Stockholm City Första Frukost
STOCKHOLMS VÄSTRA

Foto: EBH
 

Stockholm City Första Frukost Rotaryklubb träffas varje tisdagsmorgon på hotell Scandic Anglais. Vi äter frukost tillsammans i restaurangens frukostområde och lyssnar därefter till ett inspirerande program en trappa upp. Scandic Anglais är beläget mellan Stureplan och Humlegården i centrala Stockholm.

Stockholm City First Breakfast Rotaryclub meets every Tuesday morning at the Scandic Anglais Hotel. We enjoy breakfast together in the restaurants breakfast area and then listen to an inspiring program upstairs. Scandic Anglais is located between Stureplan and Humlegården in the city center.

På grund av den pågående coronapandemin har klubben mötts digitalt under perioden april - juni. 

Vi har nu sommaruppehåll för våra frukostmöten och ses igen tisdagen den 18 augusti 2020. Vi önskar er alla en fantastisk sommar. 


lördag den 20 juni 2020
Våra frukostmöten har nu sommaruppehåll
Varmt välkommen åter till klubbens frukostmöten som startar igen tisdagen den 18 augusti.

Höstens program hittar du i kalendern - här; Vår kalender 2020
 
torsdag den 18 juni 2020
Presidentskifte och avslutning av klubbens verksamhet inför sommaruppehållet

Presidentskifte och avslutning av klubbens verksamhet inför sommaruppehållet


Tisdagen den 16/6 avslutade vi klubbens verksamhetsår med presidentskifte och kort sammanfattning av året. Först visades bilder då vår president Eva B Henriksson överlämnade, till tillträdande president Lars Schennings, presidentkedjan med det stora tunga Rotary-emblemet som ska bäras runt halsen av den som innehar befattningen. Han fick även en presidentnål att sätta på kavajslaget och övertar formellt presidentrollen med ny styrelse från den 1 juli. Själva överlämnandet av dessa regalier skedde de facto kvällen före mötet då klubben arrangerade en fysiskt träff inför sommaravslutningen med bouleturnering och middag på Villa Källhagen. Det var nio deltagare som kom och hade trevligt, givetvis med tillräckligt avstånd emellan oss. Eva delade då även ut priser som hon själv hade bekostat; ett presentkort till vinnaren av bouleturneringen David Mattsson och även ett till undertecknad för arbetet med klubbens program och referat av dessa under året. Stort tack Eva från oss båda!


Som avslutning på presidentåret konstaterade Eva: "Presidenter kommer och går, medan klubbens medlemmar består". Hon tackade alla medlemmar som engagerat sig i de olika kommittéerna och de som hållit i det arbetet som Margaretha Backemar med medlemskommittéen, Moldavien-projektet med Gunnar Åkerblom, TRF-kommittéen med Monia Sturén, UF, Ung Företagsamhet med Lillemor Starlander, AW-gruppen med Gunnar Åkerblom, Affärsluncher med Lars Schennings, Resekommittéen med Claes Roos och Programkommittéen med undertecknad.


När Lars intervjuade Eva ställde han den klassiska sportfrågan "Hur känns det?" besvarade Eva den med att det är med blandade känslor hon nu slutar sitt presidentår. Hon sa att det har varit ett intensivt år och nu är det med lite melankoli hon ser tillbaka på ett roligt år med många nya kontakter. Hon berättade vad hennes företrädare Samuel Holgersson hade sagt när han slutade - "Just när man har fått upp ångan är det dags att sluta". Alla vet ju att det är ett år man sitter som president i en Rotaryklubb, så det är bara att gilla läget. Eva var mycket nöjd med att klubben under året fått två vänklubbar. Lars underströk att Eva varit otroligt angelägen om att utveckla klubbens verksamhet och vad var hon då mest nöjd med? Jo hon tyckte det mesta hade varit roligt, liksom att träffa många nya personer. Den stimulansen måste hon ha, annars kan hon bli uttråkad. Även att vi gjort mycket gemensamt och att alla kommit med idéer, så programmet har alltid haft något för alla. Hon tycker det är roligt med den energi det givit! Hur har hon då kunnat kombinera presidentskapet med att vara yrkesverksam? Eva menar att "Allt går, man får tänka ett år, det är ju ändå en begränsad tid". Det är ju också många medlemmar i klubben, så vi kan hjälpas åt. Bra nya idéer som medlemskommittéen kommit fram till i år kan verkställas nästa år t.ex. Man kan använda klubbens medlemmar som resurs för att få avlastning.


