Tanum
STOCKHOLMS VÄSTRA

VÄLKOMMEN TILL TANUM ROTARYKLUBB

Medlemmar och gäster träffas, från 21 augusti och tills vidare, på fredagar kl. 12.00 - 13.00 vid lunchmöten på TanumStrand Resort & SPA, 2 km söder om Grebbestad.
Sista fredagen i varje månad har vi dessutom ett frukostmöte 07.30 - 09.00 med tema om viktiga saker för utveckling av Tanums kommun.
Vid alla våra möten iakttar vi social distansering i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tanum Rotaryklubb, som ingår i det fantastiska internationella yrkesnätverket Rotary International, är en klubb som erbjuder sina medlemmar många olika aktiviteter.

Vi gör det för att ta hand om våra medlemmar, men också för att göra Rotary mer synligt och närvarande i lokalsamhället och genom handling visa hur Rotary vill öka samförstånd och fred i världen.

 

Förutom att lyssna till spännande och intressanta föredrag på våra veckomöten på fredagarna så vill vi främja medlemmarnas hälsa genom ett utbud av varierande fysiska aktiviteter under veckan. Det bidrar också till att öka gemenskapen i klubben och vi får en trevlig stund tillsammans. Vi skrattar, svettas och slappnar av med gemensam fika och diskuterar smått och stort.

Vi vet också att om vi själva mår bra så kan och orkar vi vara till hjälp för andra som lever under svåra förhållanden.

 

Våra medlemmar ordnar också trevliga evenemang som t.ex. årlig bandyresa till Vänersborg, företagsbesök, golftävlingar och vår- och höstfester

 

Ett av våra klubbprojekt är hjälp och stöd till Kailash Satyarthi's barnhem Bal Ashram i Indien. Kailash Satyarthi fick Nobels Fredspris 2014 och är sedan 12 juni 2017 Honorary Member i Tanum Rotaryklubb.

 

Våra medlemmar är en mix av aktiva och mer seniora f.d. yrkesverksamma personer med stor erfarenhet från privat och offentlig verksamhet.


    

       

 

Tanum Rotaryklubb ligger granne med världsarvsområdet där vi är omgivna av hällristningar och andra lämningar från bronsåldern. Här har vi närheten till fantastiska naturscenerier med inlandets gröna landskap och många blå sjöar, samt kustens brusande hav med den unika skärgården och landets renaste bad- och fiskevatten.

Här, i kulturlandskapet och turiststråken, finns Tanum RK sedan 1987.


Blir du nyfiken på vår klubb? Då är du hjärtligt välkommen att delta i någon av våra aktiviteter eller komma på våra intressanta veckomöten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


fredag den 25 september 2020
Berit Olausson, Nöddö Musteri
Idag har vi stora nöjet att få lyssna till Berit Olausson från Nöddö Musteri. Berit som är chef för familjeföretaget ger oss en presentation från verksamheten, historia och framtid! Inget passar väl bättre när det är äpplets dag till ära!

Hjärtligt välkomna!
 
fredag den 25 september 2020
Rotary Frukostklubb i Kommunhuset, Bullaresalen. Ida Östholm berättar om sina tankar som företagare

Mötesvärd Ida Östholm 

Ida har gått vidare och lämnar sin position som restauratör vid Vitlycke museum. 

 

Med nya möjligheter och fokus på flera olika håll är mötets idé är att diskutera och ge feedback kring Idas framtida verksamhet och engagemang. Ida gör en presentation som följs av samtal i idéforum.

 
Frukost för endast 70kr.


Anmäl deltagande senast torsdag 24/9 
kl 12 till johan.jarund@gotinvest.se  

 
fredag den 2 oktober 2020
Nostalgi och framtid, Rolf Carlsson

På fredag kommer vår medlem Rolf Carlsson att hålla ett föredrag om tandvården i Tanum.
Föredraget har Rolf valt att kalla en ”Framgångssaga om tandvård” 

Varmt välkomna!

 
torsdag den 8 oktober 2020
Styrelsemöte
 
fredag den 9 oktober 2020
Klevs Gård
Sommaren 2019 var Håkan Christensson på Klevs Gård hos oss och höll ett intressant föredrag om gården och dess verksamhet samt en del framtidsplaner. Nu har ni chansen att få en uppföljning och höra vad som hänt! 

Varmt välkomna!
 
fredag den 16 oktober 2020
Guvernörsbesök
 
torsdag den 5 november 2020
Styrelsemöte
 
fredag den 27 november 2020
Årsmöte
Årsmöte med redovisning av verksamhetsåret 2019/2020.
 
torsdag den 21 januari 2021
Styrelsemöte
 

lördag den 12 september 2020
Därför tar det lång tid att utveckla cancermediciner
Vid Tanumsklubbens möte den 11 september medverkade professor Bengt Gustavsson.

