Återstående möten under hösten träffas vi på Elite Plaza på Västra Hamngatan 3. Klubbprogram finns lite längre ner på sidan.

På måndagar är vi alltid välkomna til Frölunda RK på Villa Bel Parc. Program och mer information om plats och tid finns på deras hemsida.

Vill du besöka oss som gäst? Du är mycket välkommen! Anmäl att du kommer senast kl 09.00 på mötesdagen i ett mail till majorna@rotary.se

Är du intresserad av att veta mer om Rotary som organisation och vår verksamhet? Klicka på bilderna nedan för att läsa det senaste exemplaret av tidningen Rotary Norden, besöka Rotary i Sveriges hemsida eller vår president Anna-Carin Dettners sida. 

Klubbprogram
tisdag den 26 november 2019
Årsmöte
Mötesplats: Hotel Elite Plaza
Västra Hamngatan 3
 
tisdag den 10 december 2019
Boktips
Att juletider stundar märks på att vi har vårt lunchmöte med Margareth Hellestam. Margareth har sedan hon var hos oss i december förra året, åter igen läst en mängd böcker och för några av dessa ger Margareth oss sina recensioner och rekommendationer. En exklusiv möjlighet att få bra julklappstips.
Mötesplats: Hotel Elite Plaza

 
tisdag den 14 januari 2020
Utbytesstudent Mya McAfee
Mötesplats: Hotel Elite Plaza
 
tisdag den 28 januari 2020
Besök av guvernören

Vår distriktsguvernör Jerry Brattåsen besöker klubben. 

Mötesplats: Hotel Elite Plaza
   
 
måndag den 3 februari 2020
Rotarydagen på Båtmässan

Den 1-9 februari 2020 kommer vårt distrikt 2360 att delta vid Båtmässan. Vi har en monter bemannad av medlemmar från klubbarna.
Måndagen den 3 februari är den stora Rotarydagen där Rotarys flaggor vajar utanför mässan, fritt inträde för Rotarianer med en vän, under förutsättning att nålen finns väl synlig. Anmälan behöver göras innan, mer info senare.
Mer finns att läsa på distriktets sida.

 
tisdag den 4 februari 2020
Klubbmöte på Båtmässan

 
tisdag den 11 februari 2020
Hur psykopater fick mig att börja skriva
 
Susanne Hydén ”har många strängar på sin lyra” men har de senaste åren ägnat sig mer och mer åt skrivande. Det började med bloggar, e-böcker för att nu vara ett par romaner, i klassisk tryckt form, på väg. 
Vi för höra Susanne berätta om sin skrivarresa. Susanne tillhör vår systerklubb Lerum Aspen. 

 
tisdag den 24 mars 2020
Landshövdingen
Anders Danielsson, vår landshövding, har nu innehaft sitt ämbete över två år.
Vi får bl.a. höra Anders berätta hur han tycker uppdraget motsvarande hans förväntningar, samt vilka frågor han anser speciellt angelägna att driva framöver.
 

 
Klubbartiklar
tisdag den 12 november 2019
Träsmak – pinnstolars design och tillverkning
  Mats Palmquist är journalist och grafisk formgivare. För 30 år sedan blev Mats förtjust i pinnstolar, bara för att de är enkla, lätta och ofta med en vacker form. 
Produktionen av pinnstolar började i mitten av 1800-talet och kom att bli en industri med centrum på småländska höglandet.
Mats visade alster från otaliga konstnärer och
formgivare. Många mycket berömda. Det var prov på allt från klassiska stilar till de mer fantasifulla.
Mer finns att läsa i hans bok Träsmak.
 
tisdag den 8 oktober 2019
Håll Europa öppet – hur förhindrar vi en ny Berlinmur

Urban Strandberg är docent och universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs Universitet, samt studierektor för Centrum för Europastudier. Urban berättade hur han upplevt hur Berlinmurens fall öppnade Europa, men ser idag tendenser till ny slutenhet. Hur kan vi bevara och stärka det öppna samhället och demokratin? Tillsammans med EU-kommissionären Cecilia Malmström har han initierat och skapat tankesmedjan International Youth Think Thank. Den ska vara en plattform för att skapa en årlig konferens för demokratisamtal med ungdomar på 18-24 år och europeiska makthavare.
 
måndag den 3 december 2018
Berättarministeriet

"Barn behöver vuxna som förebilder och som ser dem" säger Amanda Olsson. Amanda är projektledare i stiftelsen Berättarministeriet som är en icke vinstdriven och opolitisk stiftelse som hjälper barn i årskurs 2-5 att bli trygga i det skrivna ordet. Målet är också att stötta lärarna i deras undervisning med pedagogiska program med fokus på storytelling, att få vuxna förebilder och stimulera fantasin. Berättareministeriet drivs med stöd av näringslivet, den offentliga sektorn samt volontärer.
Det behövs fler volontärer!
Gå in på berattarministeriet.se och läs mer om verksamheten och hur man kan bidra.
 
