Önskar du läsa mer om Norrtälje Rotaryklubb har vi skapat en PDF som du kan ladda ner här

Klubbartiklar
söndag den 22 oktober 2017
Svenska läkare mot kärnvapen

Nobels fredspris tilldelas i år - 2017 - ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapon. Kommittén uppmärksammar ICAN:s avgörande roll för att 122 stater i somras röstade igenom ett globalt avtal som förbjuder bland annat innehav, användning, hot om användning och produktion av kärnvapen. Svenska Läkare mot Kärnvapen har varit drivande i ICAN-arbetet i Sverige i många år och sitter även i ICAN:s internationella styrgrupp.

 

Leonore Wide har varit verksam som psykiatriker och har sedan Svenska Läkare mot Kärnvapen startades 1981, arbetat för att väcka opinionen. 2012 uppmärksammades hennes outtröttliga engagemang och energiska arbete för kärnvapennedrustning med ett stipendium. Idag är hon koordinator på Svenska Läkare mot Kärnvapen, ordförande Stockholms lokalgrupp och ordförande i Nätverket för kärnvapennedrustning.


Vi fick i vårt möte den 20/10 ta del av hennes erfarenheter och arbete kring ett i allra högsta grad aktuellt ämne.

Vi tackar mycket stort för den engagerande och viktiga föreläsningen.

Tack.

 

 
söndag den 15 oktober 2017
Hållbarhet - med Cles Pile, Norrtälje kommun

Norrtälje kommuns hållbarhetsstrateg Claes Pile gästade oss i torsdags (12/10) och talade om utmaningar inom kommunens hållbarhetsarbete. Frågan har inte så legat högt på dagordningen under årens lopp, är budskapet, men kanske är det en viktig framtidsfråga. Hur mäter vi, eller varför mäter vi inte, är en viktig fråga. Och hur gör vi.

Ja, det är alltid bra att först se om sitt eget hus innan man begär av sin omgivning. Förstås.

Hållbarhet är ett diffust begrepp, men ändå viktigt att återkomma till. Det är en viktig fråga i vår tid, eller hur?

Nästa vecka talar vi nog också om hållbarhet, men ur andra perspektiv. Då talar vi säkert också om Nobels fredspris & kärnvapen när Svenska Läkare mot Kärnvapen, SLMK gästar oss. De står nära ICAN, som tilldelades årets fredspris.

 
söndag den 8 oktober 2017
Rotary står för folkbildning

Rotary står för folkbildning. Ja, så är det verkligen. Vi får nya ämnen oss till livs nästan varje vecka och det är oerhört intressant att höra om människors riktning, utveckling och vyer. Vi tänker och gör olika, inspireras av olika ting. Det är förundrande och det är viktigt att höra om allt detta.

I vårt möte i torsdags (5/10) lyssnade vi till oppositionsrådet Kjell Jansson (m) i Norrtälje, som berättade om sin resa inom politiken, om glädje & sorg, om omtag och nya riktningar. Han uttryckte stark kritik mot vissa ting men också stark glädje över annat. Ja, det är just så livet och förutsättningarna är. Plus och minus, upp och ner.

Stort tack, Kjell Jansson, för ditt föredrag och stort tack, till er alla som bidrog till ett fantastiskt fint rotarymöte.

 
lördag den 7 oktober 2017
Fredspris till ICAN

Häromdagen tillkännagavs fredspriset. ICAN tilldelades detta och vi gratulerar, förstås. ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – är en internationell kampanj för att avskaffa kärnvapnen och det hot dessa utgör mot hela jordens befolkning.

De svenska organisationerna som är med och driver ICAN är Svenska läkare mot kärnvapen och IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet.

Den 19/10, alltså om knappt två veckor, kommer Svenska läkare mot kärnvapen till vårt möte - så då kanske vi får tala fredspris i mötet. 

Men, först skall vi tala om en annan sorts hållbarhet (se vår kalender här strax intill). Väl mött den 12/10.

Titta gärna in på vår facebook-sida, som du hittar här!

 
torsdag den 28 september 2017
Frukostmöte med rotaryklubbarna i Norrtälje

Louise Kryler - Social Media Partner

Rotaryklubbarna i Norrtälje bjuder in till frukostmöten under hösten. Det första mötet hade vi på vackra Åtellet i onsdags morse (27/9 2017).  Louise Kryler från Social Media Partner talade i vårt möte. Hon talade om hur vi och andra företagare kan tänka när vi vill kommunicera och sprida bilden av våra företag eller verksamheter i sociala medier. Hon talade t ex om synlighet, struktur, personlighet och eftertanke, men även om strategier.

Vilket budskap vill vi sända? Vad vill vi ha sagt? Hur vill vi bli sedda?

