KLUBBENS HISTORIA

Helsingborg-Berga Rotaryklubb

Klubben chartrades 1992 när ett antal Rotarianer i Helsingborg, främst från Landborgen RK önskade sig en klubb med morgonmöten. Någon sådan fanns inte i staden trots att man hade sex Rotaryklubbar. Charterpresident blev Randolph Clarkson. Medlemsantalet var vid starten 28, varav tre kvinnor. Klubbens namn var ursprungligen Helsingborg-Berga Första Frukost Rotaryklubb, men namnet förkortades efter tio år.

Första mötet var den 26 oktober 1992 och föredragshållare Arne Thorén talade om det stundande presidentvalet i USA. Vid klubbens andra veckomöte talade Marianne Almkvist i ämnet ”Polisens roll i flyktingfrågan”. Aktuella ämnen även då!

Närvaron de första åren låg på mellan 80-100%, och klubben toppade distriktets rankinglista under 90-talet. Efter sekelskiftet blev läget mer normalt.

Klubben har i alla år varit en stark uppbackare av Läkarbanken och inte ett år har gått utan att klubben bidragit med pengar. Speciellt omnämnande får ges till evenemanget den 18 oktober 1997. Då arrangerade de sju rotaryklubbarna i Helsingborg gemensamt en galakväll i Helsingborgs Konserthus till förmån för Rotarys Läkarbank.  Programmet omfattade en spexkavalkad och projektet drog in 809.000 kr till Läkarbanken.

Klubben har under många år bidragit med pengar till kost, logi och skolgång för två barn i Kathmandu, Nepal.

Klubbsamvaron var som intensivast på 90-talet. Fester, teater- och operabesök. Julkonserter. Vi har tillsammans sett på fotboll, hästkapplöpning, gått på konstmuseer, genomfört konstrundor, bowlingaftnar, fisketurer, golftävlingar och fågelskådning.

Klubben har alltid varit start engagerad i Rotary Öresund och på senare år har de tidigare Round Table mötena i juli ersatts av besök på Rotary Öresund. Dessa möten sker under sommaren på färjan mellan Helsingborg och Helsingör.

Klubben har alltid varit aktiv i RFE (Rotary Friendship Exchange), Rotarys ungdomsutbyte (Rotary Youth Exchange) och GSE (Group Study Exchange). Inom alla dessa verksamheter har klubben deltagit med värdskap och besöksprogram.

Helsingborg-Berga Rotaryklubb har varit drivande i att starta en Rotaractklubb och är dess mentor.

Basen i klubbens veckomöten har alltid varit goda föredrag. Under klubbens 24-åriga historia har 800 föredrag hållits; bildande, intressanta och underhållande. Det skrattas mycket i Helsingborg-Berga Rotaryklubb!

LÄS MERss

E-post: helsingborg-berga@rotary.se

Scandic Hotel Helsingborg Nord
Florettgatan 41