måndag den 19 november 2018
Professionell serietecknare

Yvette Gustafsson
är professionell serietecknare. Yvette arbetar med tre olika verksamheter:
- Egna tecknade serier såsom Zak&Ting och Detektiv Kalle Hizz.
- Workshops i skolor och bibliotek. Yvette har också en YouTubekanal där hon lär ut olika tekniker.
- Vetenskapsserier och mötesanteckningar. Hon har t ex anlitats av Sjöfartsmuseet och Universeum för att förklara naturvetenskapliga sammanhang. Hon är också återkommande illustratör för tidskriften Populär Astronomi.
 
måndag den 5 november 2018
Min resa

Dagens föredrag hölls av vår återkommande, eminente, ständige värd och stjärnkock Ulf Wagner som entusiastiskt berättade om sin karriär.
 
måndag den 22 oktober 2018
Kinesiskt porslin
  Björn Gremner, VD och ägare av Antik West är en av landets främsta experter på ostindiskt porslin och är framför allt välkänd från SVTs Antikrundan. Björn berättade om resorna i Ostindiska kompaniets regi på 1700-talet.
Dykningarna och fynden vid vraket av Götheborg som förliste 1745 har 
uppväckt intresset för kinesiskt porslin. På 1990-talet startades dessutom det stora projektet att bygga en replik av skeppet i orginalstorlek. Förutom den uppmärksammade seglingen till Kina har man besökt ett  stort antal nordisk hamnar.
Utmärkande för kinesiskt porslin är att det är högbränt, vilket ger en mycket hög kvalitet.
Presentaskar med skärvor från vraket är mycket uppskattade gåvor i Kina. De är ett bevis på att vi haft fredliga handelsförbindelser sedan många hundratals år.
 
 
måndag den 17 september 2018
Ett helt annat liv


2012 flyttade Jessica Camsel med sin familj till Nairobi i Kenya för att adoptera sonen William. De bodde där i nio månader fyllda med upplevelser, bland annat lärde de känna Judith grundare av Oloo School. De arbetade mycket i skolan och samlade in pengar. 
Oloo School ligger i Kenyas och Afrikas största slumområde Kibera vilket är ett otroligt fattigt och smutsigt område med ca 1 miljon invånare. I skolan går nu 350 barn (3-14 år), många av dem föräldralösa och oönskade. Skolan serverar mat till barnen varje dag (frukost, lunch och mellanmål) vilket gör att barnen kan koncentrera sig på studierna.
Jessica och hennes man startade Oloo School´s ideella förening. Den arbetar direkt utan mellanhänder med att samla in pengar till skolan, till barnen och för deras framtid.
Länkar för dig som vill veta mer:
- Oloo School Facebook
- Inbjudan till välgörenhetsgalan på Valand
- Guidad resa. Följ med Jessica i liten grupp på guidad resa med bl a besök på Oloo School.

 
måndag den 10 september 2018
Universeum – Visionen och Resultatet


Universeum har 5-600 000 besökare per år. Jan Westin är grundare av Universeum och var tidigare chef, numera pensionerad. Hans berättelse om planerandet och byggandet av anläggningen, smarta tekniska lösningar för ekosystemen och hans vetenskapliga engagemang och drivkraft var otroligt intressant och lockande.

 
måndag den 3 september 2018
Arkeologiska utgrävningar – och sedan?


Vår rotarykamrat och arkeologiprofessor Peter M Fischer har föreläst för oss flera gånger tidigare om sina utgrävningar i Palestina och på Cypern och det är alltid lika intressant och fascinerande. I dag berättade han om vad man kan utläsa från allt man hittar. Han gav exempel på olika tekniska metoder för bestämning av härkomst och ålder. Peter visade också exempel spår av sjukdomar och vad människors tänder och skelett kan avslöja.

I Vetenskapsradions reportage kan man höra mer om Peter och den svenska arkeologiska expeditionen utanför Larnaka på Cypern.

 
måndag den 4 juni 2018
Är verkligen kvinnor och män så lika som det sägs?


Män och kvinnor ser och tänker olika på tillvaron, säger Annica Dahlström pensionerad professor från Sahlgrenska akademin. De viktigaste skillnaderna grundläggs redan i livmodern genom kvinnans XX-kromosomer och mannens XY-kromosomer där testosteron och östrogen är viktiga livet ut. Merparten av män och kvinnor har olika sätt att tänka, lösa problem och använda språket. Kvinnor tenderar att i större utsträckning använda båda hjärnhalvorna vid problemlösning medan männen använder en åt gången.

