Nyheter

Rotary kraftsamlar i Luleå

 Kraft Luleå 20170326

 

Rotaryfond skänker 119 000 kr till Help@hand

Rotary Sverige - 2016-10-20 14:30 CEST

The Rotary Foundation Sverige skänker 119 000 kronor till skånsk välgörenhetsorganisation, Help@hand. Pengarna skall gå till öppnandet av en ny skola i de tyfondrabbade delarna av Filippinerna.

För snart 3 år sedan drabbades mer än 14 miljoner människor i de östra och centrala Filippinerna av tyfonen Haiyan. Förstörelsen och förlusten av nära och kära var enorm. För Kristian Rankloo från Vellinge var det inte nog med att SMSa in pengar till någon av de stora organisationerna, utan han bestämde sig för att åka till de tyfondrabbade områdena och hjälpa till på plats. Han samlade på kort tid in över 100 000 kronor via Facebook gruppen ”Kristian reser till Filippinerna” och åkte dit för att hjälpa till. Sedan dess har Kristian fortsatt sitt hjälparbete och bland annat hjälpt över 5 000 barn i Filippinerna med skolmaterial, bekostat en fotbollsplan i Tacloban och hjälpt tre flickor från soptippen i Manila med att kunna gå på universitetet.

I våras grundade Kristian föreningen Help@Hand (www.helpathand.se) som utöver Filippinerna, driver flera projekt för gatubarnen i Uganda där Kristian och Help@Hand har byggt en toalett och duschar till en skola samt skänkt sängar och sängkläder till barnen på ett barnhem.

”Genom att öppna skolan i Santa Fe ger vi 360 fattiga barn möjlighet att börja i skolan. Något som de aldrig har haft möjlighet till tidigare”, säger Kristian Rankloo,

På fredag, den 21 oktober, överlämnar The Rotary Foundation en check på 119 000 kronor till Kristian och Help@Hand för det fortsatta arbetet med återuppbyggnaden av det tyfondrabbade landet. Pengarna kommer att användas till öppnandet av en ny skola för 360 barn i byn Santa Fe i januari 2017. Checken kommer att överräckas i samband med distriktsguvernör Lars Bjurströms besök på Burlöv-Karstorps Rotary Club.

­”Vi vet att behovet efter katastrofen 2013 fortfarande är stort”, säger styrelsen för The Rotary Foundation. ”Vi uppskattar mycket det som Kristian och Help@Hand har gjort och bidragit med under sina besök i Filippinerna och är övertygade om att vårt bidrag når fram till barnen så att de kan börja skolan till våren”.

”Samtidigt med att de 119 000 överräcks på fredag går vi in med extra finansiering till skolmaterial” säger Presidenten i Burlöv-Karstorps Rotary Club, Richard Ohlsson. ”Klubben och dess medlemmar har samlat in 28 000 kronor till skolmaterial som barnen behöver för att kunna följa med och tillgodogöra sig utbildningen”.

Tid: Fredag, 21 oktober, kl 12.00

Plats: Restaurang Lillgården, Lundavägen 77, ÅKARP

För mer information, kontakta:

Rickard Ohlsson, President Burlöv-Karstorp Rotary Club, 0709 61 62 40

Kristian Rankloo, Help@Hand, 0707 33 50 10 eller kristian.rankloo@helpathand.se

Lars Bjurström, The Rotary Foundation, 0730 55 10 06

Rotary är en global humanitär organisation med mer än 1,2 miljoner medlemmar i 34.000 rotaryklubbar i över 200 länder. Rotarys medlemmar är män och kvinnor som representerar näringsliv, yrkesliv och samhälle med ett gemensamt åtagande att göra världen till en bättre plats genom humanitärt service.

 

 

 

 

___________________________________________________________________________

Skänker halv miljon till ny jeep åt Rotary läkare i Kenya!

Jeep 1

CG Olofsson, Margareta Appel och Birgitta Nelsson var på scenen när Rotary tog emot en halv miljon kr till en ny Jeep åt Rotary Doctors som är verksamma i Kenya.

Det är tredje gången som Malmöprästen Mårten Werners fond för Internationell Diakoni skänker pengar till en ny Jeep som kan hjälpa läkare i Rotarys regi att ta sig ut till landsbygden i Kenya där befolkningen har svårt att få traditionell läkarvård. 

I snart 30 år har svenska frivilliga och obetalda läkare, tandläkare och hjälparbetare på missionssjukhuset i bl a Swaziland gett sig ut med sjukvårdsutrustning och läkemedel till avlägsna byar för att vårda och utbilda befolkningen i bland annat aids, mödravård och första hjälpen.

– Idag finns det fyra jeeplinjer som gör ett enastående arbete för befolkningen i byarna. Ofta handlar det om brännskador eftersom de lagar mat över öppen eld. Men det rör sig också om mödravård och allmän hälsoundersökning. Folket i byarna vet när Rotarys Jeep kommer och det bildas långa köer utanför byggnaden. Det kan vara en skola eller liknande som fungerar som läkarmottagning, säger Birgitta Nelson, kontaktperson i Rotarys Läkarbank.

Den första Jeepen skänktes 1992, samma år som Mårten Werner dog. För 1,5 år sedan skänktes pengar till den andra jeepen och nu i samband med Rotarys distriktskonferens i Lund, Scandic Star Hotel, överlämnade i lördags Margareta Appel en ny check på 500 000 kr som ska gå till en ny jeep. Med sig hade hon Gerda Fabrik, vice ordförande i Mårten Werners fond.

– Med den nya Jeepen kan Rotarys läkare nå ut till den sista millimetern på världskartan för att hjälpa de fattiga med läkarvård, säger Margareta Appel, ordförande i Mårten Werners fond.