När coronapandemin satte fart i mars såg vi oss nödgade att ställa in våra fysiska frukostmöten under en period, men det var endast fyra möten plus en veckas påskuppehåll vi ändå skulle ha haft. Sedan tänkte vi till, vi måste över tröskeln för att ändå försöka träffas på något sätt och ställde då om till det enda genomförbara sättet att ses under rådande omständigheter; Zoom videomöten som vi har hållit sedan dess med bra uppslutning av både talare och deltagare. Eva visade ett bildcollage hon hade gjort från verksamhetsåret som gått. Vi har haft bra föreläsare hela året som har attraherat medlemmarna och många gäster. Bilderna visade exempel på talare och ämnen som vi har haft under året och inom vilket av våra fokusområden: Christina Jutterström - exempel på en av flera mediakändisar, Gärdesloppet - anknyter till lokalsamhället, USAs marinattaché i Sverige Captain Jennifer Jones - internationellt, Mindful AB ang integration inom rekrytering - yrkestjänsten, Gunnar Lindberg Norska Transportekonomiska Institutet ang höghastighetståg - påverkar samhället, Jan Skjoldhamme ang vågkraft - miljö och hållbarhet, Aviciis pappa  - psykisk ohälsa hos unga och i detta fall också en stor begåvning. Våra nytillkomna medlemmar har presenterat sig genom inte mindre än sju egoföredrag under verksamhetsåret. Claes Roos ordnade med att kören som brukligt varje år framför julsånger. De kvällsaktiviteter vi genomfört är champagneprovning med expert/skribent Fredrik Schelin, organiserat av Ewa Bolwig, stadsvandring i Stockholm med guidning av Stella Fare ordnat av undertecknad och nu senaste bouleturnering med middag ordnat av presidenten. Vi deltog i Strömmingsrodden i Helsingfors då vi också undertecknade att bli vänklubb med Finlandia Hall Rotaryklubb som bjöd in oss till detta stora evenemang som de är med och arrangerar varje år. Vi har nyligen plockat skräp på Gärdet och ett par medlemmar deltog även i distriktets aktivitet vid Norr Mälarstrand för att ta hand om skräp som dykare tagit upp från botten.


Vi har skaffat två vänklubbar under året: Finlandia Hall och E-kubb 9920. Den förstnämnda har deltagit med flera medlemmar i vårt vänklubbsmöte nyligen, då de flesta av dem talade svenska. De själva håller videomöten på finska. E-klubb 9920 är mycket internationell, håller alltid sina möten digitalt, oftast på engelska, ibland på franska och där har flera av oss deltagit från det att vi nyligen blev vänklubbar. Den klubben har hela 52 vänklubbar, så vi kan ha fler om vi önskar.


Vi har för första gången i klubbens historia sökt och även fått District Grants på 15.000 kr för vårt Moldavien-projekt. De som arbetat med det är Gunnar Åkerblom, Svetlana Asgharian, Mikael Häussling Lövgren och Maria Ahnmark. Vi måste dock själva bidra med 30.000 kr för att få det och då behöver vi 12.000 kr till för att nå dit.


