Stockholm City Första Frukost
STOCKHOLMS VÄSTRA

Varmt välkommen till Stockholm City Första Frukost Rotaryklubb. Våra möten hålls tisdagar kl. 7.15-8.30. Vi håller gällande regler om att hålla avstånd, sköta handhygien och att inte komma om man känner sig det minsta sjuk. 

Nu i början av hösten hålls våra möten på Restaurang Lángolo, Engelbrektsplan 2, i kvarteret intill Scandic Anglais. Vi får övre plan för oss själva och borden står dukade med juice, en ost- & skinksmörgås och kaffe/tea för 100:-/person. Föranmälan krävs till Ewa Wasshem Ekblom på ewa.wasshem@gmail.com senast söndagen före respektive möte och minimum för att kunna genomföra mötet är 15 personer. Vid färre deltagare håller vi istället videomöte, vilket Ewa i så fall mailar ut information om dagen före mötet. Anglais hoppas kunna ta emot oss senare i höst.

Viktigast är att vi kontinuerligt träffas på något sätt, lär av varandra och får inspiration och allmänbildning genom talarnas intressanta föredrag. Vi hjälper dessutom många behövande genom vårt engagemang, inte minst inom hälsa, hunger och humanitet. 

Kontakta gärna Ewa Wasshem Ekblom - President i Stockholm City Första Frukost Rotaryklubb - via mail ewa.wasshem@gmail.com eller tfn 070-601 62 82.
torsdag den 16 september 2021
21/9-21; När jag får cancer i tjocktarmen och inte får hjälp
Anders Grönberg 21/9-21

På tisdag 21 september kl. 7.15-8.30 kommer vi att lära oss mer inom det medicinska området under rubriken: "När jag får cancer i tjocktarmen och inte får hjälp". Talare är ingenjör, MD Ph.D. och senior kolorektal kirurg Anders Grönberg. Tidigare verksam i Halmstad och Malmö. Grundare och VD för CarpoNovum sedan 2006. Ansvarig för att forskning och utveckling tillämpar sina akademiska kunskaper med fokus på sårläkning på tarmarna och utveckling av kirurgiska instrument. Har genomfört kliniska studier sedan 2008 i Sverige, Danmark, Tyskland och Kina.

Bindande föranmälan till president Ewa Wasshem Ekblom - ewa.wasshem@gmail.com - senast söndag. Mer info om plats, kostnad och anmälan längre upp på denna sida.  


 
torsdag den 9 september 2021
14/9-21; Vad händer i världen? Vilken framtid kan vi tro på? Och vad ska vi investera i?
Programpunkt tisdag 14 september kl. 7.15-8.30; 
 
Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Private Banking listar de vanligaste frågorna från privata investerare just nu - och ger Carnegies bästa svar. Henrik är verksam på Carnegie sedan 2015, tidigare ordförande i riksdagens skatteutskott och journalist på Dagens industri.
 
Så varmt välkommen, givetvis med gällande regler om att vi alla håller avstånd till varandra, håller god handhygien och stannar hemma om man känner sig det minsta sjuk.
 
Lokalen som gäller tills vidare är Restaurang Lángolo, Engelbrektsplan 2, i kvarteret intill Anglais. Vi har övre plan för oss själva, en ljus och luftig lagom stor lokal. Borden står dukade med juice, en ost- & skinksmörgås och kaffe/te för 100:-/person. Bindande föranmälan krävs till Ewa Wasshem Ekblom på: ewa.wasshem@gmail.com senast på söndag 12 september.


 
söndag den 15 augusti 2021
Vi startar våra frukostmöten igen den 24 augusti
Nu i början av hösten hålls våra möten på Restaurang Lángolo, Engelbrektsplan 2, i kvarteret intill Scandic Anglais. Vi får övre plan för oss själva och borden står dukade med juice, en ost- & skinksmörgås och kaffe/te för 100:-/person. Föranmälan krävs till  ewa.wasshem@gmail.com  senast söndagen före respektive möte. Minimum för att kunna genomföra mötet är 15 personer. Vid färre deltagare håller vi istället videomöte, vilket Ewa Wasshem i så fall mailar ut information om dagen före mötet.  
onsdag den 11 november 2020
Varje dag är en bra dag
Varje dag är en bra dag för ett bidrag till en viktig fråga, eller hur? Vi vill t ex bidra till att utrota polio och vi är på god väg. Du kan bidra till detta - en hundring eller två gör skillnad.  

Rotary SCFF - Swish: 123 474 82 24 - Bg: 907-5664 eller Pg: 53 60 02-9 - märk betalningen t ex med polio, eller annat du önskar bidra till. 
 
torsdag den 22 oktober 2020
Har du upptäckt dina rotary-sidor?
Har du upptäckt dina rotary-sidor?
 
Din egna klubb finns på https://www.rotary.se/stockholm-city-forsta-frukost - logga in och se över dina egna uppgifter. Kontrollera så att din adress, din mail, telefon och bild är uppdaterad. Det spelar roll för oss andra när vi behöver kontakta dig. Där kan du också uppdatera din tidningsprenumeration - beställ gärna en digital upplaga av den nordiska och/eller den världsvida tidningen. Läs vad andra föreningar gör. Kanske kan du, som många andra, glädjas över mångfalden av människor och aktiviteter?  
 
På den svenska hemsidan - https://www.rotary.se/stockholm-city-forsta-frukost -  finns t ex klubben och distriktets kalender, med information om klubbens och distriktets möten. Där hittar du också klubbens styrelse och föreningens klubbadress. 
 
Vårt distrikt hittas på adressen; https://www.rotary.se/2350  - där artiklar, kalender och annan distriktsinformation står att finna. 
 
Den världsvida organisationen hittas på rotary.org. Du kan logga in på din sida; https://my.rotary.org/en/login - och ta del av en stor del av rotarys stora värld. Ditt bidrag, genom kunskap, välgörenhet och aktiviteter, är viktigt. Vi ser gärna att du besöker detta digitala myller av aktiviteter, möten och information med jämna mellanrum. Vi uppmuntrar dig att skapa kunskap för dig själv (och andra), skapa nya kontakter och bidra till världens väl.
 
Klubben finns på facebook med en öppen sida och en klubblokal grupp (stängd för allmänheten);  
 
- klubbgrupp (endast för klubbmedlemmar);  https://www.facebook.com/groups/1884119995165529/
 
Därtill finns flera distriktssidor/grupper att delta i på facebook, för den som vill - som t ex; 
 
- facebooksida distrikt 2350;   https://www.facebook.com/RotaryDistrikt2350/
- facebookgrupp distrikt 2350 (öppen för var och en att delta i);   https://www.facebook.com/groups/104746412916020/permalink/3491612790896015/
 
Ja, det finns många sidor att hitta rotary-information på. Välkommen, du nyfiken och intresserad, att botanisera. Logga gärna in på rotary.se och rotary.org redan idag! 
 
