NYHETSARTIKLAR

Rotary fortsätter ge stöd till sjukhus i Lettland

2018-10-02

Lindesbergs Rotaryklubb fortsätter - tillsammans med ett antal Rotaryklubbar i Sverige och utomlands - med ett tredje R10-projekt för ett sjukhus i Jekabpils i sydöstra Lettland. Därmed kan Rotary komma att bidra med totalt ca 200.000 US-dollar (motsvarande ca 1,8 miljoner svenska kronor) i utrustning som hjälper till att rädda livet på för tidigt födda barn och lindrar vid svåra förlossningar.

Anders Svensson och Anneli Jelgert informerar om Rotarys globala hjälpinsatser

”Projektet har blivit ordentligt uppmärksammat - nu senast av Rotarys världspresident Barry Rassin när han besökte Lettland för några veckor sedan och blev inbjuden att besöka och inspektera vårt projekt”, berättar Anders Svensson (Lindesbergs Rotaryklubb) som är Rotary Foundation-ansvarig för Rotary i Västmanland, Närke och Värmland:

Rotarys Jekabpils Hospital-projekt har pågått flera år och vuxit hela tiden: Första projektet omfattade 40.000$. Målsättningen för andra sattes till 60.000$. Det blev 116.000$. Efter förhandlingar med huvudleverantören så kunde projektet till slut köpa utrustning för ca 126.000$.

”En stor anledning till att vi lyckades var ett antal aktiviteter i den egna klubben och att nya klubbar anslöt sig till projektet - däribland Riga Ridzene RC, Oklahoma RC, Rokiskis i Litauen samt Kalmar och Mönsterås”.

Nu startar Rotary ett tredje projekt för Jekabpils Hospital med en önskelista på 37.000$ från sjukhuset. Ansökningsarbetet pågår och kommer att skickas in i början av november.

”Efter detta tredje projekt kommer vi investera totalt ca 200.000$ i utrustning i detta sjukhus som hjälper till att rädda livet på ett antal för tidigt födda barn och lindrar vid svåra förlossningar”.

Jekabpils i sydöstra Lettland är en stad med ca 24 000 invånare. Jekabpils Dome (kommun) är beläget på båda sidor av den mäktiga floden Daugava, 170 km sydost om Riga. Sjukhuset servar även en del omkringliggande kommuner.

facebook share button twitter share button linkedin share button

E-post: lindesberg@rotary.se

Lindesbergs Stadshotell