Tisdagens möte 23 april

Dagens föredrag handlade om ”Anhörigfrågan”. Stefan Bauer från Svedala anhörigförening berättade om anhörigvård i Svedala och Sverige.

Det är alltid den vårdbehövande som bestämmer om hen vill ha vård och kommunen har tolkningsföreträde vilken hjälp som behövs. Det är aldrig någon som frågar den anhörige om hen kan/vill ställa upp som anhörigvårdare. I äktenskapslagstiftningen finns heller ingen skyldighet att vårda sin partner, trots detta så är det bara 34% som vårdas av samhället, resten är anhörigvårdare. Man uppskattar att ca 1,3 miljoner personer är anhörigvårdare vilket uppskattas till ca 180 miljarder kronor.

Den som vårdar någon ideellt hemma har inga skyddssystem som anställda har. Därför är det viktigt att det frivilligt och under ordnade former.

Svedala anhörigförening är den största föreningen i Riksförbundet. Endast Malmö är större men är inte med i riksförbundet. I Svedala driver man ett anhörigcafé där anhörigvårdare kan komma ifrån och koppla av, men också för dem som blivit ensamma efter en vårdinsats. Föreningen har inga bidrag från kommunen men sponsras av ett antal företag i Svedala.

Sturup Airport Hotel
Bramstorpsvägen 25