Göteborg-Vinga
STOCKHOLMS VÄSTRA
ArticleView

NYHETSARTIKLAR

Bio Roy - en välbevarad biografklassiker med egen profil

Royal var från 1940-talet och framåt en av flera biografer på det klassiska biostråket Avenyn i Göteborg. I dag är det den mest välbevarade "traditionella" biografen i staden med 286 platser fördelade på parkett och balkong. Den ursprungliga interiören inklusive väggmålningar är i stora delar bevarad medan teknisk upprustning inklusive digitalisering gett helt nya möjligheter. Med skifte av ägare fick också biografen nytt namn. Om detta fick vi i morse höra av Bio Roys föreståndare Cornelia Bjurström.

Biografen Royal öppnade 1940 på Avenyn i Göteborg och drevs av Sandrews fram till 2005. Av konkurrensskäl fick SF inte köpa Sandrews och biografen överläts till Astoria men gick i konkurs ett par år senare. 2008 skedde en nystart inom ramen för Folkets Hus och Parker. Bio Roys föreståndare Cornelia Bjurström besökte oss i dag och berättade om utvecklingen fram till biografens nuvarande profil.
2008 återöppnades biografen under namnet Bio Roy efter investering i nya stolar och ny teknik. Den analoga tekniken finns dock kvar, vilket möjliggör visning av 35 mm film. De digitala filmerna distribueras i dag via bredband till en server på biografen. Digital teknik har också gjort det möjligt att direktsända föreställningar från Metropolitanoperan i New York och National Theater i London. Folkets Hus och Parker var först ut i Europa med transatlantiska operaföreställningar. Även balett från Bolsojteatern i Moskva visas.
Inriktningen är för övrigt kvalitetsfilm, både nyinspelad och klassiker. De sistnämnda visas ibland som serier på ett tema t ex Chaplin. Kafé finns och i operapauserna serveras vin/öl/vatten och snittar. Däremot slipper publiken popcorn (som är huvudintäkten på moderna biografer). Musikaler kan visas som "sing along". Aktuell är t ex Sound of Music.
Bio Roy är ingen vinstmaskin men mycket uppskattad för sin profil och sina unika evenemang, vilket visar sig genom såväl många abonnemang som vänförening.