Lillemor Starlander har hållit i arbetet med att vi hjälper UF-företag från Jensen Gymnasium Södra, som huserar i Gamla stan, med mentorer. Så med hjälp av våra medlemmar Jan Nilsson, John Franklin och Fredrik Henckel har tre UF-företag arbetat fram sina affärsidéer under läsåret. De tre är "Be Wrapped UF" som skapat en produkt för matförvaring av återvunnet tyg och bivax, "Feelgood UF" som hjälper svårt sjuka barn genom att de sjuka barnens teckningar trycks på muggar och t-shirts som säljs till förmån för dessa barn och deras familjer så de kan bo tryggt och nära sjukhus på Ronald MacDonald Hus i Uppsala och sist men inte minst "17 sagor UF" som skapat en saga för vart och ett av FNs 17 klimatmål som de tryckt som 17 olika sagoböcker som säljs i en box. Det sistnämnda UF-företaget erhöll silver i SM-tävlingen för UF-företag! Lillemor fyllde i att ungdomarna är mycket värda då de är vår framtid och på det här sättet lär de sig mycket om budget och planer. Eva framhöll även distriktets seminarium speciellt den om PR som Paul Ronge höll i som lärorikt, att affärsluncherna varit givande och att klubbarnas AW hade varit trevliga, speciellt den vår klubb arrangerade i Gamla stan. Dessutom hade Eva ett förslag som gillades av mötet; att vi fotograferar av de bordsflaggor som medlemmar får med sig till vår klubb då de besökt en Rotaryklubb i ett annat land, vi lägger upp bild på under dokument, club admin på rotary.se och sedan får medlemmen som kommit med bordsflaggan tillbaka den, detta för att vi inte har någon egen lokal och att det är synd att flaggorna i annat fall blir liggande i klubbens väska.


Lars fick sedan besvara frågan "Vem är Lars?" Han berättade att han är 58 år, gift med Eva som numera är egenföretagare inom inredning, altaner, skötsel och underhåll och var tidigare på IBM som civilekonom. De har en 26-årig son som efter utbildning nu arbetar sedan två år och en 24-årig dotter som läser i Köpenhamn. Lars själv är civilekonom och arbetar som CFO på ett oljeprospekteringsbolag som arbetar med utvinning av olja i Västafrika. De bor i Vasastan och har fritidshus på en ö i Norra Stockholms skärgård, där de nu har byggt ett permanent hus. Han tycker om att vara på sjön i sin båt och sedan 4-5 år spelar han även tennis. Han gick med i Rotary för några år sedan för att träffa nya människor med annan bakgrund, inom olika yrkeskategorier, med könsbalans och människor med olika erfarenheter som ger större bredd. Han är morgontrött, men finner efter varje frukostmöte med klubben att han kommer ut därifrån med att alltid ha lärt sig något nytt som han inte visste och tar med det till kafferasten. Lars tycker det är fantastiskt med livslångt lärande och att varje vecka lära sig något nytt! Han har ett motto för kommande verksamhetsår, det är en siffra: "75". Det är målet att nå beträffande antalet medlemmar. I dagsläget är vi 56 inkl två som är hedersmedlemmar. Vi har bra tillströmning, bra mix och relativt låg medelålder, men vi behöver öka med ca 20 nya medlemmar. Idag är vi 33% kvinnor och 67% män. Vi har haft många gäster under året men pga coronapandemin kom medlemsvärvningstävlingen av sig, då det var inte lika attraktivt att bjuda in gäster till videomöten för att sedan värva dem som medlemmar. Gunnar tipsade om att unga medlemma kan lockas till klubben genom hållbarhetsarbetet som ESRAG gör. Lars har en plan när det gäller aktiviteter och menar att klubb och program är viktigast. Henric Holgersson som nu tillträder som programansvarig har redan bokat in hela höstens program och det finns enkelt att se på klubben egen hemsida: https://www.rotary.se/stockholm-city-forsta-frukost/home/ .


Evas motto var under året som gått "Rotary i tiden" och internationellt var temat "Rotary connects the world". Det tema som nya världspresidenten har för kommande verksamhetsår är "Rotary open opportunities".


Slutligen ville Eva påminna om att Rotarys världskongress i år är virtuell, så det är enkelt för alla att delta genom att anmäla sig på nätet. Den äger rum lördag 20- fredag 26 juni. Man anmäler sig till den eller de programpunkter man önskar. Dessutom arrangerar distriktet under ledning av hållbarhetsansvarig Marie Carlsson, en workshop för hållbar utveckling i Östersjöregionen, torsdagen den 25 juni kl. 11-15. Även för detta anmäler man sig på nätet och man bokar upp sig för två timmar.


Lars bjöd in till höstens program som för ovanlighetens skull även innehåller ett utomhusmöte, den 8 september, med lätt träning under ledning av vår medlem Lena Carlmark.


Varmt välkommen åter till klubbens frukostmöten som startar igen tisdagen den 18 augusti. Några dagar innan mötet mailar vi dig som vanligt all information.


Tills dess önskar vi dig glad midsommar och en riktigt trevlig och fin sommar!


Ewa Wasshem Ekblom

Avgående programansvarig

 
måndag den 15 juni 2020
Vänklubbsmöte med vår vänklubb i Helsingfors, Finlandia Hall Rotaryklubb
Tisdagen den 9/6 hade vi videomöte till största delen på svenska och lite på engelska med vår vänklubb i Finland. Med på mötet hade vi tre personer från Finlandia Hall; Hannele Kauranne, Tarja Uitti och Erik Rosenlew. Erik berättade att deras klubb också är en frukostklubb, från 1996, och de har sina möten på torsdagsmorgnar 7.30-9.00 på ett kafé mitt i Helsingfors. De är ca 70 medlemmar brett representerade från samhällets olika verksamheter. De har stor andel kvinnor, hela 40%. I Helsingfors-området med omnejd finns över 70 klubbar. För att utvidga sin syn och sina tankar har de bra föreläsningar, liksom vi. De ser fram emot att besöka oss för att höra även på våra föredrag. De har tre områden de arbetar med i klubben: Östersjön, Internationell verksamhet och Ungdomsverksamhet. 
 
1. Östersjön har fått ta emot för mycket näringsämnen och det är ett ganska instängt och grunt hav. De arbetar långsiktigt för att få bukt med övergödningsproblemet. De lyfter fram det, ser till att ständigt finns på agendan och håller ämnet aktuellt. Konkret har de samlat in medel till utvecklingsprojekt som t.ex. reningspumpar till septitankar. De samarbetar också med andra i Strömmingsrodden och de kopplar även ihop sin aktivitet med den populära strömmingsmarknaden i Helsingfors som funnits sedan 1743, vilket har haft stor betydelse även för marknaden som då får sälja mer. Det blir både naturligt och lyckat. För Strömmingsrodden lånar man ett 20-tal kyrkbåtar för vardera 12 roddare/båt och allt som allt är det ca 90 båtar som deltar i rodden. Strömmingsrodden som är mitt i Helsingfors varar i ca 1,5 timme och under turen tar deltagarna vattenprover och mäter hur långt ner man ser. Sikten har blivit bättre med åren. Stämningen är god, lite av karnevalstämning och den fysiska aktiviteten avslutas med en god lunch och trevliga föreläsningar. Insamlingen av medel har varit bra i samband med aktiviteten vilket gjort att klubben kunnat stötta ett vattendistrikt så de kunnat köpa dyr apparatur för att kunna mäta näringsämnen i vattnet. Det är värdefullt att kunna mäta kontinuerligt betydelsen av jordbruk och kraftiga regn och vattendistriktet har förmedlar tillbaka till klubben vilken nytta de haft av detta. 
 
2. Internationell verksamhet har varierat mycket beroende på vem som organiserat och karaktär. Det har handlat om konst och kultur som t.ex. kulturresor till Europa och längre bort. Man har bekantat sig med bl.a. muséer, musik, arkitektur och det kulinariska. De har haft guidning av insatta personer i ett lands kultur t.ex. den italienska. Förutom att vi är deras vänklubb har de även en i Italien. De skulle gärna vilja vara med oss när vi sedermera kan genomföra vår planerade bussresa till Reijmyre Glasbruk. Östersjön binder ihop oss!
 