Jeeplinjerna är en hjälp till självhjälp och behovet av nya en ny Jeep var välkommet.

– En del av Jeeparna är slitna och behöver repareras. Därför var det extra bra att vi nu får en helt ny Jeep, säger CG Olofsson, kassör i Rotary Läkarbank.

För mer information:

Birgitta Nelson, 0739403315, b.nelson@telia.com

___________________________________________________________________________

Uppsala stadsteater till Chicago för fredsaktiviteter med Rotary

Uppsala 1

Uppsala stadsteater inbjuden till Rotary Evanstone. Teatern har samverkat med Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet där ett av världens 6 Rotary Peace Centers finns sedan 2011.

Uppsala stadsteater deltog vid Rotary Club of Evanston Fredsfestival 2016 utanför Chicago och presenterade teaterns utbud för ungdomar och samarbetet med Humana Personlig Assistans som gett fler unga möjlighet att dela sina berättelser från verkligheten på teaterscenen.

The Rotary Club of Evanston har genom festivalen samlat en mängd aktörer i Evanston för en gemensam helg av fredsaktiviteter. På programmet fanns allt från fredsföredrag till storytelling med fredstema, från framträdande av Northwestern University scenskolas produktion av Hair till samtalscirklar om hur man skapar ett större utrymme för fred i samhället. Helgens aktiviteter hade fritt inträde och var öppet för alla åldrar.

Uppsala stadsteater representerades vid festivalen av Katja Sliwinski, producent, Maria Freeney, kommunikatör och medlem i Rotary Uppsala-Södra och Elisabeth Wennerström, presskontakt. Tillsammans med Charlotta Koppanyi, Rotary ambassadorial scholar 1994-1995, från distrikt 2350 till distrikt 6440, och medlem i The Evanston Lighthouse Rotary Club, presenterade de samtalscirkeln "Peace on Stage: Restorative Narratives thru Theatre" som del av programmet 25/9.

Inbjudan till Uppsala stadsteater kommer sig av att teatern under året som gått samverkat med Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet där ett av världens 6 Rotary Peace Centers finns sedan 2011.

The Rotary Peace Festival hölls i Evanston, Illinois, USA, 23-25 september 2016 - ett par dagar efter International Day of Peace 21 september.

 

_________________________________________

Rotary, adepter och mentorer summerade året!

 Ad 1

Klicka här för att läsa mer:

_________________________________________

Rotary uppvaktar H M Konungen på hans 70-årsdag!

Kungen 2

Fredagen den 29 april, kl 10.54, uppvaktade Rotary i Sverige H M Konungen på hans 70 års dag. Kungen fick 25000 kr som Rotary hade satt in i kungens namn på End Polio Now. Konungen fick också en kort förklaring kring Rotarys arbete med Polio. 
Kent Vesterberg hade i Rotarys arkiv hittat Konungens första PHF från 1975, som av någon aldrig delats ut. Nu, nästan 41 år senare, överlämnades denna PHF med medalj.

________________________________________

Nytt nr (2-2016) av Rotary Norden nu ute!

http://epaper.hansaprint.fi/rotary/ROT16_02/

 

 

Rn 2 2016

________________________________________

Följ ett av våra största lokala projekt inom Rotary den sk "Hammenhögsmodellen" belyst i ett otroligt bra program i SVT-1 "Fosterlandet" med Fredrik Önewall

Avsnitt-1..

Avsnitt-2...

Avsnitt-3 (Sändes 28/1 2016, 21:00, TV-1)

________________________________________

DGE på sk Assembly i San Diegeo

DG 2016 17

 Assembly 1

Assembly 2

 

_________________________________________

Världshälsoorgansationen WHO förklarar Nigeria fritt från polio

Nu finns polio endemiskt endast i två länder i världen i och med att WHO har flyttat bort Nigeria från listan på polioendemiska länder. De två återstående länderna att befria från polio är Afghanistan och Pakistan.

Så sent som 2012, stod Nigeria för mer än hälften av alla poliofall i världen. Sedan dess har en samlad insats på myndighetsnivåer, i det civila samhället, från religiösa ledare och tiotusentals hängivna sjukvårdsanställda resulterat i att Nigeria framgångsrikt stoppat polio.

"Rotary gratulerar Nigeria till denna enorma prestation. På uppdrag av hela Global Polio Eradication Initiative, tackar vi frivilliga, vårdpersonal och föräldrar i hela Nigeria för deras outtröttliga engagemang för att ge varenda barn skydd mot denna förödande sjukdom", säger KR Ravindran, president för Rotary International.

Läs mer här:

 Endpolio 1

 

 __________________________________________________________________________

Även unga personer kan tala på RI Convention, lyssna och lär!

________________________________________

Bill Gates hyllar Rotarys insats inom Polio Plus

________________________________________

Beth Morphy gör ett lysande tal på Convention!

________________________________________

RI Presidenten Gary C. K. Huang inledningstalar på Convention

__________________________________________________________________________

Se och hör vad Sâo Paulo kan erbjuda på denna 106 Convention i Brasilien!

__________________________________________________________________________

Överlämnandet av Rotary elden till Brasilien...

__________________________________________________________________________

500 personer vandrade med Rotary för livet  

Kultur 1

En strålande vacker vårsöndag  hände det. Det för fjärde året i rad återkommande

Rotaryevenemanget ” Rotary vandrar för livet ” en kulturvandring på Djurgården

till förmån för ett vattenreningsprojekt i Myamar , fd Burma, vid ett barnhem för

föräldralösa barn. Kostnaden för projektet uppgår till 9000 USD och insamlade medel

förser barn och ungdomar med rent vatten året om.

