Uppsala
STOCKHOLMS VÄSTRA

NYHETSARTIKLAR

Intervju med Sten Ström

av Kristina Östberg Eriksson
För att läsa hela artikeln tryck på den blå länken ovan (Intervju med...).
Jag åker till Havrevägen i Vilan en sen junidag 2021. Eftersom vi båda har fått varsin spruta så vågar vi träffas i trädgården. Vi har inte setts i verkligheten sedan i höstas.

Sten, hur har det här året varit för dig som president? 

Vi börjar med vad har varit viktigt för dig i ditt liv: 
Sten

Ända sedan jag var 19 år har jag funderat på hur jag kan bekämpa världens nöd och fattigdom. Därför utbildade jag mig till ekonom. Jag tänkte att som ekonom kan jag påverka. 

Mitt liv har gått i 10-årscykler. Först 10 år i enskilda organisationer, som Rädda Barnen och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Under tiden i EFS var jag missionär i Tanzania under två år då jag arbetade som ekonomichef i ett stift i Lutherska kyrkan. 

Sen arbetade jag 10 år med offentlig finansiell styrning, bl.a som byrådirektör på Riksrevisionsverket där jag utvecklade statens system och regelverk för bokföring, finansiering och budgetering. Det var en rolig tid. Jag gillar ordning och reda, att dokument hänger ihop och stämmer överens med verkligheten. Det har jag fått användning för i styrelsearbetet. 

Därefter sökte jag till Sida och jag jobbade centralt på huvudkontoret med intern styrning och med revisioner av projekt ute på ”fältet”, dvs. på ambassaderna. De sista tre åren på Sida var jag och min fru Käthe i Nicaragua och jag arbetade som ekonom på ambassaden samt med mikrofinansiering. Bland det sista jag gjorde var att hjälpa till med att stänga ned ambassaden i Nicaragua eftersom regeringen hade beslutat att sluta med bistånd till det landet. 

Efter 10 år på Sida, kände jag att jag måste göra något annat, så jag sade upp mig utan att ha ett nytt jobb. 

Jag startade ett enmansföretag. Min tanke var att arbeta som konsult inom biståndet och med mikrofinansiering. 

 

Hur såg situationen ut när du tillträdde som president: 

Jag var sekreterare i två år innan jag blev tillträdande president. Som tillträdande president är man programansvarig så jag tyckte att jag kände klubben väl när jag tillträdde som president i juni 2020. I februari-mars 2020 förändrades världen. Vi provade olika sätt att träffas. Vår första programpunkt med zoom var Torgny Håstad som pratade om Girjasdomen mellan en sameby och staten. När smittspridningen hade minskat under sommarenhade vi hybridmöten på Borgen, dvs med max 20 lunchgäster på plats och övriga som deltog via zoom.. Men efter några veckor fick vi övergå till enbart zoom. Det har fungerat så bra som man kan önska. Vi har haft ca 25-30 medlemmar på zoommötena, ungefär lika många som på lunchmötena, men inte alltid samma personer. Det visar att vissa medlemmar har lättare att närvara digitalt och andra vill träffas på ett lunchmöte. Jag tror att mingelgrupperna i zoom har betytt mycket. Jag, som ordförande, har styrt vilka som kommer i vilken grupp. Flera har kommenterat hur roligt det har varit att möta de man inte känner sedan tidigare. 
De äldre medlemmar som inte hade deltagit i något digitalt möte under pandemin har några tidigare presidenter och jag ringt upp, bara för att höra att allt är bra eller om man behöver hjälp tex att koppla upp sig på våra möten. 

  

Internationell tjänst: stöd till barnhem i Rumänien


Flera rotarianer från Uppsala har följt med till Maramures, Transsylvanien, Bukarest och Donau tillsammans med mig. 

För 4 år sedan besökte sex rotarianer från vår klubb Maramures län där bl a finns åtta stavkyrkor i ek på UNESCOs arvlista, två stora naturreservat: Tuppens kam, 800 ha och ett Biosfere reservat Rodna på 46900 ha.

