Stockholm Söder Rotary Club has a long and illustrious history of being the third oldest club in Stockholm.
In 2019 we will celebrate our 70th Anniversary. Memberships currently stands at around 60 and
visiting Rotarians are most welcome.

Klubbprogram
måndag den 3 februari 2020
Kai Hammerich: Personliga och yrkesmässiga nedslag från sex utkiksposter
Kai Hammerich har sedan 1970 arbetat på en rad olika poster, bland annat på Göteborgs handels- och Sjöfartstidning, i Regeringskansliet, som vice vd för Saab, som presschef vid Europarådet i Strasbourg och som generaldirektör för Invest in Sweden Agency. 

 
måndag den 10 februari 2020
Eva Bernhardtson, Svenska Stenarna: Konsten att Kommunicera i det mångkulturella Sverige
I Sverige bor människor från cirka 170 länder. Minst 25 % av invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö är födda utomlands. Här behövs begriplig information.
Eva Bernhardtson arbetar med mångkulturell kommunikation, har mångårig erfarenhet som SFI-lärare och av att informera och kommunicera med mångkulturella grupper. 
Svenska Stenarna är Evas företag som arbetar med textproduktion, utbildning och bokutgivning.

 
måndag den 17 februari 2020
Bai Bang – Viet Nams Big Bang
Yngve Sandquist, medlem i Sthlm Söder, berättar om sin tid som svensk chef för uppförandet av ett pappersbruk i dåvarande Nordvietnam. 
Bai Bang är Sveriges största enskilda u-landsbidrag. Den svenska insatsen genom SIDA pågick mellan 1970 och 1995 och kostade totalt 2,7 miljarder kr i den tidens penningsvärde. Det producerar idag 40% av allt skrivpapper i landet och genererar exportinkomster.
 
 
måndag den 24 februari 2020
ÖPPET FORUM
Arbetsmöte för klubbens medlemmar.
 
måndag den 2 mars 2020
SOS barnbyar, långsiktigt arbete som skapar effekt i generationer
Charlotte Köhler Lindahl,  strateg, affärsutvecklare och hållbarhetsspecialist på SOS Barnbyar berättar om organisationens arbete.
 
måndag den 9 mars 2020
Karin Byman, IVA: Så når vi Sveriges klimatmål
Sverige står inför ett enormt teknikskifte för att minska utsläppen av växthusgaser.
Dagens föreläsare Karin Byman är temaledare Klimat – Resurseffektivitet – Energi samt Huvudprojektledare i Vägval för klimatet, IVA.

 
måndag den 16 mars 2020
Om den legendariska vispråmen Storken. Pierre Ström berättar.
Pierre Ström, känd trubadur sedan 60-talet, framträder ofta som tolkare av Carl Michael Bellmans visor och har varit Skansens Bellman i 40 år i rad. År 2014 mottog han Nils Ferlin-Sällskapets Trubadurpris. 

 
måndag den 23 mars 2020
Camilla Lif, församlingspräst i Katarina : Hälsningar från Ersta Hospice.
Camilla Lif berättar om verksamheten vid Ersta Hospice. Camilla är präst i Katarina församling i Stockholm. Hon skriver texter för Kyrkans tidning och gör Helgsmål och Gudstjänster i P1.

 
måndag den 30 mars 2020
Caroline Ankarcrona, IVA: Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi för framtiden
Caroline Ankarcrona  är projektledare på IVA, tidigare sekreterare i IVAs Energi- och miljöråd. Huvudprojektledare för Resurseffektiva affärsmodeller – stärkt konkurrenskraft, ett projekt som engagerat ca 45 företag inom fem branscher.
 
måndag den 6 april 2020
Caren Sjöström: Vikten av Emotionell Intelligens i den digitala världen. Vad är EI, och hur påverkar det en arbetsplats?
Caren Sjöström, leg. psykolog, är medarbetare på det internationella konsultföretaget Kandida, specialiserat på tester, personbedömningar, utveckling och utbildning.
 
måndag den 20 april 2020
ÖPPET FORUM
 
måndag den 27 april 2020
Föredrag av Tunisiens ambassadör Moez Mehdi Mahmoudi

Moez Mehdi Mahmoudi representerar sitt land i Sverige sedan 2017. Han har tidigare varit bland annat ministerråd och andreman vid Tunisiens ambassad i Washington,  kansliråd för Stilla havet, Korea, Japan och Australien samt ambassadråd vid Tunisiens ambassad i Pretoria.
 
måndag den 4 maj 2020
”Tiger” - Ola Jennersten från Världsnaturfonden

Ola ger en presentation av däggdjuret Tiger, dess historia och hotbild samt det arbete som görs för att fördubbla antalet tigrar i Asien. Ola är docent i zooekologi  och arbetar sedan 30 år på Världsnaturfonden. I huvudsak med naturbetesmarker, skyddade områden och artskydd i framförallt Mongoliet, Ryssland och Indien.
 
Klubbartiklar
måndag den 20 januari 2020
Är Grönköpings Gille en förtäckt Rotary klubb?


Ulf Schöldström, Redaktör och ansvarig utgivare för Grönköpings Veckoblad, förklarar.

 
måndag den 13 januari 2020
Inger Döhl - Våra dialekter igår, idag, i morgon


Inger Döhl, pensionerad universitets-lektor, doktor i nordiska språk, författare och reseledare talade om Våra dialekter – igår, idag, i morgon

 
måndag den 25 november 2019
Klubbens Julbord på Eriks Gondolen
Fantastiskt Julbord på Eriks Gondolen!
Tack alla gäster, alla medlemmar och all köks- och serveringspersonal som bidrog till ett så angenämnt kalas och så god mat!

 
måndag den 18 november 2019
Klassisk kinesisk dans och musik - Konstformer med 5000-åriga rötter


Till vår måndagslunch berättade Yi Zhang och Pirjo Svensson om klassisk kinesisk danskonst och musik – med rötter 5 000 år bakåt i tiden, fram till dagens utövande och sceniska framförande.
Vi fick dessutom information om en föreställning av det New York-baserade Shen Yun-kompaniets föreställning 3-6 januari på Cirkus i Stockholm - se arrangemangets hemsida här.
För att boka biljetter via Rotary-samarbetet, se länk sist i referatet.

 
fredag den 15 november 2019
Rädda Östersjö-samarbetet har fått en rivstart
Distriktsteamet 2370 tog igår (14/11) beslut om att starta en "Rädda Östersjön"-kommitté i distriktet 2370. 
I ett mail från DG Gun-Marie Östedt-Axelsson  tillfrågas distriktets samtliga 36 klubbar om de är intresserade av att delta i ett samarbete för Östersjön med svenska och finska Rotaryklubbar. 
11 har redan, efter några dagar, anmält sig
Distriktet kommer att arbeta under ledning av vår tidigare distriktsguvernör Tommy Lekenmyr från Rotary Nynäshamn..
Mailet i dess helhet kan du läsa genom att klicka på rubriken ovan.
 
 
måndag den 4 november 2019
Lunchföredrag av rotaryvänner från Helsingfors: - Rotarianer längs Östersjön – Engagera er tillsammans med oss för att rädda vårt hav!

Med den uppmaningen kom tre framstående Rotarianer från Finland:
Päivi Kippo-Edlund - Miljöskyddschef i Helsingfors stad och ordförande i Östersjöforum (D 1420), Taru Karikoski, AG samt ordförande för The Finnish Society of Food Science and Technology och Pentti Aspila, PDG och ordförande i Baltic Sea Rotary Action Network. Här tillsammans med Ulf Bergman, programansvarig på Stockholm Söder.

