Tanum
STOCKHOLMS VÄSTRA

VÄLKOMMEN TILL TANUM ROTARYKLUBB

Med början den 20 augusti 2021 träffas vi på lunchmöten på TanumStrand varje fredag kl. 12.00 - 13.00.
Mötena kommer även att sändas ut via Teams för de som inte kan eller vill närvara på TanumStrand. 

Veckomötena kommer genomföras helt i enlighet med de regler som Folkhälsomyndigheten och Regeringen fastställt.

Dagen innan mötet får Du ett email med en länk så att du kan logga in dig och träffa klubbkamraterna via smartphone, läsplatta eller dator.


Tanum Rotaryklubb, som ingår i det fantastiska internationella yrkesnätverket Rotary International, är en klubb som erbjuder sina medlemmar många olika aktiviteter.

Vi gör det för att ta hand om våra medlemmar, men också för att göra Rotary mer synligt och närvarande i lokalsamhället och genom handling visa hur Rotary vill öka samförstånd och fred i världen.

 

Förutom att lyssna till spännande och intressanta föredrag på våra veckomöten på fredagarna så vill vi främja medlemmarnas hälsa genom ett utbud av varierande fysiska aktiviteter under veckan. Det bidrar också till att öka gemenskapen i klubben och vi får en trevlig stund tillsammans. Vi skrattar, svettas och slappnar av med gemensam fika och diskuterar smått och stort.

Vi vet också att om vi själva mår bra så kan och orkar vi vara till hjälp för andra som lever under svåra förhållanden.

 

Våra medlemmar ordnar också trevliga evenemang som t.ex. årlig bandyresa till Vänersborg, företagsbesök, golftävlingar och vår- och höstfester

 

Ett av våra klubbprojekt är hjälp och stöd till Kailash Satyarthi's barnhem Bal Ashram i Indien. Kailash Satyarthi fick Nobels Fredspris 2014 och är sedan 12 juni 2017 Honorary Member i Tanum Rotaryklubb.

 

Våra medlemmar är en mix av aktiva och mer seniora f.d. yrkesverksamma personer med stor erfarenhet från privat och offentlig verksamhet.


    

       

 

Tanum Rotaryklubb ligger granne med världsarvsområdet där vi är omgivna av hällristningar och andra lämningar från bronsåldern. Här har vi närheten till fantastiska naturscenerier med inlandets gröna landskap och många blå sjöar, samt kustens brusande hav med den unika skärgården och landets renaste bad- och fiskevatten.

Här, i kulturlandskapet och turiststråken, finns Tanum RK sedan 1987.


Blir du nyfiken på vår klubb? Då är du hjärtligt välkommen att delta i någon av våra aktiviteter eller komma på våra intressanta veckomöten.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


fredag den 17 september 2021
Föredrag av Jenny Mäki, Kolsvart trä
Jenny Mäki kommer att berätta om företaget Kolsvart trä som startade i Tanum 2019. De är ett av 2-3 företag i landet som tillverkar bränt trä både till exteriöra och interiöra projekt. Idag har de en verkstad i Fjällbacka.
 
fredag den 24 september 2021
Vad är Sahlgrenskas center för cancerforskning? Föredrag av professor Martin Johansson
Martin Johansson professor i patologi kommer att informera om Sahlgrenskas center för cancerforskning, en nod för forskare i Västsverige. 
Det kommer även att ges en information om Bohusfonden och dess koppling till cancercentrum.
 
 
torsdag den 14 oktober 2021
Styrelsemöte
 
fredag den 15 oktober 2021
Krisberedskap i en föränderlig värld, föredrag av Peter Dafteryd
Peter Dafteryd är fd kommunalråd i Strömstad. Han arbetar nu som kris och säkerhetsansvarig i Strömstads kommun. Peter kommer att berätta om krisberedskap på kommunalnivå.
 
 
fredag den 26 november 2021
Årsmöte
Årsmöte med redovisning av Rotaryåret 2020-2021 och val av tjänstgörande för Rotaryåret 2022-2023.
 

måndag den 12 juli 2021
Presidentskifte
Tanums Rotary Klubb startade 1987 och har sitt verksamhetsområde i Tanums kommun. Klubben har 60 medlemmar som kommer från hela kommunen och representerar en mängd olika yrken. Klubben samlas varje fredag året runt, på vintern kl. 12 och på sommaren kl. 8, äter en bit mat och lyssnar på ett aktuellt föredrag.

