Göteborg City
STOCKHOLMS VÄSTRA

Nu när restriktionerna har släppts ses vi på vår ordinarie mötesplats: Comfort Hotell vid Stenpiren i Göteborg. Läs här vad vi gör! Kolla också kalendern ovan. 

     
Spännande föredrag inom vitt skilda discipliner! Varje vecka!

Vi vill bli fler! Unga och gamla, kvinnor och män. Vi har gått från liten till större klubb. Alltid med spännande möten. Välkommen att besöka oss du också!Distriktsguvernör 2021/2022 Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City RK

Följ allt som händer på distriktets hemsida: rotary2360.se/ och på fb: facebook.com/RotaryD2360

Åter till Comfort hotell!

Fr. o. m. 20 aug 2021 träffas vi på Comfort hotell
 Skeppsbroplatsen 1, Göteborg
 
Föredragen filmas och
publiceras på youtube. Vi nätverkar på linkedin.Välgörenhet och projekt, vi vill hjälpa och stödja andra. Blindskolan i Jagriti  och  Fontänhuset i Göteborg t.ex. Ge ett bidrag!  
https://wp.rotary.se/bli-givare


Välkommen till våra intressanta frukostmöten med spännande föredrag som hålls på Comfort hotell, Skeppsbroplatsen 1, Göteborg.

Själva mötet/programmet börjar kl 08.00, men kom i god tid så att du hinner njuta av frukosten innan det börjar. F.n. växlar vi mellan fysiska möten och zoom. Kommer du som gäst hoppas vi att du väljer ett möte på plats, så att vi kan få hälsa dig välkommen mer personligt! 

Göteborg City Rotaryklubb har målsättningen att vara en ung klubb med yrkesverksamma och aktiva medlemmar, med en medelålder på ca 50 år varav minst ca 40% ska vara kvinnor. Rotarys grundläggande idé om yrkesnätverk och välgörenhet är central i allt vi gör.


fredag den 29 oktober 2021
Spårvägens produktstrategi

Vår egen Stefan Olinder är ordförande i Göteborgs spårvägar AB och nu berättar han om Göteborgs spårvägsstrategi.
 
fredag den 5 november 2021
Marie och Sofia från Akademibokhandeln ger tips inför jul

                                                                
Idag får vi besök av Marie och Sofia från Akademibokhandeln i Nordstan. De kommer att presentera flera romaner, ett par böcker om naturvetenskap med aktuella författare och även lite poesi för själen. Det blir flera nyheter och förhoppningsvis även något alster från årets spännande Nobelpristagare i litteratur Abdulrazak Gurnah. Passa på att få tips till årets julklappar. Ta gärna med någon gäst.

Välkomna!

 
fredag den 12 november 2021
Framtidens boende och HSB Living Lab
Madelaine Doufrix, HSB Living Lab


Madelaine Doufrix
är projektkoordinator på forskningsarenan HSB Living Lab, där man tillsammans med flera långsiktiga partners forskar om framtidens hållbara boende. Madelaine arbetar med allt som rör de olika forskningsprojekten och annat som pågår i huset, samt arenans partner och inte minst de boende. Hon kommer att berätta om bakgrunden till HSB Living Lab, husets olika möjligheter, forskningsprocessen och ett urval intressanta forskningsprojekt.

 
torsdag den 18 november 2021
AW på Golden Days
 
Torsdag den 18 november brakar det loss ordentligt, säger president Lars Falkenman: AW på Golden Days på Södra Hamngatan 31,
där vi får ett eget klubbrum att vara i samt otroligt bra priser på dryckesvaror! Skriv in i kalendern nu annars glömmer du det. Ingen föranmälan krävs, bara gott humör!
Ta gärna med någon eller några vänner . Start ca kl 17, det är också ok att komma kl 18... bara du kommer.
 
fredag den 19 november 2021
Årsmöte

Dags för sammanfattning av verksamhetsåret 2020-2021.
 
lördag den 20 november 2021
Årsmöte för distrikt 2360
Årsmöte för distrikt 2360 verksamhetsåret 2020-2021 på Wendelsberg Folkhögskola kl. 09.00 - 12.00 Mer information kommer.
 
fredag den 26 november 2021
Åke Ljungqvist, IT-forensiker
Åke Ljungqvist

Åke Ljungqvist berättar om sina erfarenheter som IT-forensiker (dvs. kriminaltekniker) inom IT-området. 

- Digitala bevis, hur säkras de och i vilka sammanhang är de viktiga.

Exempel från verkligheten förtydligar vikten av att hantera dessa bevis korrekt inför juridiska processer.  Exempel från bl.a. Knutby-målet och Peter Mangs och andra spännande händelser.

