NYHETSARTIKLAR

Lindesbergs Rotaryklubb i ”musikhjälp” till Lettland

2020-01-08

Lindesbergs Rotaryklubb i ”musikhjälp” till Lettland

Tio pianon lastas i Örebro av Anders Svensson (Lindesbergs Rotaryklubb) och Rune Pär Lind (Örebro Pianocenter) för vidare transport till Jekabpils i Lettland.

Tio pianon till skolor och en violin till en elvaårig talangfull violinist i Jekabpils i Lettland för totalt 40.000 kronor. Det är vad ett antal Rotary-klubbar i Sverige, Lettland och USA - under ledning av Lindesbergs Rotaryklubb - bidrar med i ett gemensamt globalt stödprojekt.

Pianogåvan från Rotary lastas av i Jekabpils med hjälp av medlemmar i en av stadens idrottsklubbar.

”Vid vårt senaste projektbesök på sjukhuset i Jekabpils i juni i år blev vi underhållna av en elvaårig talangfull violinist från staden musikskola - Agnese Kornejeva. Vi beslöt nästan omgående att samla in pengar till en ny egen violin till henne”, berättar Anders Svensson (Lindesbergs Rotaryklubb) som är projektledare.

Gensvaret blev så stort att Rotary-projektet även fick in pengar till att hjälpa musikskolan i Jekbapils med nya pianon. Anders Svensson fick en bra uppgörelse med Örebro Pianocenter och Rune Pär Lind. I december lastades tio pianon för vidare transport till Jekabpils - cirka 16 mil sydost om Riga. Dessa räcker även till några andra skolor i Jekabpils kommun samt ett par institutioner.

Musikskolans rektor Smile Szczerbicka tackar för instrumenten som kommer att underlätta och förbättra undervisningen.

Ett antal Rotary-klubbar i Sverige, Lettland och USA har under tre år hjälpt ett sjukhus i Jekabpils i Lettland med modern utrustning för den neonatala avdelningen. Hittills har sammanlagt två miljoner kronor investerats. Arbetet med att bistå den neonatala avdelningen vid sjukhuset i Jekabpils fortsätter och i början av nästa år så kommer Rotary-klubbarna att starta ett nytt projekt med sikte på att leverera tre inkubatorer som kommer att kosta ytterligare cirka 600.000 kronor.

Agnese Kornejeva - en elvaårig talangfull violinist i Lettland som kommer att få en egen violin genom Rotary.

facebook share button twitter share button linkedin share button

E-post: lindesberg@rotary.se

Lindesbergs Stadshotell