Välkommen till Rotary Stockholm City Första Frukost. 


 
tisdag den 13 oktober 2020
Rotarys citation för 2019-2020
 
lördag den 10 oktober 2020
Besök gärna My Rotary
 
Rotary bildades 1905 av Paul Harris i Chicago. Så här 115 år senare är vi en av 32 000 klubbar i 200 länder och våra 54 medlemmar utgör en del av 1 200 000 medlemmar globalt. Detta summerar upp till ett imponerande nätverk samlade under några gemensamma ledord och principer. Fyrfrågeprovet är exempel på sådant. Det och mycket annat utanför klubben går att beskåda genom några enkla knapptryckningar. Jag rekommenderar starkt att ni besöker https://my.rotary.org/en/ och bara surfar runt lite bland den oerhörda mängd information som finns där. Ett annat smart tips är att logga in på https://wp.rotary.se clubadmin och ändra din profil (om du inte redan har gjort det) så att du får medlemstidningen ”Rotary” (tidigare benämnd ”the Rotarian”) fortsättningsvis. Denna engelskspråkiga tidskrift ger verkligen en utblick över världen utanför Anglais...
 
På söndag kör vi ÖSTERSJÖVANDRINGEN! Vore kul om så många som möjligt drar fram telefonerna och dokumenterar era promendader och lägger ut på sociala medier med hashtag #östersjövandring.
 
På vår stängda (endast för klubbmedlemmar) Facebook-sida finns presentation från tisdagens möte med Anders Blom. Det var ett verkligen innehållsrikt föredrag som jag tyvärr var tvungen att blåsa av när klockan gick mot kvart i nio. Ännu ett exempel på vårt breda programutbud. Man lär sig något nytt varje vecka!
 
Så på tisdag är det dags att lära sig något nytt igen, denna gång om den lokala tidningsutgivningen i Stockholm. Claes de Faire är journalist och författare och har varit chefsredaktör för Veckans Affärer och Resumé. På senare tid var han chefsredaktör för Mitti fram till att den köptes upp av Direktpress.

Lars Schennings
president Rotary SCFF

 
söndag den 27 september 2020
På tisdag möts vi igen (digitalt)
I tisdags morse (22/9) hade vi besök av Thorbjörn Larsson från Barncancerfonden och det var ett lika angeläget som smärtsamt ämne som han belyste. Jag har ju själv bevittnat ett barn som dör i hjärntumör och vet hur det ödelägger livet för alla inblandade. Då är det fantastiskt att fonden drar in nästan en halv miljard kronor netto i år och räknar med att höja denna siffra till 750 miljoner inom de närmaste åren; pengar som kan göra mycket nytta. Thorbjörn skickade med en Youtubelänk där ni kan se de reklamfilmer som fonden producerat: 
 
Kommande tisdag (29/9) kommer Paul Ronge och berättar om hur företag och organisationer i kris hanterar sin kommunikation. Paul har en lång erfarenhet inom information och PR och har ofta synts i TV för att kommentera krishanteringen i företag och organisationer. 
 
Ni är välkomna att ansluta som vanligt kl 07.30 via länken: https://zoom.us/j/94972016986  (du som ännu inte är medlem, anmäl gärna via mail; stockholm-city-forsta-frukost@rotary.se att du vill delta i mötet). 
 
Lars Schennings
president Rotary SCFF
 
onsdag den 9 september 2020
Rörelse, rörelse

I går, tisdag 8 september, startade morgonen tidigt med en cykeltur in till Humlegården. Där samlades vi, ett gäng rotarianer. Några var fysiskt på plats och några deltog digitalt.


I samlad trupp tog vi oss till en skyddad plats för att få vara så torra som möjligt. Jo, det regnade denna morgon men det stoppade oss inte. I nästan 60 minuter utförde vi olika rörelser för att få igång kropp och knopp, för att släppa på värk och för att förebygga och verka för ett hälsosamt åldrande.


Stockholm City Första Frukost möts varje tisdagsmorgon 07.15, just nu digitalt, annars ses vi på Scandic Anglais. Hela hösten är inbokade med mycket intressanta föreläsare. Det vill du inte missa!


Tillsammans förebygger och verkar vi för ett hälsosamt åldrande och gör gott för världen.


Må väl, hälsar vår ciceron för morgonen = MåVäl

 
söndag den 30 augusti 2020
Professor Arne Ljungqvist kommer på tisdag

 

God kväll alla rotarianer!


Sista fredagen i sommarmånaden augusti och det har definitivt känts i luften denna vecka att hösten står för dörren. Från min "karantänstation" på Björkö har jag kunnat notera ensiffriga grader på morgonen och en temperatur i luften under eftermiddagarna som understiger den i vattnet. 


I tisdags var vi 21 personer (varav tre gäster) som anslöt till vårt Zoom-möte. Temat för dagen var ett guvernörsbesök av Soledad Aguilar-Oddershede som drog lite om hennes kommande år som Distriktsguvernör för 2350. Vi hade även assisterande distriktsguvernör Elin Mohlin med på mötet som bl a har i sin rollbeskrivning att stötta vår klubb och vara en länk till distriktet. Bra möte som "Solle" gjorde väldigt interativt med många frågor och kommentarer till klubbens medlemmar. Hennes strävan är att göra saker annorlunda och inspirera klubbarna att förändra och förnya sitt sätt att arbeta samt att bli mer synliga i närmiljön. Inte det lättaste att åstadkomma i rådande läge men vi ska göra vårt bästa med denna viljeinriktning. Vi tackade Soledad med att finansiera 10 vaccinationer mot Polio i hennes namn. Detta är klubbens virtuella gåva till våra talare så länge som vi fortsätter med våra Zoom-möten. .


Jag vill påminna om att vi utöver Finlandia Hall också har en vänklubb vid namn E-club, Francophone 9920. Ta gärna chansen att vara med på ett möte när det passar:  Zoom.us/ 345 918 163 every Tuesday at 8pm France time (except on the 3rd Tuesday of each month at 1pm)


Dessutom hög tid att boka er plats till Thielska Galleriet den 17 september. Se vår Facebook-sida och separat inbjudan.


Nästa vecka gästas vi av den levande legenden Professor Arne Ljungqvist. Från en elitidrottskarriär via läkarexamen till ett liv på högsta beslutsfattande nivå inom den olympiska rörelsen och framför allt genom att viga sitt liv åt att jaga fuskare inom idrotten har han blivit lika beundrad som fruktad runt om i världen. Välkommen!


Pga Corona är våra möten digitala.


Under tiden tillönskas eder alla en trevlig helg!


Lars Schennings
President Stockholm City Första Frukost

 
söndag den 23 augusti 2020
Höstens möten är igång
God kväll alla frukostklubbsvänner!
 
Då är vi igång! 
 