55 åhörare, inklusive medlemmar i ett antal klubbar omkring Stockholm och på Gotland, blev orienterade om det kritiska läget för Östersjön och om de initiativ som tas av den finska Rotaryrörelsen. Vi fick en inbjudan att delta i ett ”All-Östersjöiskt” rotarynätverk för att rädda vårt gemensamma vatten – världens mest förorenade innanhav

 
måndag den 28 oktober 2019
Thomas Tydén: Om Superentreprenörerna Ludvig och Robert Nobel - Alfred Nobels okända bröder
 

Ludvig och Robert, Alfred Nobels två yngre bröder, är okända för de flesta. Båda var grundare av det världsomfattande nobelska oljeimperiet i Ryssland, en del av grunden till familjens förmögenhet. De var båda ingenjörer, innovatörer, uppfinnare, företagsledare och industribyggare på internationell nivå. 
- Varifrån kom bröderna Nobels företagsamma och obändiga anda? 
Thomas Tydén, professor emeritus, tidigare chef för Dalarnas Forskningsråd, Nobel-släkting och vice ordförande i Släktföreningen Nobel, berättade i måndagsföredraget om brödernas liv.

 
måndag den 21 oktober 2019
Anders Paulsson – kompositör, sopransaxofonist och amatörbiolog: Världens korallrev är hotade – varför ska vi bry oss? Föredrag – och konsert


Korallreven lever farligt i den globala uppvärmningens tidevarv. 75% är hotade, i alla hav. De har funnits i 250 miljoner år och vi riskerar att utplåna dem under en mänsklig generation. Vid två graders ökning kommer 99% av reven att kollapsa. 
Vi gästades i måndags av Anders Paulsson, en världskänd svensk musiker, kompositör och amatörmarinbiolog som engagerat sig för korallrevens överlevnad. Det blev en 45 minuter lång intensiv upplevelse - vi fick ett alarmerande och intressant föredrag om korallrevens situation, bilder och filmer och dessutom med inslag av musik, framfört på sopransaxofon av föreläsaren själv.

 

 
måndag den 14 oktober 2019
Malena Ivarsson om Äktenskapet förr och nu


Malena Ivarsson, välkänd skribent, författare, programledare inom sex och samlevnad, var vår föreläsande gäst i måndags. Vi fick en mycket intressant berättelse om förutsättningarna för Äktenskapet, förr och nu. – Att det inte har blivit enklare att välja partner, gifta sig och leva lyckliga i alla sina dagar, det är uppenbart. Det är numera rätt rörigt.
 
måndag den 7 oktober 2019
”Tio bortspolade miljarder” – Ännu ett megaprojekt i Sverige som går över styr?


Mats Renhuldt berättade i måndags om en jättelik infrastrukturinvestering i Stockholm med problem: en ny avloppstunnel samt omläggning/utbyggnad av reningskapaciteten.
Projektet SFA, Stockholms Framtida Avloppsrening, med en budget som startade med 5 miljarder och slutdatum år 2020 - kommer det att landa på 20 miljarder och bli klart 2030? – Troligen, enligt Mats.

 
måndag den 23 september 2019
Kompetensfrågan - en ödesfråga för Sverige

– Hur arbetar vi för att ungdomar ska vilja bli ingenjörer? - och - Hur kan vi snabba på vägarna ut på arbetsmarknaden för nyanlända akademiker?

Alexandra Ridderstad från IVA hade hörsammat vår inbjudan och gav oss en initierad föreläsning om två verksamheter som bidrar till att ge svar på frågorna ovan. Alexandra ansvarar för veksamheterna Tekniksprånget och Jobbsprånget vid IngenjörsVentenskapsAkademin.


 
måndag den 9 september 2019
Professor Kerstin Brismar, KI: Det goda åldrandet

Måndagsföredraget hölls denna vecka av Kerstin Brismar, senior professor på Karolinska Institutet. Kerstins forskning är numera inriktad på diabetes, med fokus på faktorer som livsstil och näring och hur de påverkar vår hälsa. Hennes resultat har fått stor uppmärksamhet i media och i debatten. En bok på området kommer ut nästa höst. Föredraget handlade om hur vi kan påverka möjligheterna att leva ett länge och friskare liv utan kroniska sjukdomar och demens.
 
måndag den 2 september 2019
Professor Hugo Westerlund: Om Stress och om Pensionering

Professor Hugo Westerlund vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet var vår föreläsande gäst i måndags. Vi fick ett intressant och humoristiskt föredrag som gav oss svar på hur stress ser ut på samhällsnivå i Sverige idag - men också hur den beskrivs i media.
Inte alltid samma sak, visade det sig.
Föredraget handlade även om pensionering och dess konsekvenser på samhällsnivå.
 
måndag den 26 augusti 2019
Pa Modou Badjie söker stöd för funktionshindrade barn i Gambia


Pa Modou var vår föreläsande gäst ännu en gång (förra gången se referat från 24/6 på hemsidan), nu för att presentera sitt projekt:  att skapa ett bättre liv för funktionshindrade barn i Gambia, hans forna hemland.

- De här barnen göms undan, blir bortprioriterade, undernärda och lider svårt.  Jag vill bidra till en varaktig förbättring i deras liv och i hur man ser på dem i samhället i Gambia, berättade Pa Modou. - För att komma framåt behövs stöd från Sverige, kanske från Rotary Söder.

 
onsdag den 21 augusti 2019
VARMT TACK, CHARLIE, FÖR ÅRETS SKÄRGÅRDSUTFLYKT TILL SMÅDALARÖ!

Onsdag den 21 augusti:  Tjugo medlemmar i Rotary Söder tog sig med tåg, bil, buss och till fots sista biten ut till Charlie Sjöströms landställe på en hög klippa på Smådalarö.


 
måndag den 19 augusti 2019
Kajsa Wahlström om jämlik barnfostran


Kajsa Wahlström, förskolelärare, forskare och författare, har under decennier arbetat med att beskriva hur könsbundna och ojämlika roller cementeras tidigt i livet, och hur vi vuxna i umgänget med barn kan skapa jämställdhet mellan könen.
Vi fick i måndags en färgstark, rolig och initierad föreläsning om hur könsroller skapas tidigt och hur vi kan påverka det.

 
måndag den 24 juni 2019
”Våga vilja välja väl” - Pa Modou Badjie , musiker och aktivist

Denna måndag gästades vi av Pa Modou Badjie, en av Sveriges mest inflytelserika artister.
I föreläsningen ”Våga vilja välja väl” bjöd Pa Modou på en inspirationsresa som fick oss att reflektera över hur vi bemöter våra medmänniskor.

 
måndag den 10 juni 2019
Mattias Boström om sin prisbelönta bok ”Från Holmes till Sherlock”.

Sherlock Holmes är den odödlige detektiven och Mattias Boström är författare till den internationellt prisbelönta boken ”Från Holmes till Sherlock”. I måndags berättade Mattias på Rotary Söders måndagslunch om sin 600-sidorsbok - en djupdykning i historien om böckerna, författaren och alla de personligheter som i över hundra år fört legenden vidare. Här följer ett referat av föredraget.

 
måndag den 27 maj 2019
Dr Päivi Söderman föreläste om allergier
Våren är här! Underbart men jobbigt för alla som är allergiska. I måndags föreläste vår nya medlem doktor Päivi Söderman, pensionerad läkare och forskare inom s.k. atopiska sjukdomar. Pävi gav oss också tips om hur man kan lindra besvären. 
 
måndag den 20 maj 2019
I Nationens tjänst – EGO-föredrag av Stefan Blomquist, pensionerad överstelöjtnant, pilot, strateg med mera i Flygvapnet

Denna måndag, den 20e maj, berättade Stefan i lunchföredraget om sitt innehållsrika liv från barndomens Örkelljunga, om karriären i flygvapnet till dagens intensiva och engagerade pensionärsliv.

 
måndag den 6 maj 2019
”Dags för en äldrerevolt. Fler äldre behövs inom politiken och på arbetsmarknaden.” Åke Dahlberg, Tankesmedjan 60 plus.