- Att återskapa data, när är det möjligt och var går gränsen?
Kort beskrivning av hur vår information egentligen lagras i moderna telefoner och hårddiskar samt svar på när förlorade data kan räddas och hur det går till.

 - Går det att ta bort data "på riktigt"?

Beskrivning av vad som krävs för att rensa telefoner och datorer innan man lämnar dem ifrån sig.

 Om mig:

”Åke Ljungqvist är ansvarig för Ibas Ontracks verksamhet i Sverige. Sedan 1999 har han arbetat med företagets dataräddnings- och raderingstjänster.  Han har en bred, unik kunskap om var gränsen för dataräddning går och har hållit många utbildningar i ämnet både från ett tekniskt och administrativt perspektiv.”

 
fredag den 3 december 2021
Peter Gissy, författare
Petet Gissy

I HUVUDET PÅ EN DECKARFÖRFATTARE.

Skriva deckare? Kan det vara något? Ja, kanske. Det kräver tid, planering och – förstås - idéer. Jag har skrivit i tjugofem år och producerat femtiotalet böcker i olika genrer, och min senaste är just en deckare. På hela 614 sidor! Herre Gud, hur gick det till? Det ska jag berätta när vi ses. ”En avgörande ledtråd” är en tuff historia om en kvinnlig rättspsykolog som blir (motvilligt) indragen i en brottsutredning i Göteborg. Boken är en riktig nagelbitare – och inget för känsliga personer. Jag bor i Göteborg sedan massor av år och har jobbat som journalist men också inom läkemedelsindustrin (Astra Zeneca). Mest känd är jag (kanske) som Camilla Läcksbergs kursledare, ”han som fick igång” henne. Jag tar med en kasse böcker - så vill du överraska din omgivning (och dig själv, kanske?) med en bok så blir jag glad. 

 
fredag den 10 december 2021
Guvernörsbesök
Mer info kommer..
 

söndag den 24 oktober 2021
Hållbar framtid

Mellan de här två bilderna har det gått 8 välmatade timmar med intressanta, kloka och inspirerande föreläsningar med det övergripande temat: Hållbar framtid. Talare var bland flera andra Chalmers rektor, Lisebergs vice VD, Stenas vice VD, nyttigt godisentreprenören Sara Serrey, 1928:as VD Kristina Lagerstedt, radiojournalisten Christian Olsson. F.d. Hammerfallbasisten Magnus Rosén röjde och Peter Park Larsson spelade klassisk gitarr - spännvidden var således enorm under årets distriktskonferens som vår klubb, Göteborg City, arrangerade. Därefter blev det middag med dans inpå småtimmarna. Fler bilder kan du se på fb, Rotary district 2360.
 
fredag den 22 oktober 2021
Nyckeln till frihet: Att hitta sig själv

Den största och avgörande insikten för Nathalie, från KRIS (kriminellas revansch i samhället) var när hon förstod att, oavsett var i världen hon befinner sig, så har hon alltid sig själv med sig. Och är man drabbad av beroendesjukdomen så hjälper det inte att flytta till Dalarna eller Thailand för att komma ur sitt missbruk, drogerna finns där också. Sjukdomen är definierad av WHO som en förvärvad, kronisk mental besatthet där belöningssystemet kidnappats. Sjukdomen är dessutom dödlig. Nathalies insikt gjorde att hon efter träget arbete med sig själv med stöd av 12-stegsprogrammet har varit drogfri i 6 år och istället har hon nu kraft att hjälpa andra inom ramen för KRIS och har utbildat sig till hälsopedagog. Hennes starka och berörande berättelse inger hopp och arbetet inom KRIS är viktigt. Vid styrelsemötet efter föredraget beslutades att ge 1000 kr till KRIS fortsatta arbete.
 
lördag den 16 oktober 2021
Humrarna har blivit fler på senare år

Kerstin Bertrandsson Schiller från Fotö berättade vid fredagens frukostmöte om det spännande hummerfisket hon har ägnat sig åt i 26 år. Det är hårt reglerat, riktigt hårt, sedan 2017. I Danmark t.ex. fiskas hummer året runt, medan det är tillåtet bara mellan första måndagen efter 20 augusti kl 07 fram till den siste november för fritidsfiskare. Yrkesfiskare får hålla på hela december också. Det är viktigt med redskapen och allra viktiast är verktyget som mäter carapaxmåttet (från huvud till sköldslut) som måste vara 9 cm, annars ska hummern tillbaka i havet. Likaså om det är en romhona med utvändig rom. De begränsningar som gjorts verkar ha fått effekt, menar Kerstin, som är glad åt mycket god fångst hittills i år. och då är ändå halva tiden kvar.
 
