27 november 2021
Analogt tombolahjul klarar IT-säkerhetskrav :)

Åke Ljungqvist, IT-säkerhetsexpert, gillade vårt vinlotteris hundraprocentigt analoga tombolahjul skarpt; inga säkerhetsrisker, inga personuppgifter registreras, fungerande backup enkelt ordnad med extra kulor, inga driftsstörningar pga elstopp... Vi som deltog i mötet gick hemåt med ganska skakade sinnen, hur ska vi säkra informationen vi har i våra digitala kanaler och hur skyddar vi oss mot intrång och mot risken för att förlora material vid driftstörningar? Och hur raderar man på riktigt?
 
söndag den 14 november 2021
Experimentellt boende

Madelelaine Doufrix, projektledare vid HSB:s laboratoriehus presenterade hur det kan vara att bo i deras expterminehus, HSB living lab, där man som hyresgäst får vara beredd på nya idéer och att delta i utvärderingar och därmed att bli övervakad på alla upptänkliga vis. Avsikten är att hitta nya idéer inför vårt framtida boende som ska vara både hållbart och klimatsmart. I labhuset analyseras de boendes beteenden och du kan se exempel på hur det går till och vad man kommer fram till på deras hemsida: https://www.hsb.se/hsblivinglab/
 
fredag den 12 november 2021
När Polaris ska implementeras

Vårt nuvarande IT-system, Clubadmin, går i graven 30 juni 2022. Styrelsen i klubben har enhälligt beslutat att välja Polaris som ersättningssystem, precis som distriktet kommer att göra. En grupp, DG 4, dvs de fyra distriktsguvernörerna Klas Hedlund, Dag Johannesson, Anna Mohlén Lauridsen och vår Lena Liljenhed Ekman har bildat en grupp för att göra implementeringen av det nya systemet så enkelt och smidigt som möjligt.

 
måndag den 8 november 2021
Intressanta julklappstips
 
Sofia och Marie från Akademibokhandeln presenterade ett drygt 20 tal intressanta böcker på ett väldigt professionellt och entusiasmerande sätt.  Många intressanta boktitlar och författare avhandlades.  Från kvantfysik i vardagen till nobelprisvinnaren Abdulrazak Gurnah och Springsteen/Obama och allt däremellan.  Här fick vi många fina julklappstips till familj och vänner.
 
tisdag den 2 november 2021
16.500 barn kan vaccineras!

Insamlingstävningen till End Polio Now har avgjorts. I vårt distrikt 2360 samlades 143.121 kronor in och med Bill Gates dubblering av beloppet räcker det till att vaccinera 16.500 barn! Se här vilken klubb som samlade in mest: Resultat av EPN insamlingstävlingen okt 2021.pdf
 
söndag den 24 oktober 2021
Hållbar framtid

Mellan de här två bilderna har det gått 8 välmatade timmar med intressanta, kloka och inspirerande föreläsningar med det övergripande temat: Hållbar framtid. Talare var bland flera andra Chalmers rektor, Lisebergs vice VD, Stenas vice VD, nyttigt godisentreprenören Sara Serrey, 1928:as VD Kristina Lagerstedt, radiojournalisten Christian Olsson. F.d. Hammerfallbasisten Magnus Rosén röjde och Peter Park Larsson spelade klassisk gitarr - spännvidden var således enorm under årets distriktskonferens som vår klubb, Göteborg City, arrangerade. Därefter blev det middag med dans inpå småtimmarna. Fler bilder kan du se på fb, Rotary district 2360.
 
fredag den 22 oktober 2021
Nyckeln till frihet: Att hitta sig själv

Den största och avgörande insikten för Nathalie, från KRIS (kriminellas revansch i samhället) var när hon förstod att, oavsett var i världen hon befinner sig, så har hon alltid sig själv med sig. Och är man drabbad av beroendesjukdomen så hjälper det inte att flytta till Dalarna eller Thailand för att komma ur sitt missbruk, drogerna finns där också. Sjukdomen är definierad av WHO som en förvärvad, kronisk mental besatthet där belöningssystemet kidnappats. Sjukdomen är dessutom dödlig. Nathalies insikt gjorde att hon efter träget arbete med sig själv med stöd av 12-stegsprogrammet har varit drogfri i 6 år och istället har hon nu kraft att hjälpa andra inom ramen för KRIS och har utbildat sig till hälsopedagog. Hennes starka och berörande berättelse inger hopp och arbetet inom KRIS är viktigt. Vid styrelsemötet efter föredraget beslutades att ge 1000 kr till KRIS fortsatta arbete.
 
lördag den 16 oktober 2021
Humrarna har blivit fler på senare år

Kerstin Bertrandsson Schiller från Fotö berättade vid fredagens frukostmöte om det spännande hummerfisket hon har ägnat sig åt i 26 år. Det är hårt reglerat, riktigt hårt, sedan 2017. I Danmark t.ex. fiskas hummer året runt, medan det är tillåtet bara mellan första måndagen efter 20 augusti kl 07 fram till den siste november för fritidsfiskare. Yrkesfiskare får hålla på hela december också. Det är viktigt med redskapen och allra viktiast är verktyget som mäter carapaxmåttet (från huvud till sköldslut) som måste vara 9 cm, annars ska hummern tillbaka i havet. Likaså om det är en romhona med utvändig rom. De begränsningar som gjorts verkar ha fått effekt, menar Kerstin, som är glad åt mycket god fångst hittills i år. och då är ändå halva tiden kvar.
 
söndag den 10 oktober 2021
Vinlotteripengar går till blindskola i Jagriti
Äntligen! Ja, det känns verkligen så. Processen att få igenom ett "global grant" till fortsatt stöd för blindskolan i Jagriti har tagit mycket lång tid, men nu hav kunnat skicka vårt nya bidrag på 5000 USD. På skolan går unga synskadade flickor en mycket bättre framtid till ötes än vad som annars hade varit fallt. Se videon här från hybridmötet i fredags med klubbmedlemmar på plats i Comfort hotell, representanter från Pune Central Rotaryklubb i Indien och några som deltog hemifrån i Sverige och på Mallorca. Rotaryprojekt för nytta! 







 
onsdag den 22 augusti 2018
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.


Vill du vara med och bidra? Det är enkelt. Klicka här så får du all information som behövs.