I måndags, den 6e maj, gästades vi av fil. dr. Åke Dahlberg, innan pensioneringen verksam som bland annat forskare och lärare i nationalekonomi vid Umeå universite, som  chef för Riksdagens revisorer under 15 år med flera upppdrag.

 
måndag den 29 april 2019
Christian Landgren, Iteam AB: Artificial Intelligence for humanity
Måndagen den 29 april gästades vi av Christian Landgren, vd och delägare i företaget Iteam AB som föreläste om Artificiell Intelligens och hans vision av hur AI kan hjälpa människan att fatta kloka beslut för en hållbar framtid.

 
måndag den 8 april 2019
Björn Westerberg, VD i branschföreningen Tågoperatörerna: ”Framtidssäkra Sverige - Nya stambanor och Nya tåg!”

Lunchföredraget i måndags den 8e april hölls av vår inkommande president, Björn Westerberg.
Björn är ekonom och har tidigare bland annat varit VD för två IT-företag samt anställd på SJ med uppgifter som introduktion av nytt signalsystem, planläggning för höghastighetståg och ansvarig för SJ:s Strategi & Affärsplanering. 

 
måndag den 1 april 2019
Per-Åke och Gi Byström: Hur man bygger en flickkör av världsklass – Om körledaren Bosse Johansson och Adolf Fredriks Flickkör

Föredraget i måndags den 1 april hölls av Per-Åke och Gi Byström, tidigare föräldrar vid Adolf Fredriks Musikklasser som samarbetat nära i 25 år med skolans välkända lärarprofil Bosse Johansson, grundaren och ledaren av Adolf Fredriks Flickkör.

 Bildresultat för Bosse Johansson adolf fredriks
 
måndag den 25 mars 2019
Pendeln – Julie Lindahl berättar om sin nyutkomna bok om sina nazistiska morföräldrar
Föredraget i måndags hölls av Julie Lindahl, svensk-amerikansk expert på internationella relationer och författare. Julie har bott i Sverige med man och barn sedan 1996. Hon föreläste även hos oss förrförra hösten, men då som ordförande för The American Club of Sweden. Dagens föredrag handlade om hennes nyutgivna och i media uppmärksammade bok Pendeln, ett resultat av 6 år forskande och skrivande om den sanna bilden av hennes tyska morföräldrar. 

 
måndag den 18 mars 2019
Christie Nicoson A Rotary Peace Builder

Vi gästades i måndags av Christe Nicoson, Rotary Peace Fellow, från Rotary Peace-centret vid Uppsala Universitet. Christie berättade om sin genomförda masters-utbildning där och hur hon nu går vidare som forskare och ”Center coordinator”, dvs stödperson för nya Rotarystudenter vid Uppsala Rotary Peace.
Vi kunde glädjas åt att vara medlemmar i en internationell klubb som generöst och kvalificerat bidrar till internationell fred och konfliktlösning.
 
måndag den 11 mars 2019
Blomsterfonden – Boende, service, aktiviteter och vård för äldre Föreläsning av VD Ulf Thörnevik

Ulf Thörnevik, vår gäst i måndags, inledde sitt föredrag med en kort presentation av sig själv. Han är vd för Blomsterfonden sen ca 13 år, och har lång erfarenhet inom offentlig sektor, bl.a. som primärvårds- och produktionschef i Sthlms Läns Landsting, budgetchef i Södertälje kommun, controller i Katarina-Sofia socialdistrikt med mera.

 
måndag den 14 januari 2019
Dopingsituationen i dag – värre eller bättre än förr? Föredrag av prof. em. Arne Ljungqvist

Arne Ljungqvist, en av världens främsta auktoriteter mot dopingmissbruk i idrott, var vår gäst på måndagens lunchmöte. Arne Ljungqvist har femtio års kunskaper och erfarenheter inom idrottsutövande, medicinsk forskning och utbildning samt kamp mot doping. Hans inflytande på området har varit banbrytande och lagt grunden för kampen för en ren idrott på internationell nivå. Arne berättade i sitt föredrag om dopingens historia, om ansträngningarna att hejda epidemin inom idrotten samt hur anabola steroider har blivit ett stort samhällsproblem.

 
måndag den 7 januari 2019
Diktatorns blick – Stig Holmqvist om Zimbabwe och Robert Mugabe
Stig Holmqvist, dokumentärfilmare och författare till ett tjugotal böcker, berättade vid vårt lunchmöte om sin senaste bok – Diktatorns blick – och om Zimbabwes väg från befrielse från apartheid och löften om demokrati till dagens korrumperade diktatur i fritt ekonomiskt fall. Tack Stig för ett mycket intressant och initierat föredrag!
Klicka på rubriken för att läsa ett referat av föredraget.

  

 
tisdag den 4 december 2018
Gymnasiemässan 22-24e november
Mellan den 22-24e november var dörrarna uppslagna för den årliga Gymnasiemässan i Stockholmsmässans lokaler. 25.000 ungdomar besökte mässhallarna för att informera sig om möjliga gymnasieval med mera. Vår klubb hade liksom tidigare år en monter för Rotary Youth Exchange.


Två hemkomna svenska utbytesstudenter (från Sydkorea)
samt Thaina från Brasilien, (nu ”incoming”), talade med
intresserade ungdomar om Rotary Youth Exchange

 
måndag den 3 december 2018
Tema: Fake news - Studiebesök på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap

En grupp på ca 25 medlemmar i Rotary Södermalm besökte i måndags MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, för att få en föreläsning på temat ”Fake News”. Vi togs emot av vår värd/föreläsare, som av sekretesskäl vill vara anonym.
Klicka på rubriken ovan för ett kort referat.

Här var vi -  MSB:s huvudkontor.


 
måndag den 26 november 2018
Julbord i Redarsalen på Eriks
Vid dagens möte åts Eriks Julbord, det sjöngs och hölls anföranden.
Vi tackar Eriks/Gondolens all personal för den fantastiska julmaten som serverades elegant, från sillen, patéerna, laxen och skinkan  till bakelser, praliner och tårtor.
  
Urval från Eriks fantastiska julbuffé.

 
måndag den 19 november 2018
En bro från Kina till Sverige: Zhou Hua - Ego-föredrag
Vår nya medlem Zhou Hua berättade vid dagens lunch om sin bakgrund, verksamhet och familjeliv.
Hua föddes i Nanjing, en stad i östra Kina, belägen vid Yangtze-floden, c:a 240 kilometer väster om Shanghai. Nanjing är en 2000 år gammal mångmiljonstad med tempel, kejserliga palats, försvarsmurar … och modern industri. Till Sverige kom Hua för första gången 1997, återvände och flyttade sedan hit år 2000.

 i Kina sätts familjenamnet först, Hua är alltså Zhou Huas förnamn.
 
måndag den 12 november 2018
Sex utbytesstudenter på besök!
Vi gästades av inte mindre än sex ungdomar till lunchen i måndags. Tre svenska flickor som just avslutat sina år utomlands - en i USA och två i Sydkorea. Tre ”Inbounds” som börjat sitt utbytesår här i Sverige. En flicka från USA, en flicka från Brasilien och en yngling från Mexico. Vi fick höra presentationer av dem själva och vad de varit/är med om. Dessutom förärades vår klubb Rotaryvimplar och en mycket bredbrättad äkta sombrero.

 
måndag den 29 oktober 2018
Paul Rapacioli: Good Sweden - Bad Sweden - Bilden av Sverige som vapen i en strid om värderingar
Paul Rapacioli, brittisk föredragshållare på vår måndagslunch den 29e oktober, flyttade hit ”for love” 2002, är gift med en svenska, numera bosatt i Bromma och har tre barn. Under sin första tid här läste han svenska på SFI, Svenska för invandrare. Det var där som grunden till hans framgångsrika medieföretag The Local blev lagd 
Paul började för övnings skull skriva ett nyhetsbrev om vad som var på gång och aktuellt i Stockholm, riktat till sina invandrade klasskamrater. Idén var född.
Efter några års abete tillsammans med en annan hitflyttad engelsman, James Savage, byggdes en hemsida, www.thelocal.se .
The Local med 5 1/2 miljon läsare per månad finns idag i fem länder! och ger information om respektive land till engelsktalande immigranter,.  Det gör siten till den största i Europa i sitt slag.

Paul Rapacioli på Södermalm

 
måndag den 22 oktober 2018
Om OP Andersson – Den svenska akvaviten Jonas Odland, Kryddmästare vid Altia, berättar
Vilka är de starkaste nationella symbolerna för njutning av dryck ..
Frankrike – Champagne!
Skottland – Whisky!
Sverige – Kryddat Brännvin!

Vid vårt lunchmöte den 22 oktober berättade Jonas Odland om OP Andersson och dess historia. Jonas yrkestitel är Kryddmästare, han har arbetat sedan 1995 med utveckling av nya sorters kryddad akvavit. Först på Vin&Sprit, därefter på Altia, som numera producerar och äger varumärket. Dessförinnan studerade han kemi och biologi vid Sthlms universitet.

 
 
måndag den 15 oktober 2018
Kvinnliga idrottare med testiklar - Rättvisa tävlingar vs Personlig integritet
Vid internationella friidrottstävlingar 2009 vann Caster Semenya (Sydafrika) 800-metersloppet på rekordtiden 1.56,72.  Konkurrenterna låg 60-70 meter efter vid målgången. FUSK!! Ropade världspressen på löpsedlar och i artiklar. Hon kallades "Stålkvinnan" och "Det tredje könet" - men fälldes aldrig för doping. Var, och är, hon en kvinna?
- Hon kunde ha varit en av mina patienter i mitt arbete som läkare för barn och ungdomar med hormonella avvikelser, berättade Martin Ritzén, professor emeritus på KI. – Jag blev mycket upprörd över smutskastningen och journalisternas sensationsskriverier. Caster var född och uppfostrad som flicka/kvinna i sin familj och hade aldrig haft någon annan könsidentitet. ”Jag känner mig som en kvinna, det kan ingen ta ifrån mig!”
Bakgrunden till engagemanget är Martins yrkesbana som barnläkare, forskare och professor inom barnmedicin på Karolinska Institutet.
 
måndag den 8 oktober 2018
Dödskaravanen - Om flyktingströmmen från Sverige till Brasilien för hundra år sedan
Mats Erasmie är civilekonom som utöver skrivandet arbetar som VD för Göteborgs största reklamfilmsbolag Lucky Punk. Han har tidigare gett ut ett tiotal fack- och läroböcker inom försäljning och marknadsföring. Dödskaravanen – Om den stora flyktingströmmen från Sverige till Brasilien  är hans debut som romanförfattare. Mats berättade om en mycket intressant och på många sätt aktuell historia.
 
måndag den 1 oktober 2018
Guvernörsbesök av Tommy Lekenmyr, nytillträdd guvernör för distrikt 2370
Tommy Lekenmyr, Upplandsdistriktets nytillträdde guvernör, presenterade sig vid dagens lunchmöte:
- Jag är pensionerad kommendörkapten i Flottan, u-båtsofficer, och övergick efter sjötjänsten till underrättelseverksamhet inom försvaret, bl.a. under u-båtskriserna. – Vi fick då tala mycket i media om u-båtar - och sillsstim.. berättade TL.
Numera ägnar Tommy mycket tid åt Rotary, och sin familj: fru Yvonne, tre barn och 7 barnbarn.
TL berättade om sina ambitioner för distriktets och förslag för distriktets verksamhet i verksamhetsplanen för 2018-2019. 

 
tisdag den 18 september 2018
Elisabeth Sandlund, opinionsredaktör på Dagen: Opinionsbildning och Debattklimat.
Elisabeth Sandlund, journalist under ett långt yrkesliv, berättade i sitt lunchföredrag om hur det startade i slutet av 60-talet på Norrlandskuriren, fortsatte med 30 år på SvD och därefter till tidningen Dagen. Elisabeth utvecklade också sina tankar om dagens debattklimat som har tagit en hårdare vändning med sociala medier och anonymiteten på nätet och om dialogens gyllene regler.
 
måndag den 10 september 2018
Jessica Stigsdotter Axberg föreläste om ADHD och Asperger

Jessica Stigsdotter Axberg är kvinnan som efter 20 års erfarenhet som Art Director/Grafisk formgivare och mamma till barn med NPF-symptom (NeuroPsykriatisk Funktionsnedsättning) har sadlat om för att ADHD-upplysa världen.
- Kampen för mina barns rätt att få stöd i skolan, hemmet och på fritiden, gav mig energi och vilja att hjälpa barn och deras familjer med liknande problem.
JSA driver sedan 2015 sitt företag Mrs Hyper på heltid. ”Jag vill ge ökad förståelse för NPF-diagnoser. Det är avgörande för ett gott liv. Vi alla vinner på det”, säger JSA.


 
måndag den 3 september 2018
Diana Janse, ambassadör och utrikespolitisk rådgivare, berättade om utrikes- och säkerhetspolitiska trender.

Dagens gäst var Diana Janse, ambassadör (tjänstledig), utrikespolitisk rådgivare och internationell chef för Moderaterna.
Diana har sedan sina studier i Uppsala haft en intensiv karriär inom svensk utrikespolitik, hon var UD-diplomat under 16 år i Moskva, Belgrad, FN-delegationen i New York, Afghanistan, Bryssel, ambassadör i Georgien med sidoackreditering i Armenien, därefter placerad i Damaskus och Beirut.

 
måndag den 27 augusti 2018
Herman Lindqvist om ätten Bernadotte

Med orden ”Imorgon har min 62:a bok världspremiär, idag får ni här på Rotary Södermalm en sneak preview!” inledde Herman Lindqvist sitt lunchföredrag.
Boken, För Sverige hela tiden. Ätten Bernadotte 200 år på Sveriges tron, kommer ut i samband med familjen Bernadottes 200-årsjubiléum på den svenska tronen.  En berättelse om den dynasti som har regerat längst i Sveriges historia.

 
måndag den 20 augusti 2018
Mathias Brorson om ölets historia och framställning

Dagens gäst,
Mathias Brorson, berättade vältaligt om ölets historia, framställningsprocessen och om företaget Nacka Bryggeri där han är verksam en dag i veckan med utveckling av nya smaker och procedurer. Mathias vardagsjobb är sångare, bas, i Radiokören i Berwaldhallen.  Han berättade att han är besatt av sitt yrke som sångare såväl som av ölutveckling.

Mathias Brorson med klubbens föreläsardiplom
 
torsdag den 16 augusti 2018
Varmt tack, Kerstin, för årets Skärgårdsutflykt till Blidö!

Arton personer tog sig med båt, bil eller buss ut till Kerstin Rylanders landställe på Blidö torsdag den 16 augusti.
Vid ankomstbryggan intogs enligt tradition ett wienerbröd och en whisky. Därefter promenad hem till Kerstins hus vid stranden där värdinnan med hjälp av Kajsa Berling och Agneta Hagelberg lagat och dukat mat och dryck, som serverades på bryggan. 
Vädret var soligt. Vattnet var varmt. Det sjöngs unisont och ibland solo. Det badades. Klicka på rubriken ovan för fler bilder.

