Välkomna till Majorna Göteborg RK och Frölunda RK gemensamma SOMMARMÖT
EN.

Varje måndag t o m 6 augusti träffas vi kl 12.15 på Sjömagasinet, Klippan.
Majornaklubbens nestor Göran Falk är lunchvärd och vi ser fram emot många gäster!
Restaurangen öppnar 12.00.

Varmt Välkomna – närvaro registreras.

Anmäl gärna att du kommer före kl 09.00 på mötesdagen till majorna@rotary.se

____________________________________________________________________________

 
Välkommen till våra intressanta och spännande lunchföredrag. Vi inleder med en gemensam lunch kl 12:15 varefter vi lyssnar till dagens föredragshållare de kommande 30 minuterna.  

Vill du besöka oss som gäst? Du är mycket välkommen! Anmäl att du kommer senast kl 09.00 på mötesdagen i ett mail till majorna@rotary.se

Är du intresserad av att veta mer om Rotary som organisation och vår verksamhet? Klicka på bilderna nedan för att läsa det senaste exemplaret av tidningen Rotary Norden, besöka Rotary i Sveriges hemsida eller vår president Ib Pihlblads sida. 

President Ib Pihlblad

Klubbprogram
måndag den 23 juli 2018
Tillsammans med Frölunda RK
Round table
 
måndag den 30 juli 2018
Tillsammans med Frölunda RK
Round table
 
måndag den 6 augusti 2018
Tillsammans med Frölunda RK
Round table
 
måndag den 13 augusti 2018
Round table
 
måndag den 27 augusti 2018
Presidentens programförklaring
 
måndag den 3 september 2018
Arkeologiska utgrävningar – och sedan?

Professor Peter M. Fischer talar om metoder inom arkeologiska projekt.

 
måndag den 10 september 2018
Universeum – Visionen och ResultatetJan Westin är initiativtagare till Universeum Göteborg. Jan som tidigare varit vetenskaplig ledare, delar med sig av minnen från tillkomsten av Universeum. Jan ger också en del av idéerna som ännu inte är realiserade.
 
måndag den 17 september 2018
Ett helt annat liv
Jessica Camsel har ett livsöde som går utanpå det mesta. Jessica har hjälpt till att starta en skola för föräldralösa barn i Kenya. Vi får ta del av några av Jessicas erfarenheter kring detta arbete, samt fram för allt om livsbetingelserna för barnen i slumområdet, barnens drivkrafter och deras glädjeämnen.
 
måndag den 1 oktober 2018
Trygghet på skolorna
Jeanine Ö. Holmgren och Peder Westman, Svensk Skolsäkerhet, berättar om hur man skapar en säker och trygg skola.
 
måndag den 8 oktober 2018
De sista fraktseglarna
Bengt Arne Henriksson berättar om fraktseglarna och de 150 år som de var verksamma. Blandat annat om hur de utvecklade verksamheten och fick göra marknadsanpassningar. Anpassningar som innebar att frakta ull och garn från Australien, emigrantfrakt, opium och te från Kina, guldrushens påverkningar etc etc.
 
Klubbartiklar
måndag den 18 juni 2018
Presidentskifte


Stämningen var hög med vacker sång, mycket prat och glada skratt när Göteborg Majorna RK samlats hos Anna-Carin Dettner för Presidentskifte.
Ib Pihlblad lämnar, efter gott utfört uppdrag vid halvårsskiftet över presidentskapet till Anna-Carin Dettner.

 
måndag den 4 juni 2018
Är verkligen kvinnor och män så lika som det sägs?


Män och kvinnor ser och tänker olika på tillvaron, säger Annica Dahlström pensionerad professor från Sahlgrenska akademin. De viktigaste skillnaderna grundläggs redan i livmodern genom kvinnans XX-kromosomer och mannens XY-kromosomer där testosteron och östrogen är viktiga livet ut. Merparten av män och kvinnor har olika sätt att tänka, lösa problem och använda språket. Kvinnor tenderar att i större utsträckning använda båda hjärnhalvorna vid problemlösning medan männen använder en åt gången.

