Det är dags att summera verksamhetsåret 2017-2018...
Enklast görs det med meningen:
Det är full fart i Göteborg City RK!


Många nya medlemmar!
Vi gick från liten till större klubb :)

Spännande föredrag inom alla möjliga discipliner!

Välbesökta, glada och inspirerande AW.
 
G20-gruppen ordnade studiebesök och fina gästföreläsare


Föredragen filmas och publiceras på youtube. Vi nätverkar på linkedin.

Välgörenhet


Intressanta
företagsbesök


Vi medverkade i Bok- och biblioteksmässan, och det fortsätter vi med 2018


Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som hålls på Comfort Hotell Göteborg, Skeppsbroplatsen 1, 411 21 Göteborg.

Mötet börjar kl 07.30, men kom i god tid så att du hinner njuta av den rikliga frukosten innan det börjar.

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år och varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.

Klubbprogram
fredag den 20 juli 2018
Sommaruppehåll
 
fredag den 27 juli 2018
Sommaruppehåll
 
fredag den 3 augusti 2018
Sommaruppehåll
 
fredag den 10 augusti 2018
Sommaruppehåll
 
fredag den 17 augusti 2018
Sommaruppehåll
 
fredag den 24 augusti 2018
Guvernörsbesök


Det bara måste ju bli ett bra besök med nytillträdde guvernören Christer Liljenberg som verkar vara en positiv natur, av bilden att döma :) Välkommen att ta del av hans tankar om Rotary verksamhetsåret 2018-2019.

 
fredag den 31 augusti 2018
Confidentor tipsar om investeringar

Fredrik Spak från Confidentor berättar om
räntor, skatter och riskhantering, olika
typer av risk och hur man kan få bättre
balans i investeringarna. Fredrik gästade
oss 2016 och nu ger han oss del 2 av
sin kunskap.

 
 
fredag den 14 september 2018
Årsmöte

Med klubbens egen klubba i högsta hugg är det dags för ordning och reda, val av kommande funktionärer m.m. Välkommen till årsmöte!
 
fredag den 21 september 2018
Egoföredrag: Tim Mighall

Egoföredragen är så spännande! Vi får veta "allt" om Tim Mighall.
 
fredag den 12 oktober 2018
Älvstranden i fokus


Älvstranden Utveckling är ett kommunalt bolag med uppdrag att förverkliga Vision Älvstaden. 
 
Lena Andersson är VD där och hon kommer till oss och berättar om Älvstranden och dess utveckling.

 
fredag den 19 oktober 2018
“Proteinveckning: ett spel på liv och död”
jo, det skall vara proteinveckning! :) 
 
Pernilla Wittung-Stafshede, professor vid Divisionen för Kemisk biologi, Chalmers kommer att klargöra allt! :)  Hon leder en forskargrupp som fokuserar på metallproteiner och felveckning. Pernilla har tidigare arbetat som professor i USA i 12 år vid universiteten Tulane (New Orleans) och Rice (Houston), samt, de följande 7 åren, vid Umeå Universitet innan hon kom till Chalmers.
 
fredag den 26 oktober 2018
Göteborgskans ursprung – var, när, hur och varför?

Professorn i modern svenska och GP-krönikören Lars-Gunnar Andersson kommer och rätar ut frågetecken kring Göteborgskan!
 
fredag den 2 november 2018
Erica Hedin, politikreporter Sveriges Radio P4 Göteborg

Sveriges Radio P4 Göteborgs politikreporter Erica
Hedin kommer med kommentarer och analyser
av valet i september.
 
fredag den 9 november 2018
Tim Mighall om management
 
Klubbartiklar
fredag den 15 juni 2018
Recyclad president: Business as usual

Så var det dags för sommarfest och presidentskifte. Lena tackade alla för ett intensivt och händelserikt år som hon inte vill ha ogjort. Hon lyfte särskilt fram alla nya medlemmar, samarbetet över klubbgärnserna i G20-gruppen, den väl fungernade styrelsen och alla möten. Allra mest hyllades Anders Bergström som gjort ett hästjobb i att hitta spännande och intressanta föreläsare och Viktor Nilsson som moderniserat klubben genom att filma föredragen och lägga upp dem på klubbens youtubekanal. De båda fick varsin mycket välfjrötjänt nål. Lena har också haft nytta av en väl uppdaterad hemsida, säger hon. 

Tack Anders, för fantastiska program under året!

Tack Viktor, för ung, vitaliserande klokskap!

Och så var det dags för knäböj och kedjebyte! Tillträdande president Jappe lovar att förvalta  arvet efter Lena att Göteborg city ska vara en välkomnande klubb med engagemang och projekt. "Business as usual", som han uttryckte saken.

