Göteborg City
STOCKHOLMS VÄSTRA

Det brukar vara full fart i Göteborg City RK, men f.n. tar vi vecka för vecka och coronaanpassar våra möten. Vår ordinarie mötesplats är Comfort Hotell vid Stenpiren i Göteborg. Läs här vad vi gör och var vi är! Kolla också kalendern ovan. 

     
Spännande föredrag inom vitt skilda discipliner! Varje vecka!

Vi vill bli fler! Unga och gamla, kvinnor och män. Vi har gått från liten till större klubb. Alltid med spännande möten. Välkommen att besöka oss du också!Distriktsguvernör 2021/2022 Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City RK

Följ allt som händer på distriktets hemsida: rotary2360.se/ och på fb: facebook.com/RotaryD2360

Åter till Comfort hotell!

Fr. o. m. 20 aug 2021 träffas vi på Comfort hotell
 Skeppsbroplatsen 1, Göteborg
 
Föredragen filmas och
publiceras på youtube. Vi nätverkar på linkedin.Välgörenhet och projekt, vi vill hjälpa och stödja andra. Blindskolan i Jagriti  och  Fontänhuset i Göteborg t.ex. Ge ett bidrag!  
https://wp.rotary.se/bli-givare


Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som i vanliga fall hålls på Comfort hotell, Skeppsbroplatsen 1, Göteborg.

Själva mötet/programmet börjar kl 08.00, men kom i god tid så att du hinner njuta av frukosten innan det börjar. F.n. växlar vi mellan fysiska möten och zoom. Kommer du som gäst hoppas vi att du väljer ett möte på plats, så att vi kan få hälsa dig välkommen mer personligt! 

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.


fredag den 24 september 2021
Ego-föredrag med Lei Wang
Lei Wang

Lei berättar om sitt spännande liv, från uppväxt och utbildning i Kina till yrkesliv med egen akupunkturmottagning i Sverige.
 
fredag den 1 oktober 2021
Peter Breife berättar om våld i nära relationer

Peter Briefe
Så här skriver GP: "Peter Breife har under hela sitt yrkesliv arbetat mot våld i nära relationer och med att skapa fungerande kontakt mellan föräldrar och barn i trassliga livssituationer. Han vill ge barn den röst de har rätt till och bidra till en tillvaro med trygga vuxna och frihet från våld".
  Kom och lyssna på ett angeläget föredrag där han berättar om sitt arbete som våldsbehandlare och hur män med aggressionsproblematik genom det arbetet kan förändra sitt beteende. 

 
fredag den 8 oktober 2021
Jagriti, blindskola för flickor i Indien
Mer info kommer..
 
fredag den 15 oktober 2021
Hummerfiske
Hummerfiske - Västkustens Svarta Guld

Kerstin Bertrandsson visar bilder och tar med oss på en härlig fisketur, och berättar från egen erfarenhet om hur det är att fiska hummer.
 
fredag den 22 oktober 2021
KRIS, Natalie Benneteg berättar
Natalie Benneteg, KRIS

Natalie från KRIS (Kriminellas revansch i samhället) kommer och berättar för oss om organisationens viktiga arbete i ett allt tuffare samhälle.  Hon berättar också om sin egen resa in och ut ur missbruket.
 
lördag den 23 oktober 2021
Distriktskonferens med efterföljande middag
Vår klubb står som värd för årets distriktskonferens på Chalmers kl 08-16.45 med efterföljande middag på Wijkanders kl 19. Samling med kaffe från kl 08. Mer information kommer.
 
lördag den 20 november 2021
Årsmöte för distrikt 2360
Årsmöte för distrikt 2360 på Wendelsberg Folkhögskola kl. 09.00 - 12.00 Mer information kommer.
 
fredag den 3 december 2021
Guvernörsbesök
Mer info kommer..
 
 
lördag den 5 februari 2022
Utbildning för medlemmar
Fysiskt i TAnumshede för alla medlemmar i region 1, 2 och 3. 
Utbildning i PR/Medlem, Rotary Leadership Institute,  RU, TRF, Vad är Rotary, IT, Club visioning
Lunch med föredrag och en social aktivitet efter lunch. 
Man får ta med sig gäster, helst många sådana. 
 

fredag den 17 september 2021
Ur våra egna djupa källor....

Det blev ett fint intimt möte med intressanta, roliga och berörande ego-föredrag från alla närvarande som fick ca 3 minuter var.  På den tiden hinner man säga ganska mycket.  Några ego-föredrag avslutades med en cliffhanger och där utlovades fortsättning vid ett annat tillfälle.
 
tisdag den 14 september 2021
Mänskliga rättigheter i Kina

Peter Ebertz från ISHR berättade engagerat om erfarenheter han gjort under sina år med arbete för mänskliga rättigheter i Kina.  Han berättade om svårigheterna att få människor att förstå vidden av grymheterna med bland annat organstölder på samvetsfångar i arbetsläger, och hur det kan påverka oss i Sverige och Göteborg.  Men det fanns även ljusglimar.   Bland annat har han skapat goda kontakter med bland annat riksdag, UD och Utrikespolitiska Institutets Nationella kunskapscentrum om Kina, och märker att medvetenheten om brotten som begås ökar.  Han tipsade om en serie globala webinarier med start den 17 september som behandlar organstölder och hur man jobbar för att få stopp på dem.  Den intresserade kan gå in på för mer info på www.worldsummitcpfoh.info
 
måndag den 13 september 2021
"Sakta vi går genom stan"

Vi hade det bästa tänkbara vädret för en promenad i stan.  Börje tog oss med på en härlig stadsvandring och berättade om flera intressanta byggnader varav den första låg bara 50 meter från Comfort Hotell.  Landshövdingeresidenset, som uppfördes i mitten av 1600-talet till greven Lennart Torstensson och hans maka Beata De La Gardie. I sakta mak under Börjes kunniga ledning tog vi oss vidare till Kronhuset, också det uppfört på 1600-talet som tyghus, dvs lager för utrustning till militären.  En mycket trevlig och uppskattad promenad avslutades på Gustav Adolfs Torg där Börje berättade om Rådhuset och Börsen.  
 
lördag den 28 augusti 2021
Ego: Lia van der Ven

Lia berättade med inlevelse och energi om sitt liv och hur hon till slut hamnade i Göteborg.  Det som lyste starkt i föredraget var hennes engagemang för olika frågor i barnens skolor och i samhället. Hon och familjen slog ner sina bopålar på olika orter i Holland och Sverige alltefter vad jobben krävde.  Och på alla ställen fanns det tillfällen att ta sig an olika frågor i skola och samhälle.   Från Åmål och Rotaryklubben Tuppen, där Lia hade ett starkt engagemang, flyttade hon och familjen till Göteborg, och här valde Lia att gå med i vår klubb där hon känner sig hemma.
 
lördag den 21 augusti 2021
Trafikkontoret - Emma banar väg över älven

Emma Josefson, trafikplanerare på Trafikkontoret, Göteborgs stad, gav oss en exposé över processarbetet ifråga om infrasturkturprojketen i staden och i synnerhet den gång- och cykelväg som föreslås från Casinot vid Stenpiren över till Lindholmen och Pumpgatan. Du kan se det mycket intressanta föredraget i sin helhet här.
 
fredag den 13 augusti 2021
Åter till Comfort hotell!

Äntligen kan vi återvända till vår tidigare mötesplats, Comfort hotell vid Skeppsbroplatsen 1 i Göteborg!
Varmt välkomna från och med fredag 20 augusti kl 07.30!
 
lördag den 19 juni 2021
PETS och Guvernörsbyte

Ulla-Britt Andreassons efterträdare som guvernör i distrikt 2360 heter Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City RK. Och det kommer att vara en profil Lena vill satsa på, att engagera fler kvinnor i vårt ganska manligt dominerade Rotary. Men hon vill också satsa på ungdomar, att starta nya klubbar och vitalisera. Imponerat konstaterade hon att Rotary under pandemin visat på stor anpassningsförmåga med många nya digitala rutiner. Anpassning till nya villkor, sa Lena i sitt installationstal, det är en nyckel till framgång, och det har vi visat att vi kan, och det ska vi fortsätta med. 


Guvernörsbytet skedde på Wendelsbergs folkhögskola där också PETS för inkommande presidenter äntligen kunde hållas med deltagarna närvarande. Det var så roligt att ses! Efter glada dansövningar vankades lunch och från och med 1 juli är alltså vår klubb värdklubb för distriktets aktiviteter under det kommande året.
 
torsdag den 17 juni 2021
Ytterligare en PHF delades ut

Hmmm, eftersom det är jag som vanligtvis skriver i den här kolumnen på vår hemsida, blir det här en underlig text: Jag är överraskad, stolt och glad mottagare av en PHF-utmärkelse med safir, enligt avgående president Anders Jegerfalks utsago för mina insatser i klubben i bakgrunden under många år. Jag fick den vid en ceremoni efter dagens styrelsesammanträde. Stort tack! /Maud Brandin
 
lördag den 5 juni 2021
Efterlängtat fysiskt möte och promenad i Slottsskogen


Efter lättade restriktioner tog 10 medlemmar den efterlängtade chansen att träffas fysiskt på ett promenadmöte i Slottsskogen.  Efter en härlig vandring förbi det gamla vattentornet, observatoriet och djurgårdarna landade vi på Café Azalea där kaffe med tilltugg inmundigades tillsammans med roliga vitsar från vår inkommande president.  En riktigt bra start på Göteborgs 400-årsdag. 