I den stora byn Desesti, Maramures, träffade vi 12 föräldralösa barn i prästen Ioan Ardeleans familjehem. 

Under samma resa blev vår Uppsala Rotaryklubb vän med Baia Mare (Den stora gruvan) Rotaryklubb. 

Under november samma år körde jag ner ca 10 kbm hjälp i form av kläder, ritmaterial, leksaker till barnhemmet, delvis insamlade av våra klubbkolleger.

Representanter från den rumänska klubben besökte vår klubb för 2 år sedan. Samma år samlade vår klubb ca 17000 kr och hjälpte barnhemmet på plats med renovering av elsystemet under ledning av mig.

Under januari 2021 samlade vår klubb bla två stationära datorer, en laptop och åtta mobiler. Dessa skickades ner till Baia Mare Rotaryklubb  i syfte att hjälpa föräldralösa barn med onlineundervisningen.

Flera rotarianer från vår och andra Rotary klubbar  från Uppsala följde också med för 3 år sedan till Transsylvanien, Bukarest och UNESCOS naturreservatet och Donaus delta.

Vår klubb har ett uppskjutet projekt, nämligen trädplantering i Maramures län i norra Rumänien. Återkommer om detta när läget har förändrats.
Dinu Dunca

Yrkesnätverket

Lina Sors Emilsson har gjort en presentationsfilm om Rotary Yrkesnätverk i Uppsala, ett kompetensnätverk som är oberoende av ålder. 

Länk med kalendarium till Yrkesnätverket hittar du här: uppsala-rotary-professional.se

Här kan du se filmen: https://youtu.be/zDmx4_OFN8sRumänien förr och idag

RUMÄNIEN FÖRR OCH IDAG

Rumäniens förhistoria går ca 40,000 år tillbaka i tiden. År 2002 hittades 39 450 år gamla fossiler av hominider Homo sapiens, det är bland de äldsta i Europa.

Mellan åren 106-271 e.Kr. var en stor del av området en del av Romarriket, under namnet Dacia. Stora mängder guld och silver forslades till Rom av kejsaren Trajanus (se Trajanus kolumn till vänster). 

Rumänien bildades1859 av två furstendömen Valakiet och Moldova. Carol I blev Kung 1881. Transsylvanien som låg under Habsburgska-ungerska  imperiet anslöt till StorRumänien 1918. År 1940 blev Carol II kung för att två dagar senare lämna över tronen till sonen, som blev kung Mikael 1.

Efter andra världskrigets slut stannade Röda armen kvar i Rumänien. Röda armén återupplivade det tidigare förbjudna kommunistpartiet som vid den tiden bara hade några hundra medlemmar.


 

The Peace Pod

Bortom tolerans
Lyssna på vår Peace Fellow Joanna Nakabiitos podcast: "What influences people to be intolerant, and why does asking them to be tolerant often backfire?"

Joanna analyses the definitional challenge of tolerance in promoting peaceful coexistence and provides a new approach, multiculuralism, to solve this challenge. Multiculturalism goes a step further from not only tolerating a person but to respecting and accepting their differences. 

Klubben har ett stort engagemang i Rotary Peace Fellows

Stadsmissionen, Diakonicentrum och att vara värdförälder för en Rotary Peace fellow är några exempel på ideellt arbete i klubben.

Många universitet ansökte om att få bli ett Rotary Peace Center och Uppsala Universitet, som ansågs ”outstanding”, valdes i mycket hård konkurrens. Uppsala är en av sex Peace centers och utsågs 2012. Övriga Peace Centers finns på Duke University, NC, USA, International Christian University, Tokyo, University of Bradford, England, University of Qeensland, Australien, Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand (3 månaders program) och Makarere University, Kampala, Uganda (för de som studerar eller bor i området). De två sistnämnda är certifikatutbildning, inte mastersutbildningar.

Rotary Peace Fellowships är Rotary Foundations främsta stipendium, ett stipendium som innebär att ca 100 studenter per år- utsedda i hård konkurrens från hela världen - får studera freds- och konflikthantering vid ett ledande universitet. Utbildningen varar under 2 år och leder till en masterexamen i ämnet. Stipendiet innebär att alla kostnader är betalda.

