Uppsala

Anders Alberius håller den traditionella julbetraktelsen den 15 december 2021.

God Jul och gott nytt år! Nästa möte blir 19 januari 2022.

Mail till presidenten Dinu Dunca: uppsala@rotary.se

onsdag den 26 januari 2022
Charlotte Engel, Verksamhetschef på Diakonistiftelsen Samariterhemmet, Uppdrag; Utsatthet. En presentation av sociala verksamheter vid Samariterhemmet Diakoni Samtalsmottagning för Äldre Uppsala och Österlen samt Ebbamottagningen
2022-01-26
Föredrag

Charlotte Engel, Verksamhetschef på Diakonistiftelsen Samariterhemmet, Teol Dr, diakon. Diakonistiftelsen Samariterhemmet; Uppdrag; Utsatthet. En presentation av sociala verksamheter vid Samariterhemmet Diakoni Samtalsmottagning för Äldre Uppsala och Österlen samt Ebbamottagningen

onsdag den 2 februari 2022
Ulrika Knutson, Elin Wägner och rösträtten

2022-02-02
Föredrag

Ulrika Knutson, journalist, författare, programledare och krönikör; Elin Wägner och rösträtten

söndag den 7 november 2021
Samhällstjänst

Inom området Samhällstjänst stöder Uppsala Rotaryklubb bland annat Uppsala Stadsmission genom ett årligt bidrag.

Dessutom säljer klubben, via vår tidigare president, Anders Alberius, gåvokort till Stadsmissionens matkassar för 300 kronor/styck. Passa på och köp gåvokort  – perfekta som födelsedagspresent eller julklapp!

Familjer i Uppsala, som lever med små – eller inga – ekonomiska marginaler, kan abonnera på en matkasse per vecka under ett år. För detta betalar de själva 250 kronor.

Att summan 550 kronor räcker till nästan femtio bärkassar med mat och hygienartiklar beror på att innehållet är skänkt av flera stormarknader i Uppsala – det är fråga om skadade förpackningar eller näraliggande bäst-före-datum. Varorna hämtas dagligen av ett par volontärer i Stadsmissionens skåpbil. Sedan sorteras allt på Matcentralen av en grupp arbetslösa, som på det sättet får hjälp att komma in på arbetsmarknaden, tillsammans med flera volontärer.

Om du vill hjälpa till med körning eller med sortering på Matcentralen, hör av dig till samordnaren Johanna Wahlby. Om du är medlem i vår klubb ber vi dig också meddela Anders Alberius, som är klubbens ansvarige för Samhällstjänst, så att vi får kännedom om medlemmarnas bidrag till klubbens sociala arbete.

Klubbens nuvarande president, Sten Ström, har hämtat proviant från stormarknader till Matcentralen.

Johanna Wahlby och medarbetarna på Matcentralen kontrollerar, sorterar och packar om dagens leverans till matkassarna (som syns i bakgrunden).

tisdag den 18 maj 2021
Internationell tjänst: stöd till barnhem i Rumänien

Flera rotarianer från Uppsala har följt med till Maramures, Transsylvanien, Bukarest och Donau tillsammans med mig.

För 4 år sedan besökte sex rotarianer från vår klubb Maramures län där bl a finns åtta stavkyrkor i ek på UNESCOs arvlista, två stora naturreservat: Tuppens kam, 800 ha och ett Biosfere reservat Rodna på 46900 ha.

I den stora byn Desesti, Maramures, träffade vi 12 föräldralösa barn i prästen Ioan Ardeleans familjehem.

Under samma resa blev vår Uppsala Rotaryklubb vän med Baia Mare (Den stora gruvan) Rotaryklubb.

Under november samma år körde jag ner ca 10 kbm hjälp i form av kläder, ritmaterial, leksaker till barnhemmet, delvis insamlade av våra klubbkolleger.

Representanter från den rumänska klubben besökte vår klubb för 2 år sedan. Samma år samlade vår klubb ca 17000 kr och hjälpte barnhemmet på plats med renovering av elsystemet under ledning av mig.

Under januari 2021 samlade vår klubb bla två stationära datorer, en laptop och åtta mobiler. Dessa skickades ner till Baia Mare Rotaryklubb  i syfte att hjälpa föräldralösa barn med onlineundervisningen.

Flera rotarianer från vår och andra Rotary klubbar  från Uppsala följde också med för 3 år sedan till Transsylvanien, Bukarest och UNESCOS naturreservatet och Donaus delta.

Vår klubb har ett uppskjutet projekt, nämligen trädplantering i Maramures län i norra Rumänien. Återkommer om detta när läget har förändrats.
Dinu Dunca

onsdag den 12 maj 2021
Yrkesnätverket
Lina Sors Emilsson har gjort en presentationsfilm om Rotary Yrkesnätverk i Uppsala, ett kompetensnätverk som är oberoende av ålder.

Länk med kalendarium till Yrkesnätverket hittar du här: uppsala-rotary-professional.se

Här kan du se filmen: https://youtu.be/zDmx4_OFN8s

tisdag den 16 mars 2021
Rumänien förr och idag

RUMÄNIEN FÖRR OCH IDAG

Rumäniens förhistoria går ca 40,000 år tillbaka i tiden. År 2002 hittades 39 450 år gamla fossiler av hominider Homo sapiens, det är bland de äldsta i Europa.

Mellan åren 106-271 e.Kr. var en stor del av området en del av Romarriket, under namnet Dacia. Stora mängder guld och silver forslades till Rom av kejsaren Trajanus (se Trajanus kolumn till vänster).

Rumänien bildades1859 av två furstendömen Valakiet och Moldova. Carol I blev Kung 1881. Transsylvanien som låg under Habsburgska-ungerska  imperiet anslöt till StorRumänien 1918. År 1940 blev Carol II kung för att två dagar senare lämna över tronen till sonen, som blev kung Mikael 1.

Efter andra världskrigets slut stannade Röda armen kvar i Rumänien. Röda armén återupplivade det tidigare förbjudna kommunistpartiet som vid den tiden bara hade några hundra medlemmar.

söndag den 7 februari 2021
The Peace Pod

Bortom tolerans
Lyssna på vår Peace Fellow Joanna Nakabiitos podcast: "What influences people to be intolerant, and why does asking them to be tolerant often backfire?"

Joanna analyses the definitional challenge of tolerance in promoting peaceful coexistence and provides a new approach, multiculuralism, to solve this challenge. Multiculturalism goes a step further from not only tolerating a person but to respecting and accepting their differences.