Det är full fart i Göteborg City RK!

     
Spännande föredrag inom vitt skilda discipliner! Varje vecka!

Vi vill bli fler! Unga och gamla, kvinnor och män. Vi har gått från liten till större klubb. Alltid med spännande möten. Välkommen att besöka oss du också!

Inkommande distriktsguvernör 2021/2022 Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City

 
 Välbesökta, glada och inspirerande AW. Andra torsdagen i månaden kl 17      
Föredragen filmas och
publiceras på youtube. Vi
nätverkar på linkedin.


 Välgörenhet och projekt, vi vill hjälpa och stödja andra. Blindskolan i Jagriti  och  Fontänhuset i Göteborg t.ex. Ge ett bidrag! https://wp.rotary.se/bli-givare/


Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som hålls på Comfort Hotell Göteborg, Skeppsbroplatsen 1, 411 21 Göteborg.

Mötet börjar kl 07.30, men kom i god tid så att du hinner njuta av den rikliga frukosten innan det börjar.

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.

Klubbprogram
fredag den 22 november 2019
Ahmed Salih om hedersvåld

Hedersförtyck är ett samhällsproblem som angår alla anser Ahmed Salih.
 
fredag den 29 november 2019
Klubbens roll när Lena blir DG

Lena Liljenhed Ekman blir distriktets guvernör 2021-2022. Men det är ju inte bara hon som berörs, det gör hela klubben. Vi blir involverade på många sätt, och alla som känner Lenas energi och engagemang vet att det kommer att hända saker! Hon berättar mer vid dagens möte.
 
fredag den 6 december 2019
Docent Magdalena Petersson McIIntyre: Yrke Influencer: Om konsumtion och intimitet i digitaliseringens spår.

Docent Magdalena Petersson McIntyre, förståndare Centrum för konsumtionsvetenskap, Göteborgs universitet berättar om ett av vår tids nya yrken.
 
torsdag den 12 december 2019
AW med julavslutning på Comfort Hotel vid Stenpiren
Vi har bokat bord på Comfort hotell och hoppas att du vill komma och äta något jullikt med oss innan vi pausar över helgerna.
 
fredag den 13 december 2019
Juluppehåll
 
fredag den 20 december 2019
Juluppehåll
 
fredag den 27 december 2019
Juluppehåll
 
fredag den 3 januari 2020
Juluppehåll
 
fredag den 10 januari 2020
Juluppehåll
 
fredag den 17 januari 2020
Karl Beijbom
 
fredag den 24 januari 2020
Moa Gürbüzer - Från socionom till vinmakare

Moa Gürbüzer från MRG Wines berättar om ett riktigt yrkesmässigt fotombyte, från socionom till vintillverkning.
 
fredag den 31 januari 2020
Jan Kronkvist: Modern retorik – förmågan att locka folk att lyssna och övertyga dem!

Skådespelaren och föreläsaren Jan Kronkvist vet hur man trollbinder sin publik. Kom, lyssna och lär!
 
fredag den 7 februari 2020
Rotary på båtmässan
 
fredag den 14 februari 2020
Gunnar Ek, tidigare vice ordf i Aktiespararna "Vart är aktiemarknaden på väg 2020"

Vår populäre gäst Gunnar Ek återkommer med goda kunskaper om aktiemarknaden.
 
fredag den 21 februari 2020
Mats Erasmie berättar om fortsättningen till Dödskaravanen: Silverfloden

Mats Erasmie gästade oss för något år sedan och berättade om den märkliga emigrationen från Sverige till Argentina som han beskrivit i sin bok Dödskaravanen. Nu kommer del två, som är en ljusare skildring. Mats säger själv så här: 

Tiden som den andra boken Silverfloden skildrar var en fantastisk period för Argentina. Landet var för lite över hundra år sedan ett av de allra rikaste i världen. Idag hör det till ett av de fattigare. Då var Sverige ett av de fattigaste, idag ett av de rikaste men var kommer vi att vara om fyrtio, femtio år? Välstånd är inget vi kan ta för givet utan att vårda, fördela och utveckla. Detta är något vi kan lära av historien...

 
fredag den 6 mars 2020
Martin Eskelinen om Göteborg som kryssningsdestination, nutid och framtid

Martin Eskelinen från Göteborgs Hamn berättar om “Göteborg som kryssningsdestination, nutid och framtid.” Han berättar om hur utvecklingen har varit, framtidsspaningar och hur vi marknadsför hamnen. Syftet är att ge en bra bild av hur kryssningsindustrin fungerar och hur hamnen tillsammans med staden jobbar för att öka turismen.
 
fredag den 13 mars 2020
Emma Valham: Om att rädda liv till sjöss - helt frivilligt

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sedan. Och så är det fortfarande. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Sjöräddningssällskapet medverkar i 80 procent av all sjöräddning i Sverige, utan bidrag från staten. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser.
 
fredag den 20 mars 2020
Annika Svensson om Kakelugnar

Annika Svensson
 
fredag den 27 mars 2020
Anna-Carin Timgren: Begravningar förr, nu och i framtiden

Anna-Carin Timgren är VD på Gillis Edmans begravningsbyrå och hon kommer att tala om begravningar förr, nu och i framtiden. En nog så aktuell fråga när det sägs att allt fler väljer bort begravningsceremonin bara för att man inte kan hitta lämpliga datum i de moderna människornas kalendrar. Annat "viktigt" går före...
 
fredag den 3 april 2020
Fredrik Spak om räntor, skatter och riskhantering

Räntor:
* 3 500 000 kr på bankkonton till 0 % ränta

 

Skatter:
* Behåll mer av värdestegringen i dina placeringar efter skatt
* Ändrad beskattning för aktieutdelning ur fåmansbolag
* Vad bör göras och när?