Idag finns ca 1400 examinerade studenter - alumner -  och av dessa arbetar ca 95 % inom freds och konflikthanteringsområden i alla världsdelar. Alla dessa 1400 alumner bildar ett nätverk i fredens tjänst, tack vare Rotary. 

Stipendierna finansieras av generösa rotarianer över hela världen. Vill du läsa mer gå in på rotary.org och ”our programs”.

Vi är flera värdföräldrar i klubben; Mats Engman, Hillevi Engbrandt, Catherine Bråkenhielm, Carin Bergh Wihed, Lars Erni, Björn Lindé och jag.

Vad gör man som värdförälder?

Jag och min stipendiat, Joanna Nakabiito, träffas för att äta mat och prata. Det känns ännu viktigare nu när all hennes undervisning är online. Vi har skapat en rutin. Joanna kommer hem till mig och vi tar bilen till Gottsunda där vi beställer varsin pizza. Sen åker vi hem till mig och pratar några timmar. Jag har tyvärr inte kunnat presentera henne för mina barn och barnbarn ännu pga corona, men det blir senare i vår. En helg besökte vi älgparken i Gårdsjö för Joanna är fascinerad av vårt stora djur älgen. Nu i vår ska vi åka till min stuga på Väddö, då får hon vara med om det enkla livet i en röd liten timmerstuga. 

Joanna är ”stipendiatambassadör” för distrikt 2320 (bla. Norrbotten), vilket är en fullträff eftersom jag kommer från Boden. Jag och DG Lars-Olov Söderström planerar en resa upp till Norrbotten i sommar. Tänk att få visa Boden, Luleå, träffa rotarianer, se midnattssolen, Storforsen, kanske gå ner i gruvan i Kiruna – det är en dröm även för mig.

Du som skulle tycka att det är intressant att vara värd för en stipendiat som kommer augusti 2021, kontakta någon av oss eller Tore Samuelsson, tel 070-5347041
20210112/ Kristina Östberg Eriksson, tel 0708-257259

Här är en film om stipendiaterna:
https://youtu.be/_Z5UFQw6n8I

Samhällstjänst

Inom området Samhällstjänst stöder Uppsala Rotaryklubb bland annat Uppsala Stadsmission genom ett årligt bidrag.

Dessutom säljer klubben, via vår tidigare president, Anders Alberius, gåvokort till Stadsmissionens matkassar för 300 kronor/styck. Passa på och köp gåvokort  – perfekta som födelsedagspresent eller julklapp!

Familjer i Uppsala, som lever med små – eller inga – ekonomiska marginaler, kan abonnera på en matkasse per vecka under ett år. För detta betalar de själva 250 kronor.

Att summan 550 kronor räcker till nästan femtio bärkassar med mat och hygienartiklar beror på att innehållet är skänkt av flera stormarknader i Uppsala – det är fråga om skadade förpackningar eller näraliggande bäst-före-datum. Varorna hämtas dagligen av ett par volontärer i Stadsmissionens skåpbil. Sedan sorteras allt på Matcentralen av en grupp arbetslösa, som på det sättet får hjälp att komma in på arbetsmarknaden, tillsammans med flera volontärer.

Om du vill hjälpa till med körning eller med sortering på Matcentralen, hör av dig till samordnaren Johanna Wahlby. Om du är medlem i vår klubb ber vi dig också meddela Anders Alberius, som är klubbens ansvarige för Samhällstjänst, så att vi får kännedom om medlemmarnas bidrag till klubbens sociala arbete.

Klubbens nuvarande president, Sten Ström, har hämtat proviant från stormarknader till Matcentralen.
Klubbens nuvarande president, Sten Ström, har hämtat proviant från stormarknader till Matcentralen.

 


Johanna Wahlby och medarbetarna på Matcentralen kontrollerar, sorterar och packar om dagens leverans till matkassarna (som syns i bakgrunden).

Johanna Wahlby och medarbetarna på Matcentralen kontrollerar, sorterar och packar om dagens leverans till matkassarna (som syns i bakgrunden).