söndag den 10 oktober 2021
Vinlotteripengar går till blindskola i Jagriti
Äntligen! Ja, det känns verkligen så. Processen att få igenom ett "global grant" till fortsatt stöd för blindskolan i Jagriti har tagit mycket lång tid, men nu hav kunnat skicka vårt nya bidrag på 5000 USD. På skolan går unga synskadade flickor en mycket bättre framtid till ötes än vad som annars hade varit fallt. Se videon här från hybridmötet i fredags med klubbmedlemmar på plats i Comfort hotell, representanter från Pune Central Rotaryklubb i Indien och några som deltog hemifrån i Sverige och på Mallorca. Rotaryprojekt för nytta!  
söndag den 10 oktober 2021
Explosionen och branden i Annedal – Rotary bistod med förnödenheter

Många som drabbats av branden sökte sig till Saronkyrkan för hjälp.  Tack vare snabbt initiativ från vår medlem Prabha som kontaktade kyrkan och fick veta vad de behövde hjälp med, kunde Prabha och Yvonne införskaffa en del av de förnödenheter som behövdes.  Två tacksamma värdar i kyrkans entré tog emot hygienartiklar och underkläder som det var störst behov av.

 
söndag den 3 oktober 2021
Våld i nära relationer

Psykologen och samtalsterapeuten Peter Breife berättade om sitt arbete med Våld i nära relationer. En definition är: Våld är varje handling mot en annan person, som genom denna handling skadar, skrämmer eller kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill. Flera typer/kategorier av våld är fysiskt, psykiskt, sexuellt, materiellt, latent och ekonomiskt förtryck. Orsakerna till våldet kan vara värderingar, inlärning från uppväxten, självbild eller psykisk ohälsa eller missbruk. I behandling med personerna som använder våld arbetar Peter med att lyssna in klientens perspektiv och skapa ett förtroende. Det gäller att bl a. försöka få klienten att upptäcka hur han/hon reagerar och stoppa innan våldshandlingen kan ske. Det blev många frågor och intressanta diskussioner från deltagarna på mötet.

 
fredag den 24 september 2021
Ett tacksamhetens ego


Lei Wang, vår nya medlem, berättade i sitt egoföredrag om betydelsefulla kvinnor i sitt liv, sin farmor, sin mamma och sin dotter. Hon har levt halva sitt liv i Kina, där hennes erfarenheter ledde henne till studier i kinesisk medicin som i sin tur förde henne till arbetet med akupunktur. Hon uppskattar den stora friheten i Sverige och att, likt under hela sin barndom, arbeta med händerna, med nålar t.ex. ("Att hålla i en nål är som att hantera en tiger", sa hennes professor) eller hugga ved eller köra traktor på landet. Att meditera ger henne ett stort lugn och en möjlighet att rensa bort sitt invärtes ogräs. Ett av hennes motton är "Din fiende är din bästa lärare". Tacksamhet lyste genom hela föredraget. 

 
fredag den 17 september 2021
Ur våra egna djupa källor....

Det blev ett fint intimt möte med intressanta, roliga och berörande ego-föredrag från alla närvarande som fick ca 3 minuter var.  På den tiden hinner man säga ganska mycket.  Några ego-föredrag avslutades med en cliffhanger och där utlovades fortsättning vid ett annat tillfälle.
 
tisdag den 14 september 2021
Mänskliga rättigheter i Kina

Peter Ebertz från ISHR berättade engagerat om erfarenheter han gjort under sina år med arbete för mänskliga rättigheter i Kina.  Han berättade om svårigheterna att få människor att förstå vidden av grymheterna med bland annat organstölder på samvetsfångar i arbetsläger, och hur det kan påverka oss i Sverige och Göteborg.  Men det fanns även ljusglimar.   Bland annat har han skapat goda kontakter med bland annat riksdag, UD och Utrikespolitiska Institutets Nationella kunskapscentrum om Kina, och märker att medvetenheten om brotten som begås ökar.  Han tipsade om en serie globala webinarier med start den 17 september som behandlar organstölder och hur man jobbar för att få stopp på dem.  Den intresserade kan gå in på för mer info på www.worldsummitcpfoh.info
 
måndag den 13 september 2021
"Sakta vi går genom stan"

