President: Stefan Uvalic

Presidenterna i klubbarna i Trollhättan tog under våren 2016 initiativ att lyfta frågan om samgående. Samma höst beslöts att starta en projektgrupp för att titta närmare på möjligheter och konsekvenser av olika alternativ av samgåenden.

Det första mötet mellan klubbarna i denna projektgrupp genomfördes i januari 2017 där utöver representanter för klubbarna även assisterande Guvernör Jerry Brattåsen var närvarande. Klubbarna enades om att starta upp ett projekt med målsättningen att slå samman de tre Rotaryklubbarna i Trollhättan till en klubb.

En styrgrupp bildades med en representant från varje klubb, nämligen Lars Häller, Per Frykner och Bengt Isberg.

Ytterligare ett antal grupper arbetade fram förutsättningarna för sammanslagningen. Under våren 2017 beslöt klubbarna, var för sig, att gå samman
Vi består nu av Starkodder, som grundades 1976, Strömkarlen som grundades 1966 och Thn RK, som grundades 1938. Tillsammans har vi 171 år av Rotary-verksamhet, erfarenhet, trevligt umgänge, goda gärningar och Rotaryana. Allt detta ska vi nu smälta samman till en klubb där alla ska känna sig hemma och välkomna och där vi tillsammans ska skapa något nytt.

Eftersom vi alla får nya Rotary -kamrater är det viktigt om vi alla vinnlägger oss om att lära känna varandra. Det blir enklare och betyligt trevligare.

Den nya klubbens vision

Vi ska uppfattas som en av Trollhättans ledande och attraktiva ideella föreningar som bidrar till samhällets utveckling genom att ta ett socialt ansvar, stödja olika välgörenhetsprojekt, bygga nätverk med mångfacetterad kompetens samt skapa förutsättningar för ett gott kamratskap.

Grundtanke

Basen i den nya klubben ska bygga på Rotarys kärnvärden: tjänande, kamratskap, mångfald, integritet och ledarskap. Vår kommunikation i våra relationer ska vara grundade i ärlighet, öppenhet, tillit och baserade på fakta. Genom detta skapar vi tillsammans möjligheter att långsiktigt utveckla vår klubb i en tid där samhället ständigt förändras.
Stagnation är idag lika med tillbakagång.

Målsättningar under Rotaryåret

• Strukturera klubbens styrelse- och kommittéarbete.
  • Behålla och utveckla klubbens medlemsantal. Något mål för antalet nya medlemmar är underordnat vårt fokus som ligger på nya klubben, få ihop en helhet och skapa ett medlemsengagemang!
  • Minst 50 % av våra medlemmar är närvarande vid våra möten vilket skapar en dynamik och gör våra möten mera intressanta.
  • Pågående och nya välgörenhetsprojekt utvecklas vidare.

Strategier

• Utveckla arbetet med Rotarys värderingar som en tydlig bas och genom detta attrahera nya medlemmar.
  • Bygga upp en engagerad organisation som leder klubbens utveckling.
  • Bygga upp välfungerande kommittéer inom viktiga områden.
  • Ge alla medlemmar i klubben en funktion. Det ska vara självklart för alla att bidra utifrån sina egna förutsättningar. Engagera medlemmarna i olika uppdrag för att därigenom skapa en större motivation för Rotary.
  • Aktivt arbeta med att föryngra genom att lyhört agera efter vad som är viktigt och intressant för denna grupp
  • Utveckla Rotariandan så att den blir ett hållbar och anpassad för att möta den nya tidens krav och intressen.
  • Bygga vidare på Innovatumidéen och starta öppna möten med inriktning mot företagande och management.

Tidigare president-texter

Jag ser fram mot ett spännande år som president för Trollhättans Rotaryklubb
Maria Classon

Jag hoppas att vi ska få träffas vid många lunchmöten och lyssna till och uppleva intressanta föredrag tillsammans.

Gemenskapen i klubben är viktig där vi både får dela erfarenheter med utgångspunkt i våra yrken, arbeten, men också bakgrund och andra erfarenheter. Tillsammans får vi också verka i mänsklighetens tjänst, som är Rotarys tema för verksamhetsåret 2016-2017.

Rotary gör stora insatser internationellt på flera områden som vi alla bidrar till genom att vi är medlemmar. Mest känt är insatserna för att utrota polio. Vi gör också flera insatser lokalt genom ekonomiska bidrag och att dela med oss av vår tid och kunskap. Tillsammans är vi starka och kan göra skillnad.

Vi behöver alla hjälpas åt med att öka närvaron på våra veckomöten och det är ingen annan än vi själva som kan ändra på det. Programkommittéen bidrar med spännande och intressanta föredrag, men vi alla måste bidra med fler ”lyssnande öron”. När vi möts på Swania för våra lunchmöten på fredagar möts vi också för att dela med oss av varandra och dela med varandra. Mötet med rotarykamraterna ska vara något man ser fram emot varje vecka.

Vi behöver också hjälpas åt att hitta nya rotarykamrater i olika åldrar och med olika bakgrund. Bjud gärna med gäster som du tror uppskattar Rotarys upplägg och som är intresserade att engagera sig.

Vi ses på fredagar,

Maria President 2016-2017