 

Arrangörerna Rotary Stockholm-Ladugårdslandet , -Sergel , -International och två Rotaractklubbar

kunde glädjas åt ett rekordstort antal besökare på Waldemarsudde , Sjöhistoriska ,

Liljevalcs konsthall , Spritmuseét och Junibacken. Allt till en kostnad av 100 kronor

och rabatt på varor i museishoparna.

 

Många uppskattade särskilt intendent Karin Sidéns föredrag i Prinsens ateljé om

Prins Eugen. Arkitekten bakom Waldemarsudde är Ferdinand Boberg , som också

ritat bl.a. NK. 

Prins Eugen var yngste son till Kung Oscar II och drottning Sophia. De såg inte med blida ögon att yngste sonen valde konstens bana. Prinsen studerade konst i såväl Paris , Italien

och Norge. Han umgicks med den tidens stora målare och hans tavelsamlingar om totalt cirka

7000 verk finns lite varstans i världen. Waldemarsuddes blomsterprakt och möbler är värt

ett besök. Fram till 30 augusti visas också Emil Noldes ” Färgstormar ”

__________________________________________________________________________

Multidistriktsseminarium söndag 10 maj 2015 med fokus på Medlemskap och PR,
möt nästa års RI President K.R. Ravindran

 Rotary Ravindran 2015 16

Plats: Radisson Blu Arlandia Hotell, Kabinv 3, Arlanda, 08-506 840 00


PROGRAM

08.30 Registrering och kaffe

09.00 - Välkommen och inledning
- Inkommande presidenten för Rotary International Ravi Ravindran ger sin syn på
medlemskap i Rotary, därefter frågestund
- Patrik Andersson, media- och marknadskonsult, om hur han fick genomslag i hela världens media med filmen Trevligt Folk

10.30 Parallella sessioner

A/ MEDLEMSKAP

 • Senaste nytt från Rotary International
 • Zone 15 och 16 medlemsplan
 • Lokala medlemsutmaningar och framtiden - workshop

B/ PR

 • Senaste nytt från Rotary International
 • PR-ansvarig i distrikt - min roll
 • Fler synliga PR-insatser

12.00 - 13.00 Lunch

13.00 - Oskar Lärn, Malmö-Västra Hamnen berättar hur de jobbar med medlemskap och PR

- Rotaract

- Parallella sessioner 

C/ MEDLEMSKAP

 • Erfarenhetsutbyte
 • Den attraktiva klubben
 • Rotary Leadership Institute

D/ PR

 • Samarbete mellan distrikten
 • Att synas i media
 • Erfarenhetsutbyte

16.00 Avslutning och hemfärd

Pris: 740 kr inkl lunch o kaffe som faktureras,

Anmälan till: christina.bredin@telia.com, Ange namn, klubb, funktion i
Rotary, ev. allergier, samt behov av hotellrum.

____________________________________________________________________________

Vinnare donerade 2.000:- till Rotary U-fond

 U Fond

I samband med Rotarydagen den 28 februari i Eslöv valde vinnaren i tipsrundan Lena Lindqvist att donera vinsten på 2000 kr till Rotarys U-fond.

”När jag hade studerat den information som fanns tillgänglig fann jag det som självklart att satsa på Rotarys U-fond som fokuserar på bl.a. utbildning. Satsningen på utbildning av kvinnor och barn är det som känns mest angeläget för framtiden och utveckling av demokratin”, säger Lena Lindqvist och fortsätter.

”Dessutom noterade jag att det gjordes särskild satsning på yrkesutbildning vilket är oerhört viktigt för att skapa en bättre värld och framtid för den yngre generationen. Denna satsning ger framtidshopp!!”

Hennes bild av Rotary skiljer sig inte nämnvärt från vad många upplever.

”Min tidigare bild av Rotary var att det är en sluten organisation – MEN efter att ha läst den information som fanns tillgänglig på Rotarydagen och lyssnat på den information som lämnades har jag förstått att så inte är fallet. Mycket var okänt för mig. Till exempel hade jag aldrig hört talas om Rotarys U-fond. Nu vet jag vilken fantastisk insats som görs för att skapa en bättre värld där rotarianerna ställer upp som volontärer utan någon tanke på ekonomisk ersättning och egen vinning.”

Kjell-Åke Åkesson, ordförande i U-fonden, överlämnade en bukett tulpaner som tack samtidigt som han drar slutsatsen att Rotary måste bli bättre på att sprida kunskap om Rotarys verksamhet.

Eslövs Rotaryklubb, arrangerade Rotary Fun Day tillsammans med Eslöv - Sallerups Rotaryklubb på Stora Torg i Eslöv.

– Det är långtifrån alla som känner till att Rotary är ett stort affärsnätverk och som dessutom har mängder av bidragsprojekt igång där man hjälper till att stötta på olika håll. Detta måste vi bli bättre på, säger Ingemar Jeppsson, kassör i Eslövs Rotaryklubb.


Under lördagen berättade man bland annat om olika projekt i Afrika, om kampen för att utrota polio men också om mer lokala projekt.

_________________________________________

Ridklubb i Halstahammar fick 15.000:- av Rotary

 Ridklubb

Ridklubben i Hallstahammar beviljades ett bidrag på 15.000 kronor från Rotarys stipendiefond för handikappade barn och ungdomar. Pengarna ska användas till en tredagarskurs i ridning för personer med funktionsnedsättning.

Ridning är ett beprövat och effektivt sätt att förbättra både den fysiska och den mentala hälsan hos människor med funktionshinder. En svag och stel kropp blir starkare och får en annan hållning och balans.

Vid ridklubbens årsmöte överräckte Anders Melin (th i bild) från Rotary Hallstahammar en check på 15.000 kronor till ridklubbens ordförande Krister Hildingsson och ridskolechef Malin Johansson.

__________________________________________

Besöksnäringen - en framtidsbransch i Östra Värmland!

