Klubbprogram
onsdag den 26 september 2018
Klubbsamråd
Vi har ändrat tidigare programpunkt (ekmätning) till att hålla klubbsamråd. Vi kommer att diskutera närvaro, halvårsfakturering och eventuell debitering i förskott av visst antal luncher, ny styrelse, samt sociala evenemang och närvaro på dessa.

torsdag den 27 september 2018

onsdag den 3 oktober 2018
Hållbarhet och klimathot - det händer nu!
Sören Andersson från thefuture® beskriver framtidens klimathot. Fakta finns i mängder och forskarna är överens. Framtiden är redan här men hänger näringslivet med?
Har vi insett omfattningen, har vi modet… eller inte?

torsdag den 11 oktober 2018

torsdag den 25 oktober 2018

Klubbartiklar
onsdag den 19 september 2018
ROBOTAR I VÅRDEN (klicka här för bilder)

Det har pratats ganska mycket om hur robotar och robotteknik och artificiell intelligens skulle kunna underlätta vård och omsorg. Med nyfikenhet bänkade vi oss - och vi var många - för att lyssna påLinda Björk som representerade Camanio Care AB, ett i grunden svenskt företag som arbetar med utveckling av robotteknik. Hon presenterade bland annat Bestic", som är ett hjälpmedel för personer som inte kan äta själv kanske pågrund av händer som darrar alltför mycket. Det har utvecklats av en man som själv har problem, och han underströk hur mycket det betyder för ens värdighet att slippa bli matad.

Nästa produkt, BikeAroundär en motionscykel där man är omgiven av en halv sfär som fungerar som en dataskärm och denna skärm är uppkopplad till Google street view. det innebär att man kan cykla och träna omgiven av kanske sin barndomsmiljöåka påsemesteri New York - eller till palmer påHawai. Jämfört med att bara träna påen vanlig motionscykel kan denna produkt både motivera personer till träning men ocksåstimulera till nya samtalsämnen med personal eller andra vänner.

Den tredje produkten som presenterades är det som vi amatörer i dagligt tal skulle uppleva som en robot. Man kallar den för Giraff och den kan beskrivas som en produkt för virtuell tillsyn av t ex människor som vårdas i hemmet eftersom personal kan använda den för ett virtuellt besök hemma hos vårdtagaren. Detta innebär att hemtjänstpersonal t ex inte behöver besöka lika ofta och sparar mycket tid påatt slippa transportera sig mellan vårdtagare. Giraff kan fjärrstyras och rulla omkring i hemmet och man kan vid uppkopplingen prata med varandra med bild.

Frågorna rörde sig givetvis om framtida vård och hur Giraff kan vidareutvecklas. Själv drog jag parallellen med den chatrobot som tiotals miljoner användare i Asien använder som sin bästa vän eller som sin förtrogna. Den använder avancerad AI (Artificiell intelligens) - och min fråga gällde givetvis när en helt artificiell samtalspartneroch sällskap gör entréi den svenska vården och de svenska hemmen. Vi förstod att sådana utvecklingstankar finns i företagets pipelinemen Linda Björk kunde av sekretesskäl inte vidareutveckla dessa tankar.

onsdag den 12 september 2018
70 det nya 50? (klicka här för bilder)

Jag tror vi alla gick ut och hem i dag med snabba, fjädrande steg efter dagens föredrag! Antingen för att vi kände oss såupplyfta som många av oss blev, eller för att vi ville säkerställa föryngringsprocessen.

Riktigt såkan vi givetvis inte resonera men Professor Susanne Iwarsson beskrev mycket uppmuntrande i dag sin och andras forskning inom gerontologi, läran om det friska åldrandet eller helt enkelt - om åldrandet.

Man har kunnat konstatera att dagens 70-åringar har en betydligt bättre intellektuell förmåga, och en betydligt bättre fysisk förmåga och funktion än våra släktingar för några generationer sedan. I mångt och mycket är faktiskt dagens 70-åringar ungefär som tidigare 50-åringar.

Frågan som ocksåuppstår i dessa resonemang - är förstås vilken period av livet som förändras? Får vi fler friska år eller blir livet längre - men eländigare? Till vår stora glädje rapporterade Susanne Iwarsson att vi tycks skjuta upp sjukdomaroch åldrandet som vi tidigare beskrivit det och och vi tycks fåfler friska år.

Man har ocksåkunnat konstatera att en viktig nyckel till detta är aktivitet; social, intellektuell eller fysisk.
Med andra ord: Håll igång!!

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

E-post: lund-city@rotary.se

Grand Hotel