Jappe tackar Lena för extraordinära insatser som president och tilldelar henne en PHF-nål med tillhörande diplom. Bra jobbat, Lena!
Sedan skrattade vi igång festen som pingviner och elefanter, men tyvärr, tvyärr var det ingen som tog bilder av oss.... :D

Glad sommar och välkomna tillbaka den 24 augusti!
 
fredag den 8 juni 2018
Vårens sista frukostmöte


Vid vårens sista frukostmöte gästades vi av professor Johan Hinnfors som gav oss en mycket trevlig, givande och tankeväckande föreläsning. Han visade att den situation som vi har i politiken nu och det osäkra läge vi har inför valet lades grunden till redan på 80 - 90 talet. I och med att S tvingades lämna sin politik med ökad offentlig sektor genom skattehöjningar så försvann röster till andra partier och S minskning inleddes. Eftersom de inte kunde komma med något nytt. I valen 2010 och 2014 var immigrationsfrågan ingen stor fråga, bara ca 15% av befolkningen tyckte det var dåligt skött av befintliga partier. Denna grupp var ändå så stor så att SD kunde "ta hand" om dessa väljare och med sin framgång "tvingade" in de andra partierna att ta upp frågan. Jonas Hinnfors avlutade med en del tänkbara scenarior efter valet den 9 september. Han rekommenderade oss inte att ta ledigt dagen efter valet för att följa valvakan, han menade att runt kl 22 har vi en rätt klar bild av resultatet, sedan tar regeringsöverläggningarna betydligt längre tid.
/Vid pennan Anders B

 
tisdag den 5 juni 2018
Valrörelsen började hos Göteborg city :)

Valrörelsen startade med ett besök hos oss av Göteborgs stads kommunalråd Johan Ransgård (m) och Ann-Sofie Hermansson (s). De fick naturligtvis frågor om västlänken, men också om bostadsbyggande, storföretagen, framtida samarbeten. Vi blev nästan förvånade över hur eniga de var. 

 
söndag den 27 maj 2018
Radiojournalistik och ny medlem


I fredags var det dags igen! Lena välkomnade sin 12:e nya medlem till klubben för verksamhetsåret, nämligen Åsa Killick Hellmark och vi stod upp förstås! Sedan berättade Andreas Lindahl om det spännande men inte okomplicerade livet på Sveriges Radio P4 Göteborg. Sändningsområdet är stort och många vinklar och öden ska bevakas. Han talade mycket om vikten av faktagranskning, varje ord granskas i manus, alla uppgifter kollas. Allt måste kunna bemötas och inget får stå oemotsagt. Därtill finns det intressanta begreppet konstruktiv journalistik, läs mer här!
Andreas Lindahl, dagchef på Svergies Radio P4, Göteborg

 
söndag den 20 maj 2018
Våra pensioner... "Guld och gröna skogar"


Eva Halvarsson, VD på andra AP-fonden med uppdraget att skapa guld och gröna skogar åt oss! Hon berättade att pensionspengarna räcker längre än vad man tidigare trott, då sa man att pengarna skulle vara slut runt 2040 men med stor andel folk i arbete och med goda löner så strömmar pengar in så det ser nu mycket bättre ut. I Sverige ligger pensionspengarna utanför statsbudgeten, det är bara den så kallade garantipensionen som ligger där. Garantipension är det som utbetalas till dem som inte själva har tjänat in till sin pension.

 
fredag den 18 maj 2018
Välkommen Prahba!

Idag var det extra roligt vid morgonens möte eftersom president Lena kunde välkomna Prahba Brutsner som medlem hos oss!
 
torsdag den 3 maj 2018
GDPR börjar gälla och SRS (Svensk Rotaryservice) skriver avtal med klubbarna

Varje Rotaryklubb måste underteckna ett ”personuppgiftsbiträde avtal för Rotaryklubb” med SRS som hanterar vårt övergripande digitala medlemsmatrikelsystem för svenska Rotaryklubbar. Avtalet i sin helhet kan du läsa här. Det finns också arkiverat bland våra dokument om du loggar in. Där finns en mapp med handlingar som rör GDPR, t.ex. den som beskriver hur Rotary hanterar medlemmarnas personuppgifter. Logga in och läs!

/Styrelsen

 
onsdag den 25 april 2018
Visioner och fötterna på jorden


Ola Serneke energibombade 84 Rotarianer från 19 olika klubbar med visioner om ledarskap, om att tjat och uthållighet ger resultat, att arbetsplatsen måste var attraktiv som arbetsgivare, att blandstaden som koncept är framtiden, att utsiktsplatsen i Karlatornet kommer att var de mest rentabla kvadratmetrarna han byggt (när de är färdiga), att etik och moral är viktigt i allt man gör, att pålningen som nu görs för Karlatornet är helt unik i sitt slag, att den bliviande linbanan säkert kommer att betala sig, att.... (Viktor filmade och lägger ut på vår youtubekanal inom kort.)