Tack Kerstin, för ett underbart kalas på bryggan och fantastiskt god mat!

 
måndag den 2 juli 2018
Det nya verksamhetsåret startade med Dagny Carlsson, världens äldsta bloggare

I måndags började nya Rotaryåret 2018/2019 och vi hade verksamhetsårets första lunchmöte. 19 lunchgäster lyssnade hängivet, ställde frågor och hade kungligt roligt tillsammans med Dagny Carlsson, 106 år och sannolikt världens äldsta bloggare. Läs hennes tankar och åsikter på http://www.123minsida.se/Bojan/ 

 
måndag den 25 juni 2018
Kerstin Rylanders ego-föredrag

Kerstin Rylander berättade på ett kul och intressant sätt om sin bakgrund, sitt arbetsliv och karriär och familjelivet  med sin man Leif och de två barnen.

 

 
måndag den 18 juni 2018
Besök på Slussenprojektet. Amerikansk utbytesstudent berättar.

Före lunchen besökte vi vår granne, utställningen Ombyggnad Slussen, där vi fick en timmes genomgång av bakgrund, planeringsprocess och projektets status. 
   

 
måndag den 11 juni 2018
Ordförandeskifte, utbytesstudenter och 90-årsdag

Vår avgående president, Kjell Enevold, överräckte insignierna för presidentskapet i klubben till Rolf Löfberg, som tackade och höll ett kort anförande för att deklarera huvudlinjerna för ordförandeskapet: Bygga vidare på en intressant och välfungerande klubb – Alla behövs för att driva klubben framåt! – Ett vaksamt öga på kassakistan.

Tillträdande president Rolf L till vänster, avgående Kjell E till höger


 
måndag den 4 juni 2018
Ingemar von Heijne om Mozarts barndomsturnéer i Europa

Ingemar von Heijne är nestorn i Sverige som radiojournalist inom klassisk musik, på SR P2. Vi fick en underbart skicklig, rolig och kunnig berättelse om Mozarts barndomsresor till Europas kejsar-och furstehov i början av 1760-talet. Medresenärer var pappa, mamma och syster Nannerl, medmusikanter var pappan och systern.
Ingemar v Heijne med Peter Reichel
Ingemar von Heijne i samspråk med Peter Reichel,
Stockholm Söders Rotaryklubb

 
måndag den 28 maj 2018
Ulf Bergman om sin resa till Tanzania

Ulf är som klinisk farmakolog med i ett EU finansierat projekt som syftar till att öka läkemedelssäkerheten i fyra afrikanska länder. Ulf redovisade bakgrunden till projektet med nya läkemedel för sjukdomar som bara finns i dessa länder. Därför saknas säkerhetserfarenheter från andra länder. Man måste nu etablera biverkningsmonitorering i dessa länder för att tillverkarna skall våga marknadsföra nya läkemedel. Detta var kick-off mötet för fem-årsprojektet så vi kan förvänta oss att höra mer i framtiden. Presentationen avslutades med bilder från den avslutande safarin i nationalparkerna Ngorogoro och Serengeti med massor av djur inklusive ”the big-five”.

Ulf Bergman i afrikansk mundering

 
måndag den 21 maj 2018
Lunch med gäster från vänföreningarna i Liège och Mulhouse
Rotaryvänner från klubbarna i Liege och Mulhuse besökte Rotary Södermalm i fyra dagar.
Vi gjorde utflykter, besökte muséer, ordnade kalas hemma hos flera av våra medlemmar och avslutade med en gemensam lunch på Gondolen.
Det hela blev ett mycket lyckat arrangemang som vi hoppas ska leda till fortsatta kontakter och resor.
  
 
måndag den 14 maj 2018
Finn Bengtsson, professor/överläkare och riksdagsledamot (m), om Fake News


Faktaresistens
var ett av Språkrådets nyord 2015.  Finn Bengtssons föredrag handlade om ”alternativa fakta”, faktaförvrängning och faktaförnekelse som verktyg i dagens politik. För sammanfattning, klicka på rubriken ovan.

 
måndag den 23 april 2018
Dilsa Demirbag: Varför ett Berättarministerium?

Grundaren Dilsa Demirbag Sten berättade om den ideella organisationen Berättarministeriet: BM är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse som driver utbildningscenter för barn och unga mellan 8 och 18 år i områden med hög arbetslöshet. Stiftelsens vision är: "Ett Sverige där alla är trygga i det skrivna ordet och har förutsättningar att aktivt delta i samhällslivet.". 

 


Dilsa Demirbag Sten
.. och här med dagens värd Ulf Bergman och president Kjell Enevold

 
måndag den 16 april 2018
Gäster från New Zealand
Dagens föreläsare var makarna Michelle Stronach-Marsh och Murry Chisholm från Nya Zealand.

Ulf B med makarna 
Stronach-Marsh och Murry Chisholm
 
 
 
måndag den 9 april 2018
Ulf Bergman, med.dr. - Biverkningar av läkemedel

Om bi-verkan föreläste Ulf Bergman vilket ersatte ordinarie föreläsare som lämnat återbud på kort varsel. Och det handlade inte om bi-produkten honung utan om läkemedelsbiverkan. Han inledde med kravet på läkemedel är att ha visad positiv effekt i förhållande till biverkningar för att bli godkänt av Läkemedelsverket eller motsvarigheten i London: European Medicines Agency.

 

 
måndag den 26 mars 2018
KTH - Sveriges största tekniska universitet - Igår, idag och imorgon


Den stora roll KTH spelar för svensk ekonomi och konkurrenskraft blev tydligt när Anna Hamilton, Research Analyst på KTH, höll en faktaspäckad presentation av det nationella flaggskeppet för ingenjörsutbildningar. 

 

 
måndag den 19 mars 2018
Karsten Thurfjell om det svenska måltidsundret


- Ursprunget till Karstens matintresse var Carl Jan Granqvist, som invigde honom i sin värld av kokkonst.
Det har lett fram den bok som de nu tillsammans har publicerat om den svenska gastronomins historia  tillsammans med Jan Wallensteen. Boken är en anmärkningsvärd berättelse om hur Sverige gått från u-land till världsklass i matlagningskonsten..

 

 
måndag den 12 mars 2018
Eric Peterson, Canadas Chargé d’affaires, om svensk-kanadensiska relationer

Eric Petersson inledde med att beskriva hur hans uppdrag här i Sverige för honom personligen blivit en stor upplevelse. - Min farfar flyttade från Linköping 1952 och etablerade sig i Canada. Vi är numera en helt engelsktalande familj men jag själv talar en del svenska efter två år här i Stockholm.  - Jag har vissa problem med östgötskan, men det hindrar ändå inte goda kontakter med släkten i Linköping, berättar han.


 
måndag den 26 februari 2018
Utbytesstudent Arvid Gramér om sitt år i Taiwan

Arvid, Rotarys utbytesstudent i Taipeh under tio månader augusti 2016 – juni 2017, berättade om sin intensiva tid i Taiwan. 

 
måndag den 19 februari 2018
Ingrid Maria Ericsson: EGO-föredrag
Ingrids starka intresse för att skriva, rita och måla började tidigt i föräldrahemmet i Landskrona. – Jag bestämde mig som barn för att arbeta med böcker och det har följt mig genom livet, berättade Ingrid Maria. På bordet på podiet framför oss åhörare ligger ett urval av hennes verk, framför allt barn- och ungdomsböcker och faktaböcker som skrivits och illustrerats under många år. Ingrid arbetade även 2003 - 2009 som skribent för Helsingborgs Dagblad.
 
 
söndag den 18 februari 2018
Johan Sundberg berättar om Rösten som musikinstrument


Johan Sundberg, professor emeritus, KTH, berättade intressant och humoristiskt om det mänskliga musikinstrumentet Rösten. Allt förklarades av Johan med intensivt tal, sång, blåsande pedagogiska signaler i ett medhavt rör samt uppspelningar från sin dator.

 
måndag den 5 februari 2018
Föredrag om Stevia - ett sötningsmedel

Dagens gäst var Sophia Horn af Rantzien, som informerade oss om stevia – ett intressant substitut för socker.
Sofia är vd för företaget som kallar sig The Real Stevia Company. Hon gav oss  information om stevia, som förutom att vara ett i många fall nyttigt alternativ till socker även var ett gott odlingsalternativ för fattiga bönder i Paraguay. Vi fick veta både för- och nackdelar jämfört med socker – och dessutom fick vi prover (bland annat i form av godis) att prova hemma.

