Stockholms Västra Rotaryklubb grundades 1948 som huvudstadens andra rotaryklubb och upptagningsområdet var Kungsholmen.
Initiativet till att stifta vår klubb togs av Kurt Belfrage. Han tog Rotary till Sverige 1926 och blev också klubbens förste president 1949-1950.
Klubben träffas för onsdagsluncher kl 12-13 i Odd Fellowhuset vid Kungsträdgården.

Varmt välkommen!

______________________________________________________________________________

Klubbprogram
Klubbartiklar
onsdag den 8 maj 2019
Anna Whitlocks Gymmnasium


 
måndag den 6 maj 2019
Kungsholmens UF Program
Samarbetet med Kungsholmens Gymnasium och UF-programmet har bivit mycket positivt. Tre av de UF-företag som genomfört sina pitchar för oss vann i den regionala UF-tävlingen tidigare i år vilket innebar att de gick vidare till SM på Älvsjömässan den 6-7 maj. Nu kan vi med glädje meddela att de vann 1:a och 2:a pris i SM.
yPath UF - 1:a pris i kategorin Årets Samhällsentreprenör samt 2:a pris i kategorin Årets Affärsplan. MatHjälp UF - 1:a pris i kategorin Årets Hållbara UF-företag samt 2:a pris i kategorin Årets Samhällsentreprenör.
PizzaAd UF-2:a pris i kategorin Årets Tjänst. Varmt grattis till alla de duktiga UF-eleverna.


 
onsdag den 17 april 2019
Våra Bin
Docent Eva Forsgren, från Lantbruksuniversitetet pekade på en rad miljöfaktorer som påverkar bina som pollinatörer och konstaterade att intresset för bin och pollinering är idag större än någonsin.

 
onsdag den 10 april 2019
Operation Smile
Hedde Lundgren är volontärsamordnare inom den internationella hjälporganisationen Operation Smile. Här finns ett nätverk av tusentals medicinska volontärer från över 80 länder som opererar barn och vuxna med olika ansiktsmissbildningar. En operation tar oftast mindre än en timme att genomföra och förändrar barnets liv för alltid.

 
torsdag den 11 oktober 2018
Convention Hamburg 2-5/6 2019
Glöm inte att anmäla er och följ med till Hamburg på Rotary Convention den 2-5 juni 2019. Läs mer på http://www.riconvention.org/
 
Klubbprojekt
lördag den 17 februari 2018
Medlemsskap

Vad är en Rotarian

Vår världspresident 2018-2019, Barry Rassin, har valt som tema: Be the Inspiration och vill att vi rotarianer ska vara en inspirationskälla för vår omgivning och en samhällkraft som gör avtryck, kliver fram - syns och hörs.

 

Rotarianer 

- bildar tillsammans globala yrkesnätverk, genomför serviceprojekt och bidrar till verklig förändring för människor runt om i världen.

- visar handlingskraft under mottot:  Service Above Self

- finner vänner för livet, har roligt tillsammans och är med och påverkar spännande klubbprojekt

 

- får ta del av intressanta klubbföredrag  i aktuella och unika ämnen

 

Hur blir man rotarian?

Enklaste sättet att bli medlem är att kontakta vår Rotaryklubb. Du blir bjuden till ett klubbmöte och får en inblick i vad Rotary är. När du känner ett engagemang och vill avsätta tid för Rotary, så behöver du bli rekommenderad av minst två rotarianer (faddrar). Därefter tar klubben upp frågan om ditt medlemskap.

 

Är du intresserad av vår klubb? 

Varmt välkommen till ett möte! Kontakta oss genom att skicka ett mail till stockholms-vastra@rotary.se. På hemsidan kan du läsa mer om våra projekt och vad som är på gång i klubben.

 
torsdag den 15 februari 2018
Ungdomsutvecklingsfonden
Klubbens största ekonomiska åtagande är stiftelsen för Ungdomsutvecklingsfonden som instiftades i 1992. Fonden syftar till att stödja unga människors utveckling och utbildning inom näringsliv och förvaltning, vilket sker genom stipendier samt studie- och resebidrag.
 
onsdag den 14 februari 2018
Klubbens internationella projekt

Stockholms Västra Rotaryklubb stöttar och driver ett antal projekt för att bidra till en bättre värld. Vår riktstjärna är ett osjälviskt agerande, därför är det naturligt för oss att aktivt bekämpa orättvisa, sjukdom och fattigdom i världen. Genom Rotarys lokala, nationella och internationella verksamhet via fonder och projekt, bedrivs insatser som gör skillnad.