Han har en gedigen meritlista som chef och forskare vid Salhlgrenska Universitetssjukhuset med omfattande internationellt samarbete och nätverksbyggande.
Han har utvecklat läkemedel och medicintekniska produkter för behandling av kolorektal cancer. Föredraget gav en historik och inblick de utmaningar som mött
forskarna inom hans specialområde. Bland annat fick vi veta att det var först 1972 som man lyckades hitta ett läkemedel som var verksamt mot cancer. Sedan dess har utvecklingen gått gått starkt framåt tack vare omfattande forskning. Idag ser prognosen betydligt bättre ut för den som får diagnosen cancer i tjocktarm och ändtarm. Idag har man förstått att varje cancerfall är unikt och kräver individuellt anpassad behandling. Men det är ett mödosamt och väldigt kostsamt arbete att utveckla nya cancermediciner till färdig produkt, vilket gör läkemedlen dyra. 
Det gäller inte minst de kliniska testerna. Professor Gustavsson gav exempel på ett läkemedel som han själv varit med att utveckla och som är i slutskedet av testningen. Om allt går bra så har framtagningen av detta läkemedel tagit närmare 50 år från starten!
Frågestunden efteråt vittnade om stort intresse för ämnet och stor uppskattning av föredragshållaren. Hans framtidsvision ingav förhoppningar om att med forskningens hjälp besegra flera av våra folksjukdomar.


 
fredag den 3 juli 2020
Presidentskifte i Tanum Rotaryklubb
Verksamhetsåret 2020/2021 har nu påbörjats i Tanum Rotaryklubb och vid första veckomötet i juli skedde det sedvanliga Presidentskiftet.  


Avgående President Stefan Werner inledde dagens möte med prisutdelning för årets citattävling, vinnare blev Hans Eriksson och tvåa Karl-Erik Olsson. Därefter gratulerades två nyblivna/ kommande 70-åringar som fick avnjuta skönsång från uppvaktande klubbkamrater.
Sedan hälsades den senaste nye medlemmen Olle Svensson välkommen till klubben.
Efter detta gjorde Stefan Werner en resumé av det gångna Rotaryåret. Trots coronapandemin har klubben försökt hålla igång lite aktiviteter för medlemmarna, om än med tydlig social distans.

Högtidligen överlämnade sedan Stefan presidentämbetet till Kenth Ekstrand, som kommer att leda klubben framåt under 12 månader till halvårsskiftet 2021.
Nye Presidenten Kenth tackade Stefan för hans engagerade och aktiva arbete för klubbens utveckling under året. Han tackade också för förtroendet som klubbkamraterna givit honom och ser med spänning och ödmjukhet fram emot det kommande Rotaryåret.

 

På bilden ses till vänster Stefan Werner och till höger Kenth Ekstrand.

 
måndag den 15 juni 2020
Inval Tanum Rotaryklubb

Vid fredagens Rotarymöte på Fjällbacka Golfklubbhus genomfördes inval av 7 nya medlemmar, se bifogat foto där en invald medlem saknas.

De nya medlemmarna har stor yrkesspridning och varierande åldrar från 34 till 65 år med snittålder kring 45 år. Efter inval har klubben 59 medlemmar.

Vi har också startat en frukostklubb med möten den sista fredagen i varje månad. Den skall fokusera på yrkesnätverk med tema och alternerande gästvärd. Den drivs parallellt med Tanum Rotaryklubb ordinarie lunchmöten som hålls varje fredag kl 12 på TanumStrand med uppehåll under sommaren då vi är på Fjällbacka Golfklubb med frukostmöte.

Tanum Rotaryklubb är idag en mycket aktiv klubb. Med dagens inval och ny frukostklubb får vi ytterligare vind i seglen.

Stefan Werner, President Tanum RK 2019/2020

 
söndag den 14 juni 2020
Rotarystipendier till fyra Tanumselever

Vid årets skolavslutning i Tanum bröts traditionen med samling för elever och anhöriga i Tanums och Kville kyrka. Avslutningen fick på grund av smittorisken ske i respektive skolor och klassrum med enbart elever och personal. 

Där fick fyra elever från årskurs nio i Tanum och Hamburgsund ta emot 2020 års Rotarystipendier på 1500 kronor vardera.

Årets stipendiater,utsedda av skolpersonalen, blev Viktor Karlsson och Gustav Karlsson från Hamburgsundsskolan, samt Elsa Nordholm och Daniel Cherepanov från Tanumskolan.
De har under året utmärkt sig genom sin sociala kompetens och sin envishet att nå sina mål.
De har också genom sitt sätt att möta kamrater och lärare i skolan bidragit till samförstånd och visat respekt och lyhördhet.

Detta stämmer väl överens med Tanums Rotaryklubbs villkor för stipendierna.

På bilden ses Elsa Nordholm och Viktor Cherepanov nöjda efter avslutningen med  välförtjänta diplom och pengakuvert.

 
måndag den 6 april 2020
Motion och frisk luft ersätter ordinarie klubbmöten


Under det påtvingade uppehållet för klubbens ordinarie lunchmöten på Tanumstrand blir våra friluftsaktiviteter  extra viktiga. Vi kan hålla igång klubbverksamheten (om än på sparlåga) och vi kan umgås och få nyttig motion under trevliga former och med minimal risk att bli smittade och sjuka. Vi får också möjlighet att upptäcka nya smultronställen. Varje måndagsmorgon klockan åtta samlas vi någonstans i kommunen och tar en rask promenad, guidade av någon av deltagarna. Vi avslutar med medhavd frukost/fika om vädret tillåter.Måndagspromenaderna har pågått hela vintern och har varit väldigt uppskattade av deltagarna. Bilderna  är från vandringen den första måndagen i april i Valöns naturreservat söder om Hamburgsund. Strålande sol, storslagen natur och trevligt sällskap under betryggande former. Vad kan man mer begära?
Välkommen du också att vara med! Startpunkt för kommande vandringar framgår av Tanumsklubbens veckobrev.
Text :  Karl-Erik Olsson / Foto : wicki-fjällbacka
 

tisdag den 18 oktober 2016
Indienprojektet
Sedan tidigt 2000-tal har Tanums RK samverkat med Kailash Satyarthi, mottagare av Nobels Fredspris 2014. Kailash fick Fredspriset för sitt mångåriga arbete med barns rättigheter, mot utnyttjande av barn och barnslavarbete i främst Indien