3. Ungdomsverksamheten ser de som en investering i framtiden. Sedan 2005 har har de haft utbyteselever och just nu under ett år är det en pojke från Italien och en från USA. Ungdomarna skaffar sig erfarenheter, blir världsvana och glada av alla upplevelser. Som exempel fick en av deras utbyteselever i Peru besöka Perus parlament. 
 
Erik och hans kollegor i Finlandia Hall Rotaryklubb hoppas att Strömmingsrodden blir av i oktober i år igen som det är planerat och vi i vår klubb har också tänkt att delta igen om så är möjligt. Det beslutas nu i veckan huruvida det ska ställas in eller ej, på grund av coronaläget. I båda våra Rotaryklubbar ser vi fram emot att träffas när det är möjligt och vi kan ju i alla fall ses och prata med varandra som vi nu gjorde i videomöten!
 
 
lördag den 6 juni 2020
Gärdesloppet och Prins Bertil Memorial

Gärdesloppet och Prins Bertil Memorial
Tisdagen den 2/6 talade Thomas Hedberg, Tf Generalsekreterare och vice ordf i KAK, Kungliga Automobilklubben.

Thomas berättade att det var mycket bra uppslutning av bilar anmälda inför året Gärdeslopp som skulle ha ägt rum nu på söndag 7 juni. Redan tidigt i våras beslöt KAK att ställa in denna populära folkfest i år, pga coronapandemin. Han visade bilder och berättade för oss om bakgrunden till Gärdesloppet och hur det har utvecklats. I bilens barndom 1912 genomfördes den första biltävlingen, en vinterkappkörning med 5 bilar som startade på Stadion i Stockholm och gick till Göteborg på kostigar, som det var vid den tiden. Många bröt loppet och snittförbrukningen var 200 liter. Vinterrallyn genomfördes där man tävlade från punkt A till punkt B mellan Göteborg och Stockholm, även tur och retur. Men i USA och England började man att tävla på rundbana istället.

Vi förflyttade oss till 12 februari 1922 då det allra första Gärdesloppet ägde rum på Ladugårdsgärde. Vinterkappkörning på en rundbana på 2,6 km mellan Borgen och bortom nuvarande Filmhuset med en midja på mitten. De hade ansökt och fått det godkänt hos polis, miltär och myndigheter. Dagarna före loppet hade de preparerat banan genom att skrapa, vattna, lägga på grus och makadam, upprepat, för att att få fram ett fast underlag med bra grepp. Det töade dagen innan, men sedan frös det på så det blev -5 C och sol, vilket var perfekta förhållanden. Arrangörerna var oroliga för att publiken skulle välja att gå på en bandymatch på Stadion eller en backhoppningstävling i Fiskartorpsbacken som också ägde rum denna dag. För att locka åskådare körde 100 bilar i kortege genom hela stan till Valhallavägen -  och det kom 10.000 människor! Publiken fick pulsa sig igenom mycket snö och många kom på skidor. Målgången av loppet var vid Borgen och prisutdelningen ägde rum vid midjan på banan. Kung Gustav V var där och militären hjälpte till. Vid "fara å färde" hade de ett signalsystem med bollar och med flaggor i rött och grönt som det i så fall skulle viftas med. Vid Värtavägen, Valhallavägen och Greve von Essens väg hade de biljettkassor och tog betalt för inträde. Kaos med växelkassor var den enda fadäsen. Herr Osterman vann hela loppet. Han hade en bakgrund inom bilar och drev Ostermans Marmorhallar, som var en stor bilhall på Stureplan. Detta var en sport för välbärgade och förarna var eleganta. Bilarna hade varken dubbdäck eller snökedjor. De kom upp i 100 km/tim på raksträckan före målgång. Ingen bil välte och ingen annan olycka inträffade. Stockholmstidningen skrev om loppet med karikatyrer och att några sålde halmskor till publiken. Gärdesloppet kördes även 1924, men sedan inget mer. Det återuppväcktes genom att Staffan Kjellberg uppvaktade Djurgårdsförvaltningen, prins Bertil, prinsessan Lilian och Stockholms stad för att få genomföra Gärdesloppet igen. Den sista söndagen i maj 1994 startade det i ny tappning på Biskopsudden, Djurgården och har utvecklats till ett av Sveriges största årliga endagsevenemang. Det var en blöt vår 1994 så det var lerigt och de flesta körde fast. Kortegen kör nu genom stan från Djurgården, via Gamla stan, Stadshuset, Kungsholmstorg, Vasastan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan och Strandvägen. Det blev dock många proppar i hela stan och drog ut på tiden. Bankörningen som år 2000 fick namnet Prins Bertil Memorial invigdes då av prinsessan Lilian. Det är en sk regularitetstävling vilket innebär att man kör mot en uppsatt idealtid. Banan är 2.500 meter, snitthastigheten 30 km/tim. Man måste kompensera för skillnader mellan raksträckor, kurvor och olika underlag. Varje varv av de tre varven som körs efter varandra ska så nära som möjligt köras på 3 min och 10 sek, dvs totalt 9 min och 30 sek. Differenser per var ger minuspoäng. Man tävlar i olika klasser. Concours De Charme är en tävling om att vara klädd så det matchar bilens tidsera, bästa helhet mellan person och bil vinner pris. Barnen kan prova lådbilskörning i en backe med halmbalar på sidorna. Det finns åtta lådbilar att låna och man får själv dra upp bilen inför nästa körning. Ca 2-300 barn brukar vara med och alla får diplom.

