NYHETSARTIKLAR

Lindesbergs Rotaryklubb uppmärksammar Världspoliodagen

2019-10-17

Måndag 21 oktober kommer Lindesbergs Rotaryklubb att uppmärksamma Världspoliodagen genom att informera om klubbens aktiviteter för att bidra till Rotarys utrotning av POLIO.

”Vår klubb i Lindesberg bidrar varje år med cirka 12.000 kronor - och i år sätter vi in ytterligare 6.500 kronor från vår välgörenhetsgala  på Lindesbergs stadshotell med Carl Jan som föredragshållare”, meddelar klubbens president Leif Ohlsson.

POLIO KAN INTE BOTAS - MEN VACCIN GER ETT GOTT SKYDD

År 1985 förlamades varje dag cirka 1.000 personer på grund av polioviruset. Då fanns det över 350.000 poliooffer i 125 länder världen över. Idag finns det bara två länder som aldrig har stoppat överföringen av det vilda polioviruset: Afghanistan, och Pakistan. Förra året var antalet infektioner 33. I år är det tyvärr fler fall, 78 barn har förlamats av polio.

Rotary har under 33 år lagt ned ett enastående och dedikerat arbete för att utrota polio. 1985 lanserade Rotary sitt PolioPlus-program, det första initiativet för att hantera global utrotning av polio genom massvaccination av barn. Rotary har bidragit med mer än 1,8 miljarder dollar och otaliga volontärtimmar för att vaccinera mer än 2,5 miljarder barn i 122 länder. Rotarys engagemang har också bidragit till att givarregeringar beslutat att bidra med mer än 7,2 miljarder dollar till insatsen.

De återstående poliofallen är de svåraste att förhindra på grund av faktorer som geografisk isolering, dålig offentlig infrastruktur, väpnade konflikter och kulturella barriärer. Alla länder riskerar att få nya utbrott av polio ända fram till att viruset är utrotat.

Poliomyelit (polio) är en förlamande och potentiellt dödlig sjukdom som fortfarande hotar barn i vissa delar av världen. Polioviruset invaderar nervsystemet och kan orsaka total förlamning inom några timmar. Det kan slå till mot människor i alla åldrar men drabbar främst barn under fem år. Polio går inte att bota med läkemedel, men kan förhindras helt med hjälp av vaccin.

Kampen mot polio fortsätter. Rotary kommer att samla in 50 miljoner dollar per år under tre år och för varje dollar som vi ger kommer Bill & Melinda Gates Foundation att bidra med ytterligare två dollar. Dessa medel hjälper till att ge efterfrågat operativt stöd, medicinsk personal, laboratorieutrustning och utbildningsmaterial för hälso- och sjukvårdspersonal samt föräldrar. Regeringar, företag och privatpersoner spelar alla en avgörande roll i finansieringen.

• Besök www.endpolio.org och www.rotary.org för ytterligare information >>

facebook share button twitter share button linkedin share button

E-post: lindesberg@rotary.se

Lindesbergs Stadshotell