I tisdags (18/8) morse spräckte vi nollan och genomförde terminens första möte under min ledning. 17 stycken lyckades ta sig in i cybervärlden via Zoom-verktyget och kunde träffas under en timme samtidigt som jag drog lite om styrelsen, verksamhetens mål för året samt höstens program. Kul att så många prioriterade ett internt möte över att sova en timme extra; en stor uppskattning riktas till denna alerta skara rotarianer!
 
Senare samma dag träffades styrelsen, några av oss IRL (In Real Life) på Anglais och andra via Zoom, för ett styrelsemöte som även inkluderade en repetition av våra viktigaste verksamhetsmål. Vi har MYCKET på gång och jag gläds åt entusiasmen runt bordet. Några i styrelsen rundade av kvällen med en trevlig middag. Verkligen trevligt att träffas IRL (givetvis med distansering och på ett säkert sätt!) Jag vill här påminna om det jag nämnde under frukostmötet, nämligen att vi ser fram emot att ni engagerar er i kommittéer och arbetsgrupper för att hjälpa till att leverera klubbens verksamhetsmål. Förvänta er ett samtal från respektive kommittéansvarig framöver!
 
En aktivitet som planeras i närtid är en specialvisning av konstsamlingarna på Thielska Galleriet exklusivt för vår klubb. Den 17 september SAVE THE DATE äger eventet rum. Begränsat antal platser så boka direkt. Mer information kommer snarast. Eventets överskott går till att finansiera vårt projekt i Moldavien.
 
På tisdag är det dags för nästa frukostmöte. Vi gästas då av vår Distriktsguvernör Soledad Aguilar-Oddershede som ska berätta om sin vision för Rotary och vad som kommer känneteckna hennes år som Guvernör för Distrikt 2350. 
 
Pga Corona är våra möten digitala och tiden för frukostmötet är kl 0730.
 
Lars Schennings
President Rotary Stockholm City Första Frukost

 
söndag den 16 augusti 2020
Vill du delta i våra digitala möten under hösten?

 

Hej, du som är medlem i en annan klubb eller du som är nyfiken på våra Rotarymöten. Vi träffas under hösten via det digitala verktyget Zoom. Kontakta oss gärna via mail; stockholm-city-forsta-frukost@rotary.se - för att få mer information eller en inbjudan till det möte du vill delta i. 

 

Vårt program hittar du här; https://www.rotary.se/stockholm-city-forsta-frukost/Home/Calendar 

Välkommen!
 
lördag den 15 augusti 2020
Rotaryatart 18 augusti 2020

Hej alla klubbmedlemmar!


Hoppas att ni har haft en skön och avkopplande sommar. Av känd anledning har väl de flesta av oss vistats i Sverige, vilket för många har varit en möjlighet att finna vackra platser ”runt hörnet” istället för att leta upp dem på avlägsna platser i världen. För egen del har jag utforskat närområdet i skärgården med kajak vilket har varit fantastiskt, utöver att vara både rogivande och miljövänligt!


Nu kör vi igång mitt presidentår i klubben! Vi har även fortsättningsvis att förhålla oss till Corona och de begränsningar som pandemin innebär för vår verksamhet. Scandic Anglais har givit ett tydligt svar att de inte kan ta emot oss under hösten. Frukostmatsalen har begränsning i antalet gäster de kan ta emot och har även skalat ned sin konferensverksamhet. Detta innebär att alla våra frukostmöten fram till jul blir digitala och hålls med hjälp av Zoom-konferensverktyget, på samma sätt som under våren och försommaren. 


Vi mjukstartar på tisdag med ett internt möte då jag presenterar året verksamhet och vårt program för hösten. 


Lars Schennings

 
torsdag den 18 juni 2020
Presidentskifte och avslutning av klubbens verksamhet inför sommaruppehållet

Presidentskifte och avslutning av klubbens verksamhet inför sommaruppehållet


Tisdagen den 16/6 avslutade vi klubbens verksamhetsår med presidentskifte och kort sammanfattning av året. Först visades bilder då vår president Eva B Henriksson överlämnade, till tillträdande president Lars Schennings, presidentkedjan med det stora tunga Rotary-emblemet som ska bäras runt halsen av den som innehar befattningen. Han fick även en presidentnål att sätta på kavajslaget och övertar formellt presidentrollen med ny styrelse från den 1 juli. Själva överlämnandet av dessa regalier skedde de facto kvällen före mötet då klubben arrangerade en fysiskt träff inför sommaravslutningen med bouleturnering och middag på Villa Källhagen. Det var nio deltagare som kom och hade trevligt, givetvis med tillräckligt avstånd emellan oss. Eva delade då även ut priser som hon själv hade bekostat; ett presentkort till vinnaren av bouleturneringen David Mattsson och även ett till undertecknad för arbetet med klubbens program och referat av dessa under året. Stort tack Eva från oss båda!


Som avslutning på presidentåret konstaterade Eva: "Presidenter kommer och går, medan klubbens medlemmar består". Hon tackade alla medlemmar som engagerat sig i de olika kommittéerna och de som hållit i det arbetet som Margaretha Backemar med medlemskommittéen, Moldavien-projektet med Gunnar Åkerblom, TRF-kommittéen med Monia Sturén, UF, Ung Företagsamhet med Lillemor Starlander, AW-gruppen med Gunnar Åkerblom, Affärsluncher med Lars Schennings, Resekommittéen med Claes Roos och Programkommittéen med undertecknad.


När Lars intervjuade Eva ställde han den klassiska sportfrågan "Hur känns det?" besvarade Eva den med att det är med blandade känslor hon nu slutar sitt presidentår. Hon sa att det har varit ett intensivt år och nu är det med lite melankoli hon ser tillbaka på ett roligt år med många nya kontakter. Hon berättade vad hennes företrädare Samuel Holgersson hade sagt när han slutade - "Just när man har fått upp ångan är det dags att sluta". Alla vet ju att det är ett år man sitter som president i en Rotaryklubb, så det är bara att gilla läget. Eva var mycket nöjd med att klubben under året fått två vänklubbar. Lars underströk att Eva varit otroligt angelägen om att utveckla klubbens verksamhet och vad var hon då mest nöjd med? Jo hon tyckte det mesta hade varit roligt, liksom att träffa många nya personer. Den stimulansen måste hon ha, annars kan hon bli uttråkad. Även att vi gjort mycket gemensamt och att alla kommit med idéer, så programmet har alltid haft något för alla. Hon tycker det är roligt med den energi det givit! Hur har hon då kunnat kombinera presidentskapet med att vara yrkesverksam? Eva menar att "Allt går, man får tänka ett år, det är ju ändå en begränsad tid". Det är ju också många medlemmar i klubben, så vi kan hjälpas åt. Bra nya idéer som medlemskommittéen kommit fram till i år kan verkställas nästa år t.ex. Man kan använda klubbens medlemmar som resurs för att få avlastning.


När coronapandemin satte fart i mars såg vi oss nödgade att ställa in våra fysiska frukostmöten under en period, men det var endast fyra möten plus en veckas påskuppehåll vi ändå skulle ha haft. Sedan tänkte vi till, vi måste över tröskeln för att ändå försöka träffas på något sätt och ställde då om till det enda genomförbara sättet att ses under rådande omständigheter; Zoom videomöten som vi har hållit sedan dess med bra uppslutning av både talare och deltagare. Eva visade ett bildcollage hon hade gjort från verksamhetsåret som gått. Vi har haft bra föreläsare hela året som har attraherat medlemmarna och många gäster. Bilderna visade exempel på talare och ämnen som vi har haft under året och inom vilket av våra fokusområden: Christina Jutterström - exempel på en av flera mediakändisar, Gärdesloppet - anknyter till lokalsamhället, USAs marinattaché i Sverige Captain Jennifer Jones - internationellt, Mindful AB ang integration inom rekrytering - yrkestjänsten, Gunnar Lindberg Norska Transportekonomiska Institutet ang höghastighetståg - påverkar samhället, Jan Skjoldhamme ang vågkraft - miljö och hållbarhet, Aviciis pappa  - psykisk ohälsa hos unga och i detta fall också en stor begåvning. Våra nytillkomna medlemmar har presenterat sig genom inte mindre än sju egoföredrag under verksamhetsåret. Claes Roos ordnade med att kören som brukligt varje år framför julsånger. De kvällsaktiviteter vi genomfört är champagneprovning med expert/skribent Fredrik Schelin, organiserat av Ewa Bolwig, stadsvandring i Stockholm med guidning av Stella Fare ordnat av undertecknad och nu senaste bouleturnering med middag ordnat av presidenten. Vi deltog i Strömmingsrodden i Helsingfors då vi också undertecknade att bli vänklubb med Finlandia Hall Rotaryklubb som bjöd in oss till detta stora evenemang som de är med och arrangerar varje år. Vi har nyligen plockat skräp på Gärdet och ett par medlemmar deltog även i distriktets aktivitet vid Norr Mälarstrand för att ta hand om skräp som dykare tagit upp från botten.


Vi har skaffat två vänklubbar under året: Finlandia Hall och E-kubb 9920. Den förstnämnda har deltagit med flera medlemmar i vårt vänklubbsmöte nyligen, då de flesta av dem talade svenska. De själva håller videomöten på finska. E-klubb 9920 är mycket internationell, håller alltid sina möten digitalt, oftast på engelska, ibland på franska och där har flera av oss deltagit från det att vi nyligen blev vänklubbar. Den klubben har hela 52 vänklubbar, så vi kan ha fler om vi önskar.


Vi har för första gången i klubbens historia sökt och även fått District Grants på 15.000 kr för vårt Moldavien-projekt. De som arbetat med det är Gunnar Åkerblom, Svetlana Asgharian, Mikael Häussling Lövgren och Maria Ahnmark. Vi måste dock själva bidra med 30.000 kr för att få det och då behöver vi 12.000 kr till för att nå dit.


Lillemor Starlander har hållit i arbetet med att vi hjälper UF-företag från Jensen Gymnasium Södra, som huserar i Gamla stan, med mentorer. Så med hjälp av våra medlemmar Jan Nilsson, John Franklin och Fredrik Henckel har tre UF-företag arbetat fram sina affärsidéer under läsåret. De tre är "Be Wrapped UF" som skapat en produkt för matförvaring av återvunnet tyg och bivax, "Feelgood UF" som hjälper svårt sjuka barn genom att de sjuka barnens teckningar trycks på muggar och t-shirts som säljs till förmån för dessa barn och deras familjer så de kan bo tryggt och nära sjukhus på Ronald MacDonald Hus i Uppsala och sist men inte minst "17 sagor UF" som skapat en saga för vart och ett av FNs 17 klimatmål som de tryckt som 17 olika sagoböcker som säljs i en box. Det sistnämnda UF-företaget erhöll silver i SM-tävlingen för UF-företag! Lillemor fyllde i att ungdomarna är mycket värda då de är vår framtid och på det här sättet lär de sig mycket om budget och planer. Eva framhöll även distriktets seminarium speciellt den om PR som Paul Ronge höll i som lärorikt, att affärsluncherna varit givande och att klubbarnas AW hade varit trevliga, speciellt den vår klubb arrangerade i Gamla stan. Dessutom hade Eva ett förslag som gillades av mötet; att vi fotograferar av de bordsflaggor som medlemmar får med sig till vår klubb då de besökt en Rotaryklubb i ett annat land, vi lägger upp bild på under dokument, club admin på rotary.se och sedan får medlemmen som kommit med bordsflaggan tillbaka den, detta för att vi inte har någon egen lokal och att det är synd att flaggorna i annat fall blir liggande i klubbens väska.


Lars fick sedan besvara frågan "Vem är Lars?" Han berättade att han är 58 år, gift med Eva som numera är egenföretagare inom inredning, altaner, skötsel och underhåll och var tidigare på IBM som civilekonom. De har en 26-årig son som efter utbildning nu arbetar sedan två år och en 24-årig dotter som läser i Köpenhamn. Lars själv är civilekonom och arbetar som CFO på ett oljeprospekteringsbolag som arbetar med utvinning av olja i Västafrika. De bor i Vasastan och har fritidshus på en ö i Norra Stockholms skärgård, där de nu har byggt ett permanent hus. Han tycker om att vara på sjön i sin båt och sedan 4-5 år spelar han även tennis. Han gick med i Rotary för några år sedan för att träffa nya människor med annan bakgrund, inom olika yrkeskategorier, med könsbalans och människor med olika erfarenheter som ger större bredd. Han är morgontrött, men finner efter varje frukostmöte med klubben att han kommer ut därifrån med att alltid ha lärt sig något nytt som han inte visste och tar med det till kafferasten. Lars tycker det är fantastiskt med livslångt lärande och att varje vecka lära sig något nytt! Han har ett motto för kommande verksamhetsår, det är en siffra: "75". Det är målet att nå beträffande antalet medlemmar. I dagsläget är vi 56 inkl två som är hedersmedlemmar. Vi har bra tillströmning, bra mix och relativt låg medelålder, men vi behöver öka med ca 20 nya medlemmar. Idag är vi 33% kvinnor och 67% män. Vi har haft många gäster under året men pga coronapandemin kom medlemsvärvningstävlingen av sig, då det var inte lika attraktivt att bjuda in gäster till videomöten för att sedan värva dem som medlemmar. Gunnar tipsade om att unga medlemma kan lockas till klubben genom hållbarhetsarbetet som ESRAG gör. Lars har en plan när det gäller aktiviteter och menar att klubb och program är viktigast. Henric Holgersson som nu tillträder som programansvarig har redan bokat in hela höstens program och det finns enkelt att se på klubben egen hemsida: https://www.rotary.se/stockholm-city-forsta-frukost/home/ .


