Sigtuna

PROJEKT - Klubbprojekt Sigtuna RK

Projekt i Rotary Sigtuna

Nedanstående projekt är sådana som vi brukar arrangera ett ”normalår”. Men i dessa speciella coronatider är det några projekt som tyvärr inte kan realiseras. Bland annat så blir det ingen midvinterkonsert i februari 2021.

Midvinterkonsert till förmån för ”End Polio Now”

Den första lördagen i februari brukar Sigtuna Rotaryklubb arrangera en populär midvinterkonsert av hög kvalitet i en fullsatt Mariakyrka. Hela överskottet skänks till Rotary Internationals världsomspännande projekt för en global och total utrotning av polio; ”End Polio Now”.

Samarbete med Ica Sigtuna till förmån för ungdomar med funktionshinder hos Sigtuna Ryttarsällskap och körning med häst och vagn på ”Hästis” på Venngarn

I ett samarbete med Ica Sigtuna vill klubben främja dels ridning hos Sigtunabygdens Ryttarsällskap för ungdomar med olika funktionshinder, dels körning med häst och vagn för barn på ”Hästis” på Venngarn, en verksamhet speciellt anpassad för barn med neuropsykiatriska diagnoser.

Klubben har hjälpt ”Hästis” med både körhäst och en fin vagn som rymmer upp till tolv barn. Nu kan barn som inte vill rida på stallets islandshästar följa med sina kamrater på spännande utflykter. Vagnens sidor är försedda med dekaler som erbjuder värdefull PR för Ica Sigtuna.

Konstlotteri och ”Operation Smile”

Klubben brukar arrangera ett konstlotteri där överskottet skänks till ”Projekt Smile”. Ca tolv barn med missbildade läppar i fattiga länder får härigenom hjälp till en professionell operation som på ett genomgripande sätt förbättrar barnens hälsa, utseende och framtidsmöjligheter. Klubben har som ambition att få konstverket som gåva av en lokal och erkänt skicklig konstnär.

Plantering av påskliljor

Varje höst planterar elever i St Pers skola vårlökar i Klockbacken i ett samarbete med Rotarys medlemmar. Till våren blir Klockbacken helt täckt av tusentals gula påskliljor, till glädje för stadens alla invånare och besökare.

Även biblioteket i Sigtuna har ett liknande projekt med vårlökar skänkta av klubben. Förskolebarn avslutar sin sagostund på biblioteket med plantering av vårlökar i bibliotekets gräsmatta. Till våren symboliserar tusentals blåa blommor en vårbäck som slingrar sig genom gräsmattan.

Sigtuna Optik

Sigtuna Optik på Stora Gatan erbjuden klubbens medlemmar 10% rabatt vid köp av glasögon och glasögonbågar. Rabatten går till vår klubb, som skänker hela beloppet till GGG, en verksamhet som erbjuder ”Gemenskap, Glädje och Guldkant” till ”äldre äldre” i en annars ganska ensam tillvaro.

Mentorer för gymnasieelever

Några av klubbens medlemmar fungerar som regelbundna mentorer för elever med utländsk bakgrund på Vårdlinjen på Arlandagymnasiet.

Luncher och föredrag

Slutligen kan nämnas att varje måndagslunch på Stiftelsen följs av ett intressant och aktuellt föredrag av hög kvalitet. På detta sätt bedriver Sigtuna Rotaryklubb en löpande kompetensutveckling av både medlemmar och medlemmars gäster.