Annica kom också in på könspreferenser, t ex om man "tänder på" män, kvinnor eller båda. Man har kunnat visa att före födseln ligger vissa cellgrupper differentierade och kan redan då styra dessa preferenser.

 
måndag den 28 maj 2018
Hur förbereder vi framtida ledare i en global värld - Bygga broar mellan kulturer och generationer

Margareta Neld är styrelseordförande i AFS, en av världens största utbytesorganisationer för ungdomar. Hennes intresse för olika kulturer började då hon var utbytesstudent i USA och upptäckte att allt inte fungerade som hemma. 
Margareta har arbetat med att utbilda personal inom olika företag inför längre utlandsvistelser och ledarskap i en global värld.
Vilka referenspunkter har vi? Hur informerar man? Direkt kommunikation eller symboler?
Det gäller att se möjligheter och inte problem med kulturskillnader.

 
måndag den 14 maj 2018
Assistentverksamhet: "Empati och Affärsnytta går det att förena?"


Maja Koppfeldt grundade Livsanda Care 2004, ett företag med 400 anställda och ca 50 kunder. De hade en stor uppgång då de snabbt kunde ordna boenden under de stora flyktströmmarna 2015-16. Nu driver man genom Livsanda Boende HVB hem och andra slag av stödboende där man arbetar med integration till ett meningsfullt liv i samhället. Dessutom erbjuder man personlig assistans via Livsanda Assistans.
De har mottagit flera priser för värdebaserat ledarskap och valdes 2010 till årets företagare i Göteborg.

 
måndag den 7 maj 2018
Harbour Master för Volvo Ocean Race berättar


Volvo Ocean Race har ett stop over i Göteborg i mitten på juni med en mängd aktiviteter i och runt Race Village i Frihamnen där båtarna kommer att ligga. Det blir bland annat In Port Race och sponsorseglingar. Ingela Berntsson är Harbour Master för eventet och berättade om både om händelser i den pågående tävlingen och om arrangemanget i Göteborg.

 
tisdag den 24 april 2018
Svensk film en ny exportsuccé?
Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen och är medproducent vid filminspelningar. Filmfondens VD, Michael Fellenius beskrev fondens arbete med många lyckade projekt och framgångar på internationella filmfestivaler. 
Filmproduktionen skapar arbetstillfällen i regionen och synliggör Västra Götaland. Man är delägare i filmerna med krav på att de delvis spelas in i regionen och med västsvenska medarbetare. Förra året omsatte fonden 115 milj kr.
 
tisdag den 17 april 2018
Bränsleceller - Nästa steg efter el i fordonen


Per Wassén, VD för PowerCell höll ett mycket intressant och uppskattat föredrag om hur bränsleceller är på väg att revolutionera energimarknaden. Bränslecellen omvandlar vätgas och syre till el och vatten. Värme fås på köpet. Elen används för att ge energi till elmotorn på ett fordon och ersätter då de tunga och dyrbara batterierna. Batterier är bara det första ledet i elektrifieringen av fordon. Per är övertygad om att bränslecellstekniken har framtiden för sig.

 
tisdag den 10 april 2018
Självstyrande fordon - Hur kul är det?


Bilar som själva kör från produktionsbandet, hittar sin plats i väntan på leverans och parkerar med marginaler på någon centimeter sparar både plats, tid och pengar. Martin Wahlgren, VD på Consat berättade om företaget och hur man bildat Netgroup tillsammans med ett antal andra bolag för att jobba med självstyrda bilar inom ett fabriksområde.

 
tisdag den 13 mars 2018
Individuell Människohjälp och en bild om Moldavien


Dokumentärfotograf Sofia Åström gav oss en bild av Moldavien, ett land som få känner till. I fjol reste Sofia runt i landet under fyra månader för att dokumentera organisationen Individuell Människohjälps (IM) arbete. IMs verksamhet är inriktad på att hjälpa människor med olika funktionsvariationer att komma in i samhället och gemenskapen.

 
tisdag den 27 februari 2018
Tillsammans gör vi Västsverige starkare.