Rvast 1

Måndag 2 mars, ett möte inom Rotary Business Networking, Ö Värmland med Filipstads RK som ansvarig klubb. Plats Hennickehammars Herrgård och temat "Besöksnäringen - en framtidsbransch i Ö Värmland!".

Mötet lockade nära 100 besökare. Bland talarna återfanns Värmlands Landshövding Kenneth Johansson, Visit Värmlands vd Laila Gibson och från Länsstyrelsen Marko Lasic. Efterföljande debatt leddes av Jonny Ohlsson med deltagande av representanter från alla sex kommunerna i regionen.

__________________________________________________________________________

Lyssna till Rotary's integrationsprojekt "Hammenhögsmodellen"

Det tredje seminariet i Stockholm den 9 februari inom Rotary Talks lockade över 200 deltagare

RT 3

Vår framtidsminister Kristina Persson strök under, att strävan efter hållbar utveckling är den viktigaste frågan vi har. Den enorma ökningstakten i koldioxidutsläppen måste bromsas. Det går dock för långsamt. Regeringen gör vad den kan och hoppas på det internationella klimatmötet i Paris till hösten. Dessa frågor utgör Kristina Perssons mest angelägna fokusområde som minister.


Miljöexperterna Anders Wijkman och Johan Rockström medverkade. Anders Wijkman menade, att många insåg riskerna med den ekonomiska tillväxten och fortsatta befolkningsutvecklingen redan i början av 1970-t. Dagens situation bekräftar de farhågor, som fanns då. Olika kollisionspunkter har accentuerats, med växande arbetslöshet och socialt utanförskap, flyktingströmmar och ökade migrationsrörelser. Dagens ekonomiska modell haltar betänkligt, ansåg Anders.


Johan Rockström visade på, att jorden är på väg mot en betydligt snabbare temperaturhöjning än under de senaste tre till fyra miljoner åren. Varje grads höjning av den genomsnittliga temperaturen per år ger en dramatisk förändring av levnadsvillkoren. Redan en ökning med 2 grader ger en 4 – 6 meter högre havsyta än idag, och vi är nu på väg mot en höjning med 4 grader. Med en sådan utveckling vet vi inte, hur vi ska säkra välfärden. Det fordras konkreta insatser på en rad olika riskområden, såsom klimatområdet, ozonlagret, färskvattentillgången, den biologiska mångfalden, avskogningen, luftföroreningarna m.m.


Mattias Goldman från tankesmedjan Fores pekade bl.a. på att stora framsteg kan göras utan att man ens nämner ordet klimatsmart. De smarta mobiltelefonerna är ett tydligt exempel, där en mängd tidigare vanligtvis fristående tekniska apparater nu ersatts av en enda, vilket har betydelse ur klimatsynpunkt.

Björn Klemming och Lena Berg från nätverket ”Rotarianer för en Hållbar Utveckling” vittnade övertygande, att de brinner för frågan om hållbar utveckling. Vi inom Rotary kan bidra aktivt i våra privatliv, i våra dagliga jobb och i våra Rotary-klubbar. Nätverket har social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet som ledstjärnor. En rad seminarier och planeras under året.

Ragnar Gussing, Stockholm-Borgen RK

____________________________________________________________________________

Rotarykonsert i Hörby räddar 75.000 barn från polio

Konsert 1

Salen var fylld till sista plats när Hörby Rotaryklubb arrangerade poliokonserten lördagen den 14 februari 2015 i Metropol i Hörby. Överskottet på 100.000 kr, varav 75.100 kr var företagsstöd från 43 företag som välvilligt bidragit till att sponsra kampanjen. Resultatet av arrangemanget går oavkortat till utrotningen av polio genom inköp av vaccin som kommer att räcka till 75.000 barn. Arbetet med att utföra vaccinationer sker genom volontärer utan ersättning

Bill Gates stödjer kampen mot polio

Bill och Melinda Gates Foundation ställer upp ”2 mot 1” av de insamlade medlen. Detta betyder att varje insamlad krona ger ytterligare 2 kronor till polioprogrammet. Tack vare denna matchning av insamlade medel kommer pengarna från Hörbykonserten att rädda 75.000 barn från polio.

År 1985 förekom 350 000 poliofall i 125 länder. Då beslöt Rotary International att starta ett världsomfattande program med syfte att utrota denna dödliga eller invalidiserande sjukdom. I dag är så gott som alla länder poliofria, utom Afghanistan, Pakistan och Nigeria som 2014 hade totalt 342 poliofall.

Det kostar endast fem kr att vaccinera ett barn. Genom vaccination av barn räknar Rotarys världsomspännande nätverk med att rädda alla barn från polio.

Kjell-Åke Åkesson, medlem i Hörby Rotaryklubb, en veteran i Rotarysammanhang, har tagit initiativ till en Poliokonsert i Hörby för att på så sätt få in pengar till att stödja polioutrotningen. Under sin tid som ledamot i Rotary Internationals styrelse var han engagerad i polioprogrammet och medverkade bl.a. vid vaccination av barn i Indien.

Konserten inleddes med ett mingel sponsrad av Sparbanken Skåne. Efter Kjell-Åke Åkessons berättelse om polio situationen i världen och vaccinationsprogrammet följde ett kåseri om Piraten till ackompanjemang av Roy Wilsons Quintet med njutbar sång av Anita Larsson.

Rotary är en global humanitär organisation med mer än 1,2 miljoner medlemmar i 34.000 rotaryklubbar i över 200 länder. Rotarys medlemmar är män och kvinnor som representerar näringsliv, yrkesliv och samhälle med ett gemensamt åtagande att göra världen till en bättre plats genom humanitärt service.

____________________________________________________________________________

Ravin 1

Välkommen till det årliga Multidistriksmötet!

Välkommen till det årliga Multidistriktsmötet med vår speciellt inbjudna gäst  ̶  inkommande presidenten för Rotary International Ravi Ravindran.
Detta möte riktar sig till alla rotarianer i Sverige som är intresserade av att påverka Rotarys framtidsfrågor.
 
Lördag 9 maj
Vi deltar i Annual Peace Center Seminar i Uppsala, där Ravi Ravindran är en av gästtalarna. Detta seminarium genomförs på engelska.
 
Söndag 10 maj
Vi bjuder in till fyra parallella seminarier på Radisson Blu Arlandia Hotell.
Dessa seminarier genomförs på svenska:
 • Medlemskap
 • PR
 • The Rotary Foundation
 • Advanced RYLA (för tidigare RYLA-deltagare)
Hela Multidistriktmötet är en del av medlemsutvecklingsplanen för zon 15.
 
Detaljerat program kommer du att hitta på  www.rotary.se från mitten av mars.
 
Just nu behöver du bara reservera dessa datum i din kalender.
Vi vill gärna se dig och många andra som deltage, så därför ber vi dig att sprida denna information till fler i ditt distrikt.
 
 
Mikael Ahlberg                                 Christina Bredin
Rotary Coordinator                           Rotary Public Image Coordinator
070 605 9517                                  070 634 4120  

_________________________________________________

Rotary Guldhjärta delas ut, vilket underbart arbete!

 Guld 2

Det första Guldhjärtat delades ut hösten 2009 på Rotarygalan i universitetsaulan. Drygt ett år senare, i februari 2011 delades priset ut på Distinget. Sedan dess har priset delas ut varje år i samband med Distinget som är Handelskammarens årliga möte i Uppsala.

Idén till priset kom från Rotaryklubbarna i Uppsala som ville uppmuntra och uppmärksamma alla godhjärtade företagare. I mångas medvetande är företagare personer som bara tänker på att berika sig själva. Faktum är att många företagare drivs att något annat, och vi ville visa upp företagare som hjälper andra. Många gånger är det tufft att vara företagare. Trots hård konkurrens och små marginaler så finns företagare – stora och små – som ändå ser möjligheter att göra något utöver det som förväntas. Guldhjärtat är ett sätt att lyfta upp dessa goda förebilder.

Pris i form av ett glashjärta

Redan det första priset var prisföremålet gjort av ca 3 kg glas som fått en mjuk hjärtform. Varje år skapas ett nytt hjärta i en egen unik form av glashyttan i Ulva kvarn norr om Uppsala. Stråk av färgat glas virvlar runt i det inre av hjärtat. Ibland ligger pärlband av bubblor inne i glaset. Ett tunt lager av äkta guld brukar vara med varje år.

Det här får vinnaren:

• Prisföremålet, ett konstverk av glas skapat av Glashyttan Ulven speciellt för årets utdelning
• Äran att peka ut vart en insamlad summa ska skänkas. De deltagande Rotaryklubbarna samlar ihop cirka 20.000 kr för Guldhjärtat och de ska skänkas till något godhjärtat. Vinnaren får välja ut ett antal alternativa projekt ur några olika områden som Rotary stödjer.
• En halvsidesannons i Uppsalatidningen till ett värde av upp till 50.000 kr. Det är Uppsalatidningen som bjuder vinnaren på det

__________________________________________________

Toalettbesök avgjorde kriminalvårdsanstaltschef

Mohamed Gulieds Svenska öde!

Fdirektor

Från att vara politisk flykting från Somalia 1989 till att bli chef för Kriminalvårdsanstalten Bondängen i Mariefred har resan för Mohamed Gulied varit allt annat än rak. Under rubriken ”Integration ur ett invandrarperspektiv” tog Rotary del av hans historia och erfarenheter.

Det är Mariefred Rotaryklubb som bjudit in Mohamed Gulied till ett kvällsmöte under ledning av Owe Peterson, klubbens president. Närmare ett 30-tal hade samlats på Gripsholms Värdshus för att lyssna till Mohameds livshistoria.

– Jag mellanlandade på Arlanda på väg till Kanada och skulle gå på toaletten utanför transitområdet då jag med somaliskt pass och falskt visum blev tagen av polisen. I tre timmar satt jag i en cell medan polisen letade efter en tolk samtidigt som jag såg hur mitt flyg lyfte. Där satt jag kvar i Sverige, berättar Mohamed Gulied.

Efter fyra månader på en flyktingförläggning i Upplands Väsby fick Mohamed Guiled sitt uppehållstillstånd. Resan gick vidare till flyktingförläggningen i Kramfors och därefter Järpen i Jämtland, där han lärde sig svenska på SFI och fick en arbetsmarknadsutbildning i svetsning.

Mohamed var vid ankomsten till Sverige en välutbildad ekonom och tänkte sig ett jobb på en lokal bank. Han var då 24 år och enligt handläggaren på Arbetsförmedlingen saknade han kunskaper i biologi och kemi, något han läste in under 4-5 år på Komvux. Han behövde också en universitetsutbildning på 4-5 år, vilket skulle innebära att vid 34 års ålder skulle han vara klar men ändå långt ifrån säker på att få ett jobb i yrket.

Räddningen blev den svenska familj som blev hand guide och lotsade honom till en kompletterande gymnasieutbildning på fyra år. 1997 var han klar med studierna och hade fil.mag. i sociologi, fil. kand. i statsvetenskap och ekonomi.