Sofia Horn med president Kjell Enevold

 
måndag den 29 januari 2018
Ingvar Kamprad och IKEAs etablering i Ryssland
Malcolm Dixelius, rysslandskännare, journalist, filmare och tidigare utrikeskorrespondent för TV- och radio, ändrade med anledning av Ingvar Kamprads död temat för dagens föredrag. De båda har genom årtionden haft kontakter för intervjuer, filmer och mer personligt.

 
måndag den 22 januari 2018
Förbifart Sthlm - ett av Europas största tunnelprojekt

Förbifart Stockholm  är Sveriges hittills största vägprojekt, jämförbart med uppbyggnaden av kärnkraften.
Mats Thelander från Trafikverket höll en faktaspäckad presentation av planerna och läget. 

 
måndag den 15 januari 2018
Widar Andersson: Spännande i politiken.


Gästföreläsare: Widar Andersson – politisk chefredaktör Folkbladet, grundare av Hassela-kollektivets behandlingshem samt riksdagsman för S under två valperioder. Widar berättade om sin bakgrund och sin syn på det politiska läget.


 
måndag den 8 januari 2018
EGO-föredrag Andreas Lindgren
Andreas  är född år 1972 och inledde med att berätta om sin uppväxt i Stockholm,  där han under tonåren blev inspirerad av en tv-dokumentär om 1980-talets yuppies i Stockholm. Dokumentären heter ”Business Class
(se SVT Arkiv https://www.oppetarkiv.se/video/4051239/business-class).  
Det ledde Andreas till att studera ekonomi på både gymnasiet och universitetet. Efter att flickvännen flyttat till Österrike för att studera på Karl-Franzens Universitet i Graz så följde Andreas efter och var bosatt där under 1 år. 
Vid återkomst till Sverige slutfördes universitetsutbildning 1997 och därefter började karriären på Handelsbankens IT-avdelning som Systemansvarig. Detta var dock inte rätt yrkesval och därefter har Andreas jobbat med försäljning inom bl a Siemens samt Bergman&Beving. Numera arbetar Andreas på konsult- & rekryteringsföretaget PERIDO AB, med kontor på Katarinavägen 15, Slussen, där han ansvarar för större kunder som köper bemanningslösningar i både Sverige och Litauen, ett jobb han trivs oerhört bra med.
Privat är Andreas gift med samma kvinna som fick honom att flytta till Österrike 1993, tillsammans har de tre söner, födda 2001, 2003 samt 2008. Svärfadern är från Österrike och dit åker de årligen för både sommar- och vintersemester. Andreas bor med sin familj i Segeltorp och fritiden ägnas åt familj samt engagemang i idrottsföreningen Segeltorps IF, därutöver även ett engagemang i kommunalpolitiken i Huddinge kommun.
På fotot föräras Andreas vårt diplom av Kjelll Enevold.


 
 
lördag den 16 december 2017
Rotary Club of Bristol 100 år!

Vår fantastiska vänklubb i Bristol chartrades 1917 som den 17:e klubben på de brittiska öarna och klubb nummer 344 i världen. Detta firades med en högtidlig ceremoni på "födelsedagen" den 1 november där vår President Kjell Enevold och hustru Karin deltog.
Lördagen den 4 november var den stora banketten med ca 400 deltagare representerande 37 olika klubbar. Till denna härliga fest anslöt ytterligare 4 par från vår klubb.

Dagen efter hölls en reception på stadshuset hos Lord Mayor Lesley Alexander, också medlem i Rotaryklubben och som besökt oss i Stockholm ett flertal gånger.
Som gåva skänkte vår klubb 10.000:- till ett av Bristol klubbens projekt i Nepal.
På bilden ses vår medlem Tommy Linné flankerad av Lord Mayor Lesley Alexander och Pat Wyatt. 
måndag den 11 december 2017
Klubbesök på Riddarhuset under ledning av Carl-Gustaf Åkerhielm.


Den 11 december besökte vi RIDDARHUSET i Gamla Stan. 29 personer deltog, varav flera medföljande och sex externa gäster. Presentation och rundvandring gjordes av C-G Åkerhielm, tidigare Riddarhussekreterare, och medlem i Rotary Waxholm. Besöket blev mycket uppskattat och avslutades med lunch på en närbelägen restaurant.

 

 
fredag den 8 december 2017
Besök hos Rotary Club of London

I direkt anslutning till firandet av Bristol Rotaryklubbs 100-årsjubileum i början av nov 2017 passade Tommy Linné och Kristina Pollack, med partners, på att besöka den äldsta Rotaryklubben utanför USA, Rotary Club of London. Klubben chartrades 1911. Samma år grundades ytterligare 3 klubbar i Storbritannien (Manchester och Belfast) och Irland (Dublin). Klubben har ett 150-tal medlemmar, och vid mötena 30-40 deltagare, varav ganska många internationella gäster. Man sammanträder måndagar 12.30 på Chesterfield Mayfair Hotel, 35 Charles Street (5-10 min promenad från Piccadilly Circus). Mycket trevlig stämning och lysande föredrag!
Banners utbyttes med förhoppning om på något sätt fortsatta kontakter. På bilden deras president Stephen Potter
.

 
måndag den 4 december 2017
Besök på Scenkonstmuséet

En grupp på ca 20 södermalmsmedlemmar, fick en guidad tur på ca en och en halv timme på Scenkonstmuseum, inrymt i f.d. Kronobageriet från 1600-talet. Det är en spännande byggnad med de bevarade gamla murarna, bjälkarna och ugnarnas fundament. Spotlights belyser effektfullt föremål och montrar. I samlingarna finns totalt 20.000 föremål, varav några tusen exponeras  i de tre etagen.
Guiden Lars Annersten berättade om föremålen och lät oss testa modern interaktiv 3D-teknik: Några av oss dansade, intog poser eller sminkade sig digitalt. Man kunde orkestrera korta musikstycken med valda instrument, även det
digitalt. Avslutningsvis spelade vi på en jättelik urholkad och strängad stam från en flerhundraårig ask, som förvandlats till slaginstrument. Vilket sound!
Ett stort tack till guiden Lars Annersten, projektledare och pedagog på muséet, och vår president Kjell Enevold, initiativtagare till besöket.
http://scenkonstmuseet.se/

 
måndag den 20 november 2017
Björn Tarras-Wahlberg om "Stoppa Nobelbygget på Blasieholmen"
Det projekterade Nobelhuset bakom Nationalmuseum är resultatet av okunskap om stadsmiljöns kulturvärden, om stadslandskapets estetik samt att man struntat i demokratiska processer, enligt föredragshållaren Björn Tarras-Wahlberg.
BTW hävdar att budskapet från 41 tillfrågade remissinstanser var genomgående negativt till bygget, men att detta budskap omformulerades till ”Samtliga remisser samtycker” i borgarrådets sammanfattning. Bland de negativa finns tex Statens Fastighetsverk, Riksantikvarieämbetet, Skönhetsrådet mfl.
Byggbeslutet med knapp majoritet av M+S+C i Stadshuset april 2016, är överklagat i Mark- och miljödomstolen av sex intressenter, bland dem staten. Det finns mycket att läsa om detta på nätet, både för och emot. Mest emot. Fakta finns  på Wikipedia