Gunilla Grahn-Hinfors ansvarar för stadsutvecklingsfrågor på Handelskammaren och är
bostadspolitisk talesperson. Gunilla beskrev regionens situation och planerad utveckling.
Västsverige kännetecknas just nu av en mycket stark konjunktur där många företag lider av kompetensbrist och bostadsbristen gör det svårt att rekrytera. Men det pågår många stora byggprojekt och hela regionen växer. "Alternativet att stå still finns inte".

 
tisdag den 20 februari 2018
Samtal med Mark Isitt om Göteborgs stadsplanering
Mark Isitt är journalist och författare. Han har skrivit om stadsutveckling, arkitektur och design sedan slutet av 80-talet  och är bland annat känd som arkitekturkritiker på GP.
På ett mycket välbesökt och engagerande möte besvarade Mark frågor om sin syn på Göteborgs bebyggelse och planerade förändringar.


 
tisdag den 13 februari 2018
Hur man producerar opera


Göran Gademan arbetar sedan 12 år på Göteborgsoperan som dramaturg och casting coordinator. Han gav en intressant inblick i den planering och framförhållning som krävs för att kunna presentera ett spännande program och säkerställa föreställningar med hög kvalitet.

 
tisdag den 16 januari 2018
Demokraterna i Göteborg


För ett halvår sedan startades ett nytt parti i Göteborg med namnet "Demokraterna". Partiledare Martin Wannholt tog upp flera aktuella ämnen och utmaningar såsom kommunikationer, skola, bostäder och trygghet, samt redogjorde för några av partiets förslag på lösningar och förbättringar. Mötet samlade en stor skara intresserade medlemmar och gäster. Det var en mycket engagerande presentation och frågorna var många.

 
måndag den 18 december 2017
Sjömanskyrkans historia och verksamhet

På årets sista möte berättade vår president Ib Pihlblad om verksamheten i Göteborgs Sjömanskyrka och dess historia. Föredraget avlutades med en rundvandring i lokalerna. 
torsdag den 14 december 2017
Sommarseglarskolan 2017Under tre fina försommarveckor bjöd vi in barn med utlandsfödda föräldrar att pröva seglingens ädla konst. Barnen var i åldrarna 8-12 år och kom från Göteborgs nordöstra stadsdelar. Seglarkurserna hölls måndag till fredag under tre veckor och varje vecka deltog fem Rotarysponsrade barn. 

Läs hela artikeln om seglingsprojektet ...

 
söndag den 31 januari 2016
Välkommen till Majorna Göteborg Rotaryklubb

Vår klubb etablerades som den andra klubben i Göteborg vilket skedde 15 april 1947. Vi ser oss som något av en marin klubb och flera medlemmar har sådan yrkesbakgrund. Detta utesluter inte på något sätt andra verksamhetsgrenar. Vi månar om att ha stor mångfald vad gäller medlemsklassificeringarna och breddar därigenom vårt yrkesmässiga nätverkande. 

Genom åren har vår klubb genomfört och givit stöd till flera stora projekt, t ex en s k rescuerunner Rescue Rotary som donerats till Sjöräddningsällskapet. Båten har sin hemmahamn på Smögen och arbetar på uppdrag utefter västkusten. Andra exempel är Göteborgs Räddningsmissions verksamhet Solrosen som arbetar för barn som har en frihetsberövad familjemedlem och Rotary Yrkesmentorer som stödjer och matchar personer med utländsk bakgrund och akademisk examen för att snabbare komma in på svensk arbetsmarknad.


Möteslokal och mötesdag har varierat genom åren men vi har alltid varit en lunchklubb. Under hösten och året ut har vi våra klubbmöten på måndagar kl 12.15 på Restaurang Sjömagasinet med mingel 15-30 min före. Januari-april varje år träffas vi på OBS! tisdagar. 

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: majorna@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Restaurang Sjömagasinet
Adolf Edelsvärds gata 5
414 51 Göteborg

Ordinarie mötestid: Måndagar 12:15

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Tillsammans med Frölunda RK
2018-07-23 12:15