Uppsala
STOCKHOLMS VÄSTRA

"Och så finns det svarta tangenter......."
Uffe Johansson Werre undervisade oss i rytmik 13 okt 2021 

Mail till presidenten Dinu Dunca: uppsala@rotary.se
onsdag den 27 oktober 2021
Lars-Göran Sundell, professor i franska vid Uppsala universitet: Om ”Cyrano de Bergerac” och dess författare

2021-10-27
Föredrag
Lars-Göran Sundell talar 
om den klassiska teaterpjäsen Cyrano de Bergerac från 1897, en av teaterhistoriens största succéer, om dess författare Edmond Rostand och något om den aktuella moderna uppsättningen på Stockholms stadsteater.
https://zoom.us/j/96974791272?pwd=L1UyY3dQZHJTUnplb2FYdlg4MS8xQT09

 
onsdag den 3 november 2021
Kjell Aleklett, professor emeritus i globala energisystem, Uppsala universitet: Den jävla fossila energin – vår lycka och vårt välstånd
2021-11-03
Föredrag

Kjell Aleklett, professor emeritus i globala energisystem, Uppsala universitet: Den jävla fossila energin – vår lycka och vårt välstånd
https://zoom.us/j/96974791272?pwd=L1UyY3dQZHJTUnplb2FYdlg4MS8xQT09

 
onsdag den 10 november 2021
Mikael Winninge: Ego-föredrag
2021-11-10
Föredrag

Mikael Winninge: Ego-föredrag
https://zoom.us/j/96974791272?pwd=L1UyY3dQZHJTUnplb2FYdlg4MS8xQT09

 
onsdag den 17 november 2021
Anna Sundström, Kulturchef på UNT, berättar om sin verksamhet

2021-11-17
Föredrag
Anna Sundström, nytillträdd kulturchef på UNT, som fick
 uppdraget att utveckla UNT:s kulturjournalistik, berättar om sin verksamhet.
https://zoom.us/j/96974791272?pwd=L1UyY3dQZHJTUnplb2FYdlg4MS8xQT09

 

 

torsdag den 10 juni 2021
Intervju med Sten Ström

av Kristina Östberg Eriksson
För att läsa hela artikeln tryck på den blå länken ovan (Intervju med...).
Jag åker till Havrevägen i Vilan en sen junidag 2021. Eftersom vi båda har fått varsin spruta så vågar vi träffas i trädgården. Vi har inte setts i verkligheten sedan i höstas.

Sten, hur har det här året varit för dig som president? 

Vi börjar med vad har varit viktigt för dig i ditt liv: 
Sten

Ända sedan jag var 19 år har jag funderat på hur jag kan bekämpa världens nöd och fattigdom. Därför utbildade jag mig till ekonom. Jag tänkte att som ekonom kan jag påverka. 

Mitt liv har gått i 10-årscykler. Först 10 år i enskilda organisationer, som Rädda Barnen och Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Under tiden i EFS var jag missionär i Tanzania under två år då jag arbetade som ekonomichef i ett stift i Lutherska kyrkan. 

Sen arbetade jag 10 år med offentlig finansiell styrning, bl.a som byrådirektör på Riksrevisionsverket där jag utvecklade statens system och regelverk för bokföring, finansiering och budgetering. Det var en rolig tid. Jag gillar ordning och reda, att dokument hänger ihop och stämmer överens med verkligheten. Det har jag fått användning för i styrelsearbetet. 

Därefter sökte jag till Sida och jag jobbade centralt på huvudkontoret med intern styrning och med revisioner av projekt ute på ”fältet”, dvs. på ambassaderna. De sista tre åren på Sida var jag och min fru Käthe i Nicaragua och jag arbetade som ekonom på ambassaden samt med mikrofinansiering. Bland det sista jag gjorde var att hjälpa till med att stänga ned ambassaden i Nicaragua eftersom regeringen hade beslutat att sluta med bistånd till det landet. 

Efter 10 år på Sida, kände jag att jag måste göra något annat, så jag sade upp mig utan att ha ett nytt jobb. 

Jag startade ett enmansföretag. Min tanke var att arbeta som konsult inom biståndet och med mikrofinansiering. 

