Uppsala

Bild: Joanna Nakabiito och Kristina Östberg. Joanna är en av klubbens Peace Fellowstipendiater och Kristina är hennes värdfamilj.
Se nedan klubbartikeln om Peace fellowverksamheten.

Kontakt: uppsala@rotary.se

onsdag den 27 januari 2021
Bertil Karlmark "Franska sjukan-Från Columbus till Gin och Tonic"
2021 01 27 - Föredrag
Bertil Karlmark "Från Columbus till Gin och Tonic"

Föredraget handlar om det mesta från syfilis inträde i Europa på 1500-talet tills idag.  Behandlingarna har kanske varit giftigare än själva sjukdomen, som har varierat från att vara en kavaljersmässig fjäder i hatten till att vara en skamlös yttring i samhällets mörka kvarter.

onsdag den 3 februari 2021
Per Jannersten "Demokratier kan dö på olika sätt"
2021 02 03  Föredrag
Per Jannersten, Rotary Glunten "Demokratier kan dö på olika sätt"
Per fokuserar på hur demokratier dör på samma sätt som cancerpatienter.

Inledningsvis blir det dissektion av några avslutade fall, genomgång av riskfaktorer och symptom som man bör vara vaksam på. Därefter redovisning av klassiska behandlingsmetoder, följt av en rapport från akuten med anamnes, lägesrapport och prognos. Kommer patienten att dö, tillfriskna, eller behöva rehabilitering under lång tid framöver?

onsdag den 10 februari 2021
William Nisser "De kallar mig Surdegsgeneral"

2021 02 10 - Föredrag
William Nisser, Uppsala Rotary/JM "De kallar mig Surdegsgeneral"

William kommer att tala om En reklamationsansvarigs bekännelser. Vanliga och ovanliga byggfel samt hur man kan åtgärda dem.

onsdag den 17 februari 2021
Margaretha Raab "Uppsala domkyrkans gosskör 100 år

2021 02 17 - Föredrag
Margaretha Raab "Uppsala domkyrkas gosskör 100 år"

Sveriges äldsta gosskör som grundades 1920 hade ett motigt jubileumsår och nästan hela det fina jubileumsprogrammet fick ställas in eller skjutas upp. Men gosskören ger sig inte så lätt utan tar nya tag. Dirigenten Margareta Raab berättar om jubileumsplanerna, om hur man får pojkar att vilja sjunga och om att musicera med barn genom långsamt lärande och långsiktiga upplevelser.

tisdag den 12 januari 2021
Klubben har ett stort engagemang i Rotary Peace Fellows

Stadsmissionen, Diakonicentrum och att vara värdförälder för en Rotary Peace fellow är några exempel på ideellt arbete i klubben.

Många universitet ansökte om att få bli ett Rotary Peace Center och Uppsala Universitet, som ansågs ”outstanding”, valdes i mycket hård konkurrens. Uppsala är en av sex Peace centers och utsågs 2012. Övriga Peace Centers finns på Duke University, NC, USA, International Christian University, Tokyo, University of Bradford, England, University of Qeensland, Australien och Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand.

Rotary Peace Fellowships är Rotary Foundations främsta stipendium, ett stipendium som innebär att ca 100 studenter per år- utsedda i hård konkurrens från hela världen - får studera freds- och konflikthantering vid ett ledande universitet. Utbildningen varar under 2 år och leder till en masterexamen i ämnet. Stipendiet innebär att alla kostnader är betalda.

Idag finns ca 1000 examinerade studenter - alumner -  och av dessa arbetar ca 95 % inom freds och konflikthanteringsområden i alla världsdelar.

Stipendierna finansieras av generösa rotarianer över hela världen. Vill du läsa mer gå in på rotary.org och ”our programs”.

Vi är flera värdföräldrar i klubben; Mats Engman, Hillevi Engbrandt, Catherine Bråkenhielm, Carin Bergh Wihed, Lars Erni, Björn Lindé och jag.

Vad gör man som värdförälder?

Jag och min stipendiat, Joanna, träffas för att äta mat och prata. Det känns ännu viktigare nu när all hennes undervisning är online. Vi har skapat en rutin. Joanna kommer hem till mig och vi tar bilen till Gottsunda där vi beställer varsin pizza. Sen åker vi hem till mig och pratar några timmar. Jag har tyvärr inte kunnat presentera henne för mina barn och barnbarn ännu pga corona, men det blir senare i vår. En helg besökte vi älgparken i Gårdsjö för Joanna är fascinerad av vårt stora djur älgen. Nu i vår ska vi åka till min stuga på Väddö, då får hon vara med om det enkla livet i en röd liten timmerstuga.

Joanna är ”stipendiatambassadör” för distrikt 2320 (bla. Norrbotten), vilket är en fullträff eftersom jag kommer från Boden. Jag och DG Lars-Olov Söderström planerar en resa upp till Norrbotten i sommar. Tänk att få visa Boden, Luleå, träffa rotarianer, se midnattssolen, Storforsen, kanske gå ner i gruvan i Kiruna – det är en dröm även för mig.

Du som skulle tycka att det är intressant att vara värd för en stipendiat som kommer augusti 2021, kontakta någon av oss eller Tore Samuelsson.
20210112/Kristina Östberg Eriksson, tel 0708-257259

Här är en film om stipendiaterna: