Uppsala
STOCKHOLMS VÄSTRA

Bild: Joanna Nakabiito och Kristina Östberg Eriksson.  Joanna är en av klubbens Peace Fellowstipendiater och Kristina är hennes värdfamilj. 
Se nedan klubbartikeln om Peace fellowverksamheten. 


Varmt välkommen att kontakta klubbens president på nedanstående mailadress:
Kontakt: uppsala@rotary.se


onsdag den 3 mars 2021
Ann-Catherine Haglund och Anders Lundwall "Mini egoföredrag"
2021 03 03- Mini egoföredrag
Ann-Catherine Haglund och Anders Lundwall berättar om sina många erfarna år som yrkesutövare och Rotary medlemmar.
klicka här för att starta Zoom
(Om det frågas efter lösenord så ange 184804)

 
onsdag den 10 mars 2021
Anna Schnurer "Biogas - en urgammal process för framtiden"

2021 03 10 - Föredrag
Anna Scnurer is 
Professor in microbial biotechnology at the Department of Molecular Sciences SLU

Anna föreläser om biogas förskning och användning i Sverige.

Biogas (metan och koldioxid) bildas när organiskt material bryts ner av mikroorganismer i en syrefri miljö. Metanbilning är en av de äldsta biologiska processerna på jorden och den har förmodligen spelat en viktig roll i utvecklingen av jordens atmosfär. Processen sker i vår miljö och är här inte önskvärd eftersom metan är en stark växthusgas. Samma biologiska system är emellertid idag en viktig resurs i konstruerade biogasreaktorer där olika organiska avfallsfraktioner kan omvandlas till biogas under kontrollerade former. Gasen som då bildas används antingen för produktion av värme, el eller fordonsbränsle. Kvar efter nedbrytningen blir också en näringsrik rest som kan användas som gödningsmedel i lantbruket. Processen har sedan flera hundra år använts av människan för att få energi; först i små reaktorer hos enskilda hushåll för att ge gas till matlagning och värme, sedan i allt mer i kommersialiserade storskaliga system, främst i Europa. Idag finns i Sverige ca 280 biogasanläggningar och vi är världsledande när det gäller att köra fordon på biogas! Biogas är inte ensam lösningen på framtidens energiproblem, men den kan definitivt minska vårt beroende av fossila bränslen och bidra till en bättre miljö!
klicka här för att starta Zoom

(Om det frågas efter lösenord så ange 184804)
 

söndag den 7 februari 2021
The Peace Pod

Bortom tolerans
Lyssna på vår Peace Fellow Joanna Nakabiitos podcast: "What influences people to be intolerant, and why does asking them to be tolerant often backfire?"

Joanna analyses the definitional challenge of tolerance in promoting peaceful coexistence and provides a new approach, multiculuralism, to solve this challenge. Multiculturalism goes a step further from not only tolerating a person but to respecting and accepting their differences. 

 
tisdag den 12 januari 2021
Klubben har ett stort engagemang i Rotary Peace Fellows

Stadsmissionen, Diakonicentrum och att vara värdförälder för en Rotary Peace fellow är några exempel på ideellt arbete i klubben.

Många universitet ansökte om att få bli ett Rotary Peace Center och Uppsala Universitet, som ansågs ”outstanding”, valdes i mycket hård konkurrens. Uppsala är en av sex Peace centers och utsågs 2012. Övriga Peace Centers finns på Duke University, NC, USA, International Christian University, Tokyo, University of Bradford, England, University of Qeensland, Australien, Chulalongkorn University, Bangkok, Thailand (3 månaders program) och Makarere University, Kampala, Uganda (för de som studerar eller bor i området). De två sistnämnda är certifikatutbildning, inte mastersutbildningar.

Rotary Peace Fellowships är Rotary Foundations främsta stipendium, ett stipendium som innebär att ca 100 studenter per år- utsedda i hård konkurrens från hela världen - får studera freds- och konflikthantering vid ett ledande universitet. Utbildningen varar under 2 år och leder till en masterexamen i ämnet. Stipendiet innebär att alla kostnader är betalda.

