Foto: Gunnar Hohult

Intresserad av Rotary och vill veta mer!?
Då är du varmt välkommen som gäst på någon av våra luncher som äger rum tisdagar klockan 11.45-13.00.
Vi träffas 11.45 för att mingla en liten stund innan vi sätter oss till bords klockan 12.00.
Omkring 12.30 startar vi våra möten, som brukar innehålla lite information samt något intressant föredrag.
Datum samt program för våra möten är listade nedan till höger.
Varmt välkommen!

Klubbartiklar
söndag den 3 november 2019
Månadens profil
Vår Rotaryprofil November 

Namn : Anders Pohlstrand 

Yrke : Driver bolaget POAN Water Systems AB , bygger 
och säljer utrustning för tillfällig vattenförsörjning. 
Han har tidigare arbetat inom läkemedelsbranchen och 
jobbade på företaget Fermenta.
I bakgrunden är Anders tekniker.

År i Rotary : 4 

Roll i Rotary : sitter tredje året i styrelsen , förra året som 
sekreterare och i år som programansvarig

Intressen : Natur , foto , mat , hund. Dessutom stort
intresse för Etiopien där han är född och uppvuxen. 

Bor : Strängnäs 

( Madeleine Brolin Clegg / PR ) 

 
söndag den 6 oktober 2019
Månadens profil


Namn : Helena Hallgarn 

Yrke : Jurist och civilekonom 
Grundare av Virtual Intelligence VQ , som arbetar med 
digitalisering av juridiken. De har bland annat skapat en
juridisk assistens on-line som skapar de juridiska
dokumenten i ett ärende ( VQ Legal ) 

År i Rotary : sedan 2012

Hobby : Ridning, umgås med familjen och vänner 
och att träna hunden Charlie.

Bor i : Strängnäs

( Madeleine Brolin Clegg - Ordf PR ) 
 
fredag den 30 augusti 2019
Nyhetsbrev från ShelterBox - bl.a ang. utställning på Tom Tits
Nyhetsbrev från Shelterbox finns bifogat med intressant läsning om nyttan de gör, fina insamlingsprojekt i Sverige samt kommande VR-utställning som startar på Tom Tits Experiment i Södertälje den 20/9. ShelterBox_Nyhetsbrev_Aug_2019.pdf
 
tisdag den 27 augusti 2019
Premiärmöte 2019/2020

Den nya styrelsen presenterade sig.

Peter Hult från Strängnäs kommun, projektledare för DUA företagskontakter, informerade om projektet Yrkesmentorer som innebär att rotarianer och nyanlända träffas under maximalt tre luncher för samtal kring arbetslivet. Ett upptaktsmöte äger rum den 29.8 kl.12.00 på L’Oasis då mentorer och adepter träffas för att knyta kontakter. Projektet är ett samarbete med Bisp Thomas Rotaryklubb.

 
tisdag den 28 maj 2019
Svenska frivilligkåren i Finland
Dagens föredragshållare Lars Liljenstolpe berättade om den Svenska Frivilligkåren i Finland. Då Molotov-Ribbentrop-pakten undertecknades av Tyskland och Sovjetunionen i augusti 1939 där de delade upp Östeuropa mellan sig bestämdes att Finland skulle tillfalla Sovjetunionen. Och på hösten ställde Sovjet territoriella krav på Finland och den 30 november öppnade Sovjet eld vid Karelska näset och Helsingfors flygbombades. Det finska vinterkriget hade börjat.
 
Lars berättade hur man i Sverige först i hemlighet men senare helt öppet rekryterade frivilliga och samlade in pengar för att vara med och försvara Finland mot ryssarnas angrepp. Finnarna var mycket bra på att försvara sig mot ryssarnas angrepp och de svenska frivilliga anlände till den norra fronten i slutet på december. Det var en mycket kall vinter så många av dem fick köldskador. 37 av svenskarna stupade och 45 sårades. Ryssarna lyckades inte erövra landet som de tänkt men 13 mars 1940 skrev Finland motvilligt på ett fredsavtal där de var tvungna att lämna ifrån sig ca 10% av sitt territorium.
 
tisdag den 14 maj 2019
Våra utbytesstudenter tackar för sig
Anna och Mariane träffades för första gången i juli 2018 hemma hos Sofie Rundgren, klubbens kontaktperson för ungdomsutbytet, och har kommit att bli mycket nära vänner. Flickorna har bott i tre olika familjer.
 
Under året har de deltagit i många aktiviteter som anordnats av Rotary – ett språkläger i Sundsvall, en distriktskonferens i Nynäshamn och riksläger i Åre och Kiruna och träffat många såväl utbytesstudenter från hela landet som svenska studenter. 
 
Tillsammans med värdfamiljerna har de haft många upplevelser. Båda flickorna har lärt sig åka skidor, Anna med sin värdfamilj i Kungsberget och Mariane med sin i Romme.  Genom att praktisera skidåkning också i Norge tillsammans med en kyrklig ungdomsgrupp och med utbytesstudenter i Sälen tyckte Mariane att hon blivit riktigt duktig.
 
Hos värdfamiljerna har de lärt känna våra svenska traditioner – bakat pepparkakshus, varit Lucia, firat julafton med julklappsutdelning och midnattsmässa i domkyrkan.
 
Båda var mycket fascinerade av Italien som de besökt under en veckas tid - Mariane med sin värdpappa och andra utbytesstudenter och Anna med en vän som ett par år tidigare varit utbytesstudent. 
 
Balettföreställningen Nötknäpparen på Kungliga Operan framhöll de som oförglömlig.
 
Europaskolans traditioner att klä ut sig varje dag första skolveckan och att ta på en svart mössa ett halvår före den vita studentmössan nämnde de som roliga inslag i skolvardagen.
 
Stipendiaterna avslutade med att tacka sina värdfamiljer och klubben för ett fantastiskt år.  Presidenten tilldelade dem var sitt standar att ta med till sina respektive hemklubbar.
 
tisdag den 7 maj 2019
Slaget vid Baggenstäket
Dagens programpunkt var Slaget vid Baggensstäket och hölls av Joak Kallak. Som underrubrik hade han ”Regementet som ställde sig i vägen” och det är Sörmlands Regemente som avses. Och när var det detta hände? Det har varit stor förvirring om detta då Sverige har bytt från Julianska till den Gregorianska kalendern. Man är dock nu överens om att det var 13 augusti 1719 då ryssarna landstiger med närmare 4000 man från 27 galärer. Sörmlänningarna var betydligt färre och märkta av missväxt och umbäranden. Men trots att de var tvungna att retirera så var det enligt Joak otvivelaktigt så att det på operativ nivå var en svensk seger då de hindrade ryssarna.
 
tisdag den 9 april 2019
Afghanistan
Dagen program som hade den korta beskrivningen Afghanistan föredrogs av Johan Lagerfeldt. Johan har tjänstgjort som läkare i Afghanistan. 
 
Johan började med att berätta lite om landets moderna historia. Detta land som har kommit i kläm mellan andra stora intressen och som är svår att definiera som en nationalstat med så många folkgrupper och språk. Fram till 1973 var landet relativt stabilt med efter att den dåvarande kungen avsattes har det varit turbulent. 1978 tog en kommunistregim över, -79 invaderades landet av Sovjetunionen, -96 tog Talibanerna makten och 2001 gick USA in och tvingade bort Talibanerna. Allt detta har skapat en stor humanitär kris och stora flyktingströmmar. Johan berättade att det i Pakistan finns tre miljoner afganska flyktingar och i Irak två miljoner.
 
Att jobba som läkare i Afghanistan var inte lätt. Johan arbetade där för organisationen Läkare utan gränser. Svåra förhållanden gör att sjukdomar som här anses som enkla, där kan orsaka stort lidande och dödsfall. Det är ont om mediciner och patienter följer inte alltid föreskriven dos. Att inte kunna förstå varandra varken språkligt eller kulturellt gör det också extra svårt.
 
tisdag den 26 mars 2019
Integration i Strängnäs kommun
Dagens huvudprogram var Sermon Shaba som jobbar med integration här i Strängnäs. Sermon kommer ursprungligen från Bagdad i Irak där han har jobbat som fotograf, TV-producent och journalist. När han kom till Sverige kunde han klara sig ganska bra med engelska som han kan väl, men insåg också snart att om han skulle integreras på ett bra sätt var det viktigt att lära sig svenska. Och snart förstod han att svenska är ett svårt språk att lära sig som vuxen. I Eskilstuna fick han dock tips om att gå på ett evenemang för fotointresserade, ett så kallat fotofika. Han visade där bilder och började prata med de andra om det gemensamma intresset fotografi. Hans svenska utvecklades då snabbt då han fick svenska vänner att prata svenska med.
 
Efter detta fick han idén om språkvänsgrupper så att fler kunde få samma goda hjälp som honom med det svenska språket och därmed också det svenska samhället. Med kommunens hjälp startades ett matchningsprogram så att nyanlända matchas med svenskar som vill ingå i programmet. Det hela bygger på att hitta de som har ett gemensamt intresse och att personkemin fungerar och att det bygger på frivillighet. Många fina vänskaper har på detta sätt skapats och som ofta fortsätter efter att det att de organiserade aktiviteterna avslutats. 
 
Och nu jobbar alltså Sermon med detta här i Strängnäs kommun. 
För mer information om denna lyckade satsning, gå in på kommunens hemsida och sök på Språkvän. Där kan du också anmäla dig.
 
tisdag den 19 mars 2019
Brottsförebyggande i Strängnäs
Sanna Granbäck besökte klubben och berättade om det arbete som hon sedan ett par år tillbaka gör. Som polis arbetar hon med barn och ungdomar och fösöker att genom informtion till dem och deras föräldrar få fler ungdomar att välja andra banor än brottslighet. Att nå barnen tidigt och att även nå deras föräldrar tror Sanna är en framgångsfaktor. Ett större samarbete mellan kommunen och polisen skulle vara önskvärt för att kunna nå målet.
 
Klubbprogram
tisdag den 28 januari 2020
Comeback ego föredrag
 
tisdag den 4 februari 2020
Trädprojektet i Bolivia
 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: strangnas@rotary.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Elsas kantin
Eskilstunavägen 34
645 34 Strängnäs

Ordinarie mötestid: Tisdagar 11:45

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Trädprojektet i Bolivia
2020-02-04 11:45