För 4 år sedan var det 25-årsjubileum och då tyckte Staffan Kjellberg att det var dags att sluta och bad KAK ta över hela evenemanget i egen regi, då de hela tiden hade varit med och hjälpt till, liksom Automobilhistoriska klubben, AHK. Så KAK tog över och då flyttades evenemanget till ängarna på andra sidan av Djurgårdsbrunn. Det deltar många förkrigsbilar och bilar som är 30 år eller äldre, vilket gäller fortfarande för de bilar som ställs ut på platsen. Men för ett år sedan ändrades åldersgränsen till 50 år eller äldre om man ska vara med i Prins Bertil Memorial med totalt 80 bilar. Man tävlar i fyra olika klasser och totalt. Klasserna är: 1.Damklass - där enbart damer deltar, 2. War - förkrigsbilar, 3. Classic - bilar 1945-1959 och 4. Young Timers - 60-70-talsbilar. Man kör två gånger alla heat och endast två bilar/klass går vidare till final. I finalen tävlar 8-10 bilar, blandat alla klasser. Tävlingen är spännande för både deltagaren och publik, då det ofta handlar om endast 100-dels sekunder i differens mellan ekipagen som placerar sig i topp. Målgången passeras i slutet av varje varv där kommentatorer berättar lite om bilarnas historia för den stora publiken. Tävlingsförare och tidtagare/kartläsare har vita overaller med KAK på ryggen och märken fram varje år de deltagit i Prins Bertil Memorial. Funktionärerna som sköter säkerhet och ordning är volontärer och klädda i röda overaller med KAK på ryggen. Kortegen startar numera på morgonen i Hagaparken och går via Haga Norra, Sveaplan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Strandvägen till Djurgården. Ca 3-400 bilar deltar i kortegen och ställer sedan ut på evenemanget. En del av de som är med i Prins Bertil Memorial avstår att vara med i kortegen då de har lätt att koka om det går för långsamt. Utmed kortegevägen är det 50.000 åskådare och lika många kommer till evenemanget som varar från förmiddag till sen eftermiddag. Under Gärdesloppet bjuder under dagen även på annat, som flyg i luften, fallskärmshoppare och klassiska båtar i Djurgårdsbrunnskanalen. I år skulle det ha ägt rum på Gärdet, på samma plats som Nationaldagsgaloppen den 6 juni som ju är en lördag. Detta för att nyttja allt det som ändå byggts upp dagen innan och på så sätt skapa ett tvådagarsevenemang som båda drar 50.000 människor. Det var i år 35 förkrigsbilar från 1908-1932 anmälda, även bilar från Danmark.