Evas motto var under året som gått "Rotary i tiden" och internationellt var temat "Rotary connects the world". Det tema som nya världspresidenten har för kommande verksamhetsår är "Rotary open opportunities".


Slutligen ville Eva påminna om att Rotarys världskongress i år är virtuell, så det är enkelt för alla att delta genom att anmäla sig på nätet. Den äger rum lördag 20- fredag 26 juni. Man anmäler sig till den eller de programpunkter man önskar. Dessutom arrangerar distriktet under ledning av hållbarhetsansvarig Marie Carlsson, en workshop för hållbar utveckling i Östersjöregionen, torsdagen den 25 juni kl. 11-15. Även för detta anmäler man sig på nätet och man bokar upp sig för två timmar.


Lars bjöd in till höstens program som för ovanlighetens skull även innehåller ett utomhusmöte, den 8 september, med lätt träning under ledning av vår medlem Lena Carlmark.


Varmt välkommen åter till klubbens frukostmöten som startar igen tisdagen den 18 augusti. Några dagar innan mötet mailar vi dig som vanligt all information.


Tills dess önskar vi dig glad midsommar och en riktigt trevlig och fin sommar!


Ewa Wasshem Ekblom

Avgående programansvarig

 
måndag den 15 juni 2020
Vänklubbsmöte med vår vänklubb i Helsingfors, Finlandia Hall Rotaryklubb
Tisdagen den 9/6 hade vi videomöte till största delen på svenska och lite på engelska med vår vänklubb i Finland. Med på mötet hade vi tre personer från Finlandia Hall; Hannele Kauranne, Tarja Uitti och Erik Rosenlew. Erik berättade att deras klubb också är en frukostklubb, från 1996, och de har sina möten på torsdagsmorgnar 7.30-9.00 på ett kafé mitt i Helsingfors. De är ca 70 medlemmar brett representerade från samhällets olika verksamheter. De har stor andel kvinnor, hela 40%. I Helsingfors-området med omnejd finns över 70 klubbar. För att utvidga sin syn och sina tankar har de bra föreläsningar, liksom vi. De ser fram emot att besöka oss för att höra även på våra föredrag. De har tre områden de arbetar med i klubben: Östersjön, Internationell verksamhet och Ungdomsverksamhet. 
 
1. Östersjön har fått ta emot för mycket näringsämnen och det är ett ganska instängt och grunt hav. De arbetar långsiktigt för att få bukt med övergödningsproblemet. De lyfter fram det, ser till att ständigt finns på agendan och håller ämnet aktuellt. Konkret har de samlat in medel till utvecklingsprojekt som t.ex. reningspumpar till septitankar. De samarbetar också med andra i Strömmingsrodden och de kopplar även ihop sin aktivitet med den populära strömmingsmarknaden i Helsingfors som funnits sedan 1743, vilket har haft stor betydelse även för marknaden som då får sälja mer. Det blir både naturligt och lyckat. För Strömmingsrodden lånar man ett 20-tal kyrkbåtar för vardera 12 roddare/båt och allt som allt är det ca 90 båtar som deltar i rodden. Strömmingsrodden som är mitt i Helsingfors varar i ca 1,5 timme och under turen tar deltagarna vattenprover och mäter hur långt ner man ser. Sikten har blivit bättre med åren. Stämningen är god, lite av karnevalstämning och den fysiska aktiviteten avslutas med en god lunch och trevliga föreläsningar. Insamlingen av medel har varit bra i samband med aktiviteten vilket gjort att klubben kunnat stötta ett vattendistrikt så de kunnat köpa dyr apparatur för att kunna mäta näringsämnen i vattnet. Det är värdefullt att kunna mäta kontinuerligt betydelsen av jordbruk och kraftiga regn och vattendistriktet har förmedlar tillbaka till klubben vilken nytta de haft av detta. 
 
2. Internationell verksamhet har varierat mycket beroende på vem som organiserat och karaktär. Det har handlat om konst och kultur som t.ex. kulturresor till Europa och längre bort. Man har bekantat sig med bl.a. muséer, musik, arkitektur och det kulinariska. De har haft guidning av insatta personer i ett lands kultur t.ex. den italienska. Förutom att vi är deras vänklubb har de även en i Italien. De skulle gärna vilja vara med oss när vi sedermera kan genomföra vår planerade bussresa till Reijmyre Glasbruk. Östersjön binder ihop oss!
 
3. Ungdomsverksamheten ser de som en investering i framtiden. Sedan 2005 har har de haft utbyteselever och just nu under ett år är det en pojke från Italien och en från USA. Ungdomarna skaffar sig erfarenheter, blir världsvana och glada av alla upplevelser. Som exempel fick en av deras utbyteselever i Peru besöka Perus parlament. 
 
Erik och hans kollegor i Finlandia Hall Rotaryklubb hoppas att Strömmingsrodden blir av i oktober i år igen som det är planerat och vi i vår klubb har också tänkt att delta igen om så är möjligt. Det beslutas nu i veckan huruvida det ska ställas in eller ej, på grund av coronaläget. I båda våra Rotaryklubbar ser vi fram emot att träffas när det är möjligt och vi kan ju i alla fall ses och prata med varandra som vi nu gjorde i videomöten!
 
 
lördag den 6 juni 2020
Gärdesloppet och Prins Bertil Memorial

Gärdesloppet och Prins Bertil Memorial
Tisdagen den 2/6 talade Thomas Hedberg, Tf Generalsekreterare och vice ordf i KAK, Kungliga Automobilklubben.

Thomas berättade att det var mycket bra uppslutning av bilar anmälda inför året Gärdeslopp som skulle ha ägt rum nu på söndag 7 juni. Redan tidigt i våras beslöt KAK att ställa in denna populära folkfest i år, pga coronapandemin. Han visade bilder och berättade för oss om bakgrunden till Gärdesloppet och hur det har utvecklats. I bilens barndom 1912 genomfördes den första biltävlingen, en vinterkappkörning med 5 bilar som startade på Stadion i Stockholm och gick till Göteborg på kostigar, som det var vid den tiden. Många bröt loppet och snittförbrukningen var 200 liter. Vinterrallyn genomfördes där man tävlade från punkt A till punkt B mellan Göteborg och Stockholm, även tur och retur. Men i USA och England började man att tävla på rundbana istället.