 
fredag den 28 maj 2021
Sjöräddningen helt beroende av gåvor och donationer

Sjöräddningssällskapet räddar liv, är alltid redo, 365 dagar om året, dygnet runt. Utan statligt stöd, helt baserat på gåvor, donationer, testamenten och oavlönade insatser kan vi som vistas på havet, vid sjöar känna oss lugna att, om något händer, så finns de där, sjöräddarna. De har jour, beredda att hjälpa till om något händer. Emma Valham, kommunikationsansvarig på Sjöräddningssällskapet berättade informativt om verksamheten, med snart 130.000 medlemmar och 30 anställda. Föreningen bildades 1907, finns på 74 platser i landet med huvudkontor i Långedrag. Ge dem gärna ditt stöd, det gör vi från Göteborg City Rotaryklubb. Swisha din gåva till 900 5000. Hela föredraget kan du se här.
 
måndag den 17 maj 2021
Fredsarbete inom Rotary ger studenter vidare vyer
Marijana Markotic is a Bosnian-Herzegovinian Fellow whose work has been focused primarily on peace and development in the international development sector in the Western Balkans. She holds a Bachelor's degree in International Relations and a Master's degree in Disaster resilience and disaster risk reduction. She is sponsored by Rotary District 1910. Se hennes föredrag här: https://youtu.be/vj2RoF_LvII
 
onsdag den 28 april 2021
Pre PETS i förenklad form


Allt var klappat och klart för pre PETS i Botan. Men i sista stund ställdes allt in, som så mycket annat. Men Rotarianer släpper inte taget så lätt. 14 personer träffades ändå mycket enkelt och informellt och det gav mersmak! Läs mer här.

 
fredag den 23 april 2021
Två egon och digitala vinlotter

Efter dagens två spännande egoföredrag av våra medlemmar Viktoria Hoststetter Stalfors och Erik Wallin (varmt välkomna till klubben båda två!) var det premiär för vårt digitala vinlotteri. Vi som deltog bjöd på våra favoritnummer och därefter snurrade Stefan S på det magiska hjulet. Anders B vann!
 
fredag den 9 april 2021
Gör döden till en del av livet

Edmans begravningsbyrås VD Anna-Carin Timgren inledde dagens frukostmöte med sång, en av de vanligaste som användes ritualmässigt vid begravningar förr. Då, när döden var synligare, före folkhemmets intåg var det naturligt att se en död människa, inte minst vid pandemin som började 1918; spanska sjukan. Det var också då begravningsentreprenörsyrket föddes. Men med folkhemmets intåg där man städade undan det gamla började vi också städa bort döden. Man försökte till och med skydda barn från att se döda. Våra ritualer kring döden förändrades. Och nu förändras de på nytt. En ny pandemi har gjort fysisk närvaro vid begravningar omöjlig, digitala lösningar ersätter. Och på plats, oavsett lokal, finns också helt annan musik, kyrkans ritualer minskar i takt med att vi väljer borgerliga begravningar. Med nya friare former väljer många att sammanfatta en människas liv på helt nya sätt, kanske med champagnefest, när vi kan och får ses fysiskt. - Det är viktigt att få sörja, säger Anna-Carin, inte att gömma döden.
 
onsdag den 24 mars 2021
Hur vi blev ett jag och om mänskliga rädslor i ett samhälle
Vid frukostmötet den 19 mars  fick vi höra ett intressant föredrag av Peter Währborg som är krönikör i GP, professor, läkare, leg psykolog m.m.  Han talade om hur vi i ett historiskt utvecklingsperspektiv gått från egoism till bättre förutsättningar att handla altruistiskt genom att människohjärnan vuxit. Währborg poängterade att det behövs både egoism, som drivkraft och utvidgat samarbete. Han tog också upp att pandemin inte bara är sjukdomen Covid-19 utan att den också har också skapat en stor psykisk ohälsa bland många, särskilt äldre, i befolkningen som medfört bl a ångest.  Han belyste också att det i dagens media ofta förekommer debatter som polariserar människor och skapar misstro mot myndigheter.  Han nämnde att tilltron till myndigheterna i Sverige är rätt låg och ligger enligt mätningar av SOM-institutet på ca 50%. Internationellt ligger vi dock ca 20 procentenheter högre än många västerländska nationer. För att komma tillrätta med misstro och rädsla i samhället skulle det vara av avgörande betydelse att riksdag, regering ,myndigheter och akademi är samstämmiga innan informationen förs ut till allmänheten.  Det menar han skulle stärka förtroendet för ledningen.  Han betonar också att ett större fokus borde ligga på kunskaps-TV istället för debatt-TV och att där göra kunskapen så värderingsfri som möjligt för att ge människor en chans att bilda sig en egen uppfattning.  Peter Whärborg är aktuell som medförfattare med en ny bok Pandemier – en antologi som ges ut av Strömstad Akademi samt en krönika som kommer i GP på tisdag.  Du kan se det belysande föredraget på vår youtubekanal.
 
onsdag den 22 augusti 2018
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.


Vill du vara med och bidra? Det är enkelt. Klicka här så får du all information som behövs.