NYHETSARTIKLAR

Från Utanförskap till Innanförskap

2019-11-14

Vid en föreläsning i samband med rotarylunchen den 14 november hos Uddevalla Skansen testades både fördomar och skrattmuskler hos åhörarna.

Kadir Meral kom till Sverige som anhöriginvandrare i början på nittiotalet. Han var då fjorton år och kom tillsammans med sin mamma och sju syskon. Hans pappa hade kommit två år tidigare som politisk flykting. Hans mamma var analfabet med förstod fullt ut hur viktigt det var för hennes barn att lära sig språket, utbilda sig och bli en integrerad del av det svenska samhället. När Kadir var sexton år började han på gymnasiet i Uppsala och 2002 tog han sin fil. kand. och gymnasielärarexamen. Han har arbetat som gymnasielärare i femton år, senast i Kungälv. Numera ägnar Kadir sig åt föreläsningar kring ämnet integration och åt att skriva samt uppträder som stå-upp-komiker.

Med kraft och inlevelse berättade Kadir om sin teori om ”de fyra rummen”.
1.  Klassrummet – där möts kulturer och där krävs att barnen tar vara på möjligheterna till ett nytt liv i ett nytt land.
2.  Omklädningsrummet – där skolas barn och unga i hur det svenska samhället fungerar och i ansvarstagande och demokrati.
3.  Fikarummet – om Kadir var chef skulle fikarummen utnyttjas bättre för gemenskap, lärande och effektivitet i arbetet.
4.  Hjärterummet – utan passion och god vilja från både invandrare och svenskar tar integrationen onödigt lång tid. Och kostar onödigt mycket pengar.

Som i eldskrift lyser tre ord för den som kommer som flykting eller invandrare till ett nytt land – Resan. Väntan. Framtiden.

Kadirs slutord var att understryka vikten av föreningsliv och ideella krafter.

Uddevalla Skansens president, Johan Birging, bidrog avslutningsvis med de kloka orden – Styrkan hos den som är stark ligger i förmågan att ta hand om den som är svag.

facebook share button twitter share button linkedin share button

E-post: uddevalla-skansen@rotary.se

Alex Gastronomi
Riverside, Museigatan 2