Lena tackade med en flaska Rotari, förstås ;)

 
måndag den 23 april 2018
Guvernörsbesök med trädtips

Hans-Olov Jönsson, årets distriktsguvernör gästade oss och påminde oss om den vackra rödeken i Trädgårdsföreningen. Detta "Tree of friendship" planterades 1932 av Paul Harris själv och alltihop filmades av Victor Hasselblad och är ett av få Rotaryträd i världen som vårdats.
 
tisdag den 17 april 2018
Expansionen i Göteborg

Patrik Andersson, VD vid Business Region Göteborg gav oss i fredags en bild av ett Göteborg i kraftfull förändring där expansionen är den största sedan andra världskriget. Läs mer här
 
fredag den 6 april 2018
Den svenska dödskaravanen till Braslilien

Mats Erasmie berättade fängslande om en svensk utvandring som inte många känner till, nämligen den till Brasilien under slutet av 1800-talet. Anders Bergström har refererat den dramatiska historien om ca 10 000 svenskar här. Erik Blix gjorde några dagar efter besöket hos oss en intervju med Mats i Sveriges Radio P4 Extra, nämligen den 9 april, ca 1h40 min in i sändningen. ;)
 
fredag den 23 mars 2018
Nano i kampen mot cancer och artros

Hanne Evenbratt, utvecklings- och produktchef, Niklas Holmquist, säljchef och Patrik Sundh, VD filmas vid dagens frukostmöte

Tänk dig en framtid där både artros och cancer i olika former kan botas med hjälp av stamcellsterapi! Så kan det bli om Cline Scientific lyckas. Företaget har patenterat en nanoteknologi för att odla och styra celler och få dem att utvecklas på ett kontrollerat sätt. Företagets produkter är huvudsakligen licenser för diagnosverktyg och stamcellsterapier som kan användas i olika cancerbehandlingar, mot artros, mot Parkinsons, diabetes m fl. Företaget har funnits sedan 2011 och hittas nu på aktietorget och en nyemission pågår. 
Cline sysslar alltså med nydanande teknik, vi i klubben är också hyfsat moderna! Se bara kameran i bild. Av den blir det en film som läggs ut på youtube och länkar till den kommer att finnas både på facebook och linkedin, använda ikonerna uppe till vänster här på sidan.
 
fredag den 16 mars 2018
Stjärnbeströdd karriär

Ulf Wagner, f.n. ägare till Sjömagasinet, tog oss med på en anekdotiskt kryddad yrkesmässig resa både i Sverige och Frankrike. Stjärnkocken, som känner "alla", kunde förklara att mysteriet med hur man får eller förlorar en stjärna i Guide Michelin är just ett mysterium. Man får aldriga veta varför det händer. Hans motto, oberoende av stjärna, är att måltiden är en holisitisk upplevelse, som handlar om smakupplevelser, miljö och sällskap, alla delar lika viktiga. Och att det inte handlar om att motsvara kundens förväntningar utan att överträffa dem.
 
tisdag den 13 mars 2018
Spännande innanför murarna hos rubrikernas APM Terminals


Lars Nilsson, Göteborgs RK och Lena Liljenhed Göteborg City tillsammans med värden Henrik Kristensen, VD för APM Terminals.

Högintressanta event som pärlor på ett band; G20-gruppen gjorde det igen.

Med ambitionen att få fler Rotarianer att mötas över klubbgränserna ordnade G20-gruppen i Göteborg ett studiebesök på högintressanta APM Terminals i Skandiahamnen. Ingen har väl kunnat undgå de svarta rubriker som drabbat företaget under hela 2017 med hamnkonflikten som tema. Hamnen har under året förlorat 20% av sin omsättning. Vid vårt besök fick vi en gedigen presentation av ett företag som omorienterar sig. Automatisering och digitalisering står högst på dagordningen, fast allra, allra viktigast är att få personalkonflikten löst. Men den bollen ligger f.n. på regeringens bord. Och lokalt måste djuphamnen bli djupare för att kunna ta emot de större fartygen. (Läs mer genom att klicka på rubriken ovan.)

 
fredag den 16 februari 2018
Kaffe för "rutasoka", gemenskap

Rebu Burubwa, en sann social entreprenör.
Efter stora vedermödor som ny i Sverige för tio år sedan, har han med stor energi, patos och drivkraft med sparade pengar efter flitigt arbete i Sverige kunnat bygga och öppna en förlossningsklinik Uvira i Kongo. Nu fortsätter han att stödja bönderna i närheten som odlar kaffe genom att importera de ekologiska, väldoftande bönorna till Sverige och Europa med mottot "Coffee that makes a difference". Att ordet rutasoka dessutom betyder gemenskap går ju väl hand i hand med vårt "fika". Läs mer på www.rutasoka.se

 
måndag den 10 oktober 2016
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: goteborg-city@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Comfort Hotel Göteborg
Skeppsbroplatsen 1
41121 Göteborg

Ordinarie mötestid: Fredagar 07:30

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Guvernörsbesök
2018-08-24 07:30