Stockholm Söder Rotary Club has a long and illustrious history of being the third oldest club in Stockholm.
In 2019 we will celebrate our 70th Anniversary. Memberships currently stands at around 60 and
visiting Rotarians are most welcome.

Klubbprogram
måndag den 13 januari 2020
Våra dialekter - igår, idag imorgon.
Ingrid Döhl, pensionerad universitetslektor, doktor i nordiska språk, författare och reseledare.
Hon har bl.a. gjort 29 släkt och språkforskningsresor till USA.
Läs mer om Ingrids aktiva liv  här:
https://www.dalademokraten.se/artikel/malungsfolkets-utvandring-till-amerika-ar-ingers-favoritamne
 
måndag den 20 januari 2020
Är Grönköpings Gille en förtäckt Rotaryklubb?
Ulf Schöldström, Redaktör och ansvarig utgivare för Grönköpings Veckoblad, avslöjar.
Senaste nytt från Grönköping kan du läsa här:
http://gronkoping.nu/
- bland annat om vårdkrisen därstädes.
 
Klubbartiklar
måndag den 25 november 2019
Klubbens Julbord på Eriks Gondolen
Fantastiskt Julbord på Eriks Gondolen!
Tack alla gäster, alla medlemmar och all köks- och serveringspersonal som bidrog till ett så angenämnt kalas och så god mat!

 
måndag den 18 november 2019
Klassisk kinesisk dans och musik - Konstformer med 5000-åriga rötter


Till vår måndagslunch berättade Yi Zhang och Pirjo Svensson om klassisk kinesisk danskonst och musik – med rötter 5 000 år bakåt i tiden, fram till dagens utövande och sceniska framförande.
Vi fick dessutom information om en föreställning av det New York-baserade Shen Yun-kompaniets föreställning 3-6 januari på Cirkus i Stockholm - se arrangemangets hemsida här.
För att boka biljetter via Rotary-samarbetet, se länk sist i referatet.

 
fredag den 15 november 2019
Rädda Östersjö-samarbetet har fått en rivstart
Distriktsteamet 2370 tog igår (14/11) beslut om att starta en "Rädda Östersjön"-kommitté i distriktet 2370. 
I ett mail från DG Gun-Marie Östedt-Axelsson  tillfrågas distriktets samtliga 36 klubbar om de är intresserade av att delta i ett samarbete för Östersjön med svenska och finska Rotaryklubbar. 
11 har redan, efter några dagar, anmält sig
Distriktet kommer att arbeta under ledning av vår tidigare distriktsguvernör Tommy Lekenmyr från Rotary Nynäshamn..
Mailet i dess helhet kan du läsa genom att klicka på rubriken ovan.
 
 
måndag den 4 november 2019
Lunchföredrag av rotaryvänner från Helsingfors: - Rotarianer längs Östersjön – Engagera er tillsammans med oss för att rädda vårt hav!

Med den uppmaningen kom tre framstående Rotarianer från Finland:
Päivi Kippo-Edlund - Miljöskyddschef i Helsingfors stad och ordförande i Östersjöforum (D 1420), Taru Karikoski, AG samt ordförande för The Finnish Society of Food Science and Technology och Pentti Aspila, PDG och ordförande i Baltic Sea Rotary Action Network. Här tillsammans med Ulf Bergman, programansvarig på Stockholm Söder.

55 åhörare, inklusive medlemmar i ett antal klubbar omkring Stockholm och på Gotland, blev orienterade om det kritiska läget för Östersjön och om de initiativ som tas av den finska Rotaryrörelsen. Vi fick en inbjudan att delta i ett ”All-Östersjöiskt” rotarynätverk för att rädda vårt gemensamma vatten – världens mest förorenade innanhav

 
måndag den 28 oktober 2019
Thomas Tydén: Om Superentreprenörerna Ludvig och Robert Nobel - Alfred Nobels okända bröder
 

Ludvig och Robert, Alfred Nobels två yngre bröder, är okända för de flesta. Båda var grundare av det världsomfattande nobelska oljeimperiet i Ryssland, en del av grunden till familjens förmögenhet. De var båda ingenjörer, innovatörer, uppfinnare, företagsledare och industribyggare på internationell nivå. 
- Varifrån kom bröderna Nobels företagsamma och obändiga anda? 
Thomas Tydén, professor emeritus, tidigare chef för Dalarnas Forskningsråd, Nobel-släkting och vice ordförande i Släktföreningen Nobel, berättade i måndagsföredraget om brödernas liv.

 
måndag den 21 oktober 2019
Anders Paulsson – kompositör, sopransaxofonist och amatörbiolog: Världens korallrev är hotade – varför ska vi bry oss? Föredrag – och konsert


Korallreven lever farligt i den globala uppvärmningens tidevarv. 75% är hotade, i alla hav. De har funnits i 250 miljoner år och vi riskerar att utplåna dem under en mänsklig generation. Vid två graders ökning kommer 99% av reven att kollapsa. 
Vi gästades i måndags av Anders Paulsson, en världskänd svensk musiker, kompositör och amatörmarinbiolog som engagerat sig för korallrevens överlevnad. Det blev en 45 minuter lång intensiv upplevelse - vi fick ett alarmerande och intressant föredrag om korallrevens situation, bilder och filmer och dessutom med inslag av musik, framfört på sopransaxofon av föreläsaren själv.

 

 
måndag den 14 oktober 2019
Malena Ivarsson om Äktenskapet förr och nu


Malena Ivarsson, välkänd skribent, författare, programledare inom sex och samlevnad, var vår föreläsande gäst i måndags. Vi fick en mycket intressant berättelse om förutsättningarna för Äktenskapet, förr och nu. – Att det inte har blivit enklare att välja partner, gifta sig och leva lyckliga i alla sina dagar, det är uppenbart. Det är numera rätt rörigt.
 
måndag den 7 oktober 2019
”Tio bortspolade miljarder” – Ännu ett megaprojekt i Sverige som går över styr?


Mats Renhuldt berättade i måndags om en jättelik infrastrukturinvestering i Stockholm med problem: en ny avloppstunnel samt omläggning/utbyggnad av reningskapaciteten.
Projektet SFA, Stockholms Framtida Avloppsrening, med en budget som startade med 5 miljarder och slutdatum år 2020 - kommer det att landa på 20 miljarder och bli klart 2030? – Troligen, enligt Mats.

 
måndag den 23 september 2019
Kompetensfrågan - en ödesfråga för Sverige

– Hur arbetar vi för att ungdomar ska vilja bli ingenjörer? - och - Hur kan vi snabba på vägarna ut på arbetsmarknaden för nyanlända akademiker?

Alexandra Ridderstad från IVA hade hörsammat vår inbjudan och gav oss en initierad föreläsning om två verksamheter som bidrar till att ge svar på frågorna ovan. Alexandra ansvarar för veksamheterna Tekniksprånget och Jobbsprånget vid IngenjörsVentenskapsAkademin.


 
måndag den 9 september 2019
Professor Kerstin Brismar, KI: Det goda åldrandet

Måndagsföredraget hölls denna vecka av Kerstin Brismar, senior professor på Karolinska Institutet. Kerstins forskning är numera inriktad på diabetes, med fokus på faktorer som livsstil och näring och hur de påverkar vår hälsa. Hennes resultat har fått stor uppmärksamhet i media och i debatten. En bok på området kommer ut nästa höst. Föredraget handlade om hur vi kan påverka möjligheterna att leva ett länge och friskare liv utan kroniska sjukdomar och demens.
 
måndag den 2 september 2019
Professor Hugo Westerlund: Om Stress och om Pensionering

Professor Hugo Westerlund vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet var vår föreläsande gäst i måndags. Vi fick ett intressant och humoristiskt föredrag som gav oss svar på hur stress ser ut på samhällsnivå i Sverige idag - men också hur den beskrivs i media.
Inte alltid samma sak, visade det sig.
Föredraget handlade även om pensionering och dess konsekvenser på samhällsnivå.
 
måndag den 26 augusti 2019
Pa Modou Badjie söker stöd för funktionshindrade barn i Gambia


Pa Modou var vår föreläsande gäst ännu en gång (förra gången se referat från 24/6 på hemsidan), nu för att presentera sitt projekt:  att skapa ett bättre liv för funktionshindrade barn i Gambia, hans forna hemland.

- De här barnen göms undan, blir bortprioriterade, undernärda och lider svårt.  Jag vill bidra till en varaktig förbättring i deras liv och i hur man ser på dem i samhället i Gambia, berättade Pa Modou. - För att komma framåt behövs stöd från Sverige, kanske från Rotary Söder.

 
onsdag den 21 augusti 2019
VARMT TACK, CHARLIE, FÖR ÅRETS SKÄRGÅRDSUTFLYKT TILL SMÅDALARÖ!

Onsdag den 21 augusti:  Tjugo medlemmar i Rotary Söder tog sig med tåg, bil, buss och till fots sista biten ut till Charlie Sjöströms landställe på en hög klippa på Smådalarö.


 
måndag den 19 augusti 2019
Kajsa Wahlström om jämlik barnfostran


Kajsa Wahlström, förskolelärare, forskare och författare, har under decennier arbetat med att beskriva hur könsbundna och ojämlika roller cementeras tidigt i livet, och hur vi vuxna i umgänget med barn kan skapa jämställdhet mellan könen.
Vi fick i måndags en färgstark, rolig och initierad föreläsning om hur könsroller skapas tidigt och hur vi kan påverka det.

 
måndag den 24 juni 2019
”Våga vilja välja väl” - Pa Modou Badjie , musiker och aktivist

Denna måndag gästades vi av Pa Modou Badjie, en av Sveriges mest inflytelserika artister.
I föreläsningen ”Våga vilja välja väl” bjöd Pa Modou på en inspirationsresa som fick oss att reflektera över hur vi bemöter våra medmänniskor.

 
måndag den 10 juni 2019
Mattias Boström om sin prisbelönta bok ”Från Holmes till Sherlock”.

Sherlock Holmes är den odödlige detektiven och Mattias Boström är författare till den internationellt prisbelönta boken ”Från Holmes till Sherlock”. I måndags berättade Mattias på Rotary Söders måndagslunch om sin 600-sidorsbok - en djupdykning i historien om böckerna, författaren och alla de personligheter som i över hundra år fört legenden vidare. Här följer ett referat av föredraget.

 
måndag den 27 maj 2019
Dr Päivi Söderman föreläste om allergier
Våren är här! Underbart men jobbigt för alla som är allergiska. I måndags föreläste vår nya medlem doktor Päivi Söderman, pensionerad läkare och forskare inom s.k. atopiska sjukdomar. Pävi gav oss också tips om hur man kan lindra besvären. 
 
måndag den 20 maj 2019
I Nationens tjänst – EGO-föredrag av Stefan Blomquist, pensionerad överstelöjtnant, pilot, strateg med mera i Flygvapnet

Denna måndag, den 20e maj, berättade Stefan i lunchföredraget om sitt innehållsrika liv från barndomens Örkelljunga, om karriären i flygvapnet till dagens intensiva och engagerade pensionärsliv.

 
måndag den 6 maj 2019
”Dags för en äldrerevolt. Fler äldre behövs inom politiken och på arbetsmarknaden.” Åke Dahlberg, Tankesmedjan 60 plus.

I måndags, den 6e maj, gästades vi av fil. dr. Åke Dahlberg, innan pensioneringen verksam som bland annat forskare och lärare i nationalekonomi vid Umeå universite, som  chef för Riksdagens revisorer under 15 år med flera upppdrag.

 
måndag den 29 april 2019
Christian Landgren, Iteam AB: Artificial Intelligence for humanity
Måndagen den 29 april gästades vi av Christian Landgren, vd och delägare i företaget Iteam AB som föreläste om Artificiell Intelligens och hans vision av hur AI kan hjälpa människan att fatta kloka beslut för en hållbar framtid.

 
måndag den 8 april 2019
Björn Westerberg, VD i branschföreningen Tågoperatörerna: ”Framtidssäkra Sverige - Nya stambanor och Nya tåg!”

Lunchföredraget i måndags den 8e april hölls av vår inkommande president, Björn Westerberg.
Björn är ekonom och har tidigare bland annat varit VD för två IT-företag samt anställd på SJ med uppgifter som introduktion av nytt signalsystem, planläggning för höghastighetståg och ansvarig för SJ:s Strategi & Affärsplanering. 

 
måndag den 1 april 2019
Per-Åke och Gi Byström: Hur man bygger en flickkör av världsklass – Om körledaren Bosse Johansson och Adolf Fredriks Flickkör

Föredraget i måndags den 1 april hölls av Per-Åke och Gi Byström, tidigare föräldrar vid Adolf Fredriks Musikklasser som samarbetat nära i 25 år med skolans välkända lärarprofil Bosse Johansson, grundaren och ledaren av Adolf Fredriks Flickkör.

 Bildresultat för Bosse Johansson adolf fredriks
 
måndag den 25 mars 2019
Pendeln – Julie Lindahl berättar om sin nyutkomna bok om sina nazistiska morföräldrar
Föredraget i måndags hölls av Julie Lindahl, svensk-amerikansk expert på internationella relationer och författare. Julie har bott i Sverige med man och barn sedan 1996. Hon föreläste även hos oss förrförra hösten, men då som ordförande för The American Club of Sweden. Dagens föredrag handlade om hennes nyutgivna och i media uppmärksammade bok Pendeln, ett resultat av 6 år forskande och skrivande om den sanna bilden av hennes tyska morföräldrar. 

 
måndag den 18 mars 2019
Christie Nicoson A Rotary Peace Builder

Vi gästades i måndags av Christe Nicoson, Rotary Peace Fellow, från Rotary Peace-centret vid Uppsala Universitet. Christie berättade om sin genomförda masters-utbildning där och hur hon nu går vidare som forskare och ”Center coordinator”, dvs stödperson för nya Rotarystudenter vid Uppsala Rotary Peace.
Vi kunde glädjas åt att vara medlemmar i en internationell klubb som generöst och kvalificerat bidrar till internationell fred och konfliktlösning.
 
måndag den 11 mars 2019
Blomsterfonden – Boende, service, aktiviteter och vård för äldre Föreläsning av VD Ulf Thörnevik

Ulf Thörnevik, vår gäst i måndags, inledde sitt föredrag med en kort presentation av sig själv. Han är vd för Blomsterfonden sen ca 13 år, och har lång erfarenhet inom offentlig sektor, bl.a. som primärvårds- och produktionschef i Sthlms Läns Landsting, budgetchef i Södertälje kommun, controller i Katarina-Sofia socialdistrikt med mera.

 
måndag den 14 januari 2019
Dopingsituationen i dag – värre eller bättre än förr? Föredrag av prof. em. Arne Ljungqvist

Arne Ljungqvist, en av världens främsta auktoriteter mot dopingmissbruk i idrott, var vår gäst på måndagens lunchmöte. Arne Ljungqvist har femtio års kunskaper och erfarenheter inom idrottsutövande, medicinsk forskning och utbildning samt kamp mot doping. Hans inflytande på området har varit banbrytande och lagt grunden för kampen för en ren idrott på internationell nivå. Arne berättade i sitt föredrag om dopingens historia, om ansträngningarna att hejda epidemin inom idrotten samt hur anabola steroider har blivit ett stort samhällsproblem.

 
måndag den 7 januari 2019
Diktatorns blick – Stig Holmqvist om Zimbabwe och Robert Mugabe
Stig Holmqvist, dokumentärfilmare och författare till ett tjugotal böcker, berättade vid vårt lunchmöte om sin senaste bok – Diktatorns blick – och om Zimbabwes väg från befrielse från apartheid och löften om demokrati till dagens korrumperade diktatur i fritt ekonomiskt fall. Tack Stig för ett mycket intressant och initierat föredrag!
Klicka på rubriken för att läsa ett referat av föredraget.

  

 
tisdag den 4 december 2018
Gymnasiemässan 22-24e november
Mellan den 22-24e november var dörrarna uppslagna för den årliga Gymnasiemässan i Stockholmsmässans lokaler. 25.000 ungdomar besökte mässhallarna för att informera sig om möjliga gymnasieval med mera. Vår klubb hade liksom tidigare år en monter för Rotary Youth Exchange.


Två hemkomna svenska utbytesstudenter (från Sydkorea)
samt Thaina från Brasilien, (nu ”incoming”), talade med
intresserade ungdomar om Rotary Youth Exchange

 
måndag den 3 december 2018
Tema: Fake news - Studiebesök på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap

En grupp på ca 25 medlemmar i Rotary Södermalm besökte i måndags MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, för att få en föreläsning på temat ”Fake News”. Vi togs emot av vår värd/föreläsare, som av sekretesskäl vill vara anonym.
Klicka på rubriken ovan för ett kort referat.

Här var vi! MSB:s huvudkontor. 
måndag den 26 november 2018
Julbord i Redarsalen på Eriks
Vid dagens möte åts Eriks Julbord, det sjöngs och hölls anföranden.
Vi tackar Eriks/Gondolens all personal för den fantastiska julmaten som serverades elegant, från sillen, patéerna, laxen och skinkan  till bakelser, praliner och tårtor.
  
Urval från Eriks fantastiska julbuffé.

 
måndag den 19 november 2018
En bro från Kina till Sverige: Zhou Hua - Ego-föredrag
Vår nya medlem Zhou Hua berättade vid dagens lunch om sin bakgrund, verksamhet och familjeliv.
Hua föddes i Nanjing, en stad i östra Kina, belägen vid Yangtze-floden, c:a 240 kilometer väster om Shanghai. Nanjing är en 2000 år gammal mångmiljonstad med tempel, kejserliga palats, försvarsmurar … och modern industri. Till Sverige kom Hua för första gången 1997, återvände och flyttade sedan hit år 2000.

 i Kina sätts familjenamnet först, Hua är alltså Zhou Huas förnamn.
 
måndag den 12 november 2018
Sex utbytesstudenter på besök!
Vi gästades av inte mindre än sex ungdomar till lunchen i måndags. Tre svenska flickor som just avslutat sina år utomlands - en i USA och två i Sydkorea. Tre ”Inbounds” som börjat sitt utbytesår här i Sverige. En flicka från USA, en flicka från Brasilien och en yngling från Mexico. Vi fick höra presentationer av dem själva och vad de varit/är med om. Dessutom förärades vår klubb Rotaryvimplar och en mycket bredbrättad äkta sombrero.

 
måndag den 29 oktober 2018
Paul Rapacioli: Good Sweden - Bad Sweden - Bilden av Sverige som vapen i en strid om värderingar
Paul Rapacioli, brittisk föredragshållare på vår måndagslunch den 29e oktober, flyttade hit ”for love” 2002, är gift med en svenska, numera bosatt i Bromma och har tre barn. Under sin första tid här läste han svenska på SFI, Svenska för invandrare. Det var där som grunden till hans framgångsrika medieföretag The Local blev lagd 
Paul började för övnings skull skriva ett nyhetsbrev om vad som var på gång och aktuellt i Stockholm, riktat till sina invandrade klasskamrater. Idén var född.
Efter några års abete tillsammans med en annan hitflyttad engelsman, James Savage, byggdes en hemsida, www.thelocal.se .
The Local med 5 1/2 miljon läsare per månad finns idag i fem länder! och ger information om respektive land till engelsktalande immigranter,.  Det gör siten till den största i Europa i sitt slag.

Paul Rapacioli på Södermalm

 
måndag den 22 oktober 2018
Om OP Andersson – Den svenska akvaviten Jonas Odland, Kryddmästare vid Altia, berättar
Vilka är de starkaste nationella symbolerna för njutning av dryck ..
Frankrike – Champagne!
Skottland – Whisky!
Sverige – Kryddat Brännvin!

Vid vårt lunchmöte den 22 oktober berättade Jonas Odland om OP Andersson och dess historia. Jonas yrkestitel är Kryddmästare, han har arbetat sedan 1995 med utveckling av nya sorters kryddad akvavit. Först på Vin&Sprit, därefter på Altia, som numera producerar och äger varumärket. Dessförinnan studerade han kemi och biologi vid Sthlms universitet.

 
 
måndag den 15 oktober 2018
Kvinnliga idrottare med testiklar - Rättvisa tävlingar vs Personlig integritet
Vid internationella friidrottstävlingar 2009 vann Caster Semenya (Sydafrika) 800-metersloppet på rekordtiden 1.56,72.  Konkurrenterna låg 60-70 meter efter vid målgången. FUSK!! Ropade världspressen på löpsedlar och i artiklar. Hon kallades "Stålkvinnan" och "Det tredje könet" - men fälldes aldrig för doping. Var, och är, hon en kvinna?
- Hon kunde ha varit en av mina patienter i mitt arbete som läkare för barn och ungdomar med hormonella avvikelser, berättade Martin Ritzén, professor emeritus på KI. – Jag blev mycket upprörd över smutskastningen och journalisternas sensationsskriverier. Caster var född och uppfostrad som flicka/kvinna i sin familj och hade aldrig haft någon annan könsidentitet. ”Jag känner mig som en kvinna, det kan ingen ta ifrån mig!”
Bakgrunden till engagemanget är Martins yrkesbana som barnläkare, forskare och professor inom barnmedicin på Karolinska Institutet.
 
måndag den 8 oktober 2018
Dödskaravanen - Om flyktingströmmen från Sverige till Brasilien för hundra år sedan
Mats Erasmie är civilekonom som utöver skrivandet arbetar som VD för Göteborgs största reklamfilmsbolag Lucky Punk. Han har tidigare gett ut ett tiotal fack- och läroböcker inom försäljning och marknadsföring. Dödskaravanen – Om den stora flyktingströmmen från Sverige till Brasilien  är hans debut som romanförfattare. Mats berättade om en mycket intressant och på många sätt aktuell historia.
 
måndag den 1 oktober 2018
Guvernörsbesök av Tommy Lekenmyr, nytillträdd guvernör för distrikt 2370
Tommy Lekenmyr, Upplandsdistriktets nytillträdde guvernör, presenterade sig vid dagens lunchmöte:
- Jag är pensionerad kommendörkapten i Flottan, u-båtsofficer, och övergick efter sjötjänsten till underrättelseverksamhet inom försvaret, bl.a. under u-båtskriserna. – Vi fick då tala mycket i media om u-båtar - och sillsstim.. berättade TL.
Numera ägnar Tommy mycket tid åt Rotary, och sin familj: fru Yvonne, tre barn och 7 barnbarn.
TL berättade om sina ambitioner för distriktets och förslag för distriktets verksamhet i verksamhetsplanen för 2018-2019. 

 
tisdag den 18 september 2018
Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på Dagen: Opinionsbildning och Debattklimat.
Elisabeth Sandlund, journalist under ett långt yrkesliv, berättade i sitt lunchföredrag om hur det startade i slutet av 60-talet på Norrlandskuriren, fortsatte med 30 år på SvD och därefter till tidningen Dagen. Elisabeth utvecklade också sina tankar om dagens debattklimat som har tagit en hårdare vändning med sociala medier och anonymiteten på nätet och om dialogens gyllene regler.
 
måndag den 10 september 2018
Jessica Stigsdotter Axberg föreläste om ADHD och Asperger

Jessica Stigsdotter Axberg är kvinnan som efter 20 års erfarenhet som Art Director/Grafisk formgivare och mamma till barn med NPF-symptom (NeuroPsykriatisk Funktionsnedsättning) har sadlat om för att ADHD-upplysa världen.
- Kampen för mina barns rätt att få stöd i skolan, hemmet och på fritiden, gav mig energi och vilja att hjälpa barn och deras familjer med liknande problem.
JSA driver sedan 2015 sitt företag Mrs Hyper på heltid. ”Jag vill ge ökad förståelse för NPF-diagnoser. Det är avgörande för ett gott liv. Vi alla vinner på det”, säger JSA.


 
måndag den 3 september 2018
Diana Janse, ambassadör och utrikespolitisk rådgivare, berättade om utrikes- och säkerhetspolitiska trender.

Dagens gäst var Diana Janse, ambassadör (tjänstledig), utrikespolitisk rådgivare och internationell chef för Moderaterna.
Diana har sedan sina studier i Uppsala haft en intensiv karriär inom svensk utrikespolitik, hon var UD-diplomat under 16 år i Moskva, Belgrad, FN-delegationen i New York, Afghanistan, Bryssel, ambassadör i Georgien med sidoackreditering i Armenien, därefter placerad i Damaskus och Beirut.

 
måndag den 27 augusti 2018
Herman Lindqvist om ätten Bernadotte

Med orden ”Imorgon har min 62:a bok världspremiär, idag får ni här på Rotary Södermalm en sneak preview!” inledde Herman Lindqvist sitt lunchföredrag.
Boken, För Sverige hela tiden. Ätten Bernadotte 200 år på Sveriges tron, kommer ut i samband med familjen Bernadottes 200-årsjubiléum på den svenska tronen.  En berättelse om den dynasti som har regerat längst i Sveriges historia.

 
måndag den 20 augusti 2018
Mathias Brorson om ölets historia och framställning

Dagens gäst,
Mathias Brorson, berättade vältaligt om ölets historia, framställningsprocessen och om företaget Nacka Bryggeri där han är verksam en dag i veckan med utveckling av nya smaker och procedurer. Mathias vardagsjobb är sångare, bas, i Radiokören i Berwaldhallen.  Han berättade att han är besatt av sitt yrke som sångare såväl som av ölutveckling.

Mathias Brorson med klubbens föreläsardiplom
 
torsdag den 16 augusti 2018
Varmt tack, Kerstin, för årets Skärgårdsutflykt till Blidö!

Arton personer tog sig med båt, bil eller buss ut till Kerstin Rylanders landställe på Blidö torsdag den 16 augusti.
Vid ankomstbryggan intogs enligt tradition ett wienerbröd och en whisky. Därefter promenad hem till Kerstins hus vid stranden där värdinnan med hjälp av Kajsa Berling och Agneta Hagelberg lagat och dukat mat och dryck, som serverades på bryggan. 
Vädret var soligt. Vattnet var varmt. Det sjöngs unisont och ibland solo. Det badades. Klicka på rubriken ovan för fler bilder.

Tack Kerstin, för ett underbart kalas på bryggan och fantastiskt god mat!

 
måndag den 2 juli 2018
Det nya verksamhetsåret startade med Dagny Carlsson, världens äldsta bloggare

I måndags började nya Rotaryåret 2018/2019 och vi hade verksamhetsårets första lunchmöte. 19 lunchgäster lyssnade hängivet, ställde frågor och hade kungligt roligt tillsammans med Dagny Carlsson, 106 år och sannolikt världens äldsta bloggare. Läs hennes tankar och åsikter på http://www.123minsida.se/Bojan/ 

 
måndag den 25 juni 2018
Kerstin Rylanders ego-föredrag

Kerstin Rylander berättade på ett kul och intressant sätt om sin bakgrund, sitt arbetsliv och karriär och familjelivet  med sin man Leif och de två barnen.

 

 
måndag den 18 juni 2018
Besök på Slussenprojektet. Amerikansk utbytesstudent berättar.

Före lunchen besökte vi vår granne, utställningen Ombyggnad Slussen, där vi fick en timmes genomgång av bakgrund, planeringsprocess och projektets status. 
   

 
måndag den 11 juni 2018
Ordförandeskifte, utbytesstudenter och 90-årsdag

Vår avgående president, Kjell Enevold, överräckte insignierna för presidentskapet i klubben till Rolf Löfberg, som tackade och höll ett kort anförande för att deklarera huvudlinjerna för ordförandeskapet: Bygga vidare på en intressant och välfungerande klubb – Alla behövs för att driva klubben framåt! – Ett vaksamt öga på kassakistan.

Tillträdande president Rolf L till vänster, avgående Kjell E till höger


 
måndag den 4 juni 2018
Ingemar von Heijne om Mozarts barndomsturnéer i Europa

Ingemar von Heijne är nestorn i Sverige som radiojournalist inom klassisk musik, på SR P2. Vi fick en underbart skicklig, rolig och kunnig berättelse om Mozarts barndomsresor till Europas kejsar-och furstehov i början av 1760-talet. Medresenärer var pappa, mamma och syster Nannerl, medmusikanter var pappan och systern.
Ingemar v Heijne med Peter Reichel
Ingemar von Heijne i samspråk med Peter Reichel,
Stockholm Söders Rotaryklubb

 
måndag den 28 maj 2018
Ulf Bergman om sin resa till Tanzania

Ulf är som klinisk farmakolog med i ett EU finansierat projekt som syftar till att öka läkemedelssäkerheten i fyra afrikanska länder. Ulf redovisade bakgrunden till projektet med nya läkemedel för sjukdomar som bara finns i dessa länder. Därför saknas säkerhetserfarenheter från andra länder. Man måste nu etablera biverkningsmonitorering i dessa länder för att tillverkarna skall våga marknadsföra nya läkemedel. Detta var kick-off mötet för fem-årsprojektet så vi kan förvänta oss att höra mer i framtiden. Presentationen avslutades med bilder från den avslutande safarin i nationalparkerna Ngorogoro och Serengeti med massor av djur inklusive ”the big-five”.

Ulf Bergman i afrikansk mundering

 
måndag den 21 maj 2018
Lunch med gäster från vänföreningarna i Liège och Mulhouse
Rotaryvänner från klubbarna i Liege och Mulhuse besökte Rotary Södermalm i fyra dagar.
Vi gjorde utflykter, besökte muséer, ordnade kalas hemma hos flera av våra medlemmar och avslutade med en gemensam lunch på Gondolen.
Det hela blev ett mycket lyckat arrangemang som vi hoppas ska leda till fortsatta kontakter och resor.
  
 
måndag den 14 maj 2018
Finn Bengtsson, professor/överläkare och riksdagsledamot (m), om Fake News


Faktaresistens
var ett av Språkrådets nyord 2015.  Finn Bengtssons föredrag handlade om ”alternativa fakta”, faktaförvrängning och faktaförnekelse som verktyg i dagens politik. För sammanfattning, klicka på rubriken ovan.

 
måndag den 23 april 2018
Dilsa Demirbag: Varför ett Berättarministerium?

Grundaren Dilsa Demirbag Sten berättade om den ideella organisationen Berättarministeriet: BM är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som driver utbildningscenter för barn och unga mellan 8 och 18 år i områden med hög arbetslöshet. Stiftelsens vision är: "Ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet.". 

 


Dilsa Demirbag Sten
.. och här med dagens värd Ulf Bergman och president Kjell Enevold

 
måndag den 16 april 2018
Gäster från New Zealand
Föreläsare var makarna Michelle Stronach-Marsh och Murry Chisholm.
Michelle var utbytesstudent i Sverige 1995. Ville med hjälp av AFS i första hand åka till Frankrike, Belgien eller Canada men fick skriva Sverige som alt 4. – Det blev Sverige..
Blev istället att hon läste sitt sista år på Saltsjöbadens Samskola där hon tog studenten på svenskt vis. Håller fortfarande kontakten med sin värdfamilj och alla ”syskon”.
Bor i Petron strax utanför Wellington på Nya Zealand.
Har för 3 år sedan adopterat tre barn, nu i åldrarna 19-14 år från ett barnhem.
Michelle och Murry är medlemmar i The Rotary club of Petone och är väldigt engagerade i ungdomsrörelser så som Girl Guides (scouter).
Petron Rotary club har ca 30 medlemar och jobbar mycket för att samla in pengar till välgörande ändamål, brukar kunna få ihop 30 000 – 50 000 NZD (200 000 – 330 000 SEK) per år. Största eventet är Petrone Fair som drar 35 000 besökare. Ett exempel på välgörenhet är att samla in datorer från Racing board och donera till skolor och elever som inte har råd att köpa egna.
Murry Chrisholm jobbar som fysiklärare. För 8 år sedan blev han ombedd att ta ett lag till International Young Naturalist Tournament som coach. 2008 tog han två lag till tävlingen som kom sist och näst sist. 2017 års lag vann den internationella tävlingen. Idag är majoriteten av d deltagande eleverna någon form av doktor i fysik eller teknik. Fråga: Kommer någon att få Nobelpriset? – Absolut! blev svaret.

Ulf B med makarna 
Stronach-Marsh och Murry Chisholm
 
 
måndag den 9 april 2018
Ulf Bergman, med.dr. - Biverkningar av läkemedel

Om bi-verkan föreläste Ulf Bergman som ersatte ordinarie föreläsare som lämnat återbud på kort varsel. Och det handlade inte om bi-produkten honung utan om läkemedelsbiverkan. Han inledde med kravet på läkemedel är att ha visad positiv effekt i förhållande till biverkningar för att bli godkänt av Läkemedelsverket eller motsvarigheten i London: European Medicines Agency.

Paradoxalt är att vi är många som behandlas med ”biverkningar”. I de kliniska prövningar som ligger till grund för registeringen av läkemedel upptäcks ibland andra effekter än de avsedda, d v s biverkningar. Dessa effekter har sedan visat sig så värdefulla att de senare godkänts som läkemedel med annan indiation. Exempel på detta är ett av världens mest använda läkemdel, de s k beta-blockerarna (ex Inderal-propranolol, Seloken-metoprolol). Dessa togs ursprungligen fram för att minska kärlkramp men visade sig ha som biverkan att minska blodtrycket. Denna forskning ledde till ett Nobelpris i medicin 1988. Minoxidin (Regaine) och Sildenafil (Viagra) togs fram mot högt blodtryck. De visade sig mer användbara för att ge ökad hårväxt respektive erektion hos män.


Biverkningar av läkemedel är symtom. Många typiska ”biverkningssymtom” förekommer spontant hos folk utan läkemedel. Om man hos läkemedelsbehandlade patienter också tar hänsyn till sjukdomens symtom, så kan det vara svårt att avgöra vad som är en reell biverkan. Och detta blir inte lättare hos patienter med många läkemedel.

 


Föredragshållare Ulf Bergman

 
måndag den 26 mars 2018
KTH - Sveriges största tekniska universitet - Igår, idag och imorgon

Att KTH spelar en mycket stor och avgörande roll för svensk ekonomi och konkurrenskraft, det blev tydligt när Anna Hamilton, Research Analyst på KTH, höll en faktaspäckad presentation av det nationella flaggskeppet. Här ett urval:

KTH tillhör de 100 bästa tekniska universiteten i världen, enligt en årlig internationell utvärdering som omfattar 14 000 lärosäten för ingenjörsutbildningar (QS World Ranking). Här finns 13 000 studenter, 1 800 doktorander, närmare 300 professorer. 5 miljarder kr är omsättningen per år. Utbildningar och program på olika nivå, från treåriga högskoleingenjörer, civilingenjörer, master- och doktorandutbildningar och forskning inom alla tänkbara grenar av teknik, arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, teknisk historia, filosofi .. Se en översikt över utbildningarna här.

 KTH:s identitet och varumärke vilar på tre pelare: Hållbar utveckling, Jämlikhet och Internationalisering. Dessa tre principer involveras i det dagliga arbetet och gör utbildningarna attraktiva för ungdomar, lärare och forskare, nationellt och internationellt.

Man strävar efter att locka studenter internationellt - mångkulturella fakulteter skapar globala nätverk, bättre jobbmöjligheter för studenterna och bättre forskning. Studenter inom EU finansieras med Erasmus-fonder, de som kommer utifrån måste betala sina studier själva. 

KTH samarbetar på olika sätt med ett antal s.k. Strategiska partners, tex Stockholms Stad och Sthlms Landsting, Ericsson, Scania, Vattenfall, ABB mfl. Till detta nätverk hör de 65 000 alumnis som arbetar på företag i Sverige och internationellt. Här finns kontaktpersoner som arbetar med rekrytering för anställning av utexaminerade studenter. Ibland studenter som är nästan färdiga, vilket skapar vissa problem. - Den som inte har ett examenspapper får det svårare på längre sikt, att få jobb utomlands blir väldigt svårt. 

KTH Innovation är en del av högskolan som hjälper forskare och studenter att inrikta idéer och forskningsresultat  på affärsverksamhet. Det kan handla om att ta en idé till innovation, från innovation till affärsplan, skapa kontakter med specialister, företagsledningar, kunder m.m. Ca 300 idéer årligen går från idé till start-up. 

KTH:s historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Teknologiska institutet, en av föregångarna, startades redan 1827. På 1860-talet slogs Teknologiska institutet, Bergsskolan och Högre Artilleriskolan samman. Nya hus behövdes och Erik Lallerstedt fick uppdraget att rita skolan, med betoning bl.a. på den konstnärliga utsmyckningen, både interiört och exteriört. Grundstenen lades 1914, finansierat bl.a. av staten, familjen Wallenberg m.fl. Invigningen var en stor händelse där alla av betydelse närvarade. 

Expansionen har fortsatt, numera finns verksamheten på fem olika campus i och omkring Stockholm, planer är lagda för bebyggelse som ska binda samman Stockholms Universitet med KTH på Norra Djurgården. On-line-kurser erbjuds globalt, öppna för alla intresserade. 

KTH öppnades för kvinnliga studenter 1921, den första blev Greta Woxén.  2016 utnämndes den första kvinnliga rektorn i högskolans historia, Sigbritt Karlsson, professor i polymerteknologi.


Anna Hamilton med president Kjell Enevold och klubbmästare Ray Duke-Berkely
 
måndag den 19 mars 2018
Karsten Thurfjell om det svenska måltidsundret

- Ursprunget till mitt matintresse var Carl Jan Granqvist, som invigde mig i sin värld av kokkonst. Det har lett fram den bok som vi nu publicerat om den svenska gastronomins historia (tillsammans med Jan Wallensteen). Det är en anmärkningsvärd berättelse där Sverige gått från u-land till världsklass.

- Kan man då odla råvaror och producera högkvalitativa livsmedel i ett så nordligt land? frågar KT. Det är riktigt mörkt och kallt under hundra dagar, då vilar jorden. Det är svalt och väldigt mycket ljus under 100 dagar - det ger friskhet och syra. Finns odlingsbar jord? På 30-talet odlades fyra miljoner ha, 2010 2,5 miljoner, möjligt är att odla 6 milj ha. Förutsättningarna är goda.

Den svenska maten under medeltiden och in i 1800-talet var hemsk – väl beskrivet i reseberättelser. Den första guldåldern började år 1857 då den första moderna restaurangen öppnades, Hôtel Rydberg på Gustav Adolfs Torg. Här fick gästerna t.o.m. varsin servett. Bakgrunden var den industriella och ekonomiska tillväxten som skapade en medelklass som hade råd att gå ut och äta. Ett problem med många dimensioner var Brännvinet – på restaurangerna stod en brännvinssamovar där det var fritt att förse sig till smörgåsbordet av flera sorter, tex två vita och en brun. Så småningom blev det stopp för det – 1917 introducerades Motboken, med max en liter per vecka per hushåll.

Under efterkrigstiden höjdes kunskapsnivån i näringslära, KF var först ut att skapa ett provkök, där grundaren Anna-Britt Agnsäter vägledde svenska folket i vad som skulle ätas, hur det skulle tillagas och hur det skulle serveras. Här utvecklades bl.a. kostcirkeln, decilitermåttsatsen i plast (Gustafsberg) och den klassiska stektermometern (Bofors, med en gevärskula som spets). ICA följde efter.

Andra viktiga personligheter under denna tid var Hiram, journalisten Märit Huldt, som skrev i SvD och många böcker och Ria Wägner som gjorde sina vecko-TV-program. Wägner var uppvuxen i Italien, Frankrike och Tyskland, tog en fil-kand i kulturämnen på Lunds universitet och hade europeiska perspektiv på matkonst och bordskultur. Störst och viktigast för utvecklingen av svensk matkultur kanske är Tore Wretman, utbildare, kokboksförfattare, folkbildare, socialt geni, hovtraktör och hedersdoktor, dessutom avbildad på frimärken.

Ett antal högskoleutbildningar växte fram, bl.a. Grythyttan 1990 (med Carl Jan Granqvist som initiativtagare), Umeå 1995 och Kristianstad 2005. Matlagning och måltiden blev ett forskningsämne. Intresset för drycker till mat följde med. Matguiderna växte i upplaga, tex Guide Michelin, White guide m.fl. Tävlingar på hög nivå arrangerades både nationellt (Årets kock) och internationellt med svenskt deltagande. Svenska kockar och Kocklandslaget har tagit flera internationella troféer. Kort sagt: ryktet om det Nya Nordiska Köket har spritt sig internationellt, turister åker hit bara för att äta på restaurang!

Karsten Thurfjell avslutade med att visa upp den nyskrivna boken Det svenska måltidsundret : från gastronomiskt u-land till världstopp, som kom ut för något år sedan.

Överst: Karsten Thurfjell mottar diplom av president Kjell Enevold. Därunder några milstolpar i utvecklingen av svensk kokkonst.

 

 
måndag den 12 mars 2018
Eric Peterson, Canadas Chargé d’affaires, om svensk-kanadensiska relationer

Eric Petersson inledde med att beskriva att hans uppdrag här i Sverige för honom personligen är en stor upplevelse. - Min farfar flyttade från Linköping 1952 och etablerade sig i Canada. Vi är numera en helt engelsktalande familj men jag själv talar en del svenska efter mina två år här i Stockholm.  Man har vissa problem med östgötskan, men det hindrar ändå inte goda kontakter med släkten i Linköping, berättar han.

Canada och Sverige har mycket gemensamt när det gäller synen på teknik och innovation, mänskliga rättigheter, klimatfrågor och fördelningsfrågor, enligt EP:  - Min roll här i Sverige är bl.a. att sprida kunskap och föra dialog om våra gemensamma intressen och värderingar. - Vi förstår varandra väl, våra kulturer har många likheter, med stabilitet och förutsägbarhet. Nu är en viktig tid att utveckla och stärka våra relationer, med tanke på rådande internationell oro.

I februari 2017 gjorde Canada ett statsbesök i Sverige med ett antal framstående personligheter på inbjudan av Kung Carl XVI Gustav och Drottning Silvia. Teman för mötet var att utbyta kunskap om vår tids tre stora frågor Innovation – Inclusiveness – Sustainability, med olika perspektiv. Intesset för varandras resp lösningar är stort, enligt EP.

Det handelsavtal, CETA, som f.n. förhandlas av EU och Canada, har accepterats av Canadas parlament, röstning sker i Sveriges Riksdag om några veckor. Avtalet ska inte bara gynna handel utan också verka för att utveckla ländernas politik för utbildning och hållbar tillväxt.

EP betonade kanadensiska regeringens vilja att genomföra Parisavtalet. Meningsmotsättningar råder med den nuvarande amerikanska regeringen, men kontakterna upprätthålls ”by continuous negotiations and mutual information”.

Slutligen –  Canada är fokusland på Stockholm Kulturfestival i augusti i år, ett led i arbetet att utveckla relationerna mellan våra länder.

Från vänster, Eric Petersson, 
vår kanadensiska
utbytesstudent Fallon Wadelius och president Kjell Enevold

 
måndag den 26 februari 2018
Utbytesstudent Arvid Gramér om sitt år i Taiwan

Arvid, Rotarys utbytesstudent i Taipeh under tio månader augusti 2016 – juni 2017, berättade om sin intensiva tid i Taiwan. Det första mötet, mottagandet av en stor kommitté på flygplatsen, var inledningen till en lång rad evenemang och upplevelser som Arvid bjöds in till. Väl i skolan ordnades en anpassad skolgång med bl.a. engelska och olika lagsporter, nödvändigt eftersom de flesta ungdomar och vuxna bara talade kinesiska/mandarin. Arvid började omgående intensivplugga kinesiska, kunde efter några månader göra sig förstådd och efter ett halvår ”talade jag riktigt bra! Jag kände att - Jag flyger!” Under året deltog han i och lyckades dessutom vinna några turneringar i tex badminton och ”speech” – på kinesiska!
Livet i skolan och i familjen i Taiwan är styrt med strama tyglar på ett helt annat sätt än i Sverige. Mer hårdplugg och disciplin i Taiwan, mer självständighet och individuellt ansvar i Sverige. ”Båda har sina för- och nackdelar”, enligt Arvid.
”Att åka hem i juni kändes sorgligt, att skiljas från så många människor och vänner som verkligen gett mig ett varmt välkomnande och en mycket lärorik tid.” Arvid riktade ett särskilt tack till sin Rotary-kontaktperson Mr Maverick i Taipeh, som han delade med några andra Rotary-studenter från andra länder.

Han pluggar nu vidare på gymnasiet sista år på Na-linjen. – Han räknar med att få stor nytta av sina kinesiska kunskaper och erfarenheter i framtiden.

Arvid Gramér, diplomerades av president Kjell Enevol

 
måndag den 19 februari 2018
Ingrid Maria Ericsson: EGO-föredrag
Ingrids starka intresse för att skriva, rita och måla började tidigt i föräldrahemmet i Landskrona. – Jag bestämde mig som barn för att arbeta med böcker och det har följt mig genom livet, berättade Ingrid Maria. På bordet på podiet framför oss åhörare ligger ett urval av hennes verk, framför allt barn- och ungdomsböcker och faktaböcker som skrivits och illustrerats under många år. Ingrid arbetade även 2003 - 2009 som skribent för Helsingborgs Dagblad.
Under tio år bodde hon med sin man och två barn i Paris, Bryssel och New York, där hennes man arbetade för DHL och Carlson Wagonlit Travel. Även under denna tid producerades böcker. 
Åren utomlands var mycket givande - särskilt i NY kände jag mig alltid välkommen och aldrig som en främling - folk där säger: ”You are a New Yorker, no matter where you come from”.
Men att flytta ut resp att flytta hem har sina problem som måste lösas. Sin vana trogen skrev och illustrerade hon två böcker om saken: Att flytta ut från Sverige resp Att flytta hem till Sverige.
Och skrivandet fortsätter. Aktuellt projekt nu handlar om bakverk och kakor, svenska och nysvenska, recept som kommit med immigranter. Temat är Bryta bröd. – Jag vill med detta bokprojekt, förutom att skriva om själva bakandet, försöka bryta främlingskapet mellan ”vi” och ”dom”. Viktigt för mig!
Ingrid Maria har två barn, en dotter i filmvärldens Hollywood och en son i Stockholm (civilingenjör KTH).
     
Ingrid Maria Ericsson visar några av sina böcker  ...          och mottar ett diplom av vikarierande president Agneta Hagelberg
 
söndag den 18 februari 2018
Johan Sundberg berättar om Rösten som musikinstrument

Johan Sundberg, Professor Emeritus, KTH, berättade intressant och humoristiskt om det mänskliga musikinstrumentet Rösten. Allt förklarades av JS med tal, sång, blåsande i ett rör samt uppspelningar från datorn.
Tre teman presenterades:
1 – Om hur vår röst tekniskt frambringar och modulerar ljud med stämband, strupe och svalg. 2 – Om hur sångare skickligt och utan ökad ansträngning kan göra sig hörda över en symfoniorkester (förutsatt att kompositören också varit skicklig). Samt 3 – Om hur sångare använder en något falsk intonation för att skapa ett starkare uttryck i sina tolkningar. Typexempel: tolkningar av 1800-talets romanser med glidningar i tonerna som ger mera svall åt känslorna. Utan glidningar blir det tråkigare.

Tiden räckte inte riktigt till men vi fick ett halvt löfte om en fortsättning vid ett senare tillfälle.


Per Lindberg, vår 95 åring med golfhandikappet 4, fyllde år den 11e februari och hyllades. En flaska champagne överlämnades av presidenten Kjell Enevold.Charlie Sjöström fick utmärkelsen Paul Harris Award av samme president samt föreningens styrelse. Utmärkelsen tilldelas medlemmar som har bidragit med en "outstanding contribution to the community"


Vår nya medlem Ingrid Maria Ericsson välkomnades till föreningen. 

 

 
måndag den 5 februari 2018
Föredrag om Stevia - ett sötningsmedel

Dagens gäst var Sophia Horn af Rantzien, som informerade oss om stevia – ett intressant substitut för socker.
Sofia är vd för företaget som kallar sig The Real Stevia Company. Hon gav oss  information om stevia, som förutom att vara ett i många fall nyttigt alternativ till socker även var ett gott odlingsalternativ för fattiga bönder i Paraguay. Vi fick veta både för- och nackdelar jämfört med socker – och dessutom fick vi prover (bland annat i form av godis) att prova hemma.

