Foto: Rotary International/Alyce Henson

Vår rotaryklubb möts till frukost varje tisdagsmorgon på hotell Scandic Anglais. Hotellet är beläget mellan Stureplan och Humlegården i centrala Stockholm.

Klubbprogram
tisdag den 1 maj 2018
Klubben håller stängt 1 maj

tisdag den 8 maj 2018
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör SvD, kommenterar det politiska läget i Sverige inför valet

Tove Anna Helena Soo Hee Jensdotter Lifvendahl, flicknamn Holm, född 14 februari 1974 i Seoul i Sydkorea, är politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Hon har tidigare varit Senior Fellow på tankesmedjan FORES, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv, rådgivare på JKL och förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet 2000–2002. Lifvendahl är gift med Fredrik Erixon och bosatt i Uppsala. Lifvendahl växte upp i Arbrå i Hälsingland och är adopterad från Sydkorea. Hon blev medlem i Moderata Ungdomsförbundet 1987 och valdes senare till distriktsordförande för Gävleborgs län. Efter gymnasiestudier i Bollnäs och Gävle började Lifvendahl 1993 studera litteraturvetenskap, historia och svenska vid Uppsala universitet. Hennes C-uppsats i historia om Gösta Bohmans idéarv utmynnade i boken Hjälten och myten.

Våren 2000 blev Lifvendahl kolumnist i Svenska Dagbladet och under sommaren vikarierande ledarskribent då hon bland annat skrev ledarstick om brottsoffer, Ungdomsstyrelsen och dokumentärfilmen Shocking Truth. Hon var också ledamot i MUF:s förbundsstyrelse och valdes i november 2000 till ny förbundsordförande.

Som ordförande för MUF blev hon känd för flera uppmärksammade utspel, bland annat sin kritik av Moderaternas flyktingpolitik där hon själv förespråkade en betydligt mer liberal politik, samt förslaget om privat fångvård.

Efter moderaternas dåliga resultat vid riksdagsvalet 2002 krävde Lifvendahl förändringar i partiets ledarskikt. Äldre moderater skyllde istället valförlusten på bland annat Lifvendahl och menade att MUF:s förslag hade stött bort väljarna.  Senare blev Lifvendahl själv ordinarie ledamot i partistyrelsen och kvarstod som sådan fram till 2005 då hon begärde entledigande från uppdraget.

Efter att Lifvendahl lämnat posten som MUF-ordförande, började hon arbeta deltid som kommunikationskonsult åt företaget JKL i Stockholm. I februari och mars 2003 var hon bosatt i stadsdelen Rosengård i Malmö för att lära sig mer om det omtalade området. Hennes erfarenhet resulterade i boken Vem kastar första stenen. Denna fick en uppföljare i en andra bok 2013, I rörelse. Möten i Rosengård 10 år senare. År 2006 arbetade Lifvendahl återigen som vikarierande ledarskribent i Svenska Dagbladet.

Lifvendahl var under flera år volontär i Stockholms Stadsmission och var ledamot av huvudstyrelsen under perioden juli 2003-juni 2008. Åren 2007-2012 arbetade hon som kommunikationschef på Svenskt Näringsliv. Hon har varit vice ordförande i Ung Företagsamhet och styrelseledamot i Skattebetalarnas Förening samt Svenskar i Världen.

Den 5 augusti 2013 började hon sin anställning som politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.
Källa: Wikipedia

tisdag den 15 maj 2018
VD Johan Skoglund, JM AB. Bostadsutvecklingen i Stockholmsområdet

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. JMs största delmarknader är storstadsområdena Stockholm, Uppsala, Göteborg, Malmö/Lund och Oslo-området i Norge.  Strategisk inriktning är tillväxtmarknader i Norden, ledande projektutvecklare av kvalitativa bostäder. Projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet.  JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har 2 500 medarbetare.

Skoglund är Civilingenjör KTH, Stockholm 1986 och Civilingenjörsprogrammet Handelshögskolan, Stockholm 1998. Arbetslivserfarenhet: 30 år i JM i olika befattningar såsom platsingenjör, projektledare, regionchef och affärsenhetschef. Sedan 2002 VD och koncernchef.
Andra väsentliga uppdrag: Styrelseledamot i  Castellum AB, Infranord AB, Svenskt Näringsliv och Mentor Sverige

tisdag den 29 maj 2018
Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH. Kiruna - att bygga en helt ny stad - hur bygger man för att ska få plats
Göran Cars, född 1951, är en svensk samhällsplanerare och kulturgeograf. Han är professor i samhällsplanering vid Kungliga Tekniska högskolan. Han är sedan 2009 ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

Scandic Anglais
Humlegårdsgatan 23