Idag finns ca 1400 examinerade studenter - alumner -  och av dessa arbetar ca 95 % inom freds och konflikthanteringsområden i alla världsdelar. Alla dessa 1400 alumner bildar ett nätverk i fredens tjänst, tack vare Rotary. 

Stipendierna finansieras av generösa rotarianer över hela världen. Vill du läsa mer gå in på rotary.org och ”our programs”.

Vi är flera värdföräldrar i klubben; Mats Engman, Hillevi Engbrandt, Catherine Bråkenhielm, Carin Bergh Wihed, Lars Erni, Björn Lindé och jag.

Vad gör man som värdförälder?

Jag och min stipendiat, Joanna Nakabiito, träffas för att äta mat och prata. Det känns ännu viktigare nu när all hennes undervisning är online. Vi har skapat en rutin. Joanna kommer hem till mig och vi tar bilen till Gottsunda där vi beställer varsin pizza. Sen åker vi hem till mig och pratar några timmar. Jag har tyvärr inte kunnat presentera henne för mina barn och barnbarn ännu pga corona, men det blir senare i vår. En helg besökte vi älgparken i Gårdsjö för Joanna är fascinerad av vårt stora djur älgen. Nu i vår ska vi åka till min stuga på Väddö, då får hon vara med om det enkla livet i en röd liten timmerstuga. 

Joanna är ”stipendiatambassadör” för distrikt 2320 (bla. Norrbotten), vilket är en fullträff eftersom jag kommer från Boden. Jag och DG Lars-Olov Söderström planerar en resa upp till Norrbotten i sommar. Tänk att få visa Boden, Luleå, träffa rotarianer, se midnattssolen, Storforsen, kanske gå ner i gruvan i Kiruna – det är en dröm även för mig.

Du som skulle tycka att det är intressant att vara värd för en stipendiat som kommer augusti 2021, kontakta någon av oss eller Tore Samuelsson, tel 070-5347041
20210112/ Kristina Östberg Eriksson, tel 0708-257259

Här är en film om stipendiaterna:
https://youtu.be/_Z5UFQw6n8I

 
fredag den 30 oktober 2020
Samhällstjänst

Inom området Samhällstjänst stöder Uppsala Rotaryklubb bland annat Uppsala Stadsmission genom ett årligt bidrag.

Dessutom säljer klubben, via vår tidigare president, Anders Alberius, gåvokort till Stadsmissionens matkassar för 300 kronor/styck. Passa på och köp gåvokort  – perfekta som födelsedagspresent eller julklapp!

Familjer i Uppsala, som lever med små – eller inga – ekonomiska marginaler, kan abonnera på en matkasse per vecka under ett år. För detta betalar de själva 250 kronor.

Att summan 550 kronor räcker till nästan femtio bärkassar med mat och hygienartiklar beror på att innehållet är skänkt av flera stormarknader i Uppsala – det är fråga om skadade förpackningar eller näraliggande bäst-före-datum. Varorna hämtas dagligen av ett par volontärer i Stadsmissionens skåpbil. Sedan sorteras allt på Matcentralen av en grupp arbetslösa, som på det sättet får hjälp att komma in på arbetsmarknaden, tillsammans med flera volontärer.

Om du vill hjälpa till med körning eller med sortering på Matcentralen, hör av dig till samordnaren Johanna Wahlby. Om du är medlem i vår klubb ber vi dig också meddela Anders Alberius, som är klubbens ansvarige för Samhällstjänst, så att vi får kännedom om medlemmarnas bidrag till klubbens sociala arbete.

Klubbens nuvarande president, Sten Ström, har hämtat proviant från stormarknader till Matcentralen.
Klubbens nuvarande president, Sten Ström, har hämtat proviant från stormarknader till Matcentralen.

 


Johanna Wahlby och medarbetarna på Matcentralen kontrollerar, sorterar och packar om dagens leverans till matkassarna (som syns i bakgrunden).

Johanna Wahlby och medarbetarna på Matcentralen kontrollerar, sorterar och packar om dagens leverans till matkassarna (som syns i bakgrunden).