Det senaste året har varit en utmaning för klubben då coronan gjorde sig påmind. Vi började med fysiska frukostmöten under förra sommaren och dessa möten var fortsatt fysiska under hösten - med handsprit, gles dukning och respektfullt avstånd lyckades vi hålla coronan stången - men så kom restriktionerna. Skulle vi ställa in helt och hållet eller försöka med digitala möten? Vi började på försök med vårt årsmöte i november och detta föll så väl ut att vi sedan dess varje fredag träffats via nätet och där fått lyssna på många intressanta och värdefulla föredrag – sammanlagt 25 möten. Och nu när presidentskiftet sker så kan vi äntligen börja träffas på nytt. 

För verksamhetsåret 2021-22 har ny styrelse valts och klubben har fått ny president.

Kenth Ekstrand lämnade över presidentkedjan till Lars Landelius.
Kenth, som växte upp på säteriet Blomsholm utanför Strömstad, kom att syssla med stålkonstruktioner som ingenjör och entreprenör, kunde blicka tillbaka på ett mycket annorlunda år. Speciellt framhöll han den ökade närvaron vid de digitala mötena och att programkommittén, trots nytt arbetssätt, ordnat med väldigt bra program och föredrag. Och sist men inte minst har Rotary-andan och gemenskapen behållits trots pandemin.
Kenth tackade styrelsen och klubbmedlemmarna för gott samarbete och önskade sin efterträdare lycka till.
Lars, som bor i Fjällbacka, är sjökapten och har arbetat som internationell bärgningsledare eller bärgningsexpert i det egna företaget. Han tackade sin företrädare för ett gott samarbete med positivt och humoristiskt ledarskap och hoppades på ännu ett år av många aktiviteter och intressanta programinslag.

 Foto: Kenth Ekstrand och Lars Landelius står utanför TanumStrand som är Tanums Rotary Klubbs möteslokal.  Text: Karl-Axel Wikström / Foto: Jürgen Wickert.

 

 
torsdag den 3 juni 2021
Digitalisering

Digitalisering lindrar pandemipåverkan för Tanums Rotaryklubb

Text: Annika Torevi   Foto: Kenth Ekstrand

 

Tanums Rotaryklubbs möten infaller normalt varje fredag lunch. Sommartid växlar vi till frukostmöten, inte sällan med utsikt över någon av traktens golfbanor. Pandemin har utmanat alla som arrangerar fysiska möten och vår klubb är naturligtvis inget undantag. Initialt var frågan om vi behövde förändra något alls, men så kom direktiven från FHM och Rotary Internationals ledning och det blev uppenbart att vi blev tvungna att upphöra med fysiska möten under våren 2020.

Sedan flera år före pandemin skickar klubbens president ut ett onsdagsmail till medlemmarna med information om vad som är på gång och som ett trevligt sätt att på minna om fredagens möte. Onsdagsmailet blev viktigare när mötena upphörde, de blev enda kontakten mellan styrelsen och medlemmarna och de har innehållit möjlighet till att köpa lotter, citattävlingar, vackra bilder, medlemsinformation och mycket annat.  

När sommaren 2020 kom, gick det att med restriktioner träffas för frukostmöten utomhus och under en kort tid kändes det nästan normalt. Men höstkylan och ny ökad smittspridning kom insikten om att pandemin inte skulle bli kortvarig. Det krävde en annan lösning för våra möten.

Liksom många Rotaryklubbar har även vi en medlemslista där födelseåren inte direkt är sentida. När möjligheten till digitala möten utforskades var vi nog en del som oroade oss för de äldsta medlemmarnas deltagande, men det visade sig vara helt opåkallat. Ibland är det bättre att inte vara expert – då tar man gärna till en etablerad och inte avancerad lösning. I vårt fall blev det användarvänliga Microsoft Teams. Varje onsdag kommer mailet som vanligt, numera från sekreterare Hanne Maeland, och på torsdagen kommer mail från president Kenth Ekstrand med länk till fredagsmötet. Bara att klicka – vänta – bli insläppt - och vips är vi tillsammans i rutan!

