NYHETSARTIKLAR

Rotary-klubbar i miljonprojekt till sjukhus i Lettland

2018-01-22

 
Målet var 0,6 miljoner kronor - det blev 1,1 miljoner kronor till ett hjälpprojekt för ett sjukhus i Jekabpils i sydöstra Lettland. Detta tack vare ett brett samarbete mellan ett antal Rotary-klubbar i Sverige - däribland Lindsbergs Rotaryklubb - och bland annat USA, Holland och Litauen.


Rotarianer studiebesökte sjukhuset våren 2017.
 
Jekabpils Dome (kommun) - en stad med omkring 24.000 invånare - är beläget på båda sidor av den mäktiga floden Daugava, 170 km sydost om Riga. Sjukhuset servar även en del omkringliggande kommuner. 
 
”Pengarna ska användas för att köpa modern teknisk utrustning till förlossningsavdelningen och till avdelningen för förtidigt födda barn på sjukhuset”, säger projektledaren Anders Svensson i Lindesbergs Rotaryklubb - en av de medverkande klubbarna som för närvarande har ansvaret för projektet. 
 
”Det råder ett tufft ekonomiskt läge i Lettland, inte minst på landsbygden, och det är mycket svårt för sjukhuset att få medel för att köpa modern utrustning. Personalen på sjukhuset har full kunskap i sina professioner, men saknar i stor utsträckning modern utrustning. Därför är detta Rotary-bidrag till modern teknisk utrustning av stor vikt för sjukhuset i Jekabpils”, förklarar Anders Svensson.


Chefsläkare Inguna Kaleja 

Samarbete mellan flera Rotary-klubbar
 
Grunden för projektet är ett samarbete mellan Rotary-klubbar i Örebroregionen och Riga Rotaryklubb som startade 2005. Samarbetet har projektnamnet R10 och årets projekt är det 10:e i ordningen.

Planeringen av projektet har pågått under hela hösten. Nu har projektet fått godkänt från Rotary Foundation i USA. Därmed kunde projektet formellt beställa den utrustning som varit upphandlad sedan tidigare. Efter några veckors leveranstid väntar installation och utbildning. 
 
I maj kommer ett antal rotarianer att åka till Lettland för att på plats i Jekabpils kontrollera att projektet genomförts på ett planerat sätt. Rotary Foundation kräver både delrapporter och en omfattande slutrapport för projektet.

”Inom Rotary är vi mycket noga med att alla projekt är långsiktiga och att det är väl dokumenterat hur utrustningen sköts och underhålles samt att all berörd personal får löpande utbildning”, förklarar Anders Svensson. 
 
I maj 2017 avslutades det första projekt mot samma sjukhus. Då köptes utrustning för 400.000 kr, helt inriktat mot avdelningen för förtidigt födda barn. Med hjälp av modern utrustning bidrar Rotary till att rädda liv på många för tidigt födda och hjälper många för tidigt födda att överleva utan bestående handkapp.

Sjukhuset i Jekabpils

Målet var 0,6 miljoner - det blev 1,1 miljoner

Ambitionen för årets projekt var att komma upp till minst 600.000 kr. Att man nu har lyckats komma upp till det dubbla är till stor del den lokala projektledaren Inese Priednieces förtjänst. Hon har lyckats engagera Rotary-klubbar i bland annat USA, Holland och Litauen. 
 
Rotary Foundation är Rotarys hjälporganisation och satsar årligen ca 800 miljoner SEK i hjälpprojekt över hela världen. Varje år satsar man dessutom drygt 1.000 miljoner SEK på att vara en av fyra stora aktörer som arbetar för att utrota polion i världen, ett arbete som pågått i många år. Bill och Melinda Gates Foundation är en stor supporter av denna satsning som Rotary gör och skänker årligen dubbla beloppet. 
 

facebook share button twitter share button linkedin share button

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: lindesberg@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Lindesbergs Stadshotell
Kungsgatan 24
71130 Lindesberg

Ordinarie mötestid: Måndagar 11:45

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Kommer snart