Vi hade det bästa tänkbara vädret för en promenad i stan.  Börje tog oss med på en härlig stadsvandring och berättade om flera intressanta byggnader varav den första låg bara 50 meter från Comfort Hotell.  Landshövdingeresidenset, som uppfördes i mitten av 1600-talet till greven Lennart Torstensson och hans maka Beata De La Gardie. I sakta mak under Börjes kunniga ledning tog vi oss vidare till Kronhuset, också det uppfört på 1600-talet som tyghus, dvs lager för utrustning till militären.  En mycket trevlig och uppskattad promenad avslutades på Gustav Adolfs Torg där Börje berättade om Rådhuset och Börsen.  
 
lördag den 28 augusti 2021
Ego: Lia van der Ven

Lia berättade med inlevelse och energi om sitt liv och hur hon till slut hamnade i Göteborg.  Det som lyste starkt i föredraget var hennes engagemang för olika frågor i barnens skolor och i samhället. Hon och familjen slog ner sina bopålar på olika orter i Holland och Sverige alltefter vad jobben krävde.  Och på alla ställen fanns det tillfällen att ta sig an olika frågor i skola och samhälle.   Från Åmål och Rotaryklubben Tuppen, där Lia hade ett starkt engagemang, flyttade hon och familjen till Göteborg, och här valde Lia att gå med i vår klubb där hon känner sig hemma.
 
lördag den 21 augusti 2021
Trafikkontoret - Emma banar väg över älven

Emma Josefson, trafikplanerare på Trafikkontoret, Göteborgs stad, gav oss en exposé över processarbetet ifråga om infrasturkturprojketen i staden och i synnerhet den gång- och cykelväg som föreslås från Casinot vid Stenpiren över till Lindholmen och Pumpgatan. Du kan se det mycket intressanta föredraget i sin helhet här.
 
lördag den 19 juni 2021
PETS och Guvernörsbyte

Ulla-Britt Andreassons efterträdare som guvernör i distrikt 2360 heter Lena Liljenhed Ekman från Göteborg City RK. Och det kommer att vara en profil Lena vill satsa på, att engagera fler kvinnor i vårt ganska manligt dominerade Rotary. Men hon vill också satsa på ungdomar, att starta nya klubbar och vitalisera. Imponerat konstaterade hon att Rotary under pandemin visat på stor anpassningsförmåga med många nya digitala rutiner. Anpassning till nya villkor, sa Lena i sitt installationstal, det är en nyckel till framgång, och det har vi visat att vi kan, och det ska vi fortsätta med. 


Guvernörsbytet skedde på Wendelsbergs folkhögskola där också PETS för inkommande presidenter äntligen kunde hållas med deltagarna närvarande. Det var så roligt att ses! Efter glada dansövningar vankades lunch och från och med 1 juli är alltså vår klubb värdklubb för distriktets aktiviteter under det kommande året.
 
fredag den 28 maj 2021
Sjöräddningen helt beroende av gåvor och donationer

Sjöräddningssällskapet räddar liv, är alltid redo, 365 dagar om året, dygnet runt. Utan statligt stöd, helt baserat på gåvor, donationer, testamenten och oavlönade insatser kan vi som vistas på havet, vid sjöar känna oss lugna att, om något händer, så finns de där, sjöräddarna. De har jour, beredda att hjälpa till om något händer. Emma Valham, kommunikationsansvarig på Sjöräddningssällskapet berättade informativt om verksamheten, med snart 130.000 medlemmar och 30 anställda. Föreningen bildades 1907, finns på 74 platser i landet med huvudkontor i Långedrag. Ge dem gärna ditt stöd, det gör vi från Göteborg City Rotaryklubb. Swisha din gåva till 900 5000. Hela föredraget kan du se här.
 
onsdag den 28 april 2021
Pre PETS i förenklad form


Allt var klappat och klart för pre PETS i Botan. Men i sista stund ställdes allt in, som så mycket annat. Men Rotarianer släpper inte taget så lätt. 14 personer träffades ändå mycket enkelt och informellt och det gav mersmak! Läs mer här.

 
onsdag den 22 augusti 2018
Det meningsfulla med Rotary

Ett viktigt argument för att vara medlem i Rotary är engagemanget med en social och medmänsklig dimension, hjälpinsatser av olika slag. 

Shelterboxprojektet är ett sådant. Klubbarna kan ge bidrag till speciellt designade boxar utrustade med tält, enkel kokutrustning, myggnät, värmefiltar, ett barnkit m.m. som snabbt kan distribueras till katastrofområden. Vi i Göteborgs City RK har nyligen samlat in pengar för att bidra till just shelterboxprojektet. Det känns meningsfullt.


Vill du vara med och bidra? Det är enkelt. Klicka här så får du all information som behövs.