Samma år blev Mohamed Gulied politiskt aktiv i centerpartiet och 1998 invald i fullmäktige i Sundsvall. Som studerande doktorand vid Mitthögskolan och genom sin forskning kom han i kontakt med anstaltslivet, där han började som vårdare och gick vidare till enhetschef i Mariefred 2001 för att sedan bli kriminalinspektör vid Hall och anstaltschef i Karlstad 2006. Mohamed återvände till Mariefred 2011, där han nu är chef för Kriminalvårdsanstalten Bondängen med 120 anställda och vikarier.

– Allt beror på individens drivkraft och vilja att lyckas, tillägger Mohamed Gulied.

2002 gick Mohamed över till att forska. Han ville studera faktorer som har betydelse för kriminalitet, som t ex bostadsområde, socialgrupp, uppfostran, föräldrar, skilsmässor, skola och missbruksproblem, där missbruksproblem har störst betydelse.

Idag är Mohamed pappa till fyra barn, som alla är födda i Sverige, och bosatt i Strängnäs där han även är medlem i Strängnäs Rotaryklubb. Han är kritisk till den misslyckade samhällsintegrationen och understryker vikten av att inte betrakta flyktingar som en homogen grupp utan som individer. Han understryker vikten av att erbjuda praktikarbetsplatser som matchar individens kompetens. Språket är viktigt och bästa sättet att lära sig svenska är genom skolkamrater, arbetskamrater och familjeguider, vilket blev hans egen räddning i Jämtland.

– Tiden för att få uppehållstillstånd måste förkortas. Staten borde äga frågorna och problemen istället för de lokala, många gånger, små kommuner som har små möjligheter att lösa dem. Det handlar om att skapa förutsättningar, att ge och att ta men också att ställa krav, säger Mohamed Gulied.

Mohamed Gulieds 26-åriga resa i Sverige, eller ”Swedish Dream” är en av många öden som trots ett oplanerat toalettbesök i ”fel land” ändå slutade lyckligt.

__________________________________________________

Tomas Ledins tavla gav 126 000 kronor till Rotarys polioutrotning

 Tledin

Tomas Ledin överlämnar sin tavla Paraplypojken till Leif Karlsson och Margareta Ljung.

Rotarymedlemmen Leif Karlsson i Sandviken köper en tavla av Tomas Ledin för 126 000 kronor.

Det blev en fantastisk gåva till köparens sambo  och ett stort bidrag till Rotarys stora projekt Polio Plus.

Vid Rotary Västra Sandvikens möte måndag den 26:e januari överlämnade Tomas Ledin sin tavla ”Paraplypojken” som han har skänkt till klubben. Köparen är klubbmedlemmen Leif Karlsson som gett bort tavlan i julklapp till sin sambo Margareta Ljung.

Vid mötet utnämndes Tomas till honorär medlem i klubben.

Pengarna 126.000 kr som tavlan inbringade skänks till Polio Plus. Polio Plus är en av Rotarys viktigaste humanitära insatser, för att utrota polio som fortfarande finns i tre länder: Afghanistan, Pakistan och Nigeria.

Tavlan är ett ungdomsverk av Tomas, som hade konstnärliga anlag redan i sin ungdom. Den har varit utställd i Gävle, men sedan prytt föräldrahemmet i Sandviken.
 

Förutom försäljningen av tavlan har klubbmedlemmarna samlat in böcker, som har sålts på bokauktion och loppis. Hittills har satsningarna inbringat cirka 10.000 kr. Dessa medel lämnas också till Polio Plus.

_________________________________________________

Rotary Talks seminarium 9/2 i Sollentuna

RT 2

För mer info om tider,plats, program mm tryck på bilden eller här:

 _________________________________________________________________________

D-2410 Manifesterar FN dagen och fred i värden, se film !

 Fred 1

__________________________________________________________________________

Rotary Friendship Exchanges build life-long friendships between Israel and Sweden

RFE 1

__________________________________________________________________________

 Lundaspex 1

Lund - Ideon Rotaryklubb stödjer Rotarys U-fond genom Lundaspexet.

Traditionsenligt hade Lund - Ideon Rotaryklubb även i år ”köpt” en föreställning av det årliga siste november-Lundaspexet vilket gav ett överskott på 106.000kronor. Klubben hade i år beslutat att hälften av överskottet skulle tillfalla Rotarys U-fond vilket således resulterade i ett oerhört välkommet och tacksamt stöd på 53.000  kronor.                                                                          

Detta är speciellt glädjande eftersom U-fondens upphovsman var en hängiven Lunda-rotarian, nämligen Carl-Herman Hjortsjö, professor i anatomi vid Lunds Universitet.

Uppsluppen stämning

Närmare 600 personer samlades en gråmulen afton i slutet av november i Akademiska föreningens stora sal i Lund för att njuta av den speciella lundensiska andan och roas av det nyskrivna spexet ”Oscar Wilde”, som genomfördes med bravur till publikens stora jubel.     

Välkommet stöd

Rotarys U-fond har under året erhållet berättigad uppmärksamhet bl.a. genom att D 2390 och övriga distrikts rotarianer på sedvanligt sätt köpt de populära U-fondskorten. Antalet gåvor och donationer har glädjande nog även kraftigt ökat, vilket bedöms bero på att innehållet i U-fondens verksamhet blivit mera känt och därför uppmärksammas och uppskattas alltmer.