Vem trodde att vi skulle kunna upprätthålla gemenskapen, den trevliga samvaron och inte minst fördragshållandet trots att vi inte ses? Och vem hade vågat gissa att mötesdeltagandet skulle ligga på rekordnivåer med en ökning på 50%? Just deltagandets nivåer ställer nya frågor om hur vi skall göra framöver.  

”Framtiden i Tanums Rotaryklubb kommer sannolikt att innebära hybridmöten då ju det digitala hjälper dem som har problem hinna till mötena, vi verkar i en ovanligt vidsträckt kommun. Man kan också delta trots sjukdom, hög ålder, resor eller annat. Men vi som kan längtar naturligtvis efter att få ses igen”, säger president Kenth Ekstrand.

 

 
onsdag den 2 juni 2021
Rotary Vandring 3 Öar

Skön promenad på tre öar

 

Tanums Rotaryklubbs friluftspromenader bjuder varje vecka på nyttig motion och härliga naturupplevelser. En av höjdpunkterna var sista måndagen i maj då vi startade i Havstenssund med specialchartrad farkost med destination Lindö. Väl iland fick vi en initierad introduktion av Hans Bjerklinger som tillsammans med Kjell Andersson och Ingemar Andersson hade planerat färden. Det var 16 förväntansfulla deltagare som startade i det lite kulna men promenadvänliga vädret, och förväntningarna kom inte på skam. Flera sorters fåglar,blommor och skotsk höglandsboskap kantade den beredskapsbyggda vägen. Mer eller mindre sakkunniga artbestämningar surrade i luften, och alla lärde sig säkert något nytt om naturen.


Färden gick vidare via Kalvö och avslutades på Trossö. De tre öarna har olika karaktär där var och en har sin speciella charm.

Fikapausen på Trossö var efterlängtad, och deltagarna visade prov på tapperhet och gott humör trots besvär med myror och knott.

Ingemar Andersson svarade för sista etappen in till Havstenssund och där kunde alla välbehållna och nöjda kliva iland.

Innan vi skiljdes berättade Hans om kommande program: 7 juni Tjurpannan, 14 juni Vitingeleden i Bullaren och 21 juni Valön. Något att se framemot för alla frilufsande Rotarianer innan det är dags för några veckors sommaruppehåll.

All heder till Hans och övriga delaktiga i arrangemangen!

Bilderna från utfärden togs av Jürgen Wickert. Text från Karl-Erik Olsson

 
torsdag den 7 januari 2021
Maggie Ciprian-Olevik har fått en PHF


En av Rotarys finaste utmärkelser är Paul Harris Fellow, PHF. Den kan delas ut till en person som är Rotarian men även till andra personer som utan att vara medlemmar verkat i Rotarys anda - Service Above Self, översatt till "Oegennyttigt tjänande".

Maggie har under många år verkat i den andan inom Rotary, i Tanum Rotaryklubb, men även i många andra sammanhang i och utom Tanums kommun. Av den anledningen beslutade klubbens styrelse redan i maj 2020 att tilldela henne PHF, men av "coronaskäl" kunde inte utdelandet genomföras förrän vid det digitala veckomötet den 11 december. Med hjälp av maken Anders kunde överlämnandet ske till en överraskad, glad och mycket rörd Maggie.

TACK Maggie för det du gjort och gör !

 
torsdag den 29 oktober 2020
Inställda möten i Tanum RK
Pga ökad smittospridning av Covid-19 har införts strängare regler för sociala möten i bl.a. Västra Götaland. Som en konsekvens av det har klubbens styrelse beslutat att tills vidare inte genomföra några veckomöten.
 

tisdag den 18 oktober 2016
Indienprojektet
Sedan tidigt 2000-tal har Tanums RK samverkat med Kailash Satyarthi, mottagare av Nobels Fredspris 2014. Kailash fick Fredspriset för sitt mångåriga arbete med barns rättigheter, mot utnyttjande av barn och barnslavarbete i främst Indien