Vi förflyttade oss till 12 februari 1922 då det allra första Gärdesloppet ägde rum på Ladugårdsgärde. Vinterkappkörning på en rundbana på 2,6 km mellan Borgen och bortom nuvarande Filmhuset med en midja på mitten. De hade ansökt och fått det godkänt hos polis, miltär och myndigheter. Dagarna före loppet hade de preparerat banan genom att skrapa, vattna, lägga på grus och makadam, upprepat, för att att få fram ett fast underlag med bra grepp. Det töade dagen innan, men sedan frös det på så det blev -5 C och sol, vilket var perfekta förhållanden. Arrangörerna var oroliga för att publiken skulle välja att gå på en bandymatch på Stadion eller en backhoppningstävling i Fiskartorpsbacken som också ägde rum denna dag. För att locka åskådare körde 100 bilar i kortege genom hela stan till Valhallavägen -  och det kom 10.000 människor! Publiken fick pulsa sig igenom mycket snö och många kom på skidor. Målgången av loppet var vid Borgen och prisutdelningen ägde rum vid midjan på banan. Kung Gustav V var där och militären hjälpte till. Vid "fara å färde" hade de ett signalsystem med bollar och med flaggor i rött och grönt som det i så fall skulle viftas med. Vid Värtavägen, Valhallavägen och Greve von Essens väg hade de biljettkassor och tog betalt för inträde. Kaos med växelkassor var den enda fadäsen. Herr Osterman vann hela loppet. Han hade en bakgrund inom bilar och drev Ostermans Marmorhallar, som var en stor bilhall på Stureplan. Detta var en sport för välbärgade och förarna var eleganta. Bilarna hade varken dubbdäck eller snökedjor. De kom upp i 100 km/tim på raksträckan före målgång. Ingen bil välte och ingen annan olycka inträffade. Stockholmstidningen skrev om loppet med karikatyrer och att några sålde halmskor till publiken. Gärdesloppet kördes även 1924, men sedan inget mer. Det återuppväcktes genom att Staffan Kjellberg uppvaktade Djurgårdsförvaltningen, prins Bertil, prinsessan Lilian och Stockholms stad för att få genomföra Gärdesloppet igen. Den sista söndagen i maj 1994 startade det i ny tappning på Biskopsudden, Djurgården och har utvecklats till ett av Sveriges största årliga endagsevenemang. Det var en blöt vår 1994 så det var lerigt och de flesta körde fast. Kortegen kör nu genom stan från Djurgården, via Gamla stan, Stadshuset, Kungsholmstorg, Vasastan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan och Strandvägen. Det blev dock många proppar i hela stan och drog ut på tiden. Bankörningen som år 2000 fick namnet Prins Bertil Memorial invigdes då av prinsessan Lilian. Det är en sk regularitetstävling vilket innebär att man kör mot en uppsatt idealtid. Banan är 2.500 meter, snitthastigheten 30 km/tim. Man måste kompensera för skillnader mellan raksträckor, kurvor och olika underlag. Varje varv av de tre varven som körs efter varandra ska så nära som möjligt köras på 3 min och 10 sek, dvs totalt 9 min och 30 sek. Differenser per var ger minuspoäng. Man tävlar i olika klasser. Concours De Charme är en tävling om att vara klädd så det matchar bilens tidsera, bästa helhet mellan person och bil vinner pris. Barnen kan prova lådbilskörning i en backe med halmbalar på sidorna. Det finns åtta lådbilar att låna och man får själv dra upp bilen inför nästa körning. Ca 2-300 barn brukar vara med och alla får diplom.

För 4 år sedan var det 25-årsjubileum och då tyckte Staffan Kjellberg att det var dags att sluta och bad KAK ta över hela evenemanget i egen regi, då de hela tiden hade varit med och hjälpt till, liksom Automobilhistoriska klubben, AHK. Så KAK tog över och då flyttades evenemanget till ängarna på andra sidan av Djurgårdsbrunn. Det deltar många förkrigsbilar och bilar som är 30 år eller äldre, vilket gäller fortfarande för de bilar som ställs ut på platsen. Men för ett år sedan ändrades åldersgränsen till 50 år eller äldre om man ska vara med i Prins Bertil Memorial med totalt 80 bilar. Man tävlar i fyra olika klasser och totalt. Klasserna är: 1.Damklass - där enbart damer deltar, 2. War - förkrigsbilar, 3. Classic - bilar 1945-1959 och 4. Young Timers - 60-70-talsbilar. Man kör två gånger alla heat och endast två bilar/klass går vidare till final. I finalen tävlar 8-10 bilar, blandat alla klasser. Tävlingen är spännande för både deltagaren och publik, då det ofta handlar om endast 100-dels sekunder i differens mellan ekipagen som placerar sig i topp. Målgången passeras i slutet av varje varv där kommentatorer berättar lite om bilarnas historia för den stora publiken. Tävlingsförare och tidtagare/kartläsare har vita overaller med KAK på ryggen och märken fram varje år de deltagit i Prins Bertil Memorial. Funktionärerna som sköter säkerhet och ordning är volontärer och klädda i röda overaller med KAK på ryggen. Kortegen startar numera på morgonen i Hagaparken och går via Haga Norra, Sveaplan, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan, Strandvägen till Djurgården. Ca 3-400 bilar deltar i kortegen och ställer sedan ut på evenemanget. En del av de som är med i Prins Bertil Memorial avstår att vara med i kortegen då de har lätt att koka om det går för långsamt. Utmed kortegevägen är det 50.000 åskådare och lika många kommer till evenemanget som varar från förmiddag till sen eftermiddag. Under Gärdesloppet bjuder under dagen även på annat, som flyg i luften, fallskärmshoppare och klassiska båtar i Djurgårdsbrunnskanalen. I år skulle det ha ägt rum på Gärdet, på samma plats som Nationaldagsgaloppen den 6 juni som ju är en lördag. Detta för att nyttja allt det som ändå byggts upp dagen innan och på så sätt skapa ett tvådagarsevenemang som båda drar 50.000 människor. Det var i år 35 förkrigsbilar från 1908-1932 anmälda, även bilar från Danmark.

Vi får se fram emot detta populära evenemang nästa år!

 

 
fredag den 29 maj 2020
Peter Sandberg

Tisdagen den 26/5 höll Peter Sandberg sitt egoföredrag. Peter blev medlem hos oss för ca ett år sedan och har i sin ungdom varit utbytesstudent i USA genom Rotarys försorg. Han har ett spännande arbete som utredare på SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund. Han ansvarar för deras syn på digitaliseringen av samhället, välfärdsteknik, bostäder, vård och omsorg - utifrån ett äldreperspektiv. Han är tornedaling från Malmfälten i Lappland. Då han tillhör en köpmannasläkt har han lära sig att tänka affärsmässigt, skapa möjligheter och driva företag.Välfärdsteknik är en ny marknad som drivs av entusiaster som han ser likheter från när han själv var med om att starta privatskolor, då det hade blivit tillåtet.