Björn Tarras-Wahlberg diplomeras
 
måndag den 6 november 2017
EGO-föredrag: En karriär och ett andligt sökande - Lars Åke Pettersson berättade
Lars-Åke inledde med att berätta om sin meditation under 35 år – som ett sökande efter själslig ro i en hektisk arbetskarriär.
I barndomen deltog L-Å ofta i arbetet på sina farföräldrars gård, där fanns 30 kor samt grisar och höns, utanför Jönköping. Efter en utbildning på ett tekniskt gymnasium i Katrineholm och några års arbete fick han ett teknikerjobb på Alfa-Laval, vilket så småningom förde honom till Saudiarabien som General manager för världens då största anläggning för mjölkkor. Här handlade det om 7.000 kor, senare 12.000, i s.k. Desert farming, en ur ekologisk synvinkel vansklig verksamhet i den saudiska öknen. Efter hemkomst i slutet av 90-talet blev L-Å projektledare i en ”in-house-byrå” på företaget, då uppköpt av TetraPak, med internationell marknadskommunikation och mycket resande i Mellersta Östern, Asien och Oceanien. När Alfalaval/TetraPak organiserade om 2010 slutade anställningen där. 
L-Å studerar numera på Senioruniversitetet och arbetar deltid som vaktmästare på Södersjukhuset – ett jobb med mindre stress som han uppskattar mycket.
Lars-Åke Pettersson Ego-föredrag Lars-Åke Pettersson Egoföredrag
Lars-Åke berättar om tiden i Saudiarabien – och mottar diplom av vikarierande president Rolf Löfberg.
 
måndag den 30 oktober 2017
Stress och utmattning - Marie Åsberg
Ulf Bergman introducerade föredragshållaren Marie Åsberg, Senior professor i psykiatri, Karolinska institutet/Danderyds sjukhus.
Marie berättade att stressrelaterad psykisk ohälsa ökar i samhället. Efter en nedgång fram till 2010 har den ökat fram till 2016 för såväl män som kvinnor. Stress är kroppens sätt att mobilisera resurser inför vad hjärnan uppfattar som ett hot. Stress är ändamålsenligt, kan stimulera till stordåd och kan vara livräddande, men kan leda till medicinska problem om situationen överstiger våra resurser eller om det inte ges tillfälle till återhämtning. Föredraget handlade vidare om hur man undviker ohälsosam stress och behandling av svårare tillstånd. 
2017-10-30 Marie Åsberg
Prof. Marie Åsberg med president Kjell Enevold
 
måndag den 23 oktober 2017
Annie Lööf, politiker och partiledare, berättade om sin karriär


Annie Lööf växte upp i Maramö i Värnamo kommun, en riktig Bullerby ute på landet. Där gick hon i skolan, var målvakt i fotbollslaget och tog så småningom studentexamen i Värnamo. Annies farmor lärde henne tidigt Pippi-citatet ”Det har jag aldrig gjort förut så det klarar jag säkert”. Fotbollen spelade en stor roll, hon ville tidigt leda och lyfta andra i laget. ”-En målvakt liknar en partiledare .. Man är beroende av sitt lag, men när det gäller är man själv.”

 
måndag den 16 oktober 2017
Anders Arborelius: Katolska kyrkan i Sverige
Anders Arborelius, katolsk ärkebiskop och kardinal, berättade om den katolska kyrkans historia i Sverige. 
Idag är 117 000  katoliker anslutna i Sverige, troligen finns lika många oregistrerade. Tillväxten är störst i invandrartäta områden med människor från alla väderstreck. Det ekumeniska samarbetet med andra kyrkor är omfattande. 
I Sverige gör homogena värdegrunder enligt Anders Arborelius det svårt för människor att skapa en stark individuell katolsk identitet. Själv konverterade AA under sin studietid i Lund.
   Anders Arborelius diplomeras
Kardinal Anders Arborelius med påven Franciskus t.v.
och med Kjell Enevold, klubbpresident, t.h.
 
torsdag den 12 oktober 2017
PA Fogelström - 100 årsjubiléet
Kent Josefsson, ordförande i Fogelströmsällskapet, berättade om Per Anders Fogelström - liv, författande och det omfattande 100-årsjubiléet av hans födelseår. PAF föddes i Leningrad i en välbärgad svensk familj, mitt under den ryska revolutionen. Efter återkomsten till Sthlm växte han upp med sin mor, mormor, farmor och moster under fattiga förhållanden på Söder, började sitt författarskap 1939 med skriften Den okuvliga friheten och blev författare på heltid från -58 med stockholmsromanen Mina drömmars stad. Sammanlagt har hans böcker sålts i 5 milj ex.

Kent rekommenderade en film på SVT Play: 
https://www.svtplay.se/video/14773080/per-anders-fogelstrom/per-anders-fogelstrom?start=auto

Vid lunchen berättade även vår utbytesstudent Alice Martins från Brasilien om sig själv, sin familj och sitt hemland. Vi fick en banner från Alices hemstads Rotaryförening.

Kent Josefsson diplomeras av president Kjell Enevold
 
måndag den 25 september 2017
Föredrag om The American Club of Sweden

Ordförande i American Club of Sweden, Julie Catterson Lindahl, och Sam Cooley, historiker i samma sällskap, presenterade sällskapets syften, historia, verksamhet och värderingar.

Sällskapet, som nyligen firade 200-årsjubiléum, har genom åren genomgått flera sammanslagningar och namnbyten. 1980 bildades slutligen The American Club of Sweden med säte i Stockholm. 

Julie Catterson Lindahl


 
måndag den 18 september 2017
Föredrag av Liatuens ambassadör
Algimantas Rimkūnas, Litauens ambassadör i Sverige, höll ett föredrag om Litauens historia och nuläge. Litauen nämns första gången 1009, ingick i unioner med Polen och Sverige fram till 1795 då Ryssland ockuperade. Landet utropades som en självständig stat vid Versailles-freden 1918, ockuperades under andra världskriget och blev återigen självständigt efter Sovjetunionens sammanbrott 1990. Nästa år firas 100-årsjubileum av nationens moderna födelse. Handelsutbytet med Sverige är numera relativt stort och växande, med IKEA som största företag. Litauiska är det språk i Europa som står närmast sanskrit, det indoeuropeiska urspråket. 
Utbytesstudenten Fallon Wadelius från Manitoba, Canada, presenterade med bildspel: sig själv, Manitoba och Canada, vänner och familj samt överlämnade en ”banner” från sin hemorts Rotaryförening.
2017-09-18  Föredragshållare
Rolf Löfgren gratulerades på sin 70-årsdag av president Kjell Enevold med en flaska mousserande vin.
Kjell gratulerar Rolf Löfberg, 70 år
 
måndag den 11 september 2017
Föredrag om Finansbranschen

Joakim Urheim och Camilla Bergman, verksamma som kapitalförvaltare i Fair Investments AB, höll ett intressant föredrag om företaget och finansbranschen. Här får föredragshållarna sina diplom av klubbens president, Kjell Enevold.

2017-09-11 Föredragshållare med Kjell E

Vid lunchen gratulerades även Hans Sachs på sin 80-årsdag.
Hans Sachs gratuleras på 80-årsdagen

 
måndag den 4 september 2017
Andrea Andréen, läkare, Jämlikhets- och fredsaktivist

Föredragshållaren docent Magna Andreen Sachs är författare till boken ” Andrea Andreen - För livets skull” tillsammans med sin kusin Elisabet Larberg. Magnas faster Andrea Andreen var läkare och 1900-talets tongivande kvinna inom medicin och freds- och jämställdhetsarbete. Andrea Andreen var radikalpacifist och aktiv bl.a. i kampen mot svenska atomvapen.  Magna berättade om Andrea Andréens liv och det omfattandex§ arbetet med research och skrivande av boken.
Mer om Andrea Andréen på
 http://www.ub.gu.se/kvinn/portaler/fred/biografier/index.xml

Andrea Andréen
Andrea Andréen 

Magda Andréen Sachs med Kjell Enevold
               

 
måndag den 28 augusti 2017
Skärgårdsdoktorn Henrik Almkvist berättar

Henrik Almkvist har varit distriktsläkare under många år, varit verksam på Astrid Lindgrens sjukhus men även varit tillförordnad hälso-och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting under en period.

