Uppsala

NYHETSARTIKLAR

Samhällstjänst

Inom området Samhällstjänst stöder Uppsala Rotaryklubb bland annat Uppsala Stadsmission genom ett årligt bidrag.

Dessutom säljer klubben, via vår tidigare president, Anders Alberius, gåvokort till Stadsmissionens matkassar för 300 kronor/styck. Passa på och köp gåvokort  – perfekta som födelsedagspresent eller julklapp!

Familjer i Uppsala, som lever med små – eller inga – ekonomiska marginaler, kan abonnera på en matkasse per vecka under ett år. För detta betalar de själva 250 kronor.

Att summan 550 kronor räcker till nästan femtio bärkassar med mat och hygienartiklar beror på att innehållet är skänkt av flera stormarknader i Uppsala – det är fråga om skadade förpackningar eller näraliggande bäst-före-datum. Varorna hämtas dagligen av ett par volontärer i Stadsmissionens skåpbil. Sedan sorteras allt på Matcentralen av en grupp arbetslösa, som på det sättet får hjälp att komma in på arbetsmarknaden, tillsammans med flera volontärer.

Om du vill hjälpa till med körning eller med sortering på Matcentralen, hör av dig till samordnaren Johanna Wahlby. Om du är medlem i vår klubb ber vi dig också meddela Anders Alberius, som är klubbens ansvarige för Samhällstjänst, så att vi får kännedom om medlemmarnas bidrag till klubbens sociala arbete.

Klubbens nuvarande president, Sten Ström, har hämtat proviant från stormarknader till Matcentralen.

Johanna Wahlby och medarbetarna på Matcentralen kontrollerar, sorterar och packar om dagens leverans till matkassarna (som syns i bakgrunden).

Internationell tjänst: stöd till barnhem i Rumänien

Flera rotarianer från Uppsala har följt med till Maramures, Transsylvanien, Bukarest och Donau tillsammans med mig.

För 4 år sedan besökte sex rotarianer från vår klubb Maramures län där bl a finns åtta stavkyrkor i ek på UNESCOs arvlista, två stora naturreservat: Tuppens kam, 800 ha och ett Biosfere reservat Rodna på 46900 ha.

I den stora byn Desesti, Maramures, träffade vi 12 föräldralösa barn i prästen Ioan Ardeleans familjehem.

Under samma resa blev vår Uppsala Rotaryklubb vän med Baia Mare (Den stora gruvan) Rotaryklubb.

Under november samma år körde jag ner ca 10 kbm hjälp i form av kläder, ritmaterial, leksaker till barnhemmet, delvis insamlade av våra klubbkolleger.

Representanter från den rumänska klubben besökte vår klubb för 2 år sedan. Samma år samlade vår klubb ca 17000 kr och hjälpte barnhemmet på plats med renovering av elsystemet under ledning av mig.

Under januari 2021 samlade vår klubb bla två stationära datorer, en laptop och åtta mobiler. Dessa skickades ner till Baia Mare Rotaryklubb  i syfte att hjälpa föräldralösa barn med onlineundervisningen.

Flera rotarianer från vår och andra Rotary klubbar  från Uppsala följde också med för 3 år sedan till Transsylvanien, Bukarest och UNESCOS naturreservatet och Donaus delta.

Vår klubb har ett uppskjutet projekt, nämligen trädplantering i Maramures län i norra Rumänien. Återkommer om detta när läget har förändrats.
Dinu Dunca

Yrkesnätverket

Lina Sors Emilsson har gjort en presentationsfilm om Rotary Yrkesnätverk i Uppsala, ett kompetensnätverk som är oberoende av ålder.

Länk med kalendarium till Yrkesnätverket hittar du här: uppsala-rotary-professional.se

Här kan du se filmen: https://youtu.be/zDmx4_OFN8s

Rumänien förr och idag

RUMÄNIEN FÖRR OCH IDAG

Rumäniens förhistoria går ca 40,000 år tillbaka i tiden. År 2002 hittades 39 450 år gamla fossiler av hominider Homo sapiens, det är bland de äldsta i Europa.

Mellan åren 106-271 e.Kr. var en stor del av området en del av Romarriket, under namnet Dacia. Stora mängder guld och silver forslades till Rom av kejsaren Trajanus (se Trajanus kolumn till vänster).

Rumänien bildades1859 av två furstendömen Valakiet och Moldova. Carol I blev Kung 1881. Transsylvanien som låg under Habsburgska-ungerska  imperiet anslöt till StorRumänien 1918. År 1940 blev Carol II kung för att två dagar senare lämna över tronen till sonen, som blev kung Mikael 1.

Efter andra världskrigets slut stannade Röda armen kvar i Rumänien. Röda armén återupplivade det tidigare förbjudna kommunistpartiet som vid den tiden bara hade några hundra medlemmar.

The Peace Pod

Bortom tolerans
Lyssna på vår Peace Fellow Joanna Nakabiitos podcast: "What influences people to be intolerant, and why does asking them to be tolerant often backfire?"

Joanna analyses the definitional challenge of tolerance in promoting peaceful coexistence and provides a new approach, multiculuralism, to solve this challenge. Multiculturalism goes a step further from not only tolerating a person but to respecting and accepting their differences.