Sofia Horn med president Kjell Enevold

 
måndag den 29 januari 2018
Ingvar Kamprad och IKEAs etablering i Ryssland
Malcolm Dixelius, rysslandskännare, journalist, filmare och tidigare utrikeskorrespondent för TV- och radio, ändrade med anledning av Ingvar Kamprads död temat för dagens föredrag. De båda har genom årtionden haft kontakter för intervjuer, filmer och mer personligt.
Berättelsen om Rysslands-etableringen startar märkligt nog strax efter Rysslands statsbankrutt, efter ett kaotiskt 90-tal. Det är DÅ Kamprad bestämmer sig för att - Nu är det dags att satsa!! NU är behoven av att billigt möblera hem enorma!! Efter tuffa förhandlingar med myndigheter och leverantörer byggdes på ett år ett varuhus strax utanför Moskvas stadsgräns, utom räckhåll för allvarlig korruption. Det blev en omedelbar succé. Årtiondet därefter etablerades varuhus i Rysslands alla miljonstäder. Skog köptes, över 100 inhemska fabriker byggdes och 200 inhemska leverantörer kontraktades.

Det var svårt att få själva varuhusen att gå med vinst, men IKEAs samtida investeringar i gemensamma shopping-malls i ryska städer blev mycket lönsamma.
Malcolm Dixelius fick i uppdrag att som filmare under en period delta vid alla förhandlingar eftersom ”.. Har vi ett filmteam med oss så kommer ryssarna inte våga bluffa så mycket” (citat Lennart Dahlgren, dåvarande VD för IKEA).
MD berättade vidare om den kvalitetskris IKEA genomgick i början av 80-talet – det fattades alltid skruvar i paketen. IK:s personliga ledning led också av kvalitetsproblem. Under denna kris sker en metamorfos – IKEA investerar tungt i att allt som levereras ska vara av hög kvalitet och komplett (vägt på grammet). Kamprad själv växer som människa och ledare, och börjar visar starka känslor utåt – ibland gråter han öppet av glädje eller sorg. Efter detta följer en enorm global expansion.
Se mer om IK i MD:s film Mannen som ville möblera världen.
  
Malcolm Dixelius med dagens värd, Ulf Bergman, och president Kjell Enevold
 
måndag den 22 januari 2018
Förbifart Sthlm - ett av Europas största tunnelprojekt

Mats Thelander från Trafikverket höll en intressant och faktaspäckad presentation av Förbifart Stockholm.
Projektet är Sveriges hittills största vägprojekt, jämförbart med uppbyggnaden av kärnkraften. Det ska förbinda bostads-, service- och arbetsmarknader norr resp söder om staden samt minska sårbarheten. - Idag är Essingeleden hårt överbelastad och de små och frekventa olyckorna skapar långa köer, dyrbara väntetider och dyrt underhåll.
Byggnadstekniken som används ä
r avancerad, till stor del automatiserade maskiner utför tunnelarbetet. Entreprenörer från hela Europa är upphandlade. 
Allt bergmaterial som sprängs fraktas bort först med lastbil till pråm, därefter fraktionering för att sedan säljas och användas i andra bygg- och vägprojekt. Rigorös finansiell kontroll ska garantera att inga överraskningar à la Hallandsåsen ska uppstå.
2025-2026 bör allt vara testat och klart för invigning. Den totala kostnaden blir ca 28 miljarder, en del av hela infrastrukturprojektet i Sthlm på 110 miljarder.
kommer 140.000 fordon passera per dygn, inklusive snabba bussförbindelser mellan nord och syd. Finansierat till 80% av trängselskatter och till 20% av statsbudgeten. Framtida vägtullar? - Det är politikernas fråga, inte Trafikverkets.
Se mer på www.trafikverket.se/forbifartstockholm 
Bilderna visar en datagenererad illustration av tunneln,


samt överräckande av vårt diplom till Mats Thelander av vår president Kjell Enevold.
 
måndag den 15 januari 2018
Spännande i politiken.

Gästföreläsare: Widar Andersson – politisk chefredaktör Folkbladet, tidigare grundare av Hassela-kollektivets behandlingshem samt riksdagsman för S under två valperioder. 
Uppväxt i ett litet brukssamhälle där arbetarna röstade på socialdemokraterna, mellancheferna var folkpartister och patron var höger. Betraktar sig själv som konservativ, ”ungefär som 60% av den svenska valmanskåren”. 
Widar berättade kort om den politiska historiken i Sverige: Vi har alltid haft omfattande utrikeshandel, haft ett utvecklat välfärdssamhälle och höga skatter. ”Systemet bygger på att alla jobbar så mycket de kan och betalar skatt som sedan kan omfördelas”.
Alla borgerliga partier förhöll sig under många årtionden till S, utan någon nämnvärd samordning sinsemellan. I och med skapandet av Alliansen och valvinsten 2006 ritades den politiska kartan om, ”det tog de borgerliga 40 år att förstå hur man skulle göra”. 
Vidare nämndes hur invandringen i nutid spär ut de gamla välfärdssystemen och den paradoxala oviljan att diskutera invandringsfrågan. Resultat: 2010 växte ett nytt parti fram som starkt lyfte denna problematik, vilket än en gång skakade om den politiska scenen. SD, från början dominerat av knäppgökar, betraktas numera som ett ganska normalt riksdagsparti, enligt WA. 
WA förutspådde att efter nästa val kommer vi se en borgerlig minoritetsregering, ledd av Ulf Kristersson. Frågan är hur M klarar att leda Sverige med passivt stöd från SD. En samlingsregering med S + M? Det kan hända - om vi får krig!
Se mer av honom på facebook, twitter och på www.folkbladet.se .

 
måndag den 8 januari 2018
EGO-föredrag Andreas Lindgren
Andreas  är född år 1972 och inledde med att berätta om sin uppväxt i Stockholm,  där han under tonåren blev inspirerad av en tv-dokumentär om 1980-talets yuppies i Stockholm. Dokumentären heter ”Business Class
(se SVT Arkiv https://www.oppetarkiv.se/video/4051239/business-class).  
Det ledde Andreas till att studera ekonomi på både gymnasiet och universitetet. Efter att flickvännen flyttat till Österrike för att studera på Karl-Franzens Universitet i Graz så följde Andreas efter och var bosatt där under 1 år. 
Vid återkomst till Sverige slutfördes universitetsutbildning 1997 och därefter började karriären på Handelsbankens IT-avdelning som Systemansvarig. Detta var dock inte rätt yrkesval och därefter har Andreas jobbat med försäljning inom bl a Siemens samt Bergman&Beving. Numera arbetar Andreas på konsult- & rekryteringsföretaget PERIDO AB, med kontor på Katarinavägen 15, Slussen, där han ansvarar för större kunder som köper bemanningslösningar i både Sverige och Litauen, ett jobb han trivs oerhört bra med.
Privat är Andreas gift med samma kvinna som fick honom att flytta till Österrike 1993, tillsammans har de tre söner, födda 2001, 2003 samt 2008. Svärfadern är från Österrike och dit åker de årligen för både sommar- och vintersemester. Andreas bor med sin familj i Segeltorp och fritiden ägnas åt familj samt engagemang i idrottsföreningen Segeltorps IF, därutöver även ett engagemang i kommunalpolitiken i Huddinge kommun.
På fotot föräras Andreas vårt diplom av Kjelll Enevold.


 
 
lördag den 16 december 2017
Rotary Club of Bristol 100 år!

Vår fantastiska vänklubb i Bristol chartrades 1917 som den 17:e klubben på de brittiska öarna och klubb nummer 344 i världen. Detta firades med en högtidlig ceremoni på "födelsedagen" den 1 november där vår President Kjell Enevold och hustru Karin deltog.
Lördagen den 4 november var den stora banketten med ca 400 deltagare representerande 37 olika klubbar. Till denna härliga fest anslöt ytterligare 4 par från vår klubb.

Dagen efter hölls en reception på stadshuset hos Lord Mayor Lesley Alexander, också medlem i Rotaryklubben och som besökt oss i Stockholm ett flertal gånger.
Som gåva skänkte vår klubb 10.000:- till ett av Bristol klubbens projekt i Nepal.
På bilden ses vår medlem Tommy Linné flankerad av Lord Mayor Lesley Alexander och Pat Wyatt. 
måndag den 11 december 2017
Klubbesök på Riddarhuset under ledning av Carl-Gustaf Åkerhielm.


Den 11 december besökte vi RIDDARHUSET i Gamla Stan. 29 personer deltog, varav flera medföljande och sex externa gäster. Presentation och rundvandring gjordes av C-G Åkerhielm, tidigare Riddarhussekreterare, och medlem i Rotary Waxholm. Besöket blev mycket uppskattat och avslutades med lunch på en närbelägen restaurant.