Henrik berättade på ett intressant och humoristiskt sätt om den senaste midsommarhelgen då han var skärgårdsdoktor i Stockholms skärgård. Det framgick tydligt att han var engagerad och brinner för  uppgiften - han vill gärna tjänstgöra även nästa midsommar!
Diplom utdelas till Skärgårdsdoktorn

 
tisdag den 22 augusti 2017
Årets skärgårdsutflykt gick till Djurö
Vädret var strålande. Vi var nitton personer som samlades och åt traditionsenligt sill och potatis. Det serverades också bland annat Jansons frestelse, lax, skinka och rostbiff. Till kaffet åt vi cheese cake. Peter hade ordnat med tipspromenad. Några badade och till slut var det några som kastade pil och bollar i hink. Alla var på bra humör och stämningen var hög. På bilen syns vår värdinna Kajsa och presidenten. 
Värdinnan kajsa och presidenten
 
måndag den 21 augusti 2017
Om Choklad!
Ulf Bergman introducerade föredragshållaren Birgitta Dahlberg, ordförande i Choklad- och lakritssällskapet. Birgitta arbetade som textildesigner under 35 år men sedan 20 år tillbaka är det choklad som gäller. Hon visade stor kunskap om choklad och lakrits allt från historia, olika sorter, behandling och egenskaper till egen tillverkning. Hon hade praliner och olika chokladsorter med sig som vi fick avsmaka. Birgitta förärades vårt diplom av Kjell Enevold, president.
Birgitta Dahlberg, chokladexpert, med Kjell Enevold
 
fredag den 30 juni 2017
Intressant föredrag

Harry Sandberg beskrev situationen omkring den diskuterade terminalen för bussar vid Slusen. Idag finns ett skyddsrum som ska kunna samsas med en ev terminal. Det är heltt olika krav och förutsättningar för de två verksamheterna. 

Vi samma tillfälle överlämnades en banner från en Rotaryklubb i Israel. Här på bilden inkommande presidenten Kjell Enevold och Harry Sandberg. 

 
fredag den 30 juni 2017
Bjud på middag i sommar!
Under sommaren har vi kvällsmöten utan föredrag. De som kan träffas och äter en god middag tillsammans.
 
måndag den 22 maj 2017
En hjälpande hand på Betania
Erstas sommarhem fick i år hjälp med att olja in möbler av Kajsa, Agneta, Birgitta, Curt och Ray. 

 
måndag den 15 maj 2017
Integration - ödesfråga för Sverige?
Tove Lifvendahl höll ett informativt och intresseväckande anförande på ett välbesökt möte. På bilden syns presidenten Sten Ekman överlämna ett diplom till föredragshållaren. 

 
onsdag den 19 april 2017
Besök till RC Krakow och RC Roma Est
Tommy Linne besökte 22 februari 2017 Krakow RC. Klubben grundades 1934, som den första Rotary klubben i Krakow. Klubben stängdes, liksom andra Rotary klubbar i sb m andra världskrigets utbrott och kommunismregimen tillät inte att de öppnades igen, vilket dock kunde ske 1990 med det fria Polen. Klubben har endast manliga medlemmar, men kvinnor är mycket välkomna som gäster. Medlemstalet är f.n. kring 40. Man träffas för ett middagsmöte onsdagar 19.00, på en restaurang vid Stora torget. Mycket trevlig atmosfär och intressant föredrag om Putins utrikespolitik av en kvinnlig politisk analytiker.  

 
 
söndag den 5 februari 2017
Barbro Westerholm om åldersdiskriminering

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm talade över ämnet ”Åldersdiskriminering är en realitet – vad kan vi göra?”. Barbro Westerholm har alltsedan tiden som generaldirektör för Socialstyrelsen och fortfarande som riksdagsledamot och föreläsare arbetat för att begränsa åldersdiskrimineringen och ett antal förbättringar har gjorts, men mycket återstår. WHO har undersökt hur olika länder sköter sig på detta område. Det visade sig vara sämst inom de rika länderna. Vi fick en auktoritativ genomgång av ett ämne, som i hög grad berör huvuddelen av den ovanligt stora publiken.

Mottar diplom ur presidentens hand
 
fredag den 28 oktober 2016
Rotary på Gymnasiemässan

Gymnasiemässan i Stockholm riktar sig till blivande gymnasister, deras föräldrar och lärare. Ett stort antal skolor och utbildningscenter ställer här ut och försöker locka elever till sin verksamhet. I år hölls mässan den 20-22 oktober och hade ca. 15.000 besökare vilket var rekord.

 
tisdag den 27 september 2016
Prag - en fantastisk stad väl värt ett besök!
Den 19-22 september gjorde vår klubb en resa till Prag. Vi var 18 Rotarianer och 12 medföljande. 16 egna klubbmedlemmar, en från  Södertälje RK och en från vår vänklubb i Frankrike, Mulhouse-Europe RK.
Intressanta guidade rundvandringar i olika delar av denna fantastiska stad. God mat och förstås det berömda ölet. Onsdagen var en höjdpunkt med guiden Carl Rüster på lillsidan och borgen. Carl har skrivit den läsvärda guideboken "Mitt Prag". Därefter besök på den svenska ambassaden där ambassadör Viktoria Li berättade om verksamheten. Blev också här bjudna på härliga nybakta "svenska kanelbullar".
En av kvällarna hade vi också på hotellet ett rotarymöte där vi presenterade de internationella aktiviteterna i vår klubb samt fick en imponerande presentation av allt som pågår i Mulhouse Europe RK.
 
måndag den 26 september 2016
Årliga utflykten med Mariahemmet
Årets utflykt med buss gick till Artipelag på Värmdö. Drygt 30 personer, boende på Erstas Mariahemmet, ledsagare och Rotarymedlemmar kunde njuta av fantastiskt väder, fina promenader, strålande utsikt och kaffe och äppelkaka. 

 
tisdag den 31 maj 2016
Trevlig utflykt och nytta i förening.


En välförtjänt paus i arbetet med att olja in trädgårdsmöbler. Curt, Agneta, Birgitta och Ingrid åkte ut till Erstas sommarhem Betania för att ge en hjälpande hand.

 
tisdag den 24 maj 2016
Besök i Rotary Club Rijeka, i Kroatien

Programkommitténs nye ordförande Ulf Bergman besökte i april Universitetet i Rijeka, Kroatien som föreläsare på en kurs i Pharmacoepidemiology: the study of the use of and the effects of drugs in large numbers of people. I samband med kursen ombads Ulf besöka Rotary Club Rijeka och föreläste Medications and Elderly – a risky combination! Sedvanlig utväxling av standar gjordes och här överlämnar Ulf vårt standar till President Vidoje Vujic. 
lördag den 14 maj 2016
Besök på Rotary Klub Praha 18 april 2016

Internationella enheten vid Stockholm Söder RK arrangerade en klubbresa till Prag 15-19 april 2016, inkluderande deltagande i Rotary Klub Prahas ordinarie möte, måndag kväll den 18 april. RK Praha grundades 1925, för mer än 90 år sedan, och är därmed äldsta Rotaryklubben i Tjeckien. Antalet medlemmar är idag 28, f. n. inga kvinnor.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: stockholm-soder@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Rest. Gondolen
Stadsgården 6
10465 Stockholm

Ordinarie mötestid: Måndagar 12:15

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Kai Hammerich: Personliga och yrkesmässiga nedslag från sex utkiksposter
2020-02-03 12:15