Hans familj består av fru Ulla som är HR-chef på Riksdagen och deras två katter. De bor på Södermalm och i det runstens-täta Runeby, Blacksta, nära Flen, i Sörmland. Peter engagerar sig lokalt i Svenska Kyrkan, Bygdegårdsförbundet och i Bygderåd. Han berättar om Tornedalen som han växte upp i, där det är obligatoriskt att klara sig i naturen genom att jaga och fiska. De har ett eget språk, matkultur, byggnadsstil och hantverk.

1809 delades Tornedalen mellan Finland och Sverige och de har en flagga med färger från båda länderna: gult, vitt och blått, men utan kors "ty inga korsfarare vi varit". De är indelade i klaner, uppträder gärna i grupp och har starka kvinnor. De kan stoltsera med mjukt tunnbröd, vodka, författaren Mikael Niemi och Charlotte Kalla.

Peter berättade om att släkten hade slagits i Finska inbördeskriget 1918 och om sin farmor som lärde honom spela piano, fiol och läsa dikter av Pushkin på ryska (vilket krävs för att de ska komma till fullt uttryck, som hon sa).

Han har varit vildmarksguide inom jakt, fiske och forsränning med brittiska och tyska gäster som han sedan umgåtts med. I USA utbildade han sig till journalist och arbetade på en radiostation norr om Chicago. Han har varit radioproducent, musikproducent, radiopratare och även gjort direktsändningar utan telefonsluss i Sveriges Radio och P4 Radio Norrbotten. Han intervjuade kändisar och frågorna byttes ut i efterhand, "coolt" att vara med i tyckte de.

I många år var han discjockey på olika klubbar runt om i Sverige, producerade dessutom färdigmixad musik för ett brittiskt skivbolag. Idag lyssnar han helst på High-End klassisk musik.

Peter har drivit olika spännande projekt inom marknadsundersökningar för Nokia i Helsingfors, marknadsföring för läkemedel i USA och England, livsmedel och vin i Italien och byggmarknaden i Israel, Libanon och Egypten. Han har startat Klara Teoretiska Gymnasium och Internationella Hotell- & Restaurangskolan, som båda nu drivs av Academedia. I restaurangskolan fick eleverna praktisera även utomlands, deltog på Nobelmiddagen och träffade kända kockar, vilket bidrog till att höja statusen och yrken som kock och barrista blev trendyrken.

Mat och dryck är idag några av Peters stora intressen och han tycker Italien är fantastiskt. Han importerar privat vin från en ort i Italien där han blivit så känd att de har utsett honom till hedersmedborgare. Dessutom är han med i Whisky Academy of Scandinavia, som bidragit till ökat intresse och kunskap om maltwhisky. Peters hobbies är High-End Hifi & klassisk musik, mat & dryck, språk & film, litteratur & att skriva samt landsbygdsutveckling.

Han har bott i Stockholm i ca 20 år, tycker det är en liten stad och han brukar tilltala folk i kassakön.

Peter avslutar med ett visdomsord: Någon måste visa att det går!

 

 
fredag den 22 maj 2020
Hållbara företag är framtidens företag

Tisdag 19 maj talade Gunilla Östberg som själv är nybliven medlem av Stockholm Djurgårdens Rotaryklubb och hon berättade att företag som är hållbara är mer lönsamma och mer konkurrenskraftiga än andra företag. Hållbarhet ligger henne varmt om hjärtat och det är inte bara för att det är nödvändigt och viktigt, vi kan också skapa något väldigt bra bra för människor, samhällen och företag. En röd tråd genom hennes yrkeskarriär har varit att arbeta med hållbarhet. I början handlade det mycket om miljöfrågor då hon arbetade med forskning och produktutveckling och var ute hos kunder. Redan i början på 90-talet såg hon hur företagen kunde dra nytta av det och skapa affärsnytta. Hon gav exemplet Södra Cell som kunde sälja miljövänligt blekt papper till högre pris än klorblekt, så för dem var det lönsamt redan från början och genom åren har hon sett många sådana exempel. I mer ledande positioner började hon använda hållbarhet som ett strategiskt verktyg i företagen, vilket blev ett framgångsrecept så de stärkte sitt varumärket, ökade konkurrenskraften och såg en bättre lönsamhet.

Gunilla bestämde sig 2010 för att gå ut och sprida kunskapen, för att snabba på omställningen och för att bygga på Sveriges och företagens konkurrenskraft. Tillsammans med en kollega kom hon ut 2016 med boken "Hållbara affärer - så ökar du företagets konkurrenskraft och lönsamhet", för att inspirera företag. I den beskrivs hur man går till väga med exempel på hur olika företag har gjort för att ställa om. Boken kan beställas av henne direkt t.ex. via hennes sida på LinkedIn. Man kan alltså göra gott för världen och samtidigt stärka företagens position på marknaden genom ökad lönsamhet, attrahera duktiga medarbetare, stärka varumärket, attrahera investerare och minska riskexponeringen.

Gunilla kom sedan in på att läget börjar bli akut med tanke på våra ekosystem. Hon påpekade att det redan idag görs mycket, speciellt i de Skandinaviska länderna och att trenden fortsätter. Positivt är att världens ledare enades om två viktiga avtal 2015; Agenda 2030 och Klimatavtalet. Genom det finns ekologiska, sociala och ekonomiska målbilder för hållbar utveckling att använda. Alla berörs, alla måste bidra och vi måste öka tempot. De som kan påverka är våra politiker, våra företag och vi konsumenter. De egna besluten kommer vara avgörande. De allra flesta företagen ligger i framkant och integrerar hållbarhetsarbetet i sin affärsmodell, visar en undersökning. Trenden är positiv och tydlig att arbetet med hållbarhet blir mer och mer ambitiöst, vilket beror på att kunderna vill ha hållbara lösningar. Många företag ser också att hållbarhet är mer lönsamt, de kan attrahera duktiga medarbetare genom att och de hittar en bredare marknad. Många företagsledare vill heller inte längre arbeta med icke hållbara lösningar, exempelvis IKEA. Miljöcertifierade fastigheter betingar ett högre bolagsvärde än de som inte är det. Deras lokaler kan också hyras ut till högre pris då de företag som vill hyra lokalerna själva vill ha profilen av att vara helt hållbara och då måste ju även lokalerna vara det. Många driver på i rätt riktning och inte minst digitalisering, AI och teknisk utveckling gör det möjligt. Den bästa drivkraften är att företagen ser affärsnyttan och att investerarna har fått upp ögonen för hållbar utveckling. Själva omställningen skapar i sig också en enorm affärsmöjlighet. 
fredag den 15 maj 2020
Mikael Häussling Löwgrens egoföredrag

Tisdagen den 12/5 höll Mikael Häussling Löwgren sitt egoföredag. Han kom till oss för ca ett år sedan från Stockholm Strand Rotaryklubb. Han  berättade här om sitt liv och visade bilder. I hans familj finns vid sidan av honom hans hustrun som är från Tyskland och är jurist samt deras tre barn. Sonen är äldst och studerar teknisk kemi på tekniska universitetet i Berlin, mellandottern läser teknisk biologi på tekniska universitetet i Hamburg och yngsta dottern går i sjunde klass i Tyska skolan i Stockholm. De bor sedan 20 år i en villa i Täby. I en utbyggd del av villan har Mikael sitt kontor. Vår, sommar och höst tillbringar ofta familjen på sitt sommarställe som ligger på en ö i havet. Mikael föddes i Limhamn. Han har bl.a. bott i Malmö, Stockholm, Göteborg och Uppsala samt i Spanien och Tyskland. Han gick i skolan i Malmö och Kalmar, läste till El/Tele gymnasieingenjör, gjorde militärtjänstgöring och utbildade sig till civilekonom på Uppsala universitet. Han pluggade också i Spanien under två somrar och en vinter. Än i dag läser han spanska böcker varje år.


Därefter berättade Mikael om sina fem hobbies

1. Neurologi. Intresset för neurologi föddes 2008. Han har sedan dess studerat ett 70-tal böcker i neurologi, de flesta på tyska, några på engelska och spanska. Han läser enbart neurologiböcker av författare som skriver om sin forskning och är professor i ämnet.

2. Jujutsu. Mikael tränar kampsporten jujutsu 2 gånger i veckan i vardera 2 timmar och till hösten ska han gradera till 3:e Dan.

3. Kyrkan. Han är folkvald för Borgerligt alternativ, BorgA, i Täby Församling i Svenska Kyrkan, ordförande i församlingsstyrelsen i S:t Olof och sitter i Kyrkorådet och Kyrkofullmäktige i Täby Församling. De förvaltar många fastigheter, har ett 90-tal anställda och omsätter över 100 milj kr/år.

4. Rotary. I Stockholm Strand Rotaryklubb har han sedan 2011 varit sekreterare, klubbmästare och president. Han och hans fru har besökt Rotaryklubbar i Asien, Afrika och Europa.

5. Skriva. Sedan 2005 har han även ägnat sig åt att skriva om affärsutveckling och var redaktör för Bonniers Affärsutvecklingshandbok under några år. Han skriver om sådant han själv upplever och är därmed som han själv säger en teoretisk praktiker eller praktisk teoretiker. Han har för tillfället inget skrivprojekt.


Slutligen berättade Mikael om sitt yrkesliv. När han 1988 läste spanska i Spanien träffade han några tyskar vilket återkuppväckte hans intresse för tyska, som också var hans B-språk på gymnasiet, så han tänkte att det är bra att kunna för framtiden. Det ledde honom vidare 1990 till praktikarbete och som Management Trainee på IKEA i Frankfurt. Han har även arbetet på Electrolux i Tyskland, Acando i Sverige, Permobil i Europa med affärsutveckling och företagsledning. 2007 startade han sin eget företag Venture Partners som hjälper företag med realisera sina tillväxtstrategier. Han har också investerat i bolag och varit aktiv i styrelsearbetet för driva deras tillväxt. Ett uppdrag han har nu är strategistyrning av ett företag som är oberoende konsultmäklare inom IT  Han hjälper dem att få styrsystem och styrningsarbetet att fungera i praktiken. Han tar sig gärna an företag som omsätter 0,5-1 miljard, som inte är 100% professionellt styrda och som inte har skiljt på styrande och ledande funktion. Han får då rollen som coach eller ordförande och hjälper dem att skilja på funktionerna så de blir två ledningsteam med var sin uppgift. Ett annat uppdrag är ett företag inom glasfibernät- utbyggnad och drift, som han varit med och etablera i Tyskland. Mikael har lett bolag i Tyskland, han vet hur hela bolagscykeln ser ut där och han kan språket och kulturen. Denna unika kombination gör att han oftast får sådana uppdrag, men uppskattar även andra uppdrag som inte kräver lika mycket resande. Mikael sade att Tyskland med sina mer än 80 miljoner invånare har en expansiv marknad med stor konkurrens men framför allt med många fler affärsmöjligheter än i Sverige. Han om någon vet!

 

 
torsdag den 7 maj 2020
ESRAG - miljömässig hållbarhet i Rotary

I tisdags den 5/5 talade Klas Holmlund som är rotarian, under rubriken "ESRAG - miljömässig hållbarhet i Rotary". Klubben möttes per videolänk.

ESRAG är en förkortning av Environment Substainability Rotary Action Group och arbetar för och med Rotary för en miljömässigt hållbar planet. De vill förstärka Rotarys image och öka relevansen för nästa generation. Klas med några Rotarykollegor i Stockholm som också var med på mötet, däribland vår Gunnar Åkerblom startade denna europeiska del. De arbetar för några av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling till 2030 som antogs på hållbarhetsmötet 2015, baserat på fakta och vetenskap.

Rotary arbetar redan med många av de 17 globala målen, men ESRAG fokuserar arbetet på följande sex mål:

Mål 7  Hållbar energi för alla

Mål 11  Hållbara städer och samhällen

Mål 12  Hållbar konsumtion och produktion

Mål 13  Bekämpa klimatförändringarna

Mål 14  Hav och marina resurser

Mål 15  Ekosystem och biologisk mångfald.


ESRAG arbetar med

1. Att öka insikten om miljö och hållbarhet hos våra Rotarykamrater

2. Inspirerar och uppmuntra start av effektfulla hållbarhetsprojekt

3. Öka antalet ESRAG-medlemmar, ju fler budbärare desto fler projekt

4. Etablera Miljö- och hållbarhets-ordförande eller -kommitté på distrikts- och klubbnivå


Klas visade sedan en 16 minuter lång film som beskrev miljö- och klimatförändringar och global uppvärmning som bl.a. lett till översvämningar, mer frekvent extremt väder och flyktingströmmar på grund av det. Uppvärmningen av vattnet ökar på uppvärmningen ytterligare. CO2-halten som ökat de senaste 50 åren kommer till 35% från eluppvärmning, 24% från jordbruk, 21% från industrin och 14% från transport. Filmen visade på lösningar som t.ex. att fossila bränslen till viss del kan ersättas av solpaneler, vindkraft och elektricitet. Bilar, flyg och båtar kan drivas med andra drivmedel som el t.ex.

ESRAG Europe arbetar för att nå 20 länder, 6.000 Rotaryklubbar och 240.000 Rotarianer. Redan idag finns flera projekt som t.ex. Rädda Östersjön, End Plastic Soup och trädplantering av 5 milj träd. Lars-Erik Rydbrant som var med på mötet från distriktets samhällstjänstkommitté sa att distriktet vill samverka centralt i dessa frågor.

Medlemsavgiften för att vara med i ESRAG Europe är 30 dollar/år och man kan bli medlem genom att gå in på ESRAG Europes Facebooksida och klicka i att man vill bli medlem.