Rotarys U-fond, Svenska Rotarianers Fond för internationellt utvecklingsarbete, startades som ett Multi District Activity (MDA) inom Rotary,alltså en gemensam angelägenhet för alla Sveriges tio distrikt. U-fonden lämnar bidrag i enlighet med vårt motto ”Hjälp till självhjälp” för att möjliggöra gemensam insats för undervisning och utbildning i utvecklingsländer. Bidragen ges till rotaryklubbar och distrikt i Sverige.

Insatser för undervisning och utbildning kan exempelvis innebära projekt för att öka läskunnigheten, utrusta barnhem, starta yrkesutbildning, utbilda för att kunna få en effektivare matproduktion, utrusta skolor med vatten- och sanitetsanläggningar och även bidra till investeringar i skolbyggnader. Allt för att öka möjligheterna till utbildning och långsiktig utveckling!

Sedan 1 juli 2016 t o m februari 2017 har U-fonden stött tretton projekt med drygt 250 000 kronor. Projekten finns i Vietnam, Filippinerna, Bhutan, Paraguay, Kenya, Palestina, Kamerun, Benin, Peru och Sri Lanka. Många projekt rör läromedel, men också en skolbil, skolväskor, datorer, rent vatten och flera typer av stöd till funktionshindrade barn. Klubbar som fått bidrag finns från Malmö i söder till Östersund i norr.

För att kunna bidra till projektens finansiering säljer vi julkort och korrespondenskort samt också anteckningsblock. Och gåvor från klubbarna ska vi inte glömma! Sedan starten 1968 har cirka 24 miljoner kronor beviljats i bidrag, årligen till ett 30-tal projekt. Allt detta är möjligt tack vare svenska rotarianers generositet.

Rotarys tema för året ”Rotary serving humanity” är väl precis det som U-fondsprojekten bidrar till?!

Hjälp U-fonden att ge hjälp till självhjälp!
Bankgiro 569-5267

Viveca Serder
Ordförande Rotarys U-fond

Rotary grundades 23:e februari 1905 i Chicago, USA, av advokaten Paul Harris. Syftet var att människor med olika yrken och bakgrund skulle träffas för att utbyta erfarenheter och få vänner för livet.