 

Hur såg situationen ut när du tillträdde som president: 

Jag var sekreterare i två år innan jag blev tillträdande president. Som tillträdande president är man programansvarig så jag tyckte att jag kände klubben väl när jag tillträdde som president i juni 2020. I februari-mars 2020 förändrades världen. Vi provade olika sätt att träffas. Vår första programpunkt med zoom var Torgny Håstad som pratade om Girjasdomen mellan en sameby och staten. När smittspridningen hade minskat under sommarenhade vi hybridmöten på Borgen, dvs med max 20 lunchgäster på plats och övriga som deltog via zoom.. Men efter några veckor fick vi övergå till enbart zoom. Det har fungerat så bra som man kan önska. Vi har haft ca 25-30 medlemmar på zoommötena, ungefär lika många som på lunchmötena, men inte alltid samma personer. Det visar att vissa medlemmar har lättare att närvara digitalt och andra vill träffas på ett lunchmöte. Jag tror att mingelgrupperna i zoom har betytt mycket. Jag, som ordförande, har styrt vilka som kommer i vilken grupp. Flera har kommenterat hur roligt det har varit att möta de man inte känner sedan tidigare. 
De äldre medlemmar som inte hade deltagit i något digitalt möte under pandemin har några tidigare presidenter och jag ringt upp, bara för att höra att allt är bra eller om man behöver hjälp tex att koppla upp sig på våra möten. 

  

 
tisdag den 18 maj 2021
Internationell tjänst: stöd till barnhem i Rumänien


Flera rotarianer från Uppsala har följt med till Maramures, Transsylvanien, Bukarest och Donau tillsammans med mig. 

För 4 år sedan besökte sex rotarianer från vår klubb Maramures län där bl a finns åtta stavkyrkor i ek på UNESCOs arvlista, två stora naturreservat: Tuppens kam, 800 ha och ett Biosfere reservat Rodna på 46900 ha.

I den stora byn Desesti, Maramures, träffade vi 12 föräldralösa barn i prästen Ioan Ardeleans familjehem. 

Under samma resa blev vår Uppsala Rotaryklubb vän med Baia Mare (Den stora gruvan) Rotaryklubb. 

Under november samma år körde jag ner ca 10 kbm hjälp i form av kläder, ritmaterial, leksaker till barnhemmet, delvis insamlade av våra klubbkolleger.

Representanter från den rumänska klubben besökte vår klubb för 2 år sedan. Samma år samlade vår klubb ca 17000 kr och hjälpte barnhemmet på plats med renovering av elsystemet under ledning av mig.

Under januari 2021 samlade vår klubb bla två stationära datorer, en laptop och åtta mobiler. Dessa skickades ner till Baia Mare Rotaryklubb  i syfte att hjälpa föräldralösa barn med onlineundervisningen.

Flera rotarianer från vår och andra Rotary klubbar  från Uppsala följde också med för 3 år sedan till Transsylvanien, Bukarest och UNESCOS naturreservatet och Donaus delta.

Vår klubb har ett uppskjutet projekt, nämligen trädplantering i Maramures län i norra Rumänien. Återkommer om detta när läget har förändrats.
Dinu Dunca

 
onsdag den 12 maj 2021
Yrkesnätverket
Lina Sors Emilsson har gjort en presentationsfilm om Rotary Yrkesnätverk i Uppsala, ett kompetensnätverk som är oberoende av ålder. 

Länk med kalendarium till Yrkesnätverket hittar du här: uppsala-rotary-professional.se

Här kan du se filmen: https://youtu.be/zDmx4_OFN8s 
tisdag den 16 mars 2021
Rumänien förr och idag

RUMÄNIEN FÖRR OCH IDAG

Rumäniens förhistoria går ca 40,000 år tillbaka i tiden. År 2002 hittades 39 450 år gamla fossiler av hominider Homo sapiens, det är bland de äldsta i Europa.

Mellan åren 106-271 e.Kr. var en stor del av området en del av Romarriket, under namnet Dacia. Stora mängder guld och silver forslades till Rom av kejsaren Trajanus (se Trajanus kolumn till vänster). 

Rumänien bildades1859 av två furstendömen Valakiet och Moldova. Carol I blev Kung 1881. Transsylvanien som låg under Habsburgska-ungerska  imperiet anslöt till StorRumänien 1918. År 1940 blev Carol II kung för att två dagar senare lämna över tronen till sonen, som blev kung Mikael 1.

Efter andra världskrigets slut stannade Röda armen kvar i Rumänien. Röda armén återupplivade det tidigare förbjudna kommunistpartiet som vid den tiden bara hade några hundra medlemmar.


 

 
söndag den 7 februari 2021
The Peace Pod

Bortom tolerans
Lyssna på vår Peace Fellow Joanna Nakabiitos podcast: "What influences people to be intolerant, and why does asking them to be tolerant often backfire?"

Joanna analyses the definitional challenge of tolerance in promoting peaceful coexistence and provides a new approach, multiculuralism, to solve this challenge. Multiculturalism goes a step further from not only tolerating a person but to respecting and accepting their differences.