Välkomna till Visby Rotary

Klubbprogram
måndag den 23 juli 2018
Totalförsvar och Säkerhetsskydd
Gunnar Karlson, Chef för MUST.

måndag den 30 juli 2018
En tur längs vinfloden Loire
Arne Ekman, vinentusiast

måndag den 6 augusti 2018
Varför är England så speciellt?
Dick Harrison, känd professor i historia

måndag den 20 augusti 2018
Distriktsguvenörsbesök

Klubbartiklar
onsdag den 20 juni 2018
Smittskyddsläkare Sven Montelius höll föredrag för 23 närvarande Rotarianer.
Sven Montelius

Sven är född o uppväxt i Östergarn och jobbat i Sörmland. Sedan 2004 har Sven tjänst på Infektionskliniken i Visby och är mittskyddsläkare på halvtid sedan 2011.

måndag den 11 juni 2018
Ungdomsstipendiat 2018

måndag den 19 mars 2018
Blått Centrum Gotland

Gunilla Rosenqvist Blått Centrum Gotland

Gunilla Rosenqvist presenterade Blått Centrum Gotland

2018-03-19

måndag den 21 augusti 2017
Distriktguvernör på besök
Distriktguvenör Ingrid Sjöbeck och president Magnus Sundblad
Distriktsguvenör Ingrid Sjöbeck överlämnar standar till president Magnus Sundblad

måndag den 26 juni 2017
Presidentbyte

Presidentbyte 26 juni 2017

Avgående president Ragnar Svenserud och inkommande president Magnus Sundblad

måndag den 3 april 2017
Vattenförsörgning på Gotland, Patrik Ramberg, Region Gotland
Vattentillförsen på Gotland är besvärlig men inte akut, 2017 ser ut ungefär som 2016. Regionen har gjort flera åtgärder, t.ex. minskat trycket i ledningarna, informerat gotlänningar och besökare, och inför bevattningsförbud. Några anledningar till det låga grundvattnet på Gotland är förutom den försvagade vårfloden att Gotland är utdikat, samt att växtsäsongen blir längre.

måndag den 27 mars 2017
Trollsländor av Mart Marent

Trollsländor.

Det finns ca 60 arter i Sverige varav 40 finns på Gotland. De lever större delen av sitt liv i vatten, 8 till 10 stadier varpå de kommer upp ovan ytan och flyger omkring ett par veckor till någon månad, parar sig och sen gjort sitt. Icke att förväxla med dagsländor som bara lever…en dag.

måndag den 27 februari 2017
"Kometer" av Arne Ekman

Kometer, började Arne, är ett eggande fenomen som i alla tider  fascinerat människan.  Själva ordet härstammar från grekiskans coma som betyder hår, syftandes på den svans som syns bakom kometer.

måndag den 20 februari 2017
Kvinnojouren Amanda

Kvinnojouren startade 1984 och gör skillnad. Arbetet är helt idiellt och alla som arbetar i kvinnojouren har full tystnadsplikt. Det är myndiheterna som uppbär ansvaret. Det är kvinnorna som avgör vad de önskar för stöd. Kvinnojouren kan bara hjälpa till. Kvinnojouren har idag en 3 rumslägenhet för jourboende, telefonjour dygnetrunt året runt, och besökstid vid 2 tillfällen per vecka. Kvinnojouren ger kvinnor stöd, tips och råd. Kvinnor kommer från hela Gotland  och 2016 bodde 12 kvinnor i jourhemmet Kvinnorna får bo kvar i lägenheten tills de fått en bostad oftast av socialen. Boendet kostar 200:-/ natt. Kvinnor kan återkomma men oftast bara 2 gånger. Sjuka och missbrukare är inte välkomna att bo på jourhemmet.

måndag den 13 februari 2017
"TED talar" Föredrag av Andreas Duse

Dagens föredragshållare, Andreas Duse, började sitt föredrag med att tacka för de 3 minuterna men att han hoppades att hans föredrag skulle vara slut efter 18 minuter. Detta är nämligen en av hörnstenarna i TED-Talk, en amerikansk idé som syftar till att få åhörare att anamma ett budskap på bästa sätt.

TED står för Technology, Education och Design och startade 1984. Numera är det en världsomspännande företeelse, företag med årliga stora events. Det gäller att fånga och behålla publikens intresse genom att följa vissa principer t ex;

- Förberedelser; Tro inte att du oförberedd kan ställa dig upp och leverera ett bra tal.

- Taltakt; Man skall tala något snabbare än när man läser en text.

- Övning; Tala inför din familj eller spegeln eller spela in och lyssna. Förbättra.

måndag den 6 februari 2017
”Försvarsmakten på Gotland” föredragshållare, Mattias Ardin
Mattias inledde med lite gotländsk försvarshistoria. Starten för försvaret på Gotland var egentligen i samband med den Ryska ockupationen 1808. Vid den tiden fanns ”krutet” på fastlandet och det var flottan som skulle försvara Gotland. Efter ockupationen implementerades fast försvar på Gotland som växte och blev större ända fram till 1980. (Gotlands försvar var då större än Sveriges försvar i dag)

2004 blev det nya försvarsstrategier med nytt fokus på att försvara Baltstaterna som nu var nya medlemmar i EU.
2005 lades P18 ner och Gotland var åter till tiden före 1808 med en hemvärnsbataljon
2015 kom en ny försvarsproposition 2016-2020
Nya strategier för Sveriges försvar och Gotland. Idag har regeringen beslutat om 4 militärregioner, kanske att Gotland blir ett 5e. Den14/9 2016 beslutades det att det ska vara en permanent militär närvaro på Gotland. Fram t.o.m. 1/7-17 kommer det att rotera in soldater från fastlandet till Gotland. Idag bor de på Suderbys men har övningar över hela ön.

måndag den 22 augusti 2016
Rotary satsar på yrkesmentorer
Vid dagens möte med Visby Rotaryklubb presenterade distriktsguvenör Lars Olof Nilsson kommande satsningar för vårt distrikt.

- En av de stora satsningarna vi gör handlar om att bygga ut vår verksamhet med yrkesmentorer, berättade Lars Olof. Det här är en grund för arbetet i Rotary och i dagens situation med många asylsökande och människor som ska integreras. Vi vill hjälpa till och stödja de som kommer hit och behöver en genväg in för att bli del av det svenska samhållet.

Rotary är en organisation för samhälls-engagerade personer med olika yrkesbak-grund, kön, ålder, religion och etnisk till-hörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, good-will och fred i världen.

E-post: info@destema.se

Best Western Solhem Hotel