När vi använder oss av sociala media, som t ex Facebook & Instagram, hamnar vi hos privatpersonerna, det är som om vi kliver in i människornas hem, i deras egna vardagsrum.

Hur gör vi det och hur tar vi för oss där utan att stöta oss med dem vi möter? Skapar det glädje eller irritation? Vad kan vi säga, egentligen? Ja, det är viktiga frågor att begrunda. Louise väckte tanken, den viktiga tanken om hur vi kan tänka i detta.

Louise var tydlig och rak. Hon hade ett bra röstläge, gjorde sig hörd. Hon var lätt att förstå ,hade schysta bilder och ett genomtänkt budskap - ja, helt enkelt en riktigt bra föreläsare som gav oss begriplighet och en känsla för vad som är viktigt.

Tack!

Välkommen, ni alla fantastiska rotarianer, till Rotary Norrtäljes torsdagsmöten. Välkommen till Rotary Norrtälje Rodens måndagsmöten. Och välkommen till våra gemensamma frukostmöten under hösten. Allt detta finns i våra kalendrar på våra respektive hemsidor.

 

 
måndag den 25 september 2017
Yrkesmentorer i Stockholms lön

Så fint det är att se att yrkesmentorprojektet nu kommer igång i Stockholms län. Det har varit på gång ett tag, men är nu i fas. Projektet finns i distrikten 2350 och 2370, med samarbeten dem/oss emellan.

Måndagen den 16 oktober kl 1730 är ett första matchningsmöte i Stockholm stads lokaler på Sandhamnsgatan 8 i Stockholm. (T-station Gärdet uppg. Värtavägen)

Du som är intresserad anmäl dig omgående till Clas Henrik Wallgren (clas-henric.wallgren@stockholm.se) och ange 1) namn och emailadress, 2) om du kommer den 16 oktober eller måste vänta till ett annat matchningsmöte och förstås 3) ditt yrke (eller yrkesbakgrund), utbildning och intresse

I första hand vänder vi oss till rotarianer som bor eller är verksamma i Stockholms län men om du bor eller verkar i något av de två distrikten men utanför Stockholms län och ändå vill hjälpa till här är du mer än välkommen.

Eventuella frågor besvaras av Kristofer Erlandsson på mailadressen; governor16-17.2350@rotary.se

Väl mött, till detta fantastiska och viktiga projekt som drivs i vårt distrikt.

 
fredag den 22 september 2017
Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk

Kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk

Igår hade vi kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk på besök hos Rotary Norrtälje. Hon berättade om sitt arbete, om glädje och utmaningar. Hon talade om politikens och om experternas uppgifter, om vikten att inte lägga sig i varandras uppgifter. Hon talade om visioner och mål och om för vem hon, politiken och alla tjänstemän finns till. Hon möttes av många frågor, som hon med glädje svarade på.

Vi tackar stort för hennes besök hos oss.

Titta gärna in i vår facebook-grupp för fler bilder från våra möten. Du hittar den här!

 
fredag den 22 september 2017
Kallelse till årsmöte 2017
Styrelsen i Rotary Norrtälje ber att få kalla klubbens medlemmar till årsmöte den 7/12 2017. Vi går då igenom vad som har varit, men också vilka vi vill skall representera oss under 2018/2019. Vi talar också om vad vi skall sikta på under det året, men kanske också om år som kommer längre fram.

I årsmötet besvarar vi alltså frågor om hur vårt gångna år har sett ut och om vi tycker att det har gjorts rätt innan vi går vidare till kommande års äventyr.

- Hur såg vårt 2016/2017 ut och kan vi lägga den till handlingarna?
- Vem/vilka skall företräda oss under 2018/2019 och vad skall vi göra då?

Mötet den 7 december 2017 är avsatt för detta viktiga samtal, men kanske för vi dessa samtal i något mått även under tiden fram till detta möte.

Väl mött till dessa viktiga samtal.

Anette Grinde
president 2017/2018 
lördag den 16 september 2017
Hur är det att leva i ett flyktingläger

Flyktinglägret i Algeriet Foto; Anette Grinde

Föredragshållare den 14/9 var undertecknad (president Anette Grinde). Jag talade om en resa till ett västsahariskt flyktingläger i Algeriet, där människor levt sedan de fördrevs från sitt land under 1970-talet.

De har bott i lägren, på lånad mark, i mer än 40 år. De längtar hem. De vill ha tillbaka sina naturresurser (fosfat, fisk och sand), träffa sina släktingar, kunna bo, resa och leva som alla vi andra. Istället lever de i ett sandigt landskap där värme och otillgänglighet skapar omänskliga livsvillkor. De vill tillbaka till det område som ligger under marockans ockupation, där liv kan levas på mänskligare villkor - i stället för att bo i en stenig och varm öken.