Annica kom också in på könspreferenser, t ex om man "tänder på" män, kvinnor eller båda. Man har kunnat visa att före födseln ligger vissa cellgrupper differentierade och kan redan då styra dessa preferenser.

 
måndag den 28 maj 2018
Hur förbereder vi framtida ledare i en global värld - Bygga broar mellan kulturer och generationer

Margareta Neld är styrelseordförande i AFS, en av världens största utbytesorganisationer för ungdomar. Hennes intresse för olika kulturer började då hon var utbytesstudent i USA och upptäckte att allt inte fungerade som hemma. 
Margareta har arbetat med att utbilda personal inom olika företag inför längre utlandsvistelser och ledarskap i en global värld.
Vilka referenspunkter har vi? Hur informerar man? Direkt kommunikation eller symboler?
Det gäller att se möjligheter och inte problem med kulturskillnader.

 
tisdag den 27 februari 2018
Tillsammans gör vi Västsverige starkare.


Gunilla Grahn-Hinfors ansvarar för stadsutvecklingsfrågor på Handelskammaren och är
bostadspolitisk talesperson. Gunilla beskrev regionens situation och planerad utveckling.
Västsverige kännetecknas just nu av en mycket stark konjunktur där många företag lider av kompetensbrist och bostadsbristen gör det svårt att rekrytera. Men det pågår många stora byggprojekt och hela regionen växer. "Alternativet att stå still finns inte".

 
tisdag den 20 februari 2018
Samtal med Mark Isitt om Göteborgs stadsplanering
Mark Isitt är journalist och författare. Han har skrivit om stadsutveckling, arkitektur och design sedan slutet av 80-talet  och är bland annat känd som arkitekturkritiker på GP.
På ett mycket välbesökt och engagerande möte besvarade Mark frågor om sin syn på Göteborgs bebyggelse och planerade förändringar.


 
tisdag den 16 januari 2018
Demokraterna i Göteborg


För ett halvår sedan startades ett nytt parti i Göteborg med namnet "Demokraterna". Partiledare Martin Wannholt tog upp flera aktuella ämnen och utmaningar såsom kommunikationer, skola, bostäder och trygghet, samt redogjorde för några av partiets förslag på lösningar och förbättringar. Mötet samlade en stor skara intresserade medlemmar och gäster. Det var en mycket engagerande presentation och frågorna var många.

 
torsdag den 14 december 2017
Sommarseglarskolan 2017Under tre fina försommarveckor bjöd vi in barn med utlandsfödda föräldrar att pröva seglingens ädla konst. Barnen var i åldrarna 8-12 år och kom från Göteborgs nordöstra stadsdelar. Seglarkurserna hölls måndag till fredag under tre veckor och varje vecka deltog fem Rotarysponsrade barn. 

Läs hela artikeln om seglingsprojektet ...

 
söndag den 31 januari 2016
Välkommen till Majorna Göteborg Rotaryklubb

Vår klubb etablerades som den andra klubben i Göteborg vilket skedde 15 april 1947. Vi ser oss som något av en marin klubb och flera medlemmar har sådan yrkesbakgrund. Detta utesluter inte på något sätt andra verksamhetsgrenar. Vi månar om att ha stor mångfald vad gäller medlemsklassificeringarna och breddar därigenom vårt yrkesmässiga nätverkande. 

Genom åren har vår klubb genomfört och givit stöd till flera stora projekt, t ex en s k rescuerunner Rescue Rotary som donerats till Sjöräddningsällskapet. Båten har sin hemmahamn på Smögen och arbetar på uppdrag utefter västkusten. Andra exempel är Göteborgs Räddningsmissions verksamhet Solrosen som arbetar för barn som har en frihetsberövad familjemedlem och Rotary Yrkesmentorer som stödjer och matchar personer med utländsk bakgrund och akademisk examen för att snabbare komma in på svensk arbetsmarknad.


Möteslokal och mötesdag har varierat genom åren men vi har alltid varit en lunchklubb. Under hösten och året ut har vi våra klubbmöten på måndagar kl 12.15 på Restaurang Sjömagasinet med mingel 15-30 min före. Januari-april varje år träffas vi på OBS! tisdagar. 

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: majorna@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Restaurang Sjömagasinet
Adolf Edelsvärds gata 5
414 51 Göteborg

Ordinarie mötestid: Tisdagar 12:15

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Årsmöte
2019-11-26 12:15