Vi får se fram emot detta populära evenemang nästa år!

 

 
fredag den 29 maj 2020
Peter Sandberg

Tisdagen den 26/5 höll Peter Sandberg sitt egoföredrag. Peter blev medlem hos oss för ca ett år sedan och har i sin ungdom varit utbytesstudent i USA genom Rotarys försorg. Han har ett spännande arbete som utredare på SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund. Han ansvarar för deras syn på digitaliseringen av samhället, välfärdsteknik, bostäder, vård och omsorg - utifrån ett äldreperspektiv. Han är tornedaling från Malmfälten i Lappland. Då han tillhör en köpmannasläkt har han lära sig att tänka affärsmässigt, skapa möjligheter och driva företag.Välfärdsteknik är en ny marknad som drivs av entusiaster som han ser likheter från när han själv var med om att starta privatskolor, då det hade blivit tillåtet.

Hans familj består av fru Ulla som är HR-chef på Riksdagen och deras två katter. De bor på Södermalm och i det runstens-täta Runeby, Blacksta, nära Flen, i Sörmland. Peter engagerar sig lokalt i Svenska Kyrkan, Bygdegårdsförbundet och i Bygderåd. Han berättar om Tornedalen som han växte upp i, där det är obligatoriskt att klara sig i naturen genom att jaga och fiska. De har ett eget språk, matkultur, byggnadsstil och hantverk.

1809 delades Tornedalen mellan Finland och Sverige och de har en flagga med färger från båda länderna: gult, vitt och blått, men utan kors "ty inga korsfarare vi varit". De är indelade i klaner, uppträder gärna i grupp och har starka kvinnor. De kan stoltsera med mjukt tunnbröd, vodka, författaren Mikael Niemi och Charlotte Kalla.

Peter berättade om att släkten hade slagits i Finska inbördeskriget 1918 och om sin farmor som lärde honom spela piano, fiol och läsa dikter av Pushkin på ryska (vilket krävs för att de ska komma till fullt uttryck, som hon sa).

Han har varit vildmarksguide inom jakt, fiske och forsränning med brittiska och tyska gäster som han sedan umgåtts med. I USA utbildade han sig till journalist och arbetade på en radiostation norr om Chicago. Han har varit radioproducent, musikproducent, radiopratare och även gjort direktsändningar utan telefonsluss i Sveriges Radio och P4 Radio Norrbotten. Han intervjuade kändisar och frågorna byttes ut i efterhand, "coolt" att vara med i tyckte de.

I många år var han discjockey på olika klubbar runt om i Sverige, producerade dessutom färdigmixad musik för ett brittiskt skivbolag. Idag lyssnar han helst på High-End klassisk musik.

Peter har drivit olika spännande projekt inom marknadsundersökningar för Nokia i Helsingfors, marknadsföring för läkemedel i USA och England, livsmedel och vin i Italien och byggmarknaden i Israel, Libanon och Egypten. Han har startat Klara Teoretiska Gymnasium och Internationella Hotell- & Restaurangskolan, som båda nu drivs av Academedia. I restaurangskolan fick eleverna praktisera även utomlands, deltog på Nobelmiddagen och träffade kända kockar, vilket bidrog till att höja statusen och yrken som kock och barrista blev trendyrken.

Mat och dryck är idag några av Peters stora intressen och han tycker Italien är fantastiskt. Han importerar privat vin från en ort i Italien där han blivit så känd att de har utsett honom till hedersmedborgare. Dessutom är han med i Whisky Academy of Scandinavia, som bidragit till ökat intresse och kunskap om maltwhisky. Peters hobbies är High-End Hifi & klassisk musik, mat & dryck, språk & film, litteratur & att skriva samt landsbygdsutveckling.

Han har bott i Stockholm i ca 20 år, tycker det är en liten stad och han brukar tilltala folk i kassakön.

Peter avslutar med ett visdomsord: Någon måste visa att det går!