NYHETSARTIKLAR

Parkarbete - drömjobbet för Johanna

2019-10-14

Johanna Mattsson Sävsjö Trädgård
På lunchmötet 14 oktober tog Johanna Mattsson med oss till Sävsjös parker och planteringar.

Johanna berättade att hon växte upp i Källäng utanför Sävsjö. Föräldrarna var och är konstnärer och mycket trädgårdsintresserade, så att Johanna och hennes syster blev nyfikna på blommor, träd och buskar var inte så konstigt. Det grävdes dammar i trädgården och där gick systrarna på grodspaning och spanade på salamandrar. Det som fanns i trädgården och i naturen runt omkring Källäng räckte gott och väl för Johanna, som aldrig saknade den TV som inte fanns i hemmet.

Inspirerad av sin mamma, som är konstnär och målar, och sin pappa, som är keramiker, skulle Johanna bli konstnär ”när hon blev stor”. Efter ett tag förstod Johanna att det inte var så lätt att vara konstnär, utan hon behövde ett jobb. Då kom trädgårdsintresset fram och hon ringde till Stefan Lagerqvist, som var Stadsträdgårdsmästare i Sävsjö och frågade om jobb. Det fanns och 2003 började Johanna i ”Parken”.

Mycket hände i samband med järnvägens ombyggnad 1995. Gräsytor ersattes av planteringar med mer eller mindre kända blommor, gräs, buskar och träd. Lite av ett kännemärke för parker och planteringar i Sävsjö blev perenner. De fanns och finns i en rad varianter och kan kombineras i ”det     oändliga”. De vissnar ner på hösten, men återuppstår på våren igen och är tacksamma. De varierar i storlek, de doftar, de är bra marktäckare och ser till att ogräset inte behöver rensas i så stor omfattning. Sävsjö har blivit känt för sina perenner och det kommer många trädgårdsintresserade för att ta del av vad Sävsjö har att bjuda. En hel del träd och växter som egentligen inte ska växa så bra i Växtzon 5 finns det också för de med specialintresse.

Efter några år i ”Parken” ville Johanna utvecklas och fick jobb på Nyströms Plantskola i Jönköping. Där lärde hon sig att sälja och ge rådd om växter och hon ökade på kunskaperna om växters latinska namn.

I februari 2017 var hon tillbaka i Sävsjö och hon trivs med jobbet som parkarbetare. Ett arbete som kräver kreativitet och som är bra för hälsan. Att umgås med växter är bra för människan samtidigt som växterna är bra för oss genom att ta upp koldioxid och förvandla till syre.

I år har Johanna och hennes kollegor jobbat mycket med att renovera planteringarna i Sävsjö centrum och åt att göra om en del av Parken Kronan. Den satsningen belönades med en tredjeplats i en riksomfattande tävling mellan landets parker.

Johanna hade så mycket att berätta att hon som tack fick en inbjudan att komma tillbaka nästa år och fortsätta att berätta om Sävsjö Trädgårdar.

facebook share button twitter share button linkedin share button

Eksjöhovgårds Värdshus
Eksjöhovgård 4