Stort antal ansökningar om stöd

Vid styrelsens senaste sammanträde behandlades ett stort antal ansökningar om bidrag på sammanlagt 348.000 kronor. Detta skall ställas i förhållande till det för hela rotaryåret tillgängliga beloppet c:a 500.000 kronor att fördelas vid styrelsens sex årliga möten. Således kan konstateras att landets rotarianer gärna söker sig till U-fonden, när det gäller att få hjälp med finansiering av ett projekt. Genom den stora mängden ansökningar ställs stora krav på att projekten som beviljas bidrag skall, förutom att uppfylla det obligatoriska kravet att syfta till ”Hjälp till Självhjälp”, även vara välformulerade avseende syfte och målsättning samt ge största möjliga beräknat utfall i relation till insatserna. Det är således en granlaga uppgift för styrelsen att försöka sålla fram de ansökningar som bäst uppfyller de specifika kraven och som riktar sig mot de prioriterade huvudområdena för U-fondens verksamhet:

”UTBILDNING, VATTEN-SANITET-HYGIEN, HÄLSA-MAT-MILJÖ”

Kjell-Åke Åkesson                                                                                           Styrelseordförande Rotarys U-fond

____________________________________________________________________________

EPN 1 CB

TriOptima donerade till EndPolioNow på sin Charity day

Varje år i december arrangerar företaget TriOptima en Charity Day, då en del av årets totala intäkter avsätts till välgörenhet. I år valde företaget att stödja Rotarys projekt EndPolioNow.
Onsdag 3 december var representanter från Rotary närvarande på TriOptimas Charity Day och informerade om polioprojektet samt överlämnade ett inramat diplom till VD Per Sjöberg som tack för donationen.

Rotarys stora globala projekt för att utrota polio i världen pågår sedan 1988 och Rotary samarbetar i detta projekt med WHO, Unicef och U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Rotary deltar i vaccinationsarbetet och samlar in pengar från medlemmar, allmänhet och donatorer. Rotary kommer att fortsätta driva  detta projekt så länge det finns ett enda poliofall kvar i världen.

 1. I år 2014 har det sammanlagt registrerats 291 poliofall i de tre länderna Nigeria, Pakistan och Afghanistan. När projektet startade 1988 fanns 380 000 poliofall i 125 länder. Ökad support från regeringarna i världen, donatorer och de poliodrabbade länderna är nödvändig  för att nå det slutliga målet om att befria världen från polio.

TriOptima med huvudkontor  i Stockholm är ett internationellt företag inom finansiell teknologi som erbjuder tjänster för hantering av motpartsrisker i ingångna OTC derivat-kontrakt. TriOptima är dotterbolag till det engelska mäklarbolaget ICAP.

EPN 2 CB

____________________________________________________________________________

Rli 1

Första omgången av Rotarys ledarutbildning (RLI) avslutades lördagen den 29/11 2014 i Malmö D-2390. Distrikt var det första i Sverige att erbjuda denna möjlighet. Och den första kullen deltagare i RLI var mycket positiva till detta utbildningsformat, som härnäst fortsätter i februari med nästa omgång då deltagarna går igenom tre utbildningspass under tre lördagar.

Utbildningen avslutades med att deltagarna mottog diplom över den genomgångna kursen. Här inkommande president Per-Uno Alm Ystad-St:Petri RK med Distriktsguvernör D-2390 Bengt Holmström till höger, och distriktets utbildningschef Kent Kvist i mitten.

____________________________________________________________________________

Tl Tavla

Tomas Ledin har till Rotaryklubben i Sandviken skänkt en tavla som han målade 1970. Nu ska tavlan auktioneras ut. Pengarna ska gå till att bekämpa polio.

Tomas Ledin höll ett föredrag för Rotaryklubben i Sandviken vid lunchtid på Göransson Arena under måndagen. Innan det hade han ätit lunch med klubben. Över hundra personer dök upp för att lyssna på föredraget.

Tomas Ledin berättade om varför han blev artist och sa att han haft tur i livet.

– Jag är lyckligt lottad som får arbeta med det jag vill.

Han berättade om det sprudlande musiklivet under uppväxten i Sandviken, om alla världsartister som besökte staden och han nämnde två höjdpunkter i sin karriär: När han vann melodifestivalen 1980 med "Just nu" och när han var ute och turnerade med ABBA.

Han berättade också att han aldrig haft någon fast anställning i sitt liv, aldrig fått någon månadslön.

– Den tryggheten har man inte som artist.

Mot slutet avtäcktes en tavla som Tomas Ledin målade 1970. Han berättade då att han målat tavlor sedan han var 14-15 år och att han en gång fått ett stipendium för att åka till USA för att studera konst.

Rotary i Sandviken ska nu auktionera bort tavlan och pengarna ska gå till Polio Plus, i syfte att bekämpa polio.

Man får bjuda på tavlan fram till den första december.

____________________________________________________________________________

Kent Usa 2014

Vår IT chef Rotary Sverige Kent Vesterberg i Evanstone tillsammans med från vänster Kenneth Wright, Sanna Lehrenman samt chef över dessa May Li, god vän sedan 2004 till Kent. Tack vare dessa finns Sverige på IT kartan högst upp i Evanstone och IT-huvudkontor inom Rotary. Tagen på 18 våningen där ledningen  i RI sitter.

_________________________________

End Polio Now!

Ep 

Klicka på bilden och lär om END POLIO NOW

 ________________________________________________________________________

36.000 kr till poliobekämpningen samlade Rotary in på Bokmässan

Bokmassa 1

När årets Bok & Biblioteksmässa avslutades i söndags hade Rotary samlat  in 36 045 SEK till End Polio Now, vilket tillsammans med Melinda & Bill Gates bidrag blir 108 135 SEK.  Detta räcker till för att vaccinera ca 27 000 barn mot polio.

Göteborgs Rotaryklubb hade i samarbete med Akademibokhandeln fått böcker och möbler i bokhandelns monter värt ca 45.000kr. Göteborgs Rotaryklubb körde böckerna och några ”puffar” till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Resterande ”puffar” och möbler tranpsporterades till Ågrenska.

Bokmässan i Göteborg är ett bra event av nationellt intressa och det är viktgt för oss i Rotary att vara närvarande där det händer och där människor möts.