 

 
fredag den 8 december 2017
Besök hos Rotary Club of London

I direkt anslutning till firandet av Bristol Rotaryklubbs 100-årsjubileum i början av nov 2017 passade Tommy Linné och Kristina Pollack, med partners, på att besöka den äldsta Rotaryklubben utanför USA, Rotary Club of London. Klubben chartrades 1911. Samma år grundades ytterligare 3 klubbar i Storbritannien (Manchester och Belfast) och Irland (Dublin). Klubben har ett 150-tal medlemmar, och vid mötena 30-40 deltagare, varav ganska många internationella gäster. Man sammanträder måndagar 12.30 på Chesterfield Mayfair Hotel, 35 Charles Street (5-10 min promenad från Piccadilly Circus). Mycket trevlig stämning och lysande föredrag!
Banners utbyttes med förhoppning om på något sätt fortsatta kontakter. På bilden deras president Stephen Potter
.

 
måndag den 4 december 2017
Besök på Scenkonstmuséet

En grupp på ca 20 södermalmsmedlemmar, fick en guidad tur på ca en och en halv timme på Scenkonstmuseum, inrymt i f.d. Kronobageriet från 1600-talet. Det är en spännande byggnad med de bevarade gamla murarna, bjälkarna och ugnarnas fundament. Spotlights belyser effektfullt föremål och montrar. I samlingarna finns totalt 20.000 föremål, varav några tusen exponeras  i de tre etagen.
Guiden Lars Annersten berättade om föremålen och lät oss testa modern interaktiv 3D-teknik: Några av oss dansade, intog poser eller sminkade sig digitalt. Man kunde orkestrera korta musikstycken med valda instrument, även det
digitalt. Avslutningsvis spelade vi på en jättelik urholkad och strängad stam från en flerhundraårig ask, som förvandlats till slaginstrument. Vilket sound!
Ett stort tack till guiden Lars Annersten, projektledare och pedagog på muséet, och vår president Kjell Enevold, initiativtagare till besöket.
http://scenkonstmuseet.se/

 
måndag den 20 november 2017
Björn Tarras-Wahlberg om "Stoppa Nobelbygget på Blasieholmen"
Det projekterade Nobelhuset bakom Nationalmuseum är resultatet av okunskap om stadsmiljöns kulturvärden, om stadslandskapets estetik samt att man struntat i demokratiska processer, enligt föredragshållaren Björn Tarras-Wahlberg.
BTW hävdar att budskapet från 41 tillfrågade remissinstanser var genomgående negativt till bygget, men att detta budskap omformulerades till ”Samtliga remisser samtycker” i borgarrådets sammanfattning. Bland de negativa finns tex Statens Fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet, Skönhetsrådet mfl.
Byggbeslutet med knapp majoritet av M+S+C i Stadshuset april 2016, är överklagat i Mark- och miljödomstolen av sex intressenter, bland dem staten. Det finns mycket att läsa om detta på nätet, både för och emot. Mest emot. Fakta finns  på Wikipedia

Björn Tarras-Wahlberg diplomeras
 
måndag den 6 november 2017
EGO-föredrag: En karriär och ett andligt sökande - Lars Åke Pettersson berättade
Lars-Åke inledde med att berätta om sin meditation under 35 år – som ett sökande efter själslig ro i en hektisk arbetskarriär.
I barndomen deltog L-Å ofta i arbetet på sina farföräldrars gård, där fanns 30 kor samt grisar och höns, utanför Jönköping. Efter en utbildning i Katrineholm och några års arbete fick han ett teknikerjobb på Alfa-Laval, vilket förde honom till Saudiarabien som General manager för världens då största anläggning för mjölkkor. Här handlade det om 7.000 kor, senare 12.000, i s.k. Desert farming i den saudiska öknen. Efter hemkomst i slutet av 90-talet blev L-Å projektledare i en ”in-house-byrå” på företaget, då uppköpt av TetraPak, med internationell marknadskommunikation och mycket resande i Mellersta Östern, Asien och Oceanien. När Alfalaval/TetraPak organiserade om 2010 slutade anställningen där. 
L-Å studerar numera på Senioruniversitetet och arbetar deltid som vaktmästare på Södersjukhuset – ett jobb med mindre stress som han uppskattar mycket.
Lars-Åke Pettersson Ego-föredrag Lars-Åke Pettersson Egoföredrag
Lars-Åke berättar om tiden i Saudiarabien – och mottar diplom av vikarierande president Rolf Löfberg.
 
måndag den 30 oktober 2017
Stress och utmattning - Marie Åsberg
Ulf Bergman introducerade föredragshållaren Marie Åsberg, Senior professor i psykiatri, Karolinska institutet/Danderyds sjukhus.
Marie berättade att stressrelaterad psykisk ohälsa ökar i samhället. Efter en nedgång fram till 2010 har den ökat fram till 2016 för såväl män som kvinnor. Stress är kroppens sätt att mobilisera resurser inför vad hjärnan uppfattar som ett hot. Stress är ändamålsenligt, kan stimulera till stordåd och kan vara livräddande, men kan leda till medicinska problem om situationen överstiger våra resurser eller om det inte ges tillfälle till återhämtning. Föredraget handlade vidare om hur man undviker ohälsosam stress och behandling av svårare tillstånd. 
2017-10-30 Marie Åsberg
Prof. Marie Åsberg med president Kjell Enevold
 
måndag den 23 oktober 2017
Annie Lööf - politiker och partiledare

Annie Lööf berättade om sin uppväxt i Maramö, en riktig Bullerby på landet i Värnamo kommun, där hon gick i skolan, spelade fotboll (målvakt) och så småningom tog studentexamen. Annies farmor lärde henne tidigt Pippi-citatet ”Det har jag aldrig gjort förut så det klarar jag säkert”. Fotbollen spelade en stor roll, hon ville tidigt leda och lyfta andra i laget. ”-En målvakt liknar en partiledare .. Man är beroende av sitt lag, men när det gäller är man själv.”
Efter studentexamen kom uppdrag i politiken och studier i juridik i Lund. Den mycket snabba politiska karriären ledde fram till en ministerpost och partiledarskapet  för Centern. Enligt AL har valdebatten redan startat: de tre största politiska utmaningarna blir Integrationen av immigranter - Vårdkvaliteten - Hälsa/Miljö/ Klimat. 


Annie Lööf i aktion på lunchföreläsningen

Integrationsprojektet:                                 

Inbjudna gäster på lunchen var sex nyanlända akademiker, som en del av vårt integrationssamarbete med Arbetsförmedlingen i Spånga. Gästerna var
Asmaa Eiz från Syrien, läser engelska och matematik för att kunna fortsätta studier till civilingenjör.
Mohamad från Syrien, matematiker utbildad i Ryssland, praktiserar på PRV som matematiker.
Nihman från Syrien, allmänläkare, har arbetat i femton år i Bulgarien. Praktiserar som undersköterska för kunna återuppta läkaryrket.
Yuliya från Kazakstan, miljöingenjör. Läser svenska på SFI.
Aziz, etableringshandläggare på AF.
Makdy, assisterande etableringshandläggare på AF.

Bild med reservation för ordningsföljden i listan ovan.

20171023 Lunchgäster Integrationsprojektet

 
måndag den 16 oktober 2017
Anders Arborelius: Katolska kyrkan i Sverige
Anders Arborelius, katolsk ärkebiskop och kardinal, berättade om den katolska kyrkans historia i Sverige. 
Idag är 117 000  katoliker anslutna i Sverige, troligen finns lika många oregistrerade. Tillväxten är störst i invandrartäta områden med människor från alla väderstreck. Det ekumeniska samarbetet med andra kyrkor är omfattande. 
I Sverige gör homogena värdegrunder enligt Anders Arborelius det svårt för människor att skapa en stark individuell katolsk identitet. Själv konverterade AA under sin studietid i Lund.
   Anders Arborelius diplomeras
Kardinal Anders Arborelius med påven Franciskus t.v.
och med Kjell Enevold, klubbpresident, t.h.
 
torsdag den 12 oktober 2017
PA Fogelström - 100 årsjubiléet
Kent Josefsson, ordförande i Fogelströmsällskapet, berättade om Per Anders Fogelström - liv, författande och det omfattande 100-årsjubiléet av hans födelseår. PAF föddes i Leningrad i en välbärgad svensk familj, mitt under den ryska revolutionen. Efter återkomsten till Sthlm växte han upp med sin mor, mormor, farmor och moster under fattiga förhållanden på Söder, började sitt författarskap 1939 med skriften Den okuvliga friheten och blev författare på heltid från -58 med stockholmsromanen Mina drömmars stad. Sammanlagt har hans böcker sålts i 5 milj ex.

Kent rekommenderade en film på SVT Play: 
https://www.svtplay.se/video/14773080/per-anders-fogelstrom/per-anders-fogelstrom?start=auto

Vid lunchen berättade även vår utbytesstudent Alice Martins från Brasilien om sig själv, sin familj och sitt hemland. Vi fick en banner från Alices hemstads Rotaryförening.

Kent Josefsson diplomeras av president Kjell Enevold
 
måndag den 25 september 2017
Föredrag om The American Club of Sweden
Ordförande i American Club of Sweden, Julie Catterson Lindahl, och Sam Cooley, historiker i samma sällskap, presenterade sällskapets syften, historia, verksamhet och värderingar.
Sällskapet, som nyligen firade 200-årsjubiléum, har genom åren genomgått flera sammanslagningar och namnbyten. 1980 bildades slutligen The American Club of Sweden med säte i Stockholm. 
Syftet har under denna långa tid varit att skapa ömsesidig kunskap och förståelse genom arrangemang, besök och föreläsningar för att bygga och stärka relationer mellan individer, företag och organisationer. Föreläsande gäster har varit berömda personligheter som Theodore Roosevelt, George Patton, Eleanor Roosevelt, Dwight D Eisenhower, Olof Palme, Lyndon B. Johnson mfl.
Julie Catterson Lindahl beskrev och underströk grundläggande värderingar för sällskapet, värderingar som enligt föredragshållaren sätts på prov i dagens politiska klimat.
Klubben är opolitisk och oberoende.               
Mer finns att läsa på https://www.americanclub.se/
2017-09-25 Sw Am club
President Kjell Enevold med Julie Catterson Lindahl, 
dagens värd Charlie Sjöström och Sam Cooley
 
måndag den 18 september 2017
Föredrag av Liatuens ambassadör
Algimantas Rimkūnas, Litauens ambassadör i Sverige, höll ett föredrag om Litauens historia och nuläge. Litauen nämns första gången 1009, ingick i unioner med Polen och Sverige fram till 1795 då Ryssland ockuperade. Landet utropades som en självständig stat vid Versailles-freden 1918, ockuperades under andra världskriget och blev återigen självständigt efter Sovjetunionens sammanbrott 1990. Nästa år firas 100-årsjubileum av nationens moderna födelse. Handelsutbytet med Sverige är numera relativt stort och växande, med IKEA som största företag. Litauiska är det språk i Europa som står närmast sanskrit, det indoeuropeiska urspråket. 
Utbytesstudenten Fallon Wadelius från Manitoba, Canada, presenterade med bildspel: sig själv, Manitoba och Canada, vänner och familj samt överlämnade en ”banner” från sin hemorts Rotaryförening.
2017-09-18  Föredragshållare
Rolf Löfgren gratulerades på sin 70-årsdag av president Kjell Enevold med en flaska mousserande vin.
Kjell gratulerar Rolf Löfberg, 70 år
 
måndag den 11 september 2017
Föredrag om Finansbranschen

Joakim Urheim och Camilla Bergman, verksamma som kapitalförvaltare i Fair Investments AB, höll ett intressant föredrag om företaget och finansbranschen. Här får föredragshållarna sina diplom av klubbens president, Kjell Enevold.

