Saltsjöbadens Rotaryklubb ett lokalt nätverk med personer från många olika yrkesområden.
Vi träffas till en frukost varannan fredag och lyssnar på ett intressant föredrag

som lär oss mer om något dagsaktuellt och stimulerande ämne.
Vi lämnar alltid lite klokare än vi var när vi kom.
Och i klubben försöker vi tillsammans göra en insats för intressanta lokala projekt.
Man kan kalla det:

Ett nätverk med mening


Klubbprogram
måndag den 17 december 2018
Julfest

Julfest på Sweet & Pure den 17 dec kl 18.30!

18.30  Samling med glögg

19.00  Platserna vid borden intas

Musikklass från Järla skola sjunger Luciasånger

19.20  Ammis härliga julbord

Priset för program och måltid enligt ovan är 375 kr/person.

Anmäl er snarast genom inbetalning till klubbens bankgiro 638-3558

OBS! senast den 12 december!

Glöm inte uppge deltagares namn på inbetalningen.

Meddela mig per mail också, är ni snälla!

Anmälan är bindande.

Varma hälsningar

Klubbmästarna genom Annica 070-2553374 familjen.leven@telia.com

 

 

 
fredag den 11 januari 2019
Hur förbättrar vi svenska elevers matematikkunskaper?
- Erfarenheter av undervisning utifrån Singaporemodellen.
Företagets namn:  Admera Education
Föredragshållare:  Pia Agardh och Josefine Rejler
 
Klubbartiklar
fredag den 7 december 2018
" Gamla klassiker och Nya favoriter"

Annika Hellman introducerades av Magnus Olin. Det låg förväntan i luften när Annika drog fram en stor vagn med högar med böcker. Här är årets julklappsböcker som Annika rekommenderade:

1. ”Den sista flickan” av Nadia Murad, har tilldelats Nobels fredspris 2018. Hon växer upp i norra Irak, blir tillfångatagen och såld som sexslav till IS-soldater. Hon själv lyckas fly, medan stora delar av hennes familj mördas. En aktuell och viktig bok

2. ”Denis Mukwege. En levnadsberättelse” av Berthil Åkerlund. Mukwege har tilldelats Nobels Fredspris 2018 och är skapare av Panzi-sjukhuset utanför Bukavu i Kongo.

3. ”Inifrån” av Anna Kindberg Batra. Det är en personlig bok om politik, om livet som statsministerkandidat, och om ledarskap när allt förändras.

4. ”Frihetens blå toner” av Göran Jonsson. Han skriver om Alice Babs och Saltsjöbaden

5. ”21 tankar om det 21:a århundradet” av Yuval Noah Harari. Människan har tämjt det mesta, men vi måste bestämma hur vi ska använda vår makt.

6. ”Orden som formade Sverige” av Elisabeth Åsbrink. En bok om svensk idéhistoria.

7. ”Gör ditt val” av Oskar Rådehed. En kriminalhistoria som utspelar sig i Saltsjöbaden.

8. ”Vaggvisa” av Leila Slimani. En deckare av denna fransk-marockanska författare.

9. ”Kodnamn Alice1947” av Kate Quinn. Detta är en ”ruskigt bra bok” tyckte Annika. Handlar om en amerikansk college-student som skickas till Europa, där hon söker efter sin kusin som försvann av under naziockupationen av Frankrike.

10. ”Det straff hon förtjänar” av Elisabeth George. Nu är den här kända damen tillbaka i gammal god stil med en ny kriminalroman.

11. ”Pärlfarmen” av Liza Marklund. En ung flicka lever med sina familj på Manihiki i södra Stilla havet. En segelbåt går på grund. Här ligger en svensk man Erik svårt skadad…..

12. ”Brevet från Gertrud” av Björn Larsson. Det är en berättad historia och har ett fantastiskt språk.

12. ”Drömdagboken” av Agneta Sjödin. Det är en spännande bok och självupplevd.

13. ”24 goda gärningar” av Jenny Fagerlund. Emma ska utföra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till jul.

 
fredag den 23 november 2018
Föreningen som samverkansform

Bengt Conradi introducerade Christer Pallin. De båda hade träffats på en kulturresa. Efter juridikstudier skulle han bli polismästare, men fick jobb på Riksidrottsförbundet och där arbetade han i 38 år. Titeln på föredraget var ”Den ideella föreningen som samverkansform”. Han började med att prata om medlems- begreppet. ”För all mänsklig samlevnad behövs regler”. Man skiljer på etiska regler och rättsregler. De förstnämnda svarar upp mot moraluppfattningar och de senare har man som samhällsmedborgare en plikt att följa. Rättsreglerna regleras i vår grundlag, RF (Regeringsformen), ”All offentlig makt utgår från folket”. Härefter pratade Christer om det ideella engagemanget. Idag finns det mycket pengar i idrotten, vilket gör gräns- dragningen mot det ideella svårt. Det saknas en lag om ideella föreningar. Man får söka svar i praxis. Praxis är: 1. Stadgar ska antas, 2. Styrelse utses att företräda föreningen, 3. Namn/firma för identifikation. Stadgarna är föreningens ”skelett”. Styrelsen är sysslomän. Det var ett engagerande föredrag, vilket visade sig i väldigt många frågor från åhörarna. Alldeles klart var att detta var ett spännande ämne.

Vid pennan Eva Öhbom Ekdahl

 
fredag den 9 november 2018
Villa/bostadsrättsmarknaden

Magnus Olin presenterade dagens föredragshållare

Martin Sundelin, seglare och fastighetsmäklare på Bjurfors. Martin som är uppväxt i Saltsjöbaden uppdaterade oss om fastighetsmarknaden i Nacka inklusive Saltsjöbaden. Därefter en genomgång av hela säljprocessen och lite allmänna tips. Lite fakta från en stimulerande presentation: Prisnivån för både villor och bostadsrätter nådde toppnivåer under 2017, därefter en nedgång 10-15%. Denna nedgång motsvarar cirka 2 års uppgång långsiktigt betraktat. Nedgången kan ses som en rimlig justering. I Nacka är ju också nyproduktionen av bostadsrätter hög och gör att utbudet har varit stort. Slussen projektet påverkar men i begränsad omfattning. Budgivning har bara ökat priserna knappt 5%, då utgångspriserna har varit mer rimliga. Tiden till avslut har ökat mer än 100%. Snittpriset för en villa i Saltsjöbaden är 10,9 miljoner kr och för hela Nacka 8,3 millioner kr. Hushållens skuldsättning har länge ökat men bankerna lånar inte ut mer än 5-5,5 gånger bruttoinkomsten. Amorteringskraven har också skärpts i två steg, juni 2016 och mars 2018. Reavinsten har en inlåsningseffekt vilket gör att många tvekar om försäljning. Säljprocessen följer de sedvanliga stegen: Värdering, styling, fotografering, besiktning/ev. energideklaration, annonsering, visning, budgivning, kontrakt, tillträde, uppföljning. 8 av 10 säljer först innan köp. Allmänna tips: Börja i tid, rensa hemma, ev. förbesiktning, styling. De tre vanligaste sökorden på internetannonser: Balkong, sjötomt. De tre vanligaste orden i annonser: Läge, stora, plats.

Vid pennan Magnus Olin

 
fredag den 26 oktober 2018
Att hålla sitt hjärta friskt

Dagens föredrag med titeln ”Att hålla sitt hjärta friskt” hade lockat många. Lars Tornérhielm introducerade dagens talare Elehu Feleke, Rotarian i Lidingö- Långringen, där Lars också var medlem innan flytten till Saltsjöbaden. Elehu är född i Etiopien, började sin utbildning till läkare på Karolinska Institutet 1970. Då var han ensam icke-svensk bland 84 studenter. Han specialiserade sig både inom kardiologi och invärtesmedicin. Han blev Rotarian redan 2001 i Etiopien. Elehu gav ett inspirerande föredrag om hur man kan förebygga kardiovaskulära sjukdomar. Han menade att alla vuxna bör känna till påverkbara riskfaktorer: Högt blodtryck, höga kolesterolvärden och typ 2-diabetes. Han menade att läkare alltför sällan pratar om att förebygga dessa sjukdomar. Livsstilen dvs kost och motion är viktiga, särskilt för män över 40 och för kvinnor över 50 år. Vi som var där bibringades både kunskaper om dessa sjukdomar och insikter om hur vi kan förebygga desamma.

