NYHETSARTIKLAR

Rotary hjälper sjukhus i Lettland

2016-12-10

Sedan tio år tillbaka driver ett tiotal Rotaryklubbar projekt gentemot Lettland. Två av klubbarna finns i Lettland. Årets projekt riktar sig mot ett sjukhus och omfattar 360.000 kr som kommer att användas för att köpa in avancerad utrustning till den neonatala avdelningen

Projekten har framför allt varit inriktade mot skolor och äldreboenden ute på den lettiska landsbygden. Levnadsförhållandena för många människor här är ganska svåra och hjälpbehovet är stort. Man arbetar ofta i mycket slitna lokaler och med ålderstigen utrustning.

Årets projekt riktar sig mot ett sjukhus i Jekabpils, en kommun med ca 25.000 invånare. Jekabpils ligger ca 70 km sydost om Riga. Sjukhuset servar dock ett antal kommuner runt omkring. Årets projekt omfattar 360.000 kr och kommer att användas för att köpa in avancerad utrustning till den neonatala avdelningen. Här vårdas för tidigt födda barn och med hjälp av utrustningen skall man kunna få fler barn att överleva för tidig födsel och få fler för tidigt födda barn att överleva utan bestående skador.

Årets projekt drivs av Lindesbergs Rotaryklubb tillsammans med Rigas Rotari Klubs. Pengarna kommer från de deltagande klubbarna, från två Rotarydistrikt, från Jekabpils kommun samt från The Rotary Foundation (TRF) i USA. TRF kräver långsiktighet i de projekt som beviljas pengar. Detta kräver god dokumentation om bl a måluppfyllelse, vilka som är ansvariga personer, hur utbildning, service och underhåll hanteras.  Alla projekt avrundas med att den gjorda investeringen inspekteras på plats. Inspektionsresan planeras till april 2017.

Deltagande svenska rotaryklubbar är Lindesberg, Kopparberg, Nora, Hällefors-Grythyttan, Filipstad, Fellingsbro, Arboga och Fagersta.

facebook share button twitter share button linkedin share button

E-post: lindesberg@rotary.se

Lindesbergs Stadshotell