Södertälje Östra

PROJEKT - VTT

Portee Sierra Leone

Vänföreningen Portee har tillsammans med kvinnorna i trädgården vid Kumra Bai Yoni i Sierra Leone lärt oss – i all utveckling finns med och motgångar. Medgång är sällan ett bekymmer, motgångar möter man bäst genom att tillsammans finna lösningar. Kooperativet i KBY har visat oss att kvinnorna finns där  för varandra i alla väder.
Säsongen startade fint. Kvinnornas nya egenägda fält förbereddes, cassavaplantor planterades. Tre olika sorters ris sattes ned, jordnötter, ananas och olika chilifrukter sattes i jorden. När vi besökte trädgården i november var förväntan på årets skörd stor och kvinnorna sprudlade av stolthet över det arbete de lagt ner.
Över naturen styr människan inte – inte helt i alla fall. Tack och lov för det.
Många av grödorna växte på fint och blev efter skörd till en god inkomstkälla för kvinnokooperativet. Aldrig tidigare har maten räckt så långt in på torrperioden, allt tack vare kvinnornas odling.  Cassavaodlingen blev däremot helt förstörd.
En invasion av termiter har lett till att enorma bon byggts på cassavafältet och långsamt förstört planta efter planta.
Samtidigt har det lett till att kvinnorna nu mer än tidigare efterfrågat kunskap om växtgifter, funderat över vilka grödor som termiterna inte uppskattar, de för diskussioner om att pröva nya produkter.
För att bli än mer starka tillsammans har kvinnorna nyligen format en egenregistrerad organisation.
Det kommer fortsätta blomstra i byn Kumra Bai Yoni. Rotary i Södertälje har bidragit till bästa tänkbara ”växtnäring” under året. Vänföreningen vill med sin samarbetsorganisation Kumra Bai Yoni framföra vårt varmaste tack för det stödet!

Musikstipendier 2019

Klubbens musistipendier utdelades söndagen den 5 maj 2019.

Musikstipendium

Söndagen den 27/5 2018 delade vår klubb ut två musikstipendier till lovande musikstuderande från Kulturskolan i samarbete med Södertälje Synfoniorkester. Joséphine Premat på trumpet fick 3000 kr och Matilda Alhager på trombon fick 7000 kr.

Från vänster syns Kulturskolans chef Helena Hellström, Joséphine Premat, Matilda Alhager och Ingrid Hahn, President i Södertälje Östra Rotaryklubb

Musikstipendium

Södertälje Östra Rotaryklubbs musikstipendier 2017 till talangfulla unga elever vid Kulturskolan delades på söndagen ut vid Södertälje Symfoniorkesters och Kulturskolans familjekonsert på Estrad.

Klubbens president Anders Ulfhielm delade ut ett stipendium på 6 000 kronor för åldersklassen 15-18 år till 18-åriga Marina Jeretsian som är sångerska med inriktning på jazz och pop.  Hon sjöng med vacker  röst och verklig jazzkänsla ”Feeling Good” av Anthony Newley vid konserten på Estrad.

Stipendiet på 4 000 kronor i åldersklassen 12-15 år gick till 14-årige Olle Eklind som har trombon som sitt huvudinstrument i genrerna jazz och experimentell musik men spelar även gitarr och sjunger.

Han bjöd på ett annorlunda trombonsolo med loop (som innebär att musikern kan ”spela med sig själv”.)

Marina har ännu inte bestämt sig för vad hon skall använda sina stipendiepengar till. ”Som 18-årig student kommer det säkert till stor nytta. Det kommer att få mig att pusha vidare och utvecklas ännu mer inom sång och musik. Och det är ett bevis på att hårt jobb lönar sig, säger hon.

Olle vill använda stipendiet till teknisk utrustning. ”Som en mikrofon eller kanske en effektpedal. Jag håller på med en loop-pedal till mitt trombonspel för tillfället och vill gärna utöka med fler tillbehör för att utveckla mitt spel”, säger Olle.

Musikstipendium

Söndagen den 29/5 2016 delade Södertälje Östra Rotaryklubb ut vårt årliga stipendium till en lovande ung musiker. I år blev det Vincent Lindahl som fick mottaga stipendiet i samband med Södertäljesynfonikernas konsert på Estrad i Södertälje. Vincent spelar Trombon och framförde ett stycke av Carl-Maria von Weber kallat Romance. Juryn har bestått av Tomas Nilsson och Ingvar Andersson frånSödertälje Östra Rotaryklubb, Regina Bohlin Odenhall musiklärare på Kulturskolan samt Helena Hellström, kulturskolechef. Från 2017 kommer två stipendier om vardera 5000 kr att delas ut

Skolprojektet Portee

Sedan några år tillbaka stöder Södertälje Östra Rotaryklubb ett skolprojekt Portee i Sierra Leone och en kvinnoträdgård. Stödet ligger på 5250 kr/år plus ett extra stöd under 2017 på 6000 kr.
Vi har fått projektet presenterat för oss vid ett par tillfällen av en svensk eldsjäl för Portee-projektet Lotta Elf.
Här är länken till Vänföreningen Portee: http://vfportee.se/

Sörmlandslägret

Sedan några år stöder Södertälje Östra Rotaryklubb Sörmlandslägret. Deltagarna är tonårsflicker som behöver stöd för ökad självkänsla. Lägret brukar vara under c:a en vecka under sommarlovet. Initiativtagare var ursprungligen Nyköpings Rotaryklubb. Många klubbar i vårt distrikt 2370 bidrar med pengar till projektet. Här är en länk till en presentation av Sörmlandslägret: Sörmlandslägret