2017-09-11 Föredragshållare med Kjell E

Vid lunchen gratulerades även Hans Sachs på sin 80-årsdag.
Hans Sachs gratuleras på 80-årsdagen

 
måndag den 4 september 2017
Andrea Andréen, läkare, Jämlikhets- och fredsaktivist

Föredragshållaren docent Magna Andreen Sachs är författare till boken ” Andrea Andreen - För livets skull” tillsammans med sin kusin Elisabet Larberg. Magnas faster Andrea Andreen var läkare och 1900-talets tongivande kvinna inom medicin och freds- och jämställdhetsarbete. Andrea Andreen var radikalpacifist och aktiv bl.a. i kampen mot svenska atomvapen.  Magna berättade om Andrea Andréens liv och det omfattandex§ arbetet med research och skrivande av boken.
Mer om Andrea Andréen på
 http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/fred/biografier/index.xml

Andrea Andréen
Andrea Andréen 

Magda Andréen Sachs med Kjell Enevold
               

 
måndag den 28 augusti 2017
Skärgårdsdoktorn Henrik Almkvist berättar

Henrik Almkvist har varit distriktsläkare under många år, varit verksam på Astrid Lindgrens sjukhus men även varit tillförordnad hälso-och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting under en period.

Henrik berättade på ett intressant och humoristiskt sätt om den senaste midsommarhelgen då han var skärgårdsdoktor i Stockholms skärgård. Det framgick tydligt att han var engagerad och brinner för  uppgiften - han vill gärna tjänstgöra även nästa midsommar!
Diplom utdelas till Skärgårdsdoktorn

 
tisdag den 22 augusti 2017
Årets skärgårdsutflykt gick till Djurö
Vädret var strålande. Vi var nitton personer som samlades och åt traditionsenligt sill och potatis. Det serverades också bland annat Jansons frestelse, lax, skinka och rostbiff. Till kaffet åt vi cheese cake. Peter hade ordnat med tipspromenad. Några badade och till slut var det några som kastade pil och bollar i hink. Alla var på bra humör och stämningen var hög. På bilen syns vår värdinna Kajsa och presidenten. 
Värdinnan kajsa och presidenten
 
måndag den 21 augusti 2017
Om Choklad!
Ulf Bergman introducerade föredragshållaren Birgitta Dahlberg, ordförande i Choklad- och lakritssällskapet. Birgitta arbetade som textildesigner under 35 år men sedan 20 år tillbaka är det choklad som gäller. Hon visade stor kunskap om choklad och lakrits allt från historia, olika sorter, behandling och egenskaper till egen tillverkning. Hon hade praliner och olika chokladsorter med sig som vi fick avsmaka. Birgitta förärades vårt diplom av Kjell Enevold, president.
Birgitta Dahlberg, chokladexpert, med Kjell Enevold
 
fredag den 30 juni 2017
Intressant föredrag

Harry Sandberg beskrev situationen omkring den diskuterade terminalen för bussar vid Slusen. Idag finns ett skyddsrum som ska kunna samsas med en ev terminal. Det är heltt olika krav och förutsättningar för de två verksamheterna. 

Vi samma tillfälle överlämnades en banner från en Rotaryklubb i Israel. Här på bilden inkommande presidenten Kjell Enevold och Harry Sandberg. 

 
fredag den 30 juni 2017
Bjud på middag i sommar!
Under sommaren har vi kvällsmöten utan föredrag. De som kan träffas och äter en god middag tillsammans.
 
måndag den 22 maj 2017
En hjälpande hand på Betania
Erstas sommarhem fick i år hjälp med att olja in möbler av Kajsa, Agneta, Birgitta, Curt och Ray. 

 
måndag den 15 maj 2017
Integration - ödesfråga för Sverige?
Tove Lifvendahl höll ett informativt och intresseväckande anförande på ett välbesökt möte. På bilden syns presidenten Sten Ekman överlämna ett diplom till föredragshållaren. 

 
onsdag den 19 april 2017
Besök till RC Krakow och RC Roma Est
Tommy Linne besökte 22 februari 2017 Krakow RC. Klubben grundades 1934, som den första Rotary klubben i Krakow. Klubben stängdes, liksom andra Rotary klubbar i sb m andra världskrigets utbrott och kommunismregimen tillät inte att de öppnades igen, vilket dock kunde ske 1990 med det fria Polen. Klubben har endast manliga medlemmar, men kvinnor är mycket välkomna som gäster. Medlemstalet är f.n. kring 40. Man träffas för ett middagsmöte onsdagar 19.00, på en restaurang vid Stora torget. Mycket trevlig atmosfär och intressant föredrag om Putins utrikespolitik av en kvinnlig politisk analytiker.  

 
 
söndag den 5 februari 2017
Barbro Westerholm om åldersdiskriminering

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm talade över ämnet ”Åldersdiskriminering är en realitet – vad kan vi göra?”. Barbro Westerholm har alltsedan tiden som generaldirektör för Socialstyrelsen och fortfarande som riksdagsledamot och föreläsare arbetat för att begränsa åldersdiskrimineringen och ett antal förbättringar har gjorts, men mycket återstår. WHO har undersökt hur olika länder sköter sig på detta område. Det visade sig vara sämst inom de rika länderna. Vi fick en auktoritativ genomgång av ett ämne, som i hög grad berör huvuddelen av den ovanligt stora publiken.

Mottar diplom ur presidentens hand
 
fredag den 28 oktober 2016
Rotary på Gymnasiemässan

Gymnasiemässan i Stockholm riktar sig till blivande gymnasister, deras föräldrar och lärare. Ett stort antal skolor och utbildningscenter ställer här ut och försöker locka elever till sin verksamhet. I år hölls mässan den 20-22 oktober och hade ca. 15.000 besökare vilket var rekord.

 
tisdag den 27 september 2016
Prag - en fantastisk stad väl värt ett besök!
Den 19-22 september gjorde vår klubb en resa till Prag. Vi var 18 Rotarianer och 12 medföljande. 16 egna klubbmedlemmar, en från  Södertälje RK och en från vår vänklubb i Frankrike, Mulhouse-Europe RK.
Intressanta guidade rundvandringar i olika delar av denna fantastiska stad. God mat och förstås det berömda ölet. Onsdagen var en höjdpunkt med guiden Carl Rüster på lillsidan och borgen. Carl har skrivit den läsvärda guideboken "Mitt Prag". Därefter besök på den svenska ambassaden där ambassadör Viktoria Li berättade om verksamheten. Blev också här bjudna på härliga nybakta "svenska kanelbullar".
En av kvällarna hade vi också på hotellet ett rotarymöte där vi presenterade de internationella aktiviteterna i vår klubb samt fick en imponerande presentation av allt som pågår i Mulhouse Europe RK.
 
måndag den 26 september 2016
Årliga utflykten med Mariahemmet
Årets utflykt med buss gick till Artipelag på Värmdö. Drygt 30 personer, boende på Erstas Mariahemmet, ledsagare och Rotarymedlemmar kunde njuta av fantastiskt väder, fina promenader, strålande utsikt och kaffe och äppelkaka. 

 
tisdag den 31 maj 2016
Trevlig utflykt och nytta i förening.


En välförtjänt paus i arbetet med att olja in trädgårdsmöbler. Curt, Agneta, Birgitta och Ingrid åkte ut till Erstas sommarhem Betania för att ge en hjälpande hand.

 
tisdag den 24 maj 2016
Besök i Rotary Club Rijeka, i Kroatien

Programkommitténs nye ordförande Ulf Bergman besökte i april Universitetet i Rijeka, Kroatien som föreläsare på en kurs i Pharmacoepidemiology: the study of the use of and the effects of drugs in large numbers of people. I samband med kursen ombads Ulf besöka Rotary Club Rijeka och föreläste Medications and Elderly – a risky combination! Sedvanlig utväxling av standar gjordes och här överlämnar Ulf vårt standar till President Vidoje Vujic. 
lördag den 14 maj 2016
Besök på Rotary Klub Praha 18 april 2016

Internationella enheten vid Stockholm Söder RK arrangerade en klubbresa till Prag 15-19 april 2016, inkluderande deltagande i Rotary Klub Prahas ordinarie möte, måndag kväll den 18 april. RK Praha grundades 1925, för mer än 90 år sedan, och är därmed äldsta Rotaryklubben i Tjeckien. Antalet medlemmar är idag 28, f. n. inga kvinnor.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: stockholm-soder@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Rest. Gondolen
Stadsgården 6
10465 Stockholm

Ordinarie mötestid: Måndagar 12:15

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Våra dialekter - igår, idag imorgon.
2020-01-13 12:15