Täby-Attunda
STOCKHOLMS VÄSTRA
ArticleView

NYHETSARTIKLAR

Ungdomsutbyte viktig del i Rotarys verksamhet!

En viktig del i Rotarys verksamhet är internationellt ungdomsutbyte. Under det senaste året har vår klubb haft Dirk Odendaal en 17 årig student från Sydafrika på utbyte. På vårt senaste Zoom-möte berättade Dirk om sitt utbytesår i Sverige.
Dirk badar isvak

En viktig del i Rotarys verksamhet är internationellt ungdomsutbyte. Under det senaste året har vår klubb haft Dirk Odendaal en 17 årig student från Sydafrika på utbyte. På vårt senaste Zoom-möte berättade Dirk om sitt utbytesår i Sverige. 
 
–Under mitt år i Sverige har jag fått testa helt nya saker som att för första gången i mitt liv åka skidor och skridsko, men också att bada i isvak. Det mest exotiska har varit att besöka norra Sverige berättar Dirk entusiastiskt. 
 
Dirk berättade också om sitt första intryck av staden Stockholm, hur han slogs av hur stora och ståtliga byggnaderna var. 
 
–Det var nästan overkligt att se alla vackra byggnader, och två veckor senare kom snön. Det var helt magiskt! 
 
Under sitt Sverigeår har Dirk fått besöka bland annat Sundsvall, Tänndalen, Göteborg, Uppsala, Torekov och Helsingfors. Om några dagar väntar ännu ett äventyr – en resa upp till Abisko! 
 
–Jag är så glad över att ha fått uppleva snö, det var också väldigt exotiskt. Det var en helt ny upplevelse för mig, säger Dirk.
 
Att åka skidor var något som var svårt att föreställa sig på förhand, och det blev några ordentliga vurpor innan tekniken började sätta sig säger Dirk och skrattar.
 
Han tillbringade sommaren med Jens Johanssons familj i Torekov, något som han också uppskattade väldigt mycket. Inte minst det obligatoriska morgondoppet! 
 
Det mesta av undervisningen har varit på distans, och det har fungerat bra. Han berättar också att det hans mest saknar ¬från Sydafrika– bortsett från familj och vänner – är ett särskilt snacks som heter Biltong.
 
Utbytet vore inte möjligt utan alla insatser från vår Rotary-klubb där Christina Lundström är ansvarig för ungdomsutbytet. Christina lägger ned mycket tid, men framförallt väldigt mycket engagemang och kärlek för att få våra utbytesstudenter att trivas. 
 
–Mitt mål är att utbytesåret med Rotary ska bli ett år som våra utbytesstudenter ska se tillbaka på med glädje, och att de också under detta år ska knyta livslånga band med Sverige, säger Christina. 
 
Dirk har under sitt år bott hos tre olika familjer, bland annat hos vår klubbmedlem Jens Johansson, vars dotter Hilda var utbytesstudent med Rotary förra året. 
 
–Det har varit ett nöje att ha Dirk boende hos oss. Han har blivit som en medlem i familjen och har knutit starka band med oss alla. Att ha en utbytesstudent vidgar givetvis utbytesstudentens vyer, men även våra vyer vidgas. Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta hålla kontakten med Dirk, och kanske kan vi också hälsa på honom i Sydafrika någon gång i framtiden avslutar Jens.