 
fredag den 12 oktober 2018
Skolprojekt i Uganda

Marita, som är Rotarian från Rotary Nacka, berättade initierat och kunnigt om ett skolprojekt i Uganda. Det hela började 2006 när Marita som också är ordf för Röda Korset i Boo var nere i Uganda. Bristen på skolor var skriande, särskilt i slumområden. Efter godkännande av Bengt Westerberg lyckades man samla ihop 200 000 kr. Man bildade en vänförening ”Kasubi Friends. Så 2010 åkte en grupp kvinnor till Uganda och startade bygget av en ny skola i Kasubi i Kampala, Uganda för 350 fattiga och föräldralösa barn. Man byggde också en förskola. I Uganda har man inte rätt till gratis skolgång och de flesta fattiga barn skulle in te kunna få en utbildning utan ekonomisk hjälp. I Uganda är medelåldern 15 år och medellivslängden 56 år. 33% av befolkningen lever på mindre än 16 kronor per dag. Drift och underhåll av skolan kostar 200 000 kr/ år. Lärarnas lön är 700 kr/mån.

Rotary Nacka har stött projektet sedan 2012. Elever i Sågtorpsskolan brevväxlar med eleverna i Kasubi. Eleverna på Myrsjöskolan har allt sedan 2010 haft ”Operation Dagsverke” där intäkten på ca 85 000 kr varje år har skänkts till skolan i Kasubi.

Vad driver då Marita? Jo, hon berättade att hon var adopterad och hade två mycket kärleksfulla föräldrar, som lärde och inspirerade henne att man kan och ska dela med sig om man kan.

Vid pennan Eva ÖE

 
fredag den 28 september 2018
De baltiska länderna 100 år


Trutz von Alefeldt introducerade Hans Lepp på ett intressant och personligt sätt. Han är halvestländare och har en spännande bakgrund inom kultur och historia, bl a har Hans Lepp varit Kulturattache’ i Tallin. Rubriken på hans föredrag var : ”De baltiska länderna 100 år”. Ländernas historia går långt tillbaka. Riga grundades och kristnades 1201. Bärnsten som fanns utmed den baltiska kusten innebar rikedom för länderna. Estland, Lettland och Litauen blev självständiga stater efter Versaillesfreden 1918. Andra världskriget blev traumatiskt för länderna; i juni 1941 deporterades många människor med tåg till Sibirien av ryssarna. I mars 1944 bombades länderna av Ryssland. Samma år kom många flyktingar från Estland till Sverige bl a Ilon Wikland och Hans Lepps faster. Länderna ockuperades sedan av Sovietunionen.

 
fredag den 14 september 2018
Svante Hultquist pratar om GG40+


Magnus Olin presenterade dagens föredragshållare Svante Hultquist som talade om föreningen GG40+. Grunden var att män som motionerar önskar prata med varandra, umgås socialt. GG40+ bildades 1994 av män som motionerade två gånger per vecka. Man fann att det sociala umgänget var utvecklande och olika motionsformer kom till. Basen är motionsgymnastik men nya former och grupper adderades till Skidäventyr, Stafettvasan, Skridsko, Bowling, Bridge, Kultur, film, Golf, Boule, Kajak, Cykel, Snipa och båtintresse. Även seminarier har kommit till. GG-Nytt ges ut med 8 nummer per år. Föreningen GG40+ har maximalt 70 medlemmar och det finns en viss kö. På fester med respektive brukar det också vara ca 70 deltagare.

 

VAD ÄR ROTARY?

Rotary är en organisation för samhällsengagerade personer med olika yrkesbakgrund, kön, ålder, religion och etnisk tillhörighet, som gör humanitära insatser och arbetar för att främja samförstånd, goodwill och fred i världen.

LÄS MER

KONTAKTINFORMATION

E-post: saltsjobaden@rotary2370.se


MÖTESINFORMATION

Ordinarie mötesplats:

Sweet&Pure Saltsjöbadens Centrum
Torggatan
13331 Saltsjöbaden

Ordinarie mötestid: Fredagar 07:00

Hitta hit:
Ingen bild
Nästa möte:

Hur förbättrar vi svenska elevers matematikkunskaper?
2019-01-11 07:00