Stockholm-Djurgården

Höstuppstart

fredag den 28 augusti 2020
Afrikas ekonomi och politik<br/><i>Peter Stein</i>
Peter Stein tog examen från Handelshögskolan 1976 och gjorde doktorandstudier vid Handelshögskolan och Stockholms Universitet. Han undervisade i tillämpad mikroekonomi vid Handelshögskolan och har sedan 2013 undervisat i Economics of Africa vid KTH. 1991 blev han VD för Stein Brothers AB i Sverige. Peter är en hyllad expert på ekonomierna i Afrika söder om Sahara och har varit konsult för ett antal stora Blue-Chip-företag i Sverige, till OECD och Internationella handelskammaren samt för tre svenska regeringskommissioner. Han är ofta kommentator i svenska och internationella medier. Peter är medlem i Tel Aviv University Board of Governors, medlem i The Mont Pelerin Society och har tilldelats Paul Harris Fellow av Rotary International.

fredag den 4 september 2020
Polarpriset, historia och nutid<br/><i>Marie Ledin</i>
Marie LedinPolarpriset, eller Polar Music Prize, är ett internationellt musikpris som funnits sedan 1989. Priset instiftades av musikproducenten Stig-Erik ”Stikkan” Andersson med en donation på 42 MSEK och delades ut för första gången år 1992. Namnet ”Polarpriset” kommer från Stikkans skivbolag som hette Polar Music.

Polarpriset delas årligen ut till musiker, grupper eller institutioner ”för betydande insatser inom musik och/eller musiklivet, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse för musik eller musikliv och skall kunna avse alla områden inom eller med nära anknytning till musiken”.

Marie Ledin är VD för Polarpriset sedan 1997.

Foto: Polar Music Prize

Polar Music Prize

fredag den 11 september 2020
Vad gör egentligen en Ceremonimästare?<br/><i>Odd Zschiedrich</i>
Odd ZschiedrichOdd Zschiedrich har tidigare varit bland annat slottschef i Kalmar och kansliansvarig vid Svenska Akademien. Han började vid Hovet som kammarherre för att 2015 utnämnas till HMK:s ceremonimästare.

Ceremonimästaren är ansvarig för ceremonistatens verksamhet på Kungliga slottet, som omfattar allt ceremoniellt från högtidliga audienser till statsbesök, från Nationaldagsfirande till kungliga bröllop och dop.

fredag den 18 september 2020
Världsmiljödagen. Nationalstadsparken fyller 25 år!<br/><i>Henrik Waldenström</i>
NationalstadsparkenFredagen den 5 juni firar vi Världsmiljödagen med en båttur i 25-årsfirande Kungliga Nationalstadsparken. Detta ersätter vår ordinarie lunch på Odd Fellow, så vi hoppas så många som möjligt har möjlighet att delta, gärna med god vän eller respektive. Alla detaljer finns nedan, notera att sista anmälningsdag är 31 mars, för att ge medlemmarna i Stockholm Djurgården förtur till platserna på båten!

Fira 25 år i Kungliga nationalstadsparken från sjösidan, fredagen 5 juni Världsmiljödagen.

År 1995 invigde kungen världens första nationalstadspark vid Ulriksdals Slott genom att släppa iväg tre vita duvor som representerade värna-vårda-visa. Nu firar Rotary Stockholm Djurgården denna gröna oas med en båttur för att beskåda en unik mix av natur och kultur från sjösidan.
Färden går via Rosendals Slott in i Djurgårdsbrunnskanalen, runt Fjäderholmarna upp till Ulriksdals slott och därefter retur fast på sydsidan av Djurgården.
Guide är vår medlem Henrik Waldenström som också är initiativtagare till parken. Missa inte att beskåda Nationalstadsparken i försommarskrud!

Färdfakta:
Start: Avfärd 10.00, samling senast 09.45 Strandvägskajen, kajplats 15, nära Nybroplan.
Slut:   13.00 samma plats.
Delfinbåten är täckt och turen genomförs oavsett väderlek. Medtag gärna kikare och kamera.

Mat/dryck:
I priset ingår en lunchwrap samt lättöl/vatten och kaffe. Övrigt t ex alkohol kan inköpas ombord. Ingen egen skaffning är tillåten.

Anmälan/pris:
Ta gärna med respektive eller god vän till denna fina utflykt.
Bindande anmälan för klubbmedlemmar senast 31 mars till Irene Wedin, där du också anger namn på deltagarna. Efter bekräftad anmälan betalar du in 350 kr/person till klubbens konto.

Observera att efter 31 mars bjuds andra Rotaryklubbar in så vänta inte för länge, då vi bara har ett begränsat antal platser och vill fylla båten.

Varmt välkomna
Rotary Stockholm Djurgården

lördag den 28 september 2019
BizAfterwork - Beättelsen om Koenigsegg Jesko
Det är inte alla förunnat att ge namn åt en bil. Mercedes (-Benz) är väl det mest kända. Nu sällar sig namnet Jesko till den skaran.
Vår egen Jesko von Koenigsegg berättade för oss historien om 25-årsjubilerande Koenigseggs bilar. Idag talar man om Koenigsegg med stor respekt. En svensk framgångssaga!

fredag den 17 maj 2019
Första svenska kvinna att ha besökt världens alla länder!
För några veckor sedan klarade vår medlem Britt-Marie Boudrie av bedriften att ha besökt världens alla länder! Detta som första kvinna från Skandinavien och förmodligen som första kvinnliga Rotarymedlem (eftersom det bara finns 17 kvinnor i världen som varit i världens alla länder).

torsdag den 3 januari 2019
Projektrapport 2018 Nepalprojektet
Projektrapporten och bildpresentation kan nu läsas på Klubbprojekt.

fredag den 28 september 2018
Möt Anders Johansson, DG 2019-2020
Anders Johansson, DG 2019-20Anders Johansson, klubbmedlem sedan 1992, är i år DGE, dvs vald för att bli Distriktsguvernör kommande Rotaryår 2019-2020.

Vi gratulerar Anders till den ansvarsfulla posten och ber honom ge några kommentarer om detta.