För mig, som tillfällig besökare, så är det så sorgligt - men oändligt viktigt - att se hur olika världens livsvillkor är. Att resa är en möjlighet att lära sig hur andra har det. Det visar hur olika lotteriet slår för människor och hur tur vi har i detta lotteri. Jag inbjuder till fortsatta samtal om Västsahara när vi möts eller hörs.

Anette Grinde
president Rotary Norrtälje


 
torsdag den 7 september 2017
Guvernör Peter Eklund på besök

President Anette Grinde & distriktsguvernör Peter Eklund

Låt oss tala om riktning, glädje och engagemang. Låt oss tala om kommunikation. Låt oss tala om Rotary och vad Rotary är. Låt oss tala om att fantastiska projekt som gör skillnad - och om människor som gör detta möjligt. Ja, det finns en hel del att tala om när vi möts. Hur gör vi mer? Hur gör vi bättre? Eller sitter vi alldeles nöjda i vår båt?

Idag hade vi distriktsguvernör Peter Eklund på besök hos Rotary Norrtälje. Han talade om dessa frågor, väckte nya tankar och påminner om Rotarys riktning och tanke. Vi lyssnar och begrundar. Vid hans sida fanns assisterande guvernören Bibi Dickmark, som också delar med sig av sin kunskap och glädje. 

Tack, för ett fint & inspirerande möte! 

Anette Grinde
President Rotary Norrtälje


(På bilden ser vi president Anette Grinde och distriktsguvernör Peter Eklund. Fotograf var Bibi Dickmark.)
 
Klubbprogram
torsdag den 23 november 2017
Stärk din ekonomi och bidra till ökad hållbarhet - Camilla Bergström, Sustainable Finance Nordea

Hur väljer jag ansvarsfulla investeringar som tar hänsyn till miljön och vårt samhälle?

Camilla Bergström är Implementation Driver på Sustainable Finance, Nordea. Hon berättar om hur Nordea arbetar med ansvarsfulla investeringar och ger flera konkreta exempel på hur val kring privat- och/eller företagsekonomin kan bidra till en bättre framtid.

 
onsdag den 29 november 2017
Frukostmöte - Norrtälje årets stadskärna 2022?
Cilla Wahlgren, aktivitets- och medlemsansvarig för Norrtälje Handelsstad  och berättar om sitt nya uppdrag. Vi får också veta mer om satsningen på Årets Stadskärna 2022. Välkommen till vårt frukostmöte - önskar Rotaryklubb Norrtälje och Rotrayklubb Norrtälje Roden
 
torsdag den 30 november 2017
Norrtälje hamn - projektledare Roger Gustafsson
Projektledare för Norrtälje hamn, Roger Gustafsson, har tidigare varit hos oss och berättat hur projekt Norrtälje hamn fortskrider. Nu är det dags igen och vi önskar honom varmt välkommen!
 
torsdag den 7 december 2017
Årsmöte Rotary Norrtälje
 
torsdag den 14 december 2017
Nobeldiplom och kalligrafins roll idag

Kalligrafi betyder skönskrift, genom att experimentera med bokstävernas former, skriftens rytm kan kalligrafen få bokstäverna att uttrycka en känsla. De flesta förknippar kalligrafi med vackert präntade diplom, inbjudningar men det kan vara mycket mer än så.  Kalligrafin är ett konsthantverk som också kan ses som en egen konstart, en kombination av illustration, måleri, poesi och musik.

 

Marie A Györi från Quadrata är en av Sveriges få yrkeskalligrafer. Även i år har hon ett uppdrag för Kungliga Vetenskapsakademien, med Nobelprisen. Närmare bestämt att kalligrafera diplomen till pristagarna i fysik, kemi och ekonomi.

 

Marie berättar för oss om denna ädla konstform och om kalligrafins roll idag. Kanske får vi också se några smakprov av hennes konst.

 
måndag den 18 december 2017
Kyrkobesök med efterföljande julsamkväm
Kyrkobesök med efterföljande julsamkväm tillsammans med Norrtälje-Roden RK
 
torsdag den 21 december 2017
2017 års sista möte
2017 års sista möte, där vi samtalar med varandra och äter god mat tillsammans. (Ingen föreläsare är inbjuden till detta möte).
 
 
 
torsdag den 11 januari 2018
RFSL Roslagen
 
 
torsdag den 15 mars 2018
Björn Ranelid
 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: norrtalje@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Restaurang Köket - Norrtälje kommunhus
Estunavägen 14
76150 Norrtälje

Ordinarie mötestid: Torsdagar 11:45

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Stärk din ekonomi och bidra till ökad hållbarhet - Camilla Bergström, Sustainable Finance Nordea
2017-11-23 12:00