 

Läkarbanken: Vår Afrikaläkare

Läkarbanken startades 1988 och består av Rotarys läkarbank och Skandinaviska Läkarbanken i samarbete med Erikshjälpen. Varje år skickas ungefär 150 läkare från Sverige ut på sex veckor långa uppdrag. De flesta till Kenya, men även till andra länder i Afrika, som Tanzania och Etiopien. Läkarna får fri resa och uppehälle men ingen lön. Läkarbristen är där för oss ofattbart stor, med en läkare per i bästa fall 25 000 invånare, jämfört med i Sverige har va en läkare per 340 invånare. I dessa u-länder dör därför miljoner människor i sjukdomar som kan botas, mångdubbelt fler än i naturkatastrofer och krig. Förutom läkare sänds även sjuksköterskor och tandläkare ut.

 

PolioPlus

År 1986 inleddes PolioPlus som är den största kampanj som hela Rotaryvärlden någonsin har varit inblandad i. Efter samråd med Världshälsoorganisationen, WHO, och FN:s barnfond, UNICEF, har Rotary åtagit sig att främst bekosta poliovaccin men även andra vacciner mot barnsjukdomar och även att medverka till att vacccinationerna genomförs.

 

RYLA – Rotary Young Leadership Academy - ledarskapsutbildning

Klubben bjöd in till en ledarskapsutbildning att äga rum i augusti 2018 för unga yrkesverksamma i samarbete med Rotary Sopot, Polen.

 
tisdag den 13 februari 2018
Klubbens lokala projekt

Stockholms Västra Rotaryklubb stöttar och driver ett antal projekt för att bidra till en bättre värld. Vår riktstjärna är ett osjälviskt agerande, därför är det naturligt för oss att aktivt bekämpa orättvisa, sjukdom och fattigdom i världen. Genom Rotarys lokala, nationella och internationella verksamhet via fonder och projekt, bedrivs insatser som gör skillnad.

 

Elevstödsfonden

Stockholms Västra Rotaryklubb har instiftat ett behovsprövat stipendium för elever på Kungsholmens gymnasium/Stockholms Musikgymnasium. Stipendiets syfte är att möjliggöra för elever med svår ekonomisk situation att genomföra sin gymnasieutbildning

 

Kulturstipendiet

Sedan 1988 har klubben delat ut musikstipendier till elever vid Stockholms Musikgymnasium på Kungsholmen, som på olika sätt utmärkt sig.

 

Kurt Belfrages Minnesfond 

Klubben bidrar till Kurt Belfrages Minnesfond och känner särskild stolthet över denna minnesfond för vår charterpresident Kurt Belfrage, vilken instiftades vid hans bortgång 1951. Syftet är att stödja ungdomars personliga utveckling och att verka för förståelse mellan nationer. 

 

Ungdomsutvecklingsfonden

Klubbens största ekonomiska åtagande är stiftelsen för Ungdomsutvecklingsfonden som instiftades i 1992. Fonden syftar till att stödja unga människors utveckling och utbildning inom näringsliv och förvaltning, vilket sker genom stipendier samt studie- och resebidrag.

 

Non Violence Project

På initiativ från distriktet sökte klubben så kallade ”District grant” för att följa upp det initiativ som togs våren 2015 till ett samarbete med organisationen Non Violence Projekt, ”NVP”. Med hjälp av ekonomiska bidrag från Rotary Ladugårdslandet och Kristofer Erlandsson kunde sammantaget 32 000 kronor ges till en ”huvudtränar- utbildning” för Non Violence Project.

 

Integration

Klubben deltar i ett projekt som leds av Rotary Skanstull genom att som volontär prata svenska med elever på SFI-utbildning så kallat språk-café.

 

Mentorskap för invandrade akademiker

Klubben deltar i Stockholms Stads integrationsarbete, i samarbete med andra Rotaryklubbar i Stockholm.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: stockholms-vastra@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Odd Fellow Huset
Västra Trädgårdsgatan 11A
11153 Stockholm

Ordinarie mötestid: Onsdagar 12:00

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Rapport från Konventet samt Presidentskifte
2019-06-12 12:00