Medverkan i  Bokmässan är en möjlighet för Rotary att sprida kunskap och hitta nya medlemmar och skapa intresse för Rotarys ideella arbete. I år fick vi ett antal  intresseanmälningar som skickas ut till berörda klubbar, säger Lars-Magnus Olovson, Distriktsguvernör i distrikt 2360 som omfattar Göteborg.

Bok- och Biblioteksmässan besöktes av drygt 100 000 personer. Rotarymonterns bemanning bestod av 62 rotarianer från 32 klubbar inklusive Rotaract, som är Rotarys ungdomar.

__________________________________________

Convention 2015 Sãu Paulo / Läs och Se.... underbart!

Klicka på bilden för att se INTRO film om nästa års Convention, underbara bilder och musik, säkert en oförglömlig resa och upplevelse. Anmäler man sig innan den 15/12 2014 så blir kostnaderna betydligt mindre.

 Sao Paulo 1

 

För övrig info tryck på denna länk där man även kan anmäla sig.

_________________________________________

Rotary Billund

Bild 1 Billund

Sista veckan i augusti samlades mer än 200 rotarianerna i zon 15 och 16 till tre olika aktiviteter i Billund, Danmark.

Zon 15+16 omfattar distrikt och klubbar i: Sverige, Finland, Estland, Lettland, Litauen, europeiska delen av Ryssland, Ukraina, Vitryssland, Polen, Danmark, Norge, Island.

Per Hoyen är vald av dessa zoner som RI Director och sitter som sådan två år i styrelsen för Rotary International. Han tillträdde 1 juli 2014.

Tillträdande guvernörer fick sin första utbildning på GETS (Governor Elect Training Seminar). Ett gemensamt seminarium för frågor kring Rotary Foundation, Nya generationer,  PR samt Medlemsutveckling. Rotary Institute där rotarianer blev uppdaterade om det senaste inom Rotary samt fick lyssna till inspirerande föredrag.

Bild 2 Billund

Sammanfattning av Seminariet:

Interact är ett program för ungdomar under 18 år och i vår zon finns Interactklubbar endast i Ryssland, Litauen och Lettland. I Finland  bildades nyligen en Interactklubb i Oulu och initiativtagaren Venanzia Rizzi och hennes dotter Axia berättade hur de startade klubben. Medlemsutveckling var en annan het fråga, eftersom trenden i vår zon är att antalet medlemmar minskar varje år. Rotary fyller en viktig roll i samhället, både det lokala och det internationella. För att kunna fortsätta vårt åtagande att göra gott i världen med alla de viktiga projekt som Rotary driver, måste vi ständigt fylla på med nya medlemmar i klubbarna. För att människor ska vilja gå med i Rotary måste vi öka människors medvetande om vad Rotary är och gör. Klubbar och distrikt behöver jobba aktivt med att öka sina PR aktiviteter för Rotary. Genom Rotary Foundations nya Grant Model blir det enklare för klubbarna att driva och få finansiering för hållbara lokala och internationella projekt. Polioprojektet fortsätter så länge det finns ett enda poliofall i världen. Därför är det angeläget att klubbarna fortsätter att samla in pengar till Rotarys engagemang för poliobekämpning. Endemisk polio finns fortfarande i Nigeria, Pakistan och Afghanistan. Dessutom har polioutbrott skett i Kamerun, Afrikas Horn och Syrien under senaste året. Sociala medier och moderna IT-verktyg är nödvändiga för att vi i Rotary ska nå ut till den grupp av yngre människor som är nästa generation Rotarianer.

De kontakter som knutits vid detta seminarium mellan Rotarianer med olika kulturella bakgrunder är mycket stimulerande och bidrar till att deltagarna kommer hem till sin egen klubb med nya idéer och kunskaper.

Sammanfattning av Institutet

Många intressanta och tänkvärda föredrag. Projekt i Indien, Rotary today and tomorrow av tillträdande världspresidenten Ravindran. Swat relief initiative, ett initiativ för hälsovård, skola, ekonomisk utveckling och hållbar miljö i en talibandominerad del av Pakistan. Voccational Training Centers, en fredsstipendiat berättade, Rotary Leadership Institute som erbjuder Rotarianer utbildning i Rotary. 

Christina Bredin

Bild 3 Billund

Bild 4 Billund

Bild 5 Billund

_________________________________________

Svedala-Skurup RK och Burlöv RK tillsammans med U-fonden

Skitungarna i Uganda from Øyvind Sviland on Vimeo.

Ett filmklipp från PETS D-2360, underbart att se och höra för alla!

_________________________________________

Idag 1/7 2014 öppnar: Rotary medlems Service!

08-580 35000

Mån - Fre 09.00 - 12.00 Vi hjälper Er med det mesta inom Rotary, antingen genom att hitta svaret direkt eller genom att hitta rätt person eller forum för frågeställningen. Ingen fråga eller undran är för stor eller for liten. Ring eller skriv:

medlemsservice@rotary.se

____________________________________________________________________________

Se och lär om vad unga människor tycker om rotary! 

Michael McQueen's program "Engaging the Next Generation in Rotary."

Rotary Institute 1

Rotary Institute 2014 i Billund Danmark. 27-31 Augusti.

Rotaryinstitute

Se intervju gjord med Gary C.K. Huang i Stockholm för E-klubb

 

Bilspel från Rotary seminarie på Arlandia 5-6/4 2014.

Ny RI Pres Stor

 

Läs om: "Rotary kan bli nästa innegrej" på Sydsvenskan 29/3 2014:

Läs på Computer Sweden om Rotary:

Peter Marcus

 

Se några nya filmer från Rotary, ger mycket att tänka på och ser vad vi kan göra gemensamt:

This Close 1

http://vimeo.com/87795803

 Rotaract I Ukraina 1

http://vimeo.com/61381032