 

Riskhantering:
* Hur skapar man effektiva portföljer och får ner risknivån samtidigt som man höjer tillväxtpotentialen.

 
Klubbartiklar
fredag den 15 november 2019
Docent Jacob Heidbrink om höghastighetstågen: Gör det inte!


När Docent Jacob Heidbrink bränner av en analys av vårt lands infrastrukturproblem blir vi alla övertygade om hur fullständigt förryckt tanken på att bygga för höghastighetståg är. Vi har visserligen ett ytmässigt stort land, men med bara ca 10 miljoner invånare så kommer projektet aldrig att kunna räknas hem. Endast i Kina och Japan med helt andra förutsättningar är det möjligt. Inte ens i Frankrike räcker antalet resenärer för att få lönsamhet. Det viktigaste är att förstå villkoren för rälsbunden infrastruktur och inse vad som krävs för olika tågslag. Gör man en sådan analys känns det solklart att hålla med Jacob Heidbrink som med full kraft säger: Gör det inte!

Se Jacobs informativa föredrag på vår youtubekanal inom kort! En viktig och nog så allvarlig appell inte minst till landets politiker.

 
tisdag den 12 november 2019
Strategier smids

Glada och morgonpigga deltog projektgruppen på Båtmässans frukostmöte. Vi fick bra information om upplägget för den. ROTARY finns med 1 - 9 februari 2021 representerat av många olika klubbar i distriktet. Hoppas vi ses där, säger Lena Liljenhed Ekman.
 
måndag den 11 november 2019
Parkeringen i Göteborg ur ett helhetsperspektiv


Hanna Munde, kommunikationschef på Göteborgs Parkering.
Hanna började med att berätta att de inte är ett renodlat P-bolag utan att de arbetar med ”Tillgänglighet på en mobilitetsmarknad”. De har både egna P-områden och samarbetar med andra aktörer på marknaden. Efter en del diskussioner kring att se behovet av P-platser från ett helhetsperspektiv med kollektivtrafik avslutade Hanna med att de arbetar med att ”Möta behoven-inte tillfredsställa beteenden”. Inom kort kan du se hela föredraget på vår youtubekanal. Använd youtubeknappen uppe till vänster här på sidan. Där finns inte bara dagens föredrag, utan väldigt många spännande!

 
söndag den 3 november 2019
Rotary på båmässan

Rotary är med på Båtmässan i Göteborg i februari 2020. Projektgruppen för Båtmässan hälsar alla välkomna till vår monter där du träffar representanter för våra klubbar. Här ser du projektgruppen med Lena Lijenhed Ekman, Jerry Brattåsen, Anders Bergström, Stefan Petersson och Göran Petersson.
 
fredag den 18 oktober 2019
Klimatfrågorna högst på länsstyrelsens agenda


Landshövding Anders Danielsson
I en rapp exposé över de historiska grunderna till varför vi har länsstyrelser över hvuvud taget, till de halsbrytande komplexa frågor som hanteras på myndigheten idag, fick vi en nyanserad inblick i livet som landshövding. Nuvarande landshövdingen Anders Danielsson är en av få som har en utpräglad tjänstemannabakgrund, visserligen som myndighetschef, men inte som minister. Detta återspeglas i hans syn på mydighetsutövningen som ett sätt att dels vara proaktiv och utveckla länet samtidigt som uppgiften är att vara regeringens lojale medarbetare regionalt. Uppdraget kan nuförtiden liknas vid ett generaldirektöruppdrag, det är tidsbestämt, med fast ickeförhandlingsbar lön, chaufför, bil och boplikt. Men du bör också ha stor integritet, bred erfafenhet och ett bra dra-åt-helvetekapital. På frågan om vilket som är viktigast just nu svarade han: klimatet. Och vad är känsligast? Preems planer i Lysekil.

 
lördag den 12 oktober 2019
Ligg inte still i hamn...

