Foto: EBH
 

Stockholm City Första Frukost Rotaryklubb träffas varje tisdagsmorgon på hotell Scandic Anglais. Vi äter frukost tillsammans i restaurangens frukostområde och lyssnar därefter till ett inspirerande program en trappa upp. Scandic Anglais är beläget mellan Stureplan och Humlegården i centrala Stockholm.

Stockholm City First Breakfast Rotaryclub meets every Tuesday morning at the Scandic Anglais Hotel. We enjoy breakfast together in the restaurants breakfast area and then listen to an inspiring program upstairs. Scandic Anglais is located between Stureplan and Humlegården in the city center.

På grund av den pågående coronapandemin håller vi sedan några veckor klubbens frukostmöten digitalt i datorn via Zoom videomöte på tisdagar kl. 8.00-8.30. Dagen före mötet mailar vi ut en länk som de som vill delta ska klicka på strax före mötet, från kl. 7.30 till senast kl. 7.50. Det som krävs är en dator med kamera, vilket ger störst skärm. Alternativt går det även att använda en smartphone eller en läsplatta. Så snart Folkhälsomyndigheten blåser faran över håller vi vanliga fysiska möten igen. Tills dess är du varmt välkommen att vara med på våra videomöten där vi varje tisdagsmorgon som vanligt lyssnar på en intressant föredragshållare -  samtidigt som vi alla ses, hörs och kan prata med varandra!

Klubbartiklar
fredag den 29 maj 2020
Peter Sandberg

Tisdagen den 26/5 höll Peter Sandberg sitt egoföredrag. Peter blev medlem hos oss för ca ett år sedan och har i sin ungdom varit utbytesstudent i USA genom Rotarys försorg. Han har ett spännande arbete som utredare på SKPF, Svenska KommunalPensionärernas Förbund. Han ansvarar för deras syn på digitaliseringen av samhället, välfärdsteknik, bostäder, vård och omsorg - utifrån ett äldreperspektiv. Han är tornedaling från Malmfälten i Lappland. Då han tillhör en köpmannasläkt har han lära sig att tänka affärsmässigt, skapa möjligheter och driva företag.Välfärdsteknik är en ny marknad som drivs av entusiaster som han ser likheter från när han själv var med om att starta privatskolor, då det hade blivit tillåtet.

Hans familj består av fru Ulla som är HR-chef på Riksdagen och deras två katter. De bor på Södermalm och i det runstens-täta Runeby, Blacksta, nära Flen, i Sörmland. Peter engagerar sig lokalt i Svenska Kyrkan, Bygdegårdsförbundet och i Bygderåd. Han berättar om Tornedalen som han växte upp i, där det är obligatoriskt att klara sig i naturen genom att jaga och fiska. De har ett eget språk, matkultur, byggnadsstil och hantverk.

1809 delades Tornedalen mellan Finland och Sverige och de har en flagga med färger från båda länderna: gult, vitt och blått, men utan kors "ty inga korsfarare vi varit". De är indelade i klaner, uppträder gärna i grupp och har starka kvinnor. De kan stoltsera med mjukt tunnbröd, vodka, författaren Mikael Niemi och Charlotte Kalla.

Peter berättade om att släkten hade slagits i Finska inbördeskriget 1918 och om sin farmor som lärde honom spela piano, fiol och läsa dikter av Pushkin på ryska (vilket krävs för att de ska komma till fullt uttryck, som hon sa).

Han har varit vildmarksguide inom jakt, fiske och forsränning med brittiska och tyska gäster som han sedan umgåtts med. I USA utbildade han sig till journalist och arbetade på en radiostation norr om Chicago. Han har varit radioproducent, musikproducent, radiopratare och även gjort direktsändningar utan telefonsluss i Sveriges Radio och P4 Radio Norrbotten. Han intervjuade kändisar och frågorna byttes ut i efterhand, "coolt" att vara med i tyckte de.

I många år var han discjockey på olika klubbar runt om i Sverige, producerade dessutom färdigmixad musik för ett brittiskt skivbolag. Idag lyssnar han helst på High-End klassisk musik.

Peter har drivit olika spännande projekt inom marknadsundersökningar för Nokia i Helsingfors, marknadsföring för läkemedel i USA och England, livsmedel och vin i Italien och byggmarknaden i Israel, Libanon och Egypten. Han har startat Klara Teoretiska Gymnasium och Internationella Hotell- & Restaurangskolan, som båda nu drivs av Academedia. I restaurangskolan fick eleverna praktisera även utomlands, deltog på Nobelmiddagen och träffade kända kockar, vilket bidrog till att höja statusen och yrken som kock och barrista blev trendyrken.

