NYHETSARTIKLAR

Njutning för alla sinnen

2016-09-30

- En pralin ska vara en njutning för alla sinnen, menar Anna Ärlig och Lotta Sunnås-Everaere som är upphovskvinnorna bakom Bönan och Roten och varumärket Coeur de Praline.

Anna och Lotta från Bönan och Roten

Bönan och roten samt Coeur de Praline började som två separata företag. Anna startade en choklad och lakritsfabrik. Efter ett tag träffade hon Lotta och började sälja hennes praliner. Så småningom slog de helt enkelt ihop de båda företagen och idag är Coeur de Praline ett varumärke under Bönan och Roten. Den här sammanslagningen har lett till ett otroligt lyckat koncept. I samverkan med Visit Roslagen tog man fram en pralinask med praliner som representerar olika platser i Roslagen. Man tog fram en ask med 12 praliner som tog slut med en gång, folk stod på kö utanför turistbyrån när de släpptes.

Kakao är en hotad planta, den är känslig och skördas hårt. En av målen med verksamheten är därför att ha mycket ekologis, och direct trade där odlarna själva äger sina träd och plantager och själv tar hand om sina odlingar.

- Vi vill att människorna som odlar kakaon ska må lika bra som de som odlar den, säger Lotta. Där också något dyrare. Den är hållbart odlad.

Pralintillverkningen är ett hantverk och den utmaning som verksamheten står inför är att hinna producera i takt med efterfrågan. Verksamheten har nu flyttat in i en helt ny lokal med butik och där håller man också på att skapa ett produktionskök vilket gör att man kan utöka verksamheten med kurser, evenemang och provningar.

Både Anna och Lotta brinner för sin verksamhet.

- Produkten i sig skapar glädje och det är ett privilegium att få träffa människor som är positiva, säger Anna. Nästan alla älskar choklad.

facebook share button twitter share button linkedin share button

E-post: osteraker-forstafrukost@rotary.se

Folkets hus