Åsa Killick - vår medlem
"Ett skepp ligger tryggt i hamnen men det är inte det ett skepp är ämnat att göra" är ett norskst ordspråk som Åsa lärde sig av sin norska mamma, och som hon menar går att tillämpa på hennes liv. Vid sitt egoföredrag målade hon upp sitt liv för oss, en färgfull berättelse där vi fick skapa oss våra egna bilder om hennes uppväxt i gnällbälltet fyllt av lek och engagemang och hur hon sedan tog sig ut i vida världen för att nu slutligen starta ett eget företag inom HR och global mobility med fokus på att assistera den som får jobb utomlands att kunna fokusera på arbetet istället för att brottas med olika länders olika regelverk; skatter, juridik, avtal, pensionsregler m.m.
 
söndag den 6 oktober 2019
Kommunstyrelsen - f.n. en turbulent plats


Axel Josefsson, kommunstyrelsen ordförande i Göteborgs stad
Axel beskrev sin tidigare bakgrund från SKF och hur han tidigare arbetat med stadsutveckling inom politiken. Nu är hans arbestuppgifter visserligen också stadsutveckling men i en helt annan och mer komplex roll. Speciellt intressant var att höra om det politiska spelet och de många turerna kring dagens samarbete mellan partierna och valsamverkan. 

Axels tre fokusområden är:
Ekonomi
Trygghet
Näringslivet
 
tisdag den 1 oktober 2019
Blivande DG Lena redan i farten


Lena Liljenhed Ekman med RI-presidenten Mark Maloney
Vår inkommande guvernör Lena Liljenhed Ekman åkte till Gdansk och gjorde som årets President för Rotary International har som motto, hon träffade och fick nya vänner enligt modellen "Rotary connects the world". I Gdansk träffades alla inkommande distriktsguvernörer i zonerna 17 och 18.

Fler bilder ser du på klubbens FB-sida, klicka här

 
lördag den 28 september 2019
Volvo i vått och torrt

Magnus Sundemo, författare till boken "Sanningen om Volvo", gav oss en livlig beskrivning av Volvos historia under sina nästan 40 år som anställd och fackföreningsordförande, om de dramatiska dagarna när Volvo skulle fusioneras med Renault, om när Ford lade sin tunga byråkratimatta över kreativiteten och om den nya kinesiska andan som vill släppa loss tigern; tankens och människans kompetens. Nu slås försäljningsrekord och vi bör tänka på vem som ska äga svenska företag...
 
torsdag den 26 september 2019
Att förmedla ägarviljan i företaget

Gunilla Clancy, fil dr i hållbar utveckling gav oss goda och konkreta råd för att förmedla ägarviljan och göra hela företaget till medskapare i framgångsresan. Viktigast av allt var att kunna svara entydigt och klart på basala frågor. Vilka de är läser du här
 
söndag den 8 september 2019
Utbilda för yrken som inte finns ännu

Jan Mellgren från Center för skolutveckling i Göteborgs Stad berättade för oss om "21st Century learning". Vi kan utgå från att 65% av dem som nu går i lågstadiet kommer att ha ett jobb som inte finns nu - en svindlande tanke - där lärandet måste ske inom områden där maskiner inte kan slå oss och se den nya AI-tekniken som en vän. (Du kan fördjupa dig i ämnet redan den 16 oktober vid Ai-seminariet som presenteras nedan.)

Jan menar att de tre viktigaste färdigheterna 2020 är:
  • komplex problemlösning
  • kritiskt tänkande
  • kreativitet
Och för att främja det blir lärarens roll:
  • skapa lärsituationer som bygger på elevens styrka och behov
  • lösa problem ut verkligheten
  • hjälpa elever att finna sin identitet, sina talanger, syften och passioner

Allmän viktigt att tänka på:
  • medborgarskap 
  • samarbet grupp/projekt

/Anders J
 
 
onsdag den 4 september 2019
Framtidsvision om AI

Förkortningen på allas läppar just nu är AI, artificiell intelligens. Vad är det? Hur kan AI tillämpas och med vilka risker? Och vad händer framgent? Det känns som viktiga frågor att få veta mer om. Därför arrangerar Rotary tillsammans med Göteborgs Universitet och Med Tech West ett spännande och framtidsinriktat seminarium onsdagen den 16 oktober i aulan på Göteborgs universitet. Föranmälan krävs senast 7 oktober. Läs mer här
 
tisdag den 3 september 2019
The Rotary Foundation
När Henrik Frössling som är ordförande i ditriktets TRF-kommité gästade oss fick vi veta att mer än 90% av Rotary Foundations medel går till de behövande. Han berättade också om alla de internationella nätverken där han själv brann mest för de maritima. 
 
söndag den 25 augusti 2019
Guvernören på besök

Distriktsguvernör Jerry Brattåsen gästade klubben vid terminens första möte. Utöver sedvanlig rotariana (läs mer här) kläcktes idén att vi skulle ställa in ett möte och uppmana alla medlemmar att istället besöka en annan klubb för att sedan vid nästkommande möte utvärdera vilka positiva grepp som skulle kunna införas i vår klubb. Viktigt att vitalisera klubblivet!
 
söndag den 21 april 2019
Hjälp till att utrota polion - köp chokladhjul


Beställ goda chokladhjul och stöd samtidigt End polio now. Busenkelt. Läs hur du gör här.

 
onsdag den 22 augusti 2018
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.


Vill du vara med och bidra? Det är enkelt. Klicka här så får du all information som behövs.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: goteborg-city@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Comfort Hotel Göteborg
Skeppsbroplatsen 1
41121 Göteborg

Ordinarie mötestid: Fredagar 07:30

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Ahmed Salih om hedersvåld
2019-11-22 07:30