NYHETSARTIKLAR

Projekt Guldkant blev en succé

2019-09-16

Helén Flink Familjecentralen
På lunchmötet 16 september gästades vi av Helen Flink från Familjecentralen. Hon kom för att berätta om ”Projekt Guldkant”, Sävsjö Rotaryklubbs lokala projekt, som genomfördes 18-19 juni.

Bakgrunden till projektet är att vi inom Rotary har möjlighet att som klubb driva lokala eller globala projekt. Detta görs med ekonomiskt bidrag från Rotary. Sävsjö RK har genomfört flera lokala projekt och förra året tog vi kontakt med Familjecentralen för att om möjligt hitta något lämpligt att göra ett projekt av. Det slutade med att vi enades om att ansöka om distriktspengar till ett projekt kallat ”Guldkant”. Den ekonomiska delen är sådan att klubben och distriktet delar lika på den totala kostnaden för projektet, för ”Guldkant” drygt 9 000 kronor på oss var.

Helen Flink har arbetat på Familjecentralen sedan den startades och hon berättade att det är en samverkan mellan kommunen och regionen. Under samma tak finns kvinnohälsovård, ungdomsmottagning, BVC, öppen förskola, mötesplats för föräldrar, socialtjänstens öppenvård och förebyggande insatser i form av råd och stöd.

-          Vi var glada över erbjudandet från Rotary och jag kan säga att vi som skulle åka var laddade när det var dags 18/6, berättade Helen Flink.

Med på resan var tre familjer bestående av tre mammor och fem barn och dessutom två ledare från Familjecentralen. Man åkte i en minibuss och packade med sig mat och fika att ha på vägen till Öland. Det första spännande som hände var att åka på den mäktiga Ölandsbron och framme på ön var det inte långt till huvudmålet, Ölands Djurpark.

-          Djurparken har fått en hel del kritik på senare år, men vi tyckte att det var väldigt fräscht och välvårdat och under ett par timmar fick vi titta på djur och även möjlighet att klappa några av djuren.

-          Till lunch blev det precis den meny som barnen önskat, hamburgare och Coca Cola. Är det fest så är det och mätta tog vi oss till nöjesfältet vid djurparken och det stora badlandet där. Alla fick leka loss och från klockan 10 – 17 var vi på djurparken eller nöjesfältet/badlandet, berättade Helen Flink.

Från Ölands Djurpark åkte minibussen cirka en mil söder om Färjestaden till Stora Frögården, som ligger nära Kalmarsund. Hela kvällen tillbringades på stranden och vad åt man till middag/kvällsmat om inte grillade hamburgare och läsk.

-          Det sista doppet tog vi vid 9-tiden och efter en intensiv dag med många intryck var det inga problem att somna, sa Helen Flink.

-          Dag 2 tillbringades på badstranden, där barnen servades med mat, glass och läsk. På hemvägen var önskemålet från barnen att vi skulle stanna vid McDonalds och så blev det. Alltså än en gång grillade hamburgare och Coca Cola.

-          Från Familjecentralen är vi väldigt tacksamma att vi fick möjlighet att göra den här utflykten och jag kan, utan att överdriva, säga att det blev två fantastiska dagar. Ni kanske inte tror mig, men det var inget av barnen som tjatade om någon dator eller telefon, för de hade haft fullt upp hela tiden och inte hunnit att sakna varken dator eller telefon, berättade Helen Flink och framförde en hälsning från ett av barnen: ”Hälsa och tacka gubbarna i Rotary”.

Nu ska projektet redovisas till Distrikt 2380 och ekonomiskt gick det preliminärt så bra att det blev lite plus på sista raden. ”Vinstpengarna” kommer att betalas tillbaka så att klubben och distriktet får hälften var.

facebook share button twitter share button linkedin share button

Eksjöhovgårds Värdshus
Eksjöhovgård 4