Mat och dryck är idag några av Peters stora intressen och han tycker Italien är fantastiskt. Han importerar privat vin från en ort i Italien där han blivit så känd att de har utsett honom till hedersmedborgare. Dessutom är han med i Whisky Academy of Scandinavia, som bidragit till ökat intresse och kunskap om maltwhisky. Peters hobbies är High-End Hifi & klassisk musik, mat & dryck, språk & film, litteratur & att skriva samt landsbygdsutveckling.

Han har bott i Stockholm i ca 20 år, tycker det är en liten stad och han brukar tilltala folk i kassakön.

Peter avslutar med ett visdomsord: Någon måste visa att det går!

 

 
fredag den 22 maj 2020
Hållbara företag är framtidens företag

Tisdag 19 maj talade Gunilla Östberg som själv är nybliven medlem av Stockholm Djurgårdens Rotaryklubb och hon berättade att företag som är hållbara är mer lönsamma och mer konkurrenskraftiga än andra företag. Hållbarhet ligger henne varmt om hjärtat och det är inte bara för att det är nödvändigt och viktigt, vi kan också skapa något väldigt bra bra för människor, samhällen och företag. En röd tråd genom hennes yrkeskarriär har varit att arbeta med hållbarhet. I början handlade det mycket om miljöfrågor då hon arbetade med forskning och produktutveckling och var ute hos kunder. Redan i början på 90-talet såg hon hur företagen kunde dra nytta av det och skapa affärsnytta. Hon gav exemplet Södra Cell som kunde sälja miljövänligt blekt papper till högre pris än klorblekt, så för dem var det lönsamt redan från början och genom åren har hon sett många sådana exempel. I mer ledande positioner började hon använda hållbarhet som ett strategiskt verktyg i företagen, vilket blev ett framgångsrecept så de stärkte sitt varumärket, ökade konkurrenskraften och såg en bättre lönsamhet.

Gunilla bestämde sig 2010 för att gå ut och sprida kunskapen, för att snabba på omställningen och för att bygga på Sveriges och företagens konkurrenskraft. Tillsammans med en kollega kom hon ut 2016 med boken "Hållbara affärer - så ökar du företagets konkurrenskraft och lönsamhet", för att inspirera företag. I den beskrivs hur man går till väga med exempel på hur olika företag har gjort för att ställa om. Boken kan beställas av henne direkt t.ex. via hennes sida på LinkedIn. Man kan alltså göra gott för världen och samtidigt stärka företagens position på marknaden genom ökad lönsamhet, attrahera duktiga medarbetare, stärka varumärket, attrahera investerare och minska riskexponeringen.

Gunilla kom sedan in på att läget börjar bli akut med tanke på våra ekosystem. Hon påpekade att det redan idag görs mycket, speciellt i de Skandinaviska länderna och att trenden fortsätter. Positivt är att världens ledare enades om två viktiga avtal 2015; Agenda 2030 och Klimatavtalet. Genom det finns ekologiska, sociala och ekonomiska målbilder för hållbar utveckling att använda. Alla berörs, alla måste bidra och vi måste öka tempot. De som kan påverka är våra politiker, våra företag och vi konsumenter. De egna besluten kommer vara avgörande. De allra flesta företagen ligger i framkant och integrerar hållbarhetsarbetet i sin affärsmodell, visar en undersökning. Trenden är positiv och tydlig att arbetet med hållbarhet blir mer och mer ambitiöst, vilket beror på att kunderna vill ha hållbara lösningar. Många företag ser också att hållbarhet är mer lönsamt, de kan attrahera duktiga medarbetare genom att och de hittar en bredare marknad. Många företagsledare vill heller inte längre arbeta med icke hållbara lösningar, exempelvis IKEA. Miljöcertifierade fastigheter betingar ett högre bolagsvärde än de som inte är det. Deras lokaler kan också hyras ut till högre pris då de företag som vill hyra lokalerna själva vill ha profilen av att vara helt hållbara och då måste ju även lokalerna vara det. Många driver på i rätt riktning och inte minst digitalisering, AI och teknisk utveckling gör det möjligt. Den bästa drivkraften är att företagen ser affärsnyttan och att investerarna har fått upp ögonen för hållbar utveckling. Själva omställningen skapar i sig också en enorm affärsmöjlighet. 
fredag den 15 maj 2020
Mikael Häussling Löwgrens egoföredrag

Tisdagen den 12/5 höll Mikael Häussling Löwgren sitt egoföredag. Han kom till oss för ca ett år sedan från Stockholm Strand Rotaryklubb. Han  berättade här om sitt liv och visade bilder. I hans familj finns vid sidan av honom hans hustrun som är från Tyskland och är jurist samt deras tre barn. Sonen är äldst och studerar teknisk kemi på tekniska universitetet i Berlin, mellandottern läser teknisk biologi på tekniska universitetet i Hamburg och yngsta dottern går i sjunde klass i Tyska skolan i Stockholm. De bor sedan 20 år i en villa i Täby. I en utbyggd del av villan har Mikael sitt kontor. Vår, sommar och höst tillbringar ofta familjen på sitt sommarställe som ligger på en ö i havet. Mikael föddes i Limhamn. Han har bl.a. bott i Malmö, Stockholm, Göteborg och Uppsala samt i Spanien och Tyskland. Han gick i skolan i Malmö och Kalmar, läste till El/Tele gymnasieingenjör, gjorde militärtjänstgöring och utbildade sig till civilekonom på Uppsala universitet. Han pluggade också i Spanien under två somrar och en vinter. Än i dag läser han spanska böcker varje år.


Därefter berättade Mikael om sina fem hobbies

1. Neurologi. Intresset för neurologi föddes 2008. Han har sedan dess studerat ett 70-tal böcker i neurologi, de flesta på tyska, några på engelska och spanska. Han läser enbart neurologiböcker av författare som skriver om sin forskning och är professor i ämnet.

2. Jujutsu. Mikael tränar kampsporten jujutsu 2 gånger i veckan i vardera 2 timmar och till hösten ska han gradera till 3:e Dan.

3. Kyrkan. Han är folkvald för Borgerligt alternativ, BorgA, i Täby Församling i Svenska Kyrkan, ordförande i församlingsstyrelsen i S:t Olof och sitter i Kyrkorådet och Kyrkofullmäktige i Täby Församling. De förvaltar många fastigheter, har ett 90-tal anställda och omsätter över 100 milj kr/år.

4. Rotary. I Stockholm Strand Rotaryklubb har han sedan 2011 varit sekreterare, klubbmästare och president. Han och hans fru har besökt Rotaryklubbar i Asien, Afrika och Europa.

5. Skriva. Sedan 2005 har han även ägnat sig åt att skriva om affärsutveckling och var redaktör för Bonniers Affärsutvecklingshandbok under några år. Han skriver om sådant han själv upplever och är därmed som han själv säger en teoretisk praktiker eller praktisk teoretiker. Han har för tillfället inget skrivprojekt.


Slutligen berättade Mikael om sitt yrkesliv. När han 1988 läste spanska i Spanien träffade han några tyskar vilket återkuppväckte hans intresse för tyska, som också var hans B-språk på gymnasiet, så han tänkte att det är bra att kunna för framtiden. Det ledde honom vidare 1990 till praktikarbete och som Management Trainee på IKEA i Frankfurt. Han har även arbetet på Electrolux i Tyskland, Acando i Sverige, Permobil i Europa med affärsutveckling och företagsledning. 2007 startade han sin eget företag Venture Partners som hjälper företag med realisera sina tillväxtstrategier. Han har också investerat i bolag och varit aktiv i styrelsearbetet för driva deras tillväxt. Ett uppdrag han har nu är strategistyrning av ett företag som är oberoende konsultmäklare inom IT  Han hjälper dem att få styrsystem och styrningsarbetet att fungera i praktiken. Han tar sig gärna an företag som omsätter 0,5-1 miljard, som inte är 100% professionellt styrda och som inte har skiljt på styrande och ledande funktion. Han får då rollen som coach eller ordförande och hjälper dem att skilja på funktionerna så de blir två ledningsteam med var sin uppgift. Ett annat uppdrag är ett företag inom glasfibernät- utbyggnad och drift, som han varit med och etablera i Tyskland. Mikael har lett bolag i Tyskland, han vet hur hela bolagscykeln ser ut där och han kan språket och kulturen. Denna unika kombination gör att han oftast får sådana uppdrag, men uppskattar även andra uppdrag som inte kräver lika mycket resande. Mikael sade att Tyskland med sina mer än 80 miljoner invånare har en expansiv marknad med stor konkurrens men framför allt med många fler affärsmöjligheter än i Sverige. Han om någon vet!

 

 
torsdag den 7 maj 2020
ESRAG - miljömässig hållbarhet i Rotary

I tisdags den 5/5 talade Klas Holmlund som är rotarian, under rubriken "ESRAG - miljömässig hållbarhet i Rotary". Klubben möttes per videolänk.

ESRAG är en förkortning av Environment Substainability Rotary Action Group och arbetar för och med Rotary för en miljömässigt hållbar planet. De vill förstärka Rotarys image och öka relevansen för nästa generation. Klas med några Rotarykollegor i Stockholm som också var med på mötet, däribland vår Gunnar Åkerblom startade denna europeiska del. De arbetar för några av FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling till 2030 som antogs på hållbarhetsmötet 2015, baserat på fakta och vetenskap.

Rotary arbetar redan med många av de 17 globala målen, men ESRAG fokuserar arbetet på följande sex mål:

Mål 7  Hållbar energi för alla

Mål 11  Hållbara städer och samhällen

Mål 12  Hållbar konsumtion och produktion

Mål 13  Bekämpa klimatförändringarna

Mål 14  Hav och marina resurser

Mål 15  Ekosystem och biologisk mångfald.


ESRAG arbetar med

1. Att öka insikten om miljö och hållbarhet hos våra Rotarykamrater

2. Inspirerar och uppmuntra start av effektfulla hållbarhetsprojekt

3. Öka antalet ESRAG-medlemmar, ju fler budbärare desto fler projekt

4. Etablera Miljö- och hållbarhets-ordförande eller -kommitté på distrikts- och klubbnivå


Klas visade sedan en 16 minuter lång film som beskrev miljö- och klimatförändringar och global uppvärmning som bl.a. lett till översvämningar, mer frekvent extremt väder och flyktingströmmar på grund av det. Uppvärmningen av vattnet ökar på uppvärmningen ytterligare. CO2-halten som ökat de senaste 50 åren kommer till 35% från eluppvärmning, 24% från jordbruk, 21% från industrin och 14% från transport. Filmen visade på lösningar som t.ex. att fossila bränslen till viss del kan ersättas av solpaneler, vindkraft och elektricitet. Bilar, flyg och båtar kan drivas med andra drivmedel som el t.ex.

ESRAG Europe arbetar för att nå 20 länder, 6.000 Rotaryklubbar och 240.000 Rotarianer. Redan idag finns flera projekt som t.ex. Rädda Östersjön, End Plastic Soup och trädplantering av 5 milj träd. Lars-Erik Rydbrant som var med på mötet från distriktets samhällstjänstkommitté sa att distriktet vill samverka centralt i dessa frågor.

Medlemsavgiften för att vara med i ESRAG Europe är 30 dollar/år och man kan bli medlem genom att gå in på ESRAG Europes Facebooksida och klicka i att man vill bli medlem.

 

 
onsdag den 29 april 2020
Digitalt möte; hur gör vi Sverige Tryggare

Tisdagen 28/4 talade Stiftelsen Tryggare Sveriges generalsekreterare Magnus Lindgren under rubriken: "Hur gör vi Sverige tryggare?"

Inledningsvis lämnade Lars Schennings en rapport om helgens Rotarykonferens PETS som deltog i egenskap av inkommande president. Det var utbildning för inkommande presidenter och sekreterare, men även presentation av kommande världspresidenten och hans mål som är 1. Stärka klubbarna, 2. Öka bidraget till samhället genom projekt och 3. Göra Rotary mer synligt. Han uppmanar alla att inte tveka att bli aktiv i någon av våra kommittéer för att hjälpa oss att stärka klubben.

Vår huvudtalare Magnus Lindgren berättade om stiftelsen Tryggare Sverige som startade för 13 år sedan och är en oberoende tankesmedja. Stiftelsen hjälper kommuner genom icke vinstdrivande konsulter att minska brottsligheten och öka tryggheten. Han är prakademiker, ett uttryck för att understryka sin breda bakgrund som akademiker, kriminolog, doktor och polischef bl.a. När han var polischef i Uppsala bildades Trygg Uppsala som sedan blev denna stiftelse som nu har 11 anställda och har kontor i Stockholm och Malmö. Vid starten såg de att debatten var missvisande, forskningen om brott och trygghet hade sin ensidiga syn och de som var verksamma ute i praktiken hade sin. Det var i gapet mellan dessa stiftelsen ville arbeta. De finansieras via näringslivets satsningar på CSR hållbarhet. Men många företag satsar hellre på miljöfrågor, istället för att satsa på dessa lokala trygghetsfrågor. Under de första tio åren minskade vissa brott som bilbrott, våld i nära relationer och bråk i offentlig miljö, även det dödliga våldet gick ner från 100 döda/år till under 80. Tryggheten ökade enligt Brottsförebyggande Rådets trygghetsundersökning tio år i rad till 2015-16. Samtidigt ökade den grövre brottsligheten som människorov, narkotikabrott, gängkriminalitet. Trygga bostadsområden blev tryggare samtidigt som utanförskapsområden fick än större utmaningar. Under de senaste 2-3 åren har Tryggare Sverige kunnat fokusera på lösningarna för att minska brottsligheten och öka tryggheten, då det nu finns ett ny samsyn. Att minska den grova organiserade brottsligheten är vår tids viktigaste fråga (och nu vid sidan av Covid-19).

Det allvarliga är normaliseringen, som gör att vi kanske tror att detta är normalt, men det är det inte. I Nederländerna finns inget område där blåljuspersonal inte kan köra in, i Italien har de inte bilbränder i den omfattning vi har, fler unga män skjuts här än i Tyskland, fler bomber detonerar här än i Spanien, det brinner fler skolor hos oss än i Storbritannien.

Nu är allt fokus i debatten på på terrorhot och våldsbejakande extremism, med all rätta, men det som berör människor mer i sin vardag är livskvalitetsbrott som t.ex. när moppar kör för fort i bostadsområden, nedskräpning, graffiti på olagliga ytor och allmänt dålig ordning är sådant som är i topp när man frågar boende om sin trygghet. Dessutom utgör dessa beteenden grogrunden till våldsbejakande terrorism. Många debattörer vill ha hårdare straff, ny lagstiftning och fler poliser, men en det tar minst 5 år. Vi har byggt in brottslighet i våra miljöer och det offentliga rummets fysiska utformning i bostadsområdena är däremot något vi kan ta tag i här och nu och det är viktigt för att skapa bättre förutsättningar för att öka säkerheten och tryggheten. De arbetar även med offentliga platser  som t.ex. Sergels torg. Det ska vara vi som styr vilka individer som ska vara där och vad som ska hända där, genom platssamverkan. Även i de utsatta bostadsområden platssamverkar de med fastighetsägarna och näringsliv. Platserna betydelse och hur de utformas påverkar vilka vanor vi har i det offentliga rummet.

Magnus avslutade med att vi i Sverige själva försatt oss i den här situationen genom ett stort mått av naivitet, avskaffat lokala relationsbyggande poliser och att vi inte heller sätter gränser längre. Han hänvisade avslutningsvis till sin debattartikel från DN Debatt och deras böcker, "Bo tryggt 2030" och "Trygghet i skolan" på deras hemsida  www.tryggaresverige.org

 
Klubbprogram
 
 
 
tisdag den 25 augusti 2020
Besök av distriktsguvernör
 
tisdag den 1 september 2020
Arne Ljungqvist, Dopingjägaren
 
 
 
tisdag den 22 september 2020
Barncancerfondens generalsekreterare
 
 
 
tisdag den 13 oktober 2020
Ägare & Chefredaktör Mitt i
 
tisdag den 20 oktober 2020
VD Sveriges Marknadsförbund
 
tisdag den 27 oktober 2020
Nationalmuseums överintendent
 
tisdag den 3 november 2020
Egoföredrag
 
 
tisdag den 17 november 2020
Årsmöte, RSCFF
 
tisdag den 24 november 2020
Stockholm Stifts nye biskop
 
tisdag den 1 december 2020
Egoföredrag
 
tisdag den 8 december 2020
Körsång med traditionella julvisor
 
tisdag den 15 december 2020
Presidentens sammanfattning av terminen
 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Scandic Anglais
Humlegårdsgatan 23
10244 Stockholm

Ordinarie mötestid: Tisdagar 07:15

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Zoom videomöte: Vänklubbsmöte med vår vänklubb i Helsingfors, Finlandia Hall Rotaryklubb.
2020-06-09 07:50