Måndagen den 17 juni 2019 hade vi Presidentskifte i vår klubb. Här har nye Presidenten Anders Jonsson till vänster tagit emot Presidentnålen från avgående Presidenten Bengt Nylander.

Söndagen den 5 maj 2019 delade vår klubb ut årets musikstipendier

Måndagen den17 december 2018 utsågs vår medlem Håkan Zetterquist till hedersmedlem i vår klubb efter 52 år i Rotary och nyss fyllda 85 år. Håkan talade om det tidiga Rotary i USA som syftade till ökat intresse för det lokala samhället och Service above self. Här får Håkan blommor och boken om Tom Tits experiment av vår President Bengt Nylander.

Måndagen den 10/12 2018 firade vi Lucia tillsammans med Södertälje Rotaryklubb.
Det var elever från Rosenborgsskolan klass 8A som stod för Luciafirandet.

Klubbprogram
måndag den 18 november 2019
Södertäljejourerna, Katarina Carlie
11:45-13:00 Katarina Carlie, kurator m m berättar om Södertäljejourernas organisation och verksamhet

måndag den 25 november 2019
Årsmöte
11:45-13:00 Klubben genomför sitt årsmöte

måndag den 2 december 2019
BRIS - Barnens rätt i samhället, Annabella Kraft
11:45-13:00 Barnens rätt i samhället. Annabella Kraft från BRIS berättar

måndag den 9 december 2019
Inget möte / Se 12 december

torsdag den 12 december 2019
Luciafirande / IC-möte SRK
11:45-14:00 Vi firar Lucia tillsammas med vår systerklubb som står som arrangör.

Klubbartiklar
måndag den 11 november 2019
Gustaf Mannerheim
Måndagen den 11/11 2019 hade vi ett IC-möte med Södertäljeklubben. Dagens talare var Jussi Hakkarainen från Södertäljeklubben.

Gustaf Mannerheim var född 1867 och dog 1951, Friherre, Finländsk militär och Statsman. Han gjorde karriär i Tsarens Ryssland i Rysk-Japanska kriget 1904-1905. Han deltog också i Första Världskriget. Under 1918-1919 lyckades han utverka att ententmakterna erkände Finland som nation. 1933 blev Mannerheim utnämnd till Fältmarskalk och 1942 Marskalk av Finland. 1944 valdes han till president i Finland en position han upprätthöll till 1946. Jussi visade upp en rysk värja som hans far hittat på slagfältet under andra världskriget.

lördag den 9 november 2019
Företagardagen 8/11 2019

Rotaryklubbarna i Södertälje deltog under Södertälje Företagardag fredagen den 8 november kl 11:00-16:00

i Scaniarinken där allt var placerat på själva hockeyrinken. Vi var placerade med 13 andra föreningar på

”Föreningstorget” på rinkens kortsida och för vår klubb deltog bl a  Anders Jonsson, Åke Andersson och Örjan Urve.
Vi hade vår roll-up och vårt nya informationsblad att delge intresserade. Föreningstorgets placering kanske inte var
optimalt men genom att vi delvis rörde oss över hela utställningsytan blev det intressanta möten och tillfällen

att informera om Rotary och dess verksamhet.
Vi som deltog var överens att Rotary skall deltaga i liknande, kommande evenemang.
SYNS VI INTE SÅ FINNS VI INTE!

måndag den 4 november 2019
EKO-banken- En annorlunda bank
Måndagen den 4 november 2019 hade vi Kristoffer Lüthi från Eko-banken som vår talare.

Ekobanken lånar endast ut till kunder som har ett globalt hållbarhetsperspektiv på sin verksamhet. Banken prioriterar långsiktighet och transparens. Banken har endast två kontor i Sverige, ett i Järna och ett i Gamla Stan i Stockholm. Banken har 18 anställda och en balansomslutning på runt 1,1 miljarder kr i juni 2019. Banken har c:a 2500 medlemmar och runt 6000 kunder varav c:a 1000 är företagskunder. Banken är en del av en internationell bankrörelse med 56 medlemmar i olika länder och 16 supporting partners. Den genomsnittliga utlåningsräntan är runt 3 % och inlåningsräntan ligger på 0 % just nu. Banken har en fullmäktigeförsamling på 25-30 personer och en styrelse på 5 personer. Banken bildades 1998 som en kooperativ bank.

torsdag den 31 oktober 2019
Uzbekistan - Sidenvägen
Måndagen den 14 oktober 2019 höll Marie Karlsson ett intressant föredrag om Uzbekistan - Sidenvägen. Hon och hennes man Lennart Karlsson (polisen) har nyligen gjort den resan tillsammans.

Här har Marie till höger i bild precis köpt sig en ny jacka.
Huvudstaden i Uzbekistan heter Tasjkent. Därifrån gick sedan färden vidare till Urgench, Khiva-Bukhara och Samarkand och sedan tåg tillbala till Tasjkent för vidare flyg hem via Istanbul. Sidenvägen öppnades 132 före Kristus och var i användning i 1500 år innan Vasco Da Gama utforskade vattenvägen till Indien och Kina. Att ta hela rutten med Sidenvägen från Xian  till Konstantinopel med kamel genom 26 länder skulle ta 7 år enkel resa. Därför var sidenvägen i praktiken indelad i korta etapper där köpmän köpte och sålde varor i en etapp varefter nya köpmän tog vid under nästa etapp och så vidare.
Lennart och Marie har skrivit en utförlig reseberättelse som distribuerats i veckobrevet från den 14 oktober 2019.

måndag den 28 oktober 2019
Christer Eng, Ego föredrag
Måndagen den 21 oktober 2019 höll Christer Eng sitt Ego-föredrag.

Christer är född i orten Ängsbacken på Västgötaslätten nära Tidaholm och Hjo. Hans far drev en byggfirma där Christer tidigt kom in i verksamheten. Skolgången startade i en liten byskola i Fridene. Mellanstadiet medförde pendling till Hjo och gymnasiestudierna skedde i Tidaholm. Tidaholms A-lag i ishockey var Christers hemvist mellan 15 och 31 års ålder. Laget pendlade mellan division 2 och 3. Christer har jobbat i flera byggföretag som Byggro i Hammarby, Kungsäter i Varberg, Svenska Fönster och XL Bygg i centrala Stockholm.

E-post: